Gemeente Utrecht wil horeca- en evenementenondernemers steunen met kostenverlaging Gemeente Utrecht wil horeca- en evenementenondernemers steunen met kostenverlaging

Gemeente Utrecht wil horeca- en evenementenondernemers steunen met kostenverlaging

Gemeente Utrecht wil horeca- en evenementenondernemers steunen met kostenverlaging
Archieffoto terras Neude
De gemeente Utrecht wil horeca- en evenementenondernemers nogmaals steunen omdat zij eerder getroffen zijn door de coronacrisis. Er is een bedrag van 500.000 euro met het voorstel gemoeid.

De gemeente Utrecht wil horeca- en evenementenondernemers nogmaals steunen omdat zij eerder getroffen zijn door de coronacrisis. Er is een bedrag van 500.000 euro met het voorstel gemoeid.

De ondernemers gaan gesteund worden door de kosten voor vergunningen te verlagen. Utrechtse horecaondernemers betalen in 2022 geen geld voor het bijschrijven van de eerste acht leidinggevenden in de horecavergunning. Daarmee besparen zij tot 1.318 euro aan kosten. Ook de tarieven voor evenementenvergunningen zijn dit jaar met 50 procent verlaagd. Afhankelijk van de vergunning levert dit een besparing op tot 2.714 euro.

De regelingen zijn na overleg met de horeca- cultuur- en evenementenbranche uitgewerkt. Er is een budget van 500.000 euro gereserveerd voor de uitvoering ervan. De gemeenteraad besluit later dit jaar over het voorstel dat een uitwerking is van twee aangenomen moties en dus op grote steun van de raad lijkt te kunnen rekenen.

‘Steuntje in de rug’

Wethouder economische zaken Klaas Verschuure: “Ondernemers in de horeca, cultuur en evenementenbranche zijn hard geraakt door de coronamaatregelen. Zo zijn veel horecaondernemers hun personeel kwijtgeraakt. Het bouwen aan een nieuw team is dan al uitdaging genoeg. Door de tarieven voor evenementenvergunningen te verlagen geven we ook de ondernemers in de cultuur- en evenementenbranche een steuntje in de rug.”

De regeling gaat met terugwerkende kracht in en geldt voor heel 2022. Ondernemers die al een vergunning hebben aangevraagd, krijgen het teveel betaalde bedrag vanzelf teruggestort.

47 Reacties

Reageren
 1. Don

  Kijk daar wordt de schofterige verhoging van de OZB met 18 % aan verbrast. net alsof de inwoners van utrecht niet hard geraakt worden door de omstandigheden.

 2. Willem

  Idioot. Deze week verscheen er een analyse dat de horeca door de loonsteun van de overheid in Corona-tijd juist bijzonder goed geboerd heeft. Dat de gemeente Utrecht hier nu een schepje bovenop doet is bizar.

 3. Sjaak inflatie

  Alsof andere branches winkels niet hard zijn getroffen door de Corona
  Tis duidelijk d66 horeca partij
  Horeca worden door d66 gepamperd
  Andere branches retail zoeken het zelf maar uit
  Inwoners van utrecht zijn door inflatie enorm getroffen
  Ook daar hoor je d66 niet over

 4. Johan

  Hoppa. Het spel is op de wagen. Het nieuwe college van feesten en fietsen gaat los. Omhoog met die OZB, lang leve de horeca.

 5. Baliekluiver

  Het kan niet op voor deze zielige ‘ondernemers’! Student&Starter feestwethouder Eva Oosters wil de regels voor horeca en evenementen afschaffen want zij vindt regels truttig. Dan zijn vergunningen dus ook niet meer nodig en hoeven gemeente en politie niets meer te handhaven. En dan nu weer dit ‘steuntje in de rug’. Voor horeca en evenementen is Pretpark Utrecht echt luilekkerland!

 6. Lombok

  Dus… als ik het goed begrijp. De gemeente gaat de lasten van de inwoners zeer substantieel verhogen, waarmee inwoners minder te besteden hebben (voor bv horeca). Vervolgens ontziet de gemeente de evenementen- en horecasector? Oh wacht even… het is natuurlijk als volgt. Mensen van buiten de stad (die niet bijdragen financieel) komen hier verteren en feesten. Waarmee de winsten naar een zeer selecte groep van ondernemers gaat.

  De aloude les gaat hier weer op: we socialiseren de verliezen en privatiseren de winsten.

 7. BW

  De gemiddelde reaguurder op DUIC kennende, verwacht ik dat dit gebaar met gejuich zal worden ontvangen!

 8. Lexus

  Slechte zaak. Het gaat hier om particuliere belangen en niet om een algemeen belang. Ondernemers zijn gewend de winsten in eigen zak te steken, maar hebben de neiging hun eventuele verliezen af te wentelen op de samenleving als geheel. In dit geval komt daar nog bij dat volgens velen de horeca in Utrecht zwaar oververtegenwoordigd is en daarmee belastend is geworden voor de samenleving als geheel. Het zou ook wat mij betreft een zegen zijn als er een aantal zwakke broeders en zusters zouden afvallen.

 9. Lexus

  Ik ben blij met de eenstemmigheid op dit forum. Het valt mij op dat reaguurders van links en rechts hier elkaar vinden en hoop dat het gemeentebestuur hieruit de juiste conclusie zal trekken. Maar ik vrees…

 10. Koel Hoofd

  Had die horeca sector niet al voor corona gesaneerd moeten worden?
  Had corona die sector niet gesaneerd zonder overheidssteun waar ondernemers ook aan verdiend hebben?
  De sector waarvan de sanering al 3 jaar overtijd is wordt nog steeds niet gesaneerd.
  Intussen heeft het personeel ander werk en moet de consument de broekriem aanhalen vawege emotiepolitiek op Europees niveau.
  Wat zal ik zeggen, zachte heelmeesters maken stinkende wonden?

 11. Zuilen030

  Val van de ene verbazing in de andere, blij dat mijn huis te koop staat, nog 3 maanden en dan heerlijk naar het platteland, succes en sterkte voor iedereen die achterblijft.

 12. De OZB Piet

  Het nieuwe college van Sinterklazen is begonnen ….strooien maar …

 13. Fred

  Grappig dat de reaguurders alhier een subsidie voor paardenraces géén probleem vinden….
  Lekker consequent..

 14. Kar van Cevitam

  Moet toch niet gekker worden…!
  Benieuwd waar de horeca nu weer mee komt om de prijzen nog wat op te schroeven.

 15. Barend

  Dit is een grove schande.

  “Zelfs in de horeca, een branche die herhaaldelijk de deuren moest sluiten, boekte bijna tweederde van de bedrijven een hogere winst dan vóór de pandemie. Dat blijkt uit een analyse van accountantsorganisatie SRA”, aldus het Financieele Dagblad van dinsdag 7 juni.

  Deze winststijging wordt verklaard door de loonsteunregelimg van de rijksoverheid. Dan is het onbegrijpelijk dat ons gemeentebestuur, ten koste van de burger die opgezadeld wordt met een OZB-stijging van 18%, meent nog eens 5 ton extra aan deze sector toe te moeten stijging. Echt, een grote schande,

 16. WV

  Het is wel duidelijk wie de macht heeft in Utrecht. De horeca regeert.

 17. Peet

  Lijkt wel of duic.nl zwaar pro d66 is
  Zodra je kritiek hebt op de horecaobsessie van d66
  Word je reactie niet geplaatst
  Bizar!!

 18. JR

  @ BW

  Nogal een flauw frame dat je daar neerzet.
  Ik lees hier oprechte verontwaardiging over steun aan een sector die in Utrecht al op allerlei manieren in de watten gelegd wordt en die dat helemaal niet nodig heeft.
  En dat is dan inderdaad slecht te rijmen met de zware lastenverhoging die de burger de komende jaren te wachten staat.
  Inderdaad: driewerf bah.

 19. Utrechtsch

  STOPPP nou eens met de focus op horeca te leggen. Er zijn zo ontzettend veel andere (sociale) ondernemingen die deze steun VEEL beter kunnen gebruiken! Richt je op duurzaamheid, start-ups en dergelijke. STOP met die waardeloze horeca sponsoren.

 20. JdV

  @Fred: Ik ben modricus tegen subsidies. Voor paardenraces. Voor horeca. Voor een Vuelta. Voor de Parade. Voor de Utrecht City Marathon. Voor de schouwburg
  Wiu je paaardenracen, , zuipen in de kroeg, wielrennen kijken, onbegrijpelijk cultuur genieten, naar de opera? Prima. Betaal mooi zelf de kosten die daar mee gemoeid zijn en val de burgers van Utrecht daar niet mee lastig. Besteed dat geld dat we besparen maar aan huizen, betere gezondheidszorg en armoedebestrijding. De kerntaken van de overheid, zeg maar, in plaats van feesten en partijen voor gesubsidieerde partijvriendjes.

 21. Lexus

  @Fred: op basis waarvan trekt u die conclusie? Ik krijg niet bepaald de indruk dat er op dit forum veel steun is voor subsidie voor de draverij (https://www.duic.nl/algemeen/gedoe-over-subsidie-paardenraces-maliebaan-in-utrecht-is-het-welzijn-van-de-paarden-in-gevaar/).

 22. Scherpschutter

  Tarieven verlagen?! Wat dacht je van die nutteloze dure vergunningen in het geheel en voorgoed afschaffen…

  Typisch weer de overheid. Ze breken je poten en bieden je vervolgens een gammele kruk aan waarvan je nog geacht wordt er dankbaar voor te zijn ook.

 23. Fvw

  En we hebben ook nog de grootste melkkoe de auto, waar veel geld vandaan komt, betaalt parkeren, parkeervergunning, boetes. Dus wees er maar zuinig op gemeente Utrecht.

 24. Realist

  De branche heeft een prima deal gesloten met de raad. Er zal menig biertje gedronken zijn op zoveel naïviteit.

 25. BW

  @JR
  Dat is geen framing, dat is ironie. En dank dat je mijn punt bewijst in het vervolg van je reactie.

 26. Wim

  Het ultieme bewijs dat het Utrechtse fietsfeestkartel in de zak van de horeca zit.

 27. Debs

  Het wordt een rot stad zo, bah. En ik woonde er nog wel met zoveel plezier.

 28. René

  Wat een gezeur weer in de reacties hiervoor. De gemeente Utrecht telt 360.000 inwoners. We hebben het hier dus over een bedrag van nog geen € 1,50 per inwoner. Dit ter relativering.

 29. Utrechter

  De Utrechtse horeca wordt op kosten van de Utrechtse OZB (+18%) belastingbetaler nog verder in de watten gelegd. Alleen zuur de Utrechtse OZB (+18%) belastingbetaler het zich niet meer kan permitteren om gebruik te maken van deze schreeuwend dure horeca. Zo wordt verder vorm gegeven aan het D66 pretpark Utrecht dat niet meer toegankelijk is voor de Utrechters. Wie stopt deze waanzin.

 30. Utrechtvoorutrecht

  @René Die bedragen vallen inderdaad best mee. Daar kun je net geen half biertje van kopen bij diezelfde horeca. Ik vermoed alleen dat de meeste mensen toch liever hun 1,50 hadden gedoneerd aan de voedselbank in plaats van aan de de gemiddelde horeca-uitbater die net z’n vierde koffietentje heeft geopend.

  Nogal schrijnend dat er nu geklaagd wordt over een gebrek aan personeel terwijl dat personeel direct op straat is gezet bij het begin van de crisis. Vervolgens werden wel de vaste lasten (lees: huur) dik vergoed door de overheid. Dus blijkbaar wordt het belangrijker gevonden dat de vastgoedbaasjes niks van een crisis merken dan dat het werkende volk op zoek mag naar een ander flutbaantje. Zoals hierboven al aangegeven: ondanks dat de horeca afgelopen jaren heel veel dicht heeft gezeten, heeft twee derde MEER WINST gemaakt (met ongetwijfeld veel lagere omzet) dan de jaren ervoor.

 31. Z.O.Z. (zielige ouwe zeur)

  @Debs: geheel wederzijds hoor, jou kunnen we prima missen. En dat geldt voor meer reaguurders die je mening delen.

 32. Massegast

  Alle dagen feest en lang leve de lol in Utrecht, gesubsidieerd door de linkse politiek. Of is het dansen op de vulkaan? ‘Soms laat het leven u even met rust, maar wacht u maar rustig af’. Dit laatste is een citaat van…. Hè, van wie was het nou ook alweer?

 33. Johan

  De schaamteloze begunstiging van de Utrechtse horeca door de lokale politiek kent geen grenzen en neemt langzamerhand bizarre vormen aan.

 34. Pee

  Tijdelijke terrassen die permanent worden .
  Winst maken in een tijd waar dat eigenlijk niet mogelijk is .
  Mensen vragen om de horeca te steunen maar wel de hoofdprijs vragen voor een consumptie.
  Gecompenseerd worden aan alle kanten .
  De neude 1 groot terras maken zodat niemand meer normaal over het plein kan lopen.
  Toestaan dat eten en drinken meenemen naar festivals verboden word zodat je een godsvermogen kwijt bent aan het eten en drinken aldaar ,vooral voor evenementen bier (bier aangelengd met water)
  En nog is het niet voldoende om te stoppen met het spekken van de horeca.
  Vandaar dat je ze niet meer hoort klagen in de horeca.

 35. Scherpschutter

  @Johan

  Zullen we het even hebben over de ‘begunstiging’ die linkse politici door de horeca genieten? Waarom zou je links (of wie dan ook) geld moeten betalen als ondernemer zodat je een leidinggevende in het register van links mag bijschrijven…? Waarom moet een ondernemer in de eerste plaats geld aan links betalen om een bedrijf te mogen openen van links…? Dat is zwendel. Afpersingspraktijken. Om uiteraard nog maar te zwijgen over alle andere belastingen, heffingen en accijnzen die horecaondernemers aan links moeten betalen. Voor WAT exact? Links plundert de horeca al decennia…

  De horeca wordt niet begunstigt. Ze krijgt geen geld. Links steelt (tijdelijk) slechts een beetje minder van ze. Dat is de realiteit. De horeca kan prima zonder links. Parasitair links kan geen dag zonder horeca.

 36. Moniek

  Vergunningen afschaffen, Scherpschutter? Met nóg meer horeca tot gevolg?

 37. Nooddruftige burger

  Dus onderzoek wijst uit dat de horeca goed doorstaan heeft. En toch gooit de gemeente er 5 ton tegenaan om de sector ‘te helpen’. Waar zijn ze mee in Utrecht toch mee bezig zeg,

 38. Ooginaller

  Even wat tegenwicht: ik heb de afgelopen maanden in de horeca uitbaters telefonisch horen onderhandelen met wijnleveranciers over een afbetalingsregeling, aangehoord hoe een ander echtpaar is verhuisd en hun pensioen in vlammen op heeft zien gaan, hun personeelskosten hebben zien exploderen etc etc. Deze kleine geste van de gemeente (1.50€ per inwoner) vind ik uit menselijk oogpunt een mooi gebaar.

 39. carlos

  Als je bedenkt dat de grondprijs in Utrecht stad in 2019 tussen de 400-1000 m2 zat, denk ik dat het in de watten leggen van horeca ondernemers nog wel meevalt.
  Parkeerplaatsen, betaald of onbetaald, zijn de plekken waar het geld heengaat. ik betaal daar als fietser ook aan mee 🙂

 40. Thomas

  @ ooginaller

  Zo dat is een representatief onderzoek zeg. Niet dus.

  Maar los daarvan. Hoe zit het met al die andere middenstanders die door Corona hebben ingeleverd. Bijvoorbeeld de kledingwinkels die hun voorraden door de gedwongen winkelsluitingen konden weggooien?
  Alleen al dat de gemeente hier geen oog voor heeft en wel meent de horeca te moeten steunen, geeft aan hoe de Utrechtse politiek aan de hand van de horeca loopt.

 41. Scherpschutter

  @Moniek

  “Vergunningen afschaffen, Scherpschutter? Met nóg meer horeca tot gevolg?”

  Ja. Want vergunningen tegen betaling verstrekken is afpersing en afpersing is niet zo netjes he Moniek? En verder rekent de markt zelf wel af met overschotten. Dat doen markten namelijk vanzelf, Moniek. Mooi he?

 42. Bromsnor

  Bromsnor is blij voor de horecaffers, ze hebben het zwaar (gehad), en zonder terrassen is Utrecht niet de moeite waard. Dan maar war meer OZB betalen.

 43. JdV

  @carlos: de grootste fietsenstalling ter wereld en nog vele andere gratis stallingen. Dat is waar miljoenen naar toe gaan. Ik als niets-fietser betaal daar aan mee.

 44. Henny

  Het is de verkeerde reflex. Er is te veel horeca, te weinig kwaliteit, de mensen hebben minder te besteden en er zal hoe dan ook een sanering volgen. Beetje dom om er dan eerst nog een hoop geld in te steken. Je geeft ook een verkeerd signaal af naar je bewoners als dit je prioriteit is.
  Zie: https://www.volkskrant.nl/economie/ondernemen-in-de-horeca-blijft-koorddansen-in-een-sector-die-al-tijdens-de-coronacrisis-midscheeps-werd-geraakt~bd5c3c91/

 45. Irrationeel besluit

  De Volkskrant schrijft vandaag dat er 15 tot 20 % teveel horeca is. De broodnodige sanering is uitgesteld door de Corona-maatregelen. Die hebben verhuld hoe slecht sommigen ervoor stonden. Nu de overheid met die steun stopt, schrijft De Volkskrant, zal die sanering alsnog inzetten.
  Er is geen enkel rationeel argument voor gemeentesteun aan een sector die door royale steun van de landelijke overheid heeft verzuimd te saneren. De gemeentesteun is water naar de zee dragen.

  @ Ooginaller. Gegeven het feit dat een groot deel van de horeca dus sowieso niet levensvatbaar is, vermoed ik dat uw vrienden beter vandaag dan morgen hun toko dicht kunnen gooien. Misschien hadden ze dat al voor Corona moeten doen.

 46. Moniek

  Tja, Scherpschutter, als u denkt dat diensten van de overheid gratis zijn…
  U betaalt toch ook voor b.v. een paspoort etc.? Om dat nu meteen afpersing te noemen?
  Verder: u ziet waar die zgn. “markt” toe leidt: veel teveel horeca, meest van het nogal ordinaire soort. Enige afremming van het pretpark waar het in de binnenstad naartoe gaat, van welke aard dan ook, juich ik toe.

 47. Katja

  Terrasterreur, je kunt bijna nergens meer normaal door de binnenstad lopen. Wat een armoe.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).