Gemeente Utrecht zoekt plekken in en rond binnenstad om afval op te slaan; mogelijk onder trappen Oudegracht Gemeente Utrecht zoekt plekken in en rond binnenstad om afval op te slaan; mogelijk onder trappen Oudegracht

Gemeente Utrecht zoekt plekken in en rond binnenstad om afval op te slaan; mogelijk onder trappen Oudegracht

Gemeente Utrecht zoekt plekken in en rond binnenstad om afval op te slaan; mogelijk onder trappen Oudegracht
Foto's: Bas van Setten
De manier waarop in Utrecht het huisafval wordt ingezameld is de afgelopen jaren veranderd, maar in de binnenstad staat de gemeente naar eigen zeggen voor een ‘flinke uitdaging’. Vanwege onder meer de kwetsbare historische ondergrond moet in het centrum noodgedwongen een andere manier gevonden worden dan nu in de rest van de stad wordt toegepast. Een van de oplossingen die verder onderzocht worden zijn zogenoemde hubs in en rond de binnenstad, en het tijdelijk opslaan van afval onder de brandtrappen aan de Oudegracht.

De manier waarop in Utrecht het huisafval wordt ingezameld is de afgelopen jaren veranderd, maar in de binnenstad staat de gemeente naar eigen zeggen voor een ‘flinke uitdaging’. Vanwege onder meer de kwetsbare historische ondergrond moet in het centrum noodgedwongen een andere manier gevonden worden dan nu in de rest van de stad wordt toegepast. Een van de oplossingen die verder onderzocht worden zijn zogenoemde hubs in en rond de binnenstad, en het tijdelijk opslaan van afval onder de brandtrappen aan de Oudegracht.

In bijna heel Utrecht is inmiddels ‘Het Nieuwe Inzamelen’ ingevoerd. Bij deze manier van inzamelen is het idee dat papier en karton, groente-, fruit-, etensresten en tuinafval, en restafval gescheiden worden ingezameld. In een groot deel van de stad zijn bovendien ondergrondse containers geplaatst. Op andere plekken, waar bewoners bijvoorbeeld genoeg ruimte op het eigen terrein hebben, wordt gebruik gemaakt van kliko’s.

In het gebied binnen de singels staat de gemeente dus voor een uitdaging. “Aslastbeperkingen, venstertijden en de historische ondergrond maken inzameling middels Het Nieuwe Inzamelen, zoals in de rest van de stad, vrijwel onmogelijk”, schrijft het college van B&W in een brief aan de raad. De gemeente heeft een aantal ambities geformuleerd en een daarvan is dat de traditionele vuilniszak uit het straatbeeld verdwijnt.

Tekst loopt door onder afbeelding

Afspraak

Een mogelijke oplossing is dat de bewoner een afspraak maakt, waarna het restafval met een klein elektrisch voertuig wordt opgehaald en vervolgens naar een nabijgelegen hub wordt gebracht. “Bewoners kunnen ook zelf hun afval naar de hub brengen.” Een andere mogelijkheid is dat bewoners voor het huishoudelijk afval gebruik gaan maken van de ondergrondse containers voor papier en karton.

Tot slot noemt de gemeente het opslaan van het afval onder de brandtrappen langs de Oudegracht als mogelijke oplossing. “Een nabijgelegen brengvoorziening voor bewoners creëren om van daaruit meer afval en grondstoffen uit het voetgangersgebied over het water af te voeren.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Bedrijven

Niet alleen de logistiek rondom het afval van bewoners is een uitdaging, hetzelfde geldt voor het afval van ondernemers. Hier omschrijft de gemeente het plaatsen van extra ondergrondse containers nabij de Hollandse Toren en Drakenburgstraat en het aanbieden van kliko’s als mogelijke oplossingen. Ook bij bedrijven wil de gemeente de mogelijkheid van hubs in en rond de stad onderzoeken.

Voor al deze mogelijke oplossingen zijn twee zaken essentieel; lichte elektrische voertuigen en locaties waar het afval ingezameld kan worden. “We werken met prioriteit aan de realisatie van de randvoorwaarden: vervanging inzamelvoertuigen en het onderzoek naar en realiseren van hubs.” De verwachting is dat halverwege 2025 het onderzoek naar de mogelijke oplossingen wordt afgerond en op basis daarvan worden vervolgstappen gezet.

31 Reacties

Reageren
  1. Binnenstadbewoner

    Stinkend huisvuil onder de trappen van de Oude Gracht??

    Oplossing is om toch meer ondergrondse containers te plaatsen. Er zijn ook plekken waar dit wel kan. Een deel van de binnenstadbewoners zal hier zeker gebruik van maken zoals nu ook gebeurd, mits op loopafstand. Met de fiets een vuilniszak naar een ondergrondse container wegbrengen, is voor de meesten te veel gedoe of niet mogelijk vanwege leeftijd e.d.. De rest op blijven halen zoals nu. 2x per week plus een permanent standby karretje dat in de periodes daartussen ook huisvuil kan ophalen dat te laat of te vroeg is aangeboden.

  2. Johan

    Tip voor de wethouder: laat het zoals het is. Probleem, dat er niet is, opgelost. Kan uw staf iets anders gaan doen.

  3. Floris

    Het afval buitenzetten wordt in de Binnenstad een steeds groter probleem. Mensen pleuren hun afval buiten de afvalophaaltijden gewoon neer, uit gemak en onnozelheid, met als gevolg dat vogels de zakken openmaken en de inhoud verspreiden op zoek naar eten.

    Beter houden ze op met die afvalzakken en plaatst de gemeente meer ondergrondse containers.

  4. Abe

    Gooi het afval gewoon in de gracht, drijft vanzelf naar Amsterdam.

  5. Koel Hoofd

    De Utrechtse binnenstadsratten geven spontaan een feestje door dit nieuws, ook alle vliegende rattten zijn uitgenodigd, zwemmen in de gracht is gratis, vuurvliegjes show om middernacht….
    De voorzitter van de Binnenstadsratten commissie veegt ‘gezinsplanning noodzakelijk’ (dat kunnen ze echt) van het lijstje op de muur en verft met de staartpunt een nieuwe missie: ‘krijg zoveel mogelijk jonkies per worp’….

    Gaat bij de PvdD ook de vlag uit?

  6. Nico

    Door mijn werk kom ik geregeld vroeg door de Damstraat/Lombok. Het lijkt wel of daar dagelijks vuilnies opgehaald wordt. Als dat zo is kan dat in het centrum ook.

  7. Toine Goossens

    Dat gaat stank opleveren; een verkapte poging om de overlastgevende fuivers uit de stad te jagen?

  8. Ron

    Er zijn veel ongebruikte kelders in de Nieuwe en Oudegracht. Kunnen daar niet een paar worden omgevormd tot afvalbrengkelder? En dat elektrische boten die dan op komen halen? Beetje omgekeerde van de bierboot die vanaf het water horeca van boodschappen voorziet.

  9. Massegast

    Opa Massegast denkt nog wel eens aan vroeger. Vroeger was tenslotte alles beter (behalve de tandarts). Kwam de vuilniswagen vroeger niet 2x per week? Is dat niet de oplossing? Zeker in de binnenstad. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik was laatst in Amsterdam. Daar lopen de ratten gewoon over je schoenen, als je niet uitkijkt. En ik overdrijf niet hoor. Ik hoop niet dat Utrecht in dat opzicht Mokum achterna gaat. Al zijn Utrechtse ratten misschien een stuk minder arrogant dan hun Amsterdamse familieleden.

  10. Hamburger

    De werfkelders vallen onder het rijksbeschermd gezicht meneer de wethouder.

  11. Ruud

    Geweldig!

    Dan wordt mijn huisvuil in de nacht niet meer open gemaakt door daklozen die vervolgens de hele inhoud door spitten voor 15 cent.

  12. Marcel

    We gaan het onderzoeken en medio 2025 denken we dat alles onderzocht is en dan gaan we beleid maken. Lees ik het goed? Dat is om gierend achterover van het lachen te vallen. ( wel eerst matras gelegd ) Het is zo simpel. Je weet wat je aan belasting binnenkrijgt. Je weet dan wat het mag kosten om een bedrijf in te schakelen om deze overlast te verwijderen. Dat kan per september as klaar zijn. Welke partij pakt dit op? De raad gaat wat doen? Utrechters, kies is een partij die een meerderheid krijgt en het aanpakt dit geneuzel.

  13. Marcel

    @ Johan, tip voor u. De raad beslist. De wethouder is loopjongen/meisje. De raad doet niks dus gebeurd er voorlopig niks. De raad kan initiatief voorstel doen. U denkt dat dit gebeurd? Doe is: ha ha ?

  14. Rutger

    Het voorstel wordt door de gemeente ambtenaren gemaakt en door de verantwoordelijk wethouder naar de raad gestuurd. In mijn wijk is nu ondergronds inzamelen en het is een zegen, je kunt altijd op het moment dat je wilt van je vuil af en veel minder vuil op straat dan vroeger.

    Gemeente schakel je inwoners in om met goede voorstellen voor de binnenstad te komen, die kunnen met mooie inzichten komen waar je vanachter het bureau mogelijk niet aan gedacht hebt. Prijsvraag?

  15. Wim

    Dit is toch niet serieus? Het huidige systeem functioneert prima in de binnenstad. Willen ze dan dat ik m’n zak achter op mijn fiets meeneem naar zo’n hub? Of dat ik er 500 m mee sjouw om ze onderaan de Oudegracht af te leveren? Compleet van de ratten besnuffeld.

  16. Patatjepeeër

    De gemeente is zoekende. Naar ongebruikte plekken, naar plekken om electriciteitshuisjes neer te zetten, naar plekken voor afval.
    Misschien eens een paar ambtenaren die niet in Utrecht wonen de straat op sturen om eens te kijken hoe de stad er daadwerkelijk uit ziet?
    Kunnen ze meteen kijken of alle terrassen wel voldoende loopruimte overlaten, hoe veel afval er naast de containers staat, of je wel fatsoenlijk over de stoep kunt lopen en zo.
    Een soort schouw. En leerzaam voor hen.

  17. Jac

    @ Rutger

    “goede voorstellen voor de binnenstad”. Voorstellen waarvoor? B&W suggereert een probleem dat er niet is. Een echt goed voorstel is: “stoppen met deze bezigheidstherapie op het stadskantoor”.

  18. WV

    @ alle voorstanders van ondergrondse containers: jullie hebben kennelijk de talloze berichten gemist over volle containers en afval dat naast de containers wordt geplaatst. Ja, vuilniszakken worden soms te vroeg buiten geplaatst en dat geeft rommel. En nee, de oplossing is niet een ondergrondse container. Die geeft net zoveel rotzooi.

  19. Ook binnenstadbewoner

    @ Massegast

    In de binnenstad wordt twee keer per week de vuilnis opgehaald. Prima zo. Ik snap niet waar de ‘flinke uitdaging’ inzit waarover in de aanhef van het artikel gesproken wordt. Behalve dan dat er kennelijk een ambtelijk dogma bestaat dat ‘het anders’ moet.

  20. Rob

    Deze begrijp ik niet:
    “de brandtrappen aan de Oudegracht”.

    Welke trappen bedoel je daarmee Duic?
    Zijn dat niet gewoon de trappen van straatniveau naar de werven?

  21. Aniwe

    Hoe creëren wij een probleem waar geen probleem is? Twee keer per week (zoals nu) of drie keer per week vuilnis ophalen, twee keer per week karton en er is geen vuiltje in de (binnenstad)lucht….

  22. Moi ik

    Vreemd voorstel, denk dat iedere brandweernan/vrouw dit gaat verbieden….het is een vluchtweg die je dan gevaarlijk gaat maken, binnen bedrijven mag er nimmer iets onder brandtrap staan, waarom zou dat hier wel mogen?

  23. Anthony B.

    Weken lang liggen er allerlei viezigheden rond de ondergrondse vuilniscontainers. Een sprekend voorbeeld is is de plek direct t.o. de Plus op de van Ostadelaan.
    Daar is al geruime tijd niet goed opgeruimd.
    Dat niet-meteen-schoonmaken moedigt verdere verontreiniging aan.
    Ook leidt het tot gezondheidsrisico’s.
    Bij een aangepast vuilnisophaalsysteem hoort ook aangepast onderhoud.
    Alert reageren is voor deze situaties gewenst.

  24. Johan

    @ Jac
    Inderdaad, een schoolvoorbeeld van waar Utrecht goed in is. Bezigheidstherapie: veranderen met geen ander doel dan veranderen.
    Utrecht moet bezuinigen en doet dat door kleinere boompjes te planten. De echte winst is echter te behalen door dit soort nutteloze projecten te stoppen.

  25. Pee

    Kom eens uit die kantoren en kijk hoe alles in de praktijk werkt.
    Theoretisch is alles mogelijk maar in de praktijk loop je tegen onvoorziene dingen aan .
    En tegenwoordig hebben ze overal een manager voor , is dat echt nodig?

  26. SUBje

    Als binnenstad-bewoner eens met Massegast die schrijft: in de binnenstad wordt twee keer per week de vuilnis opgehaald. Prima zo. Ik snap niet waar de ‘flinke uitdaging’ inzit waarover in de aanhef van het artikel gesproken wordt. Behalve dan dat er kennelijk een ambtelijk dogma bestaat dat ‘het anders’ moet.

    Ik zet mijn vuilniszak 2x in de week ‘s morgens om 8 uur bij mijn voordeur. Vogels, ratten of muizen krijgen zo geen kans. En als ik de vuilnisman zie aankomen dan open ik het raam en roep: “Dank u wel”

  27. JS

    Belachelijk idee vanaf een bureau! Denk aan de stank! De Oudegracht wordt intensief gebruikt door kleine ondernemers voor hun bedrijf, door inwoners op de trappen en de werf om te picknicken, als recreatieverkeer met bootjes en kano’s. Jong en oud woont in de binnenstad en woont ook vaak klein met de stad als buitenruimte. Oudegracht is het visitekaartje van de stad met zijn werven. En daar wil je dan als gemeente je afval verzamelen(????)

  28. Frans

    @ Anthony B.
    Het is niet de gemeente die het afval klakkeloos naast de ondergrondse vuilcontainers deponeert. Het is nog altijd uw medeburger die dit doet en daarop aangesproken dient te worden. Maar gemak dient de mens en waarom zou u en uw medeburgers de moeite nemen om het afval netjes in de daarvoor geplaatste containers deponeren als je het er ook naast kan zetten?
    En u zal net zo als ik weten dat je ook gratis een afspraak kan maken voor het laten ophalen van het grofvuil als je zelf niet de moeite wilt nemen om dit naar het afvalscheidingsstation te brengen “die overigens 7 dagen in de week open zijn.

  29. Utrechtse Jantje

    Dom plan van de Gemeente , maar pluk gewoon mensen uit het werkelozen register , en zet ze in bij het afval opruimen plan , zoals dat wel eerder met deze groepering uitkeringstrekkers is gedaan …. zo snijdt het mes aan twee kanten hoor Gemeente Utrecht ……

  30. Charles

    We moeten terug naar de basis, neem in elke bouwvergunning de bepaling op dat er een eigen opslag moet zijn voor afval e.d. dit naar grote van de vergunning zodat niet alles na sluiting naar buiten gegooid word.

  31. Joep

    Op het bordes van het stadshuis

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).