Gemeente Utrecht wil hekken plaatsen bij de Muntsluis om overlast tegen te gaan Gemeente Utrecht wil hekken plaatsen bij de Muntsluis om overlast tegen te gaan

Gemeente Utrecht wil hekken plaatsen bij de Muntsluis om overlast tegen te gaan

Gemeente Utrecht wil hekken plaatsen bij de Muntsluis om overlast tegen te gaan
De Muntsluis bij Utrecht
De gemeente Utrecht wil hekken plaatsen rond de Muntsluis om overlast in de late uren tegen te gaan. Het gebied rond de Munt wordt, voornamelijk in de zomermaanden, druk bezocht en dit levert geluidsoverlast op voor omwonenden.

De gemeente Utrecht wil hekken plaatsen rond de Muntsluis om overlast in de late uren tegen te gaan. Het gebied rond de Munt wordt, voornamelijk in de zomermaanden, druk bezocht en dit levert geluidsoverlast op voor omwonenden.

Als de zon schijnt zitten er regelmatig honderden mensen rond de Muntsluis. Er wordt gezwommen, naar muziek geluisterd en geborreld. In de late avonduren en in de nacht kan dit voor geluidsoverlast zorgen.

Daarom ligt er nu het plan om hekwerken te plaatsen op verschillende plekken die in de ochtend geopend worden en om 22.00 uur in de avond weer op slot gaan. Na 22.00 uur moet het gebied daardoor weer rustig worden. De hekken komen om de landtongen bij de sluizen.

Voorjaar

Ook nu staan er op een paar plekken al hekken maar daar wordt makkelijk overheen gestapt. De nieuwe hekwerken worden hoger, maar de gemeente laat wel weten dat ze moeten passen bij het monumentale karakter van de sluis. De welstandcommissie en de afdeling erfgoed kijken mee naar het ontwerp.

De vergunningsaanvraag voor de hekken loopt nu, de gemeente hoopt dit voorjaar de hekken te kunnen plaatsen.

Gekoppelde berichten

46 Reacties

Reageren
 1. Sluis

  En zo gaan we lekker verder. Paar buren die klagen en er wordt een hek geplaatst. Ga dan lekker in Leidsche Rijn wonen!

 2. Scherpschutter

  Maar mogen we nog wel lachen van de Gemeente na deze nieuwe oekazen ter verdere verbanning van menselijk plezier uit het leven?

 3. Esrin W.

  Niemand nu die als door een wesp gestoken gaat brullen dat de mensen die daar wonen dan maar moeten gaan verhuizen?

 4. arbeider

  Nou, kijk eens aan, het volgende project
  ” nieuwe normaal ” en vertrutting vd stad.

  De klagers zullen zeer wss dezelfde zijn die ook klagen over auto’s e.d.

  Ik schat in dat het Gl en D66 adepten zijn! Nieuwe Utregters dus in de grote stad.

 5. Lombokker

  Afgelopen zomer was het daar op warme dagen inderdaad druk tot vrij laat in de avond. Maar waar moet je als student anders naartoe als alle horeca dicht is, en het op je kippenhok van 10 m² zo’n 35 °C is? Zolang ze geen versterkte muziek meenemen en hun eigen rotzooi opruimen heb ik er geen problemen mee.

 6. Bewoner

  Ik woon hier in de directe omgeving van, maar kan mij niet vinden in het beeld van overlast. Althans niet anders dan je van een mooie zomeravond mag verwachten. In mijn ervaring is het na 10 alweer erg rustig en ruimt 95% van de bezoekers alles netjes op. Volgens mij wordt hier gezocht naar een te dure oplossing voor een vrijwel niet bestaand probleem.

 7. Thuisblijver

  Men kan toch ook bordjes neerzetten: “wegwezen om 22:00”. Da’s veel goedkoper. En wel handhaven dan! Oh, dat laatste gaat em niet worden, wat een slappe gasten zijn dat. Sorry dat ik het zeg, maar nu begrijp ik dat Boa’s en Handhavers nooit politieagenten zullen worden.

 8. Muntzwemmer101

  Dus omdat zoveel mensen genieten van dit prachtige stukje Utrecht moet dat worden verholpen? De mensen die daar wonen wisten waar ze aan begonnen en wonen op een prachtige plek! Die mogen ze best delen

  Kan iemand die weet hoe je zoiets moet verwoorden hier een petitie tegen beginnen?

  https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/initiatief-en-invloed/e-petities/

 9. Koel Hoofd

  De gemeente wil daar toch een superdeluxe peperdure fietsbrug maken?
  Maar dan zeker zonder voetgangers…

 10. Dennis

  Allemachtig mogen mensen dan nergens meer komen in de late uren met mooi weer? Veel mensen wonen straks in een flatje, vaak zonder balkon! Verdichten in de stad betekent ook dat mensen buiten ergens moeten recreëren! Veel parken worden ‘s avonds ook al afgesloten. Het moet eens afgelopen zijn met een eeuwige betutteling, vier het leven!

 11. Stadsbewoner

  Je woont in de stad of niet.

 12. Katja

  Op zich logisch, maar ik kan een heleboel plekken opnoemen waar ook in de nacht veel overlast is, bijvoorbeeld ASW en zijstraten. Sluit de boel maar ! Leve de avondklok !

 13. JdV

  Nu ff doorpakken gemeente. Ongetwijfeld hebben de omwonennden van Rhijnauwen en Amelisweerd veel last van bezoekers, geparkeerde auto’s en vervuiling als het mooi weer gaat worden. Groot hek er om heen. Afsluiten. En wat te denken van het Wilhelminapark. Vol met mensen die van het mooie weer genieten. Voetballen, dansen, naar muziek luisteren. Dat moeten we niet willen. Hek er om heen en afsluiten. Dat zal ze leren.
  Tenslotte….
  Alleen samen krijgen we corona onder contriole.

 14. Willem

  Vers van de pers: de gemeente is ook voornemens het Griftpark ‘s avonds af te gaan sluiten en een alcoholverbod in te stellen.
  Vul nu de enquete mbt overlast in het Griftpark in om dit tegen te houden!
  https://denkmee.utrecht.nl/nl-NL/projects/griftpark

 15. Mark

  Ik heb tot 15 jaar terug ook op die plek gewoond. Het vreemde is dat er destijds bijna niemand kwam, en ook niet in de avonden. ‘s Avonds had je er soms het rijk alleen. Het valt mij de afgelopen jaren op dat het er ieder haar iets drukker leek te zijn. Dit speelt al van voor corona.

 16. Tinus

  Er liggen drie woonboten en de gemeente gaat overstag. Misschien kan er wat gedaan worden aan de overlast aan de A’Straatweg, dat zijn serieuzere problemen.

 17. erwin

  ja stel je toch voor dat straks na afschaffing van de avondklok mensen elkaar ontmoeten in de parken en daar een biertje gaan drinken. Dat moeten ze maar in de kroeg doen (oh nee, dicht) of lekker thuis (oh nee, mag ook niet).
  Langzaam maar zeker mag je helemaal niks meer in deze stad!!!

 18. Probleem

  @ Mark: Ik woon hier al jaren en de drukte is inderdaad van de afgelopen jaren. Naar mijn mening is is het een combinatie van bevolkingsgroei in combinatie met de popularisatie van deze plek. Ik vind het overigens grappig dat iedereen in de comments commentaar heeft op de bewoners. Ik heb zelf gezien dat deze mensen maandenlang in de giga herrie en overlast zitten van mensen. Dat heeft niets te maken met wonen in de stad. Sterker nog, in de stad zou men juist meer rekening met elkaar moeten houden! Overigens zal dit probleem zich gewoon verplaatsen. Een stad laten groeien met 100 000 inwoners is niet zonder consequenties. Er is in Utrecht gewoon te weinig plek aan het water zonder bij andere mensen overlast te veroorzaken. #stopdeoverbevolking

 19. Harm

  “kippenhok van 10 m² zo’n 35 °C”

  Dit is gewoon klimaatverandering. Immigranten die hier komen. Meer buiten recreëren zomers.

  Je kan tijdelijk hekken plaatsen, verandert niets aan de langetermijn trend.

 20. BdV

  Ja, zolang de toeristen feest vieren in Torremolinos aan de Munt, moeten de omwonenden hun nachtrust natuurlijk gewoon uitstellen.

 21. Sjoerd

  @Mark en @Probleem. Helemaal eens, ik woon redelijk in de buurt van het sluisje, en het is pas de laatste jaren echt ramvol op dat stukje. Ik kan me heel goed voorstellen dat de (met name) yup-gezinnen en senioren, die er super dicht op zitten, er flink de balen in hebben als het op vrijwel iedere lente-/zomerdag tot 3:00 doorgaat. Met steeds grotere en luidere dronkaards. Het was altijd zo’n rustig plekje, en is het nog steeds als het onder de 15 graden is. :’)

  Reacties zoals ‘ga dan ergens anders wonen’ vind ik iets te makkelijk.

 22. Erwin

  @probleem: een stad zonder herrie en overlast bestaat niet. Jij hebt last van mensen die ‘s avonds een biertje bij de kade drinken, ik heb last van jou aangezien je met je auto door mijn straat rijdt. Jij wilt wel de lusten van mooi wonen aan de kade, maar niet de drukte van andere mensen die daar ook van willen genieten. Slecht nieuws: die kade is van iedereen!

 23. W

  En maar volbouwen van al die open gaten in Utrecht door dit college van B&W!!! Leven we nog meer op elkaars lip en moeten we van die kleine stukjes groen met nog meer mensen van genieten!
  Dus ontstaan er nog véél meer van dit soort ‘supervolle’ stukjes groen, en nog véél meer overlast! Dit is uw/ons voorland?!
  Zet u schrap Utrechters! Jammer!

 24. Werner

  Ja gedoogde en later gelegaliseerde kraakboten op een officiele waterweg leggen en dan klagen over overlast. Zet je caravan op de snelweg en ga klagen over overlast van auto’s. Verder kan men ook handhaven op zwemmen mag daar ook niet officieel.

 25. Cico

  Het was pakweg 8 jaar geleden mijn ‘geheime plek’ om te zwemmen, er lagen serieus nauwelijks mensen. ‘Verontreinigd slib of ‘er liggen fietsen’, waarschuwde men. Het is nu Utrechts Scheveningen geworden. Snap niet waarom mensen doen alsof dit niet zo is, er ligt wel degelijk een berg afval op warme dagen, overal BBQ’s en muziek op speakers. Utrecht heeft immers niet echt een alternatief te bieden qua buitenzwemmen, maar dat maakt de overlast niet goed.

 26. Kadoendra

  @BdV

  “Ja, zolang de toeristen feest vieren in Torremolinos aan de Munt, moeten de omwonenden hun nachtrust natuurlijk gewoon uitstellen.”

  Nou dan gaan die omwonenden toch lekker slapen in Benidorm aan de Oude Gracht!

 27. Herman

  Stel je voor dat het gezellig wordt daar….

  Een van de mooiste plekken van Utrecht, in de winter om te schaatsen en zomers als stadsstrand.
  Wie daar niet tegen kan, er zijn diverse opvanglocaties rond de stad, Leidsche Rijn, Houten en Maarssen heten u welkom!

 28. Don

  Alle open ruimte in Utrecht wordt volgebouwd met lelijke flats met onbetaalbaar kleine appartementjes. Met als gevolg dat mensen op zoek gaan naar het kleine beetje buitenruimte dat er nog is om nog enige leefbaarheid te ervaren en dan wordt het drukker. Maar het meest progressieve college ooit heeft de oplossing we gaan ook het laatste beetje buitenruimte afsluiten met hekken zodat iedereen in zijn appartementje moet blijven. Utrecht is heel hard toe een een college dat de leefbaarheid weer gaat herstellen.

 29. Klaartje

  @ iedereen

  De stad is wel van iedereen, maar dat wil niet zeggen dat je overal en altijd maar gewoon je gang kan gaan. In een stad wonen houdt ook in: rekening houden met veel verschillende mensen met veel verschillende wensen. Het is altijd geven en nemen. Accepteer je dat niet, dan is de stad niets voor jou. En dat geven en nemen moet van alle kanten komen, anders is er iets mis.

  Vrijheid geldt tot op zekere hoogte. We hebben ook gewoon een wet op geluidsoverlast en die is vrij helder en die wordt gedogend al decennia lang helemaal niet meer volgens de letter van de wet gehandhaafd. Mensen krijgen al veer meer vrijheden op geluidsgebied dan volgens deze wet zou mogen.

  Kennelijk zijn veel mensen zich daar niet van bewust.

  Dat een gebied vanaf 22 uur wordt afgesloten voor recreanten vind ik trouwens een redelijk normale zaak. Zeker als een gebied toevalligerwijs veranderd is een recreatiezone bij mooi weer. (Het was ooit gewoon een functionele plek daar gericht op werk en later op wonen).

  In het buitenland worden stadsparken trouwens vaak ook afgesloten na zonsondergang (in London veel parken bijv..), met een reden.

 30. Binnenstadbewoner

  Een logisch gevolg van de overhitte woningmarkt waardoor veel bewoners in mini appartementjes moeten wonen. Vaak zonder buiten of tuin en zomers snikheet binnen. Ja dan ga je vanzelf wel even naar een koeler park of naar een sluis ofzo waar je even kunt zitten. Kan men niet aan de sluis terecht dan gaat men wel ergens anders naartoe zoals en park waardoor het daar weer drukker wordt.

 31. Ook bewoner

  Ik woon eveneens in de directe omgeving, en vind de reuring juist gezellig. Het is wat @Bewoner zegt: als de zon ondergaat, vertrekken de meeste. En de meeste ruimen ook hun zooi op. Dus het klinkt als pesterij.

 32. Jeroen

  Hekken plaatsen is nooit een goed idee. Ik wil niet in een stad wonen waar alles met hekken wordt geregeld ipv menselijk.

 33. Berend

  @iedereen

  Wie legt uit aan mensen die lang blijven hangen dat we te maken hebben met een samen-leving, geven en nemen en rekening met elkaar houden dus. In de binnenstad en in Leidsche Rijn. Het is een reden om de stad te verlaten, er lopen iets te veel “minder socialen” rond de afgelopen 10 jaar. “Ja, je kan me toch aanspreken.” Lekker uitgangspunt dan, doorgaan totdat een ander er wat van moet zeggen. Inlevingsvermogen van een kip.

 34. Klees

  @ Jeroen

  Dat krijg je er van als mensen geen fatsoen meer hebben en niet vanuit zichzelf rekening kunnen houden met andere mensen (in dit geval mensen die gewoon na 22 uur in de avond rust willen rondom hun huis> een erg menselijke vraag; je hoort zich toch niet klagen over de recreanten overdag of wel?).

  Dat is gewoon het gevolg.

  Wel een nobel streven van je. Maar hoe zou je dat willen verwezenlijken? Lekker oer Hollands recalcitrant weer. Zogenaamd vrij willen zijn, maar nooit de grenzen van de ander willen accepteren. Als je niet inziet hoe schizofreen dat eigenlijk is?

  Overigens is “handhaving” nog een slechter idee dan een hekje dat open en dicht kan. Niks mis met hekjes. Die heb ik ook om mijn tuin staan. Ik wil niet dat iedereen zich daar gaat ophouden. Je hebt ook mooie hekjes.

 35. Probleem

  @ Klaartje: ik ben het met jou eens. Tegelijkertijd is het daarom ook eens tijd om de geluidsoverlast van de Ulu moskee aan te pakken. Door een kromme wet van vrijheid van religie is geheel Lombok nu de dupe van geluidsoverlast van deze moskee. Je kan derhalve ook teveel rekening houden met de wensen van verschillende mensen met verschillende wensen en daardoor de vrijheid van een ander aantasten. Dat is ook eens een discussie die in Utrecht gevoerd moet worden.

  @Erwin: Ik bezit geen auto. Wat mij betreft wordt Utrecht overigens autoluw en op sommige plekken soms zelfs autovrij. Naar mijn mening tast de individuele vrijheid van het gebruik van de auto inderdaad dikwijls de belangen van anderen aan. Dat zou geen probleem zijn als we meer ruimte zouden hebben maar die is er niet. Niemand zegt dat anderen niet van die kade mag genieten, maar dat om overlast te beperken dat genieten na een bepaald tijdstip beperkt moet worden. Dat lijkt mij niet onredelijk, want ook hier geldt: de vrijheid van het genieten leidt dikwijls tot een inperking van de vrijheid van de ander, namelijk fatsoenlijk slapen.

  Deze discussies zullen overigens vaker gevoerd worden in de stad, laat staan in Utrecht. Naar mijn mening wordt Utrecht zo volgebouwd (en in mindere mate Nederland) dat iedereen altijd last heeft van een ander. De overheid zal daarom geen andere keuze hebben dan de individuele vrijheid nog verder inperken door het instellen van nog meer ‘richtlijnen’ en ‘regels’. Aldous Huxley voorspelde in 1958 al dat overbevolking zou leiden tot een totalitair regime en wat ik tot dusverre bespeur in ons lokaal bestuur is dat geen onjuiste voorspelling. Ik ga daarom zelf (mocht de markt dat toelaten) op relatief korte termijn uit Utrecht verhuizen. Ik wil mijn vrijheid terug maar begrijp waarom deze in Utrecht wordt beteugeld. Dat heeft niets met zeikende bewoners te maken maar met overbevolking.

 36. cas

  Gezellig met je vrienden daar zitten omdat je in een stad woont waar een tuin een luxe is… Past precies bij de sfeer impressies die Utrecht altijd publiceert… maar als ze het doen gaan mensen weer zeiken, en wordt de pret die de stad juist levendig maakt verboden…
  en bij te late overlast moeten die bewoners maar handhaving bellen, of handhaving moet in de zomer gewoon even langsfietsen vanuit het mooie stadskantoor.

  En die zeiksnor met zijn zwemmen moet eens even kijken met welk water het in verbinding staat…. beetje plas is nog wel het minste wat daar doorheen stroomt.

 37. W

  Maar ook onze geweldige PvdA na-oorlogse coryfee Willem Drees, die voor onze AOW gezorgd heeft en waar we ontzettend dankbaar voor zijn, zei in 1956 al dat Nederland vol was!
  Een vooruitziende visionaire blik van een profeet?
  Toen waarschijnlijk al een terechte waarschuwing voor……………!!

 38. Ooginaller

  Volgens mij leest D66 Utrecht mee hier: ze gaan een motie indienen om de vergunning voor het plaatsen van hekken te verscheuren en pleit zelfs voor een openbaar zwembad daar. Handhaven: agenten eropaf als er overlast is. UitMuntend plan, zou ik zo zeggen. Gun die studenten toch een chillplekkie.

 39. Bernhard

  Ziek. In Overvecht de hele dag overlast. Niet door mensen die plezier maken, maar door scootertjes, hardrijders met knalpijp en hanggroepen. Waar blijven de hekken? Waar blijven de handhavers?

 40. Butch

  Hanggroepen van een bepaalde kleur toevallig, Bernhard? De omschrijving in het artikel van “honderden mensen rond de Muntsluis” na 22:00 die overlast veroorzaken lijkt verdacht veel op een hanggroep. Begrijk ik het goed dat het “plezier maken” wordt gedaan door een ander soort mensen dan het onderdeel zijn van een hanggroep?

 41. Bernhard

  @Butch: Ah, leuke poging! Neen. Deze hanggroep staat de hele avond met auto’s met draaiende motoren en de koplampen aan geparkeerd. Tegelijk rijden scooters af en aan om hen te bevoorraden met iets, zo lijkt het. Ondertussen dumpen zij blikjes, chips zakjes en McDonald’s-afval waar het hen uitkomt, dat een dag later trouw opgeruimd wordt door de gemeente. Maar gooi het maar weer lekker op kleur/racisme, dan weten we zeker dat over 10 jaar dezelfde problematiek nog speelt. Een biertje drinken aan de waterkant is niet hetzelfde als door de wijk racen met je Golf, hangen bij mensen voor de deur en er een gore teringzooi van maken (al zal het laatste sporadisch ook voorkomen bij de Munt). Verder komen die studenten komen allemaal te voet of met de fiets en vertrekken grotendeels laat in de avond. Het hangen gaat de halve nacht door.

 42. Probleem

  @bernhard: ik herken je beeld. Overigens heeft de overheid het handhaven van deze mensen simpelweg opgegeven zo lijkt het. 1 van de redenen waarom de PVV op 20 zetels staat

 43. Butch

  @Bernhard: Het artikel gaat letterlijk over de zooi die de mensen bij de munt achterlaten en over het tijdstip waarop zij nog herrie en overlast veroorzaken. Daar zit het verschil tussen de munt en Overvecht dus niet. Er is trouwens ook niet over ‘studenten’ gesproken, dat heeft u zelf bedacht.

  Mijn vermoeden is dat er slechts één ding is wat de mensen in Overvecht daadwerkelijk anders maakt dan de mensen bij de munt. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het onderscheid wat u maakt niet zit in wat ze eten of drinken, wanneer ze overlast veroorzaken, zoals u suggereert. De ene herrie en overlast is de andere niet, maar dat onderscheid in uw hoofd komt wel ergens vandaan. Ik gooi het dus op z’n minst op een Baudettiaanse dog whistle, waar u nu volledig in stijl weer van probeert terug te krabbelen.

 44. RvD

  @Erwin. Bijzonder is dat die kade niet van iedereen is. Volgens mij staat er al jaren een bordje verboden toegang bij die ‘landtongen’ tussen de sluisjes. Er wordt alleen nooit op gehandhaafd en iedereen stapt over het hekje heen.

  En die drukte is inderdaad – net als in Park Oog in Al – echt van de laatste paar jaar. Maar er zijn in Lombok (woningsplitsingen) en Weltevreden ook vrij veel studenten/starters ‘hokken’ bij gekomen. En met 12.000 nieuwe woningen in de omgeving met nauwelijks tuinen en faciliteiten zal het nog wel wat drukker gaan worden.

 45. wollie

  @Probleem moet het carillon van de Domtoren dan ook uit? de Domkerk zit er door omstandigheden niet meer aan vast, maar het blijft een gristelijk bouwsel.

 46. Oud bewoner

  Ik heb jarenlang om de hoek gewoond en herken het beeld. De afgelopen 3-5 jaar werd het van fijne plek waar wijkbewoners koffie gingen drinken of in het gras liggen tot een soort popijopi broedplek voor de halve stad. Al die halvegaren met meeneem BBQ’s en muziekboxjes zorgen voor overlast. Het is een strook groen in de stad, geen strand. Mensen die zeggen ‘dit hoort er bij’ zijn van die studenten die net komen kijken. Leuk voor je dat je twee jaar op kamers zit en dit strookje groen hebt ontdekt, maar doe niet alsof je de stad kent. Je bent te gast in iemand z’n straat, gedraag je dus ook alsof je te gast bent.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).