Gemeente Utrecht wil wel af van Russisch gas, maar ziet opzeggen contract niet als oplossing Gemeente Utrecht wil wel af van Russisch gas, maar ziet opzeggen contract niet als oplossing

Gemeente Utrecht wil wel af van Russisch gas, maar ziet opzeggen contract niet als oplossing

Gemeente Utrecht wil wel af van Russisch gas, maar ziet opzeggen contract niet als oplossing
Foto: Pixabay
De gemeente Utrecht zegt het liefst vandaag al te stoppen met de afname van Russisch gas, maar voegt daaraan toe dat zoiets makkelijker is gezegd dan gedaan. Nederland is namelijk deels afhankelijk van dit gas, ‘ongeacht de gecontracteerde leverancier’. Een alternatief is op dit moment simpelweg niet voorhanden, zegt de gemeente.

De gemeente Utrecht zegt het liefst vandaag al te stoppen met de afname van Russisch gas, maar voegt daaraan toe dat zoiets makkelijker is gezegd dan gedaan. Nederland is namelijk deels afhankelijk van dit gas, ‘ongeacht de gecontracteerde leverancier’. Een alternatief is op dit moment simpelweg niet voorhanden, zegt de gemeente.

Op 24 februari, de dag waarop Rusland grootschalig Oekraïne binnenviel, riepen bijna alle Utrechtse politieke partijen het gemeentebestuur op om geen gas meer af te nemen van Gazprom. Het gaat dan specifiek om het gas dat de gemeente zelf afneemt, waarmee bijvoorbeeld het eigen vastgoed wordt verwarmd.

Woensdag reageerde het college op de oproep van de fracties. Daarin is te lezen dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen het contract dat de gemeente heeft met het Russische bedrijf Gazprom en het afnemen van Russisch gas. “Het huidige contract met Gazprom opzeggen leidt er niet toe dat we geen Russisch aardgas meer afnemen of stoppen met het spekken van de Russische staatskas.”

Beurs

Het is volgens het college namelijk zo dat alle leveranciers handelen op dezelfde beurs en dat er geen zicht is op waar het gas vandaan komt. In Nederland zou zo’n 15 procent van het gas uit Rusland komen. “Daarmee bestaat de kans dat de gemeente […] een deel Russisch gas afneemt, ongeacht de gasleverancier waarmee een leveringscontract is afgesloten.”

De gemeente heeft voor de levering van het gas aan de gemeentelijke gebouwen niet direct met Gazprom een contract afgesloten, maar met een dochtermaatschappij. Deze onderneming is gevestigd in Nederland en valt daarmee niet onder het sanctiebeleid. Dit contract loopt nog tot en met 1 januari 2024.

Nieuw contract

Zoals hierboven al beschreven is het ontbinden van dit contract volgens de gemeente niet de oplossing om Rusland in de portemonnee te raken. Wel wordt samen met andere gemeenten gekeken welke mogelijkheden en welke afwegingen er eventueel gemaakt moeten worden in een nieuw contract.

Tot slot zegt de gemeente vaart te willen maken met het verduurzamen van het eigen vastgoed.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Twojays

  Alsof Gazprom niets met Rusland te maken heeft. Gewoon stoppen met de afname en weer pompen in Groningen. En direct geld vrijmaken voor de huizen in dit gebied om te repareren. Maar dat is vast te simpel.

 2. Scherpschutter

  Ik zie het probleem niet. De gemeente kan toch gewoon de verwarming in alle panden simpelweg uitzetten? Duurzaam en bovendien direct 100% gegarandeerd geen enkel verbruik van Russisch gas meer.

  Je hebt idealen of je hebt ze niet.

 3. Lombokker

  Een halve eeuw geleden hadden we een prima alternatief, maar helaas kwam Links Nederland toen massaal in opstand tegen de CO2-loze kernenergie:
  https://www.wikiwand.com/nl/Antikernenergiebeweging

 4. Bill

  Als er een alternatief voorhanden is, direct eenzijdig het contract opzeggen.

 5. Koel Hoofd

  Gewoon lekker Russisch gas blijven afnemen, elk alternatief is namelijk alleen maar meer milieubelastender en kostbaarder.
  Die simplistische emotiepolitiek is dodelijk vermoeiend.

 6. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Makkelijker gezegd dan gedaan Koel Hoofd. Vanaf vrijdag accepteert Rusland alleen nog betaling in Roebels of fysiek goud voor haar gas. Rusland heeft de E.U. zojuist schaakmat gezet. De scepticus zou wellicht zeggen dat de E.U. totaal niet kan schaken óf wellicht express verliest, want professionele schakers die een herdersmatje inlopen dat ze zelf opzetten is wel wat curieus.

 7. cas

  @ Scherpschutter, Dat is het idee met nieuwe contracten, die oude moeten ze gewoon accepteren in de afgesproken valuta.

 8. Scherpschutter

  @Cas

  You’ll see…

 9. Wim

  Huidig contract is nog lekker tegen de lage tarieven dus gewoon houden anders krijgen ze en een afkoopsom en kunnen ze het gas voor veel hogere huidige prijzen verkopen., en wij zitten op de blaren.

 10. RABE

  Moet Utrecht weer haantje de voorste zijn???
  PRESTIGE STAD.

 11. bureaulesswatts.nl

  Hopelijk dat de aanvoer van 650 ton houtchips per dag uit de Oekraiïne- tbv de ‘bio’ massacentrale om het warmtenetwerk te voeden – in stand blijft.

  ( waarvan de warmteprijs is gekoppeld aan de gasprijs )

 12. Koel Hoofd

  @Scherpschutter,
  Heb jij enig idee hoe kostbaar het is om langlopende contracten twv honderden miljarden open te breken en opnieuw te moeten af te sluiten tegen de huidige gasprijzen+opslag omdat we gewoon niet zonder de Russen kunnen maar die Putin helaas ook niet helemaal achterlijk is?
  Dat zou resulteren in een spontane inflatie van 2500% en een revolutie een maand later.

  Een herdersmatje kan ook heel erg geniepig zijn omdat de spelers voor het volgende spel van kant wisselen.
  Dan kon het zomaar zijn dat noordwest Oekraine een federatie van de EU is vanwege de bossen die we opstoken in de biomassacentrale. En zuidoost Oekraine een federatie van de Russen die dan zowel de zeer vruchtbare landbouwgronden, de grondstoffen (kolen, ijzer), de industrie (wapen, scheepsbouw, staal) en scheepvaart in bezit hebben.

 13. Jeroen

  Ik wil wel stoppen met roken maar zie het niet meer aanschaffen van sigaretten niet als oplossing.

 14. Len

  Haha @Jeroen, precies dat

 15. Peter

  Meer kernenergie. Leuk bedacht, maar dat duurt minstens tien jaar voordat er stroom wordt geleverd.
  En pompen in Groningen? De Groningers lossen zelf de kwalijke gevolgen wel op? Iedereen heeft kunnen zien hoe NAM en overheid er een potje van maken.

 16. Scherpschutter

  @Cas 10:12

  Told you so…

  https://www.telegraaf.nl/financieel/2018412416/poetin-russisch-gas-moet-vanaf-april-met-roebels-worden-betaald

  @Koel Hoofd

  Putin heeft heronderhandeld. Schaakmat.

 17. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  De schaakspelers gaan van kant wisselen voor de volgende ronde…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).