Gemeente vraagt Rijk mee te betalen aan aardgasvrij maken van Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant Gemeente vraagt Rijk mee te betalen aan aardgasvrij maken van Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente vraagt Rijk mee te betalen aan aardgasvrij maken van Utrecht Science Park

Gemeente vraagt Rijk mee te betalen aan aardgasvrij maken van Utrecht Science Park
Utrecht Science Park. Foto: Bas van Setten
De gemeente wil dat het Rijk mee gaat betalen aan het aardgasvrij maken van het Utrecht Science Park. Er is daarom een aanvraag ingediend voor een bijdrage van 5 miljoen euro.

De gemeente wil dat het Rijk mee gaat betalen aan het aardgasvrij maken van het Utrecht Science Park. Er is daarom een aanvraag ingediend voor een bijdrage van 5 miljoen euro.

Het is al langer de ambitie om het Utrecht Science Park (USP) van het gas af te halen. Eind 2018 hebben de Universiteit Utrecht (UU), UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en Stichting Kantorenpark Rijnsweerd afgesproken samen te gaan werken om gebouwen en kantoren in het gebied aardgasvrij te maken.

Volgens de gemeente zal het grootste deel van de aangevraagde bijdrage worden gebruikt voor het aardgasvrij maken van de gebouwen Willem C. van Unnik, Educatorium en Marinus Ruppert van de universiteit en delen van het Wilhelmina kinderziekenhuis van het UMC. “De lessen die we leren in het aardgasvrij maken van deze gebouwen, zetten we in om toe te werken naar een volledig aardgasvrij en duurzaam USP”, aldus de gemeente.

Onderzoek

Een ander deel van de bijdrage zal worden gebruikt voor onderzoek naar aansluiting van gebouwen van de hogeschool en SSH op warmte- en koude-infrastructuur van de universiteit en voor onderzoek naar samenwerking op het gebied van warmte- en koudeopslag.

De gemeente benadrukt dat de aanvraag tot stand is gekomen in samenwerking met de Universiteit Utrecht en het UMC en met instemming van partijen als SSH Studentenhuisvesting en de Hogeschool Utrecht.

Voorwaarden

De gemeente zegt dat de voorwaarden van een bijdrage van het Rijk aan verschillende criteria moeten voldoen. Zo moet het project goed zijn uitgewerkt en moet de uitvoering van het ingediende plan dit jaar starten. Het plan om het USP aardgasvrij te maken is volgens de gemeente ‘kansrijk’.

Naast het USP is het ook de ambitie om van Overvecht-Noord een aardgasvrije wijk te maken. Eerder dit jaar kreeg de gemeente te maken met een tegenslag toen de Tweede Kamer een motie aannam die betrekking had op het invoeren van een kookgasverbod in Utrechtse wijk.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Massegast

    Extreem duur en overdreven om zelfs het laatste stukje gasgebruik te willen elimineren. De omschakeling van de stadsverwarming op biomassa heeft het meeste aardgasverbruik al geëlimineerd. En wat is er nou mis met het gebruik van aardgas? De schoonste van de fossiele brandstoffen. In Duitsland wordt het zelfs bevorderd en de NL regering heeft samen met de NAM tientallen jaren lang aardgas verkocht, in binnen- en buitenland. En het geld dat de rijksbegroting binnenstroomde stonk blijkbaar niet. We hebben hier te maken met groene window dressing (Kijk ons eens helemaal van het gas af zijn) en groene Prinzipienreiterei. Laat de politiek de wet van de verminderde meeropbrengst er nog eens op nalezen.

  2. Bernhard

    Volledig eens met Massegast. Weggegooid geld, nul meerwaarde.

  3. Joris

    Volledig off topic; maar het moet natuurlijk zijn: ‘Youtracked Science Park’. Missertje van Youtracked City Marketing…

  4. HArry

    Dus in normaal Utrechts, mot De Uithof van het gas af. Een ondemocratisch dictaat wat betaald moet worden met belastingen? Ech nie. Ik denk dat dit plan even terug moet naar de tekentafel en het geld naar de zorg en onderwijs.
    Gemeenschapsgeld moet uitgegeven worden aan de gemeenschap en niet aan een klimaat verdienmodel voor een paar grootverdieners.
    Tijd dat onze lobbydemocratie weer de belangen gaat dienen van de bevolking.

  5. Kerel

    @ Massegast

    Zeggen Groningen en R..land je iets?

    Ga daar maar eens over nadenken. Dat zijn momenteel de belangrijkste redenen om versnel van het gas te gaan.

  6. Massegast

    @Kerel — Groningen is triest geëindigd, nadat de NL staat daar honderden miljarden Euri heeft weggesleept! En Rusland: daar zijn praktisch oneindige gasvoorraden in een leeg Siberië, die o.a. via de Nord Stream naar de Europese markt gaan. Oud bondskanselier Gerhard Schröder heeft er en passant z’n zakken mee gevuld.
    En ach, laat Rusland er ook wat aan verdienen. Beter een buurman met wat geld, dan een armoedzaaier.

  7. Jaap

    @ Massegast

    O my god

    Van R..sland wil je echt niet afhankelijk zijn hoor. Zeker niet als zij de gaskraan mogen reguleren. Al hebben ze nog zo veel voorraad…

    Vrijheid is een groter goed. Samenwerken met dictaturen moet je nooit willen. Zeker niet als je het regime daar financieel mee ondersteund.

  8. Wim

    Kan deze onzin om van het gas af te gaan niet gewoon stoppen.
    Weet op wie je stemt om deze onzin te stoppen

  9. Massegast

    @Jaap — U rijdt misschien in een benzine-auto? Dan kan die benzine uit één van de volgende dictaturen afkomstig zijn: Saoedi Arabië, Iran, Irak, diverse Golfstaten, Algerije, Libië, Venezuela, Rusland etc. U zult er geen minder blije rijder om zijn, die in z’n vrijheid wordt aangetast. Overigens is Rusland niet de enige gasleverancier aan West Europa. Zo almachtig zijn ze ook weer niet.

  10. Scherpschutter

    @Jaap

    Zullen we dat gas dan maar gewoon uit Noorwegen halen, Jaap? Zoals we al doen…Kunnen we nog wel 100-150 jaar mee vooruit. Of LNG per tanker uit alle windoorden per wereld? Zoals we ook al doen?

    Waar komt dat sprookjesverhaal over de afhankelijkheid van de grote boze Russen toch vandaan?

  11. Willem

    Jaap/kerel

    Ik dacht altijd dat het de verduurzamingsagenda is waardoor we van het gas af moeten. Iets met klimaatverandering enzo. Maar kennelijk heb jij andere informatie en is Rusland in alle stilte onze gasleverancier geworden.

  12. Jaap

    @ Massegast

    Ik rijd geen auto.

    @ Scherpschutter

    Vanwege de bestaande en toekomstige pijpleidingen waarschijnlijk en om dat R..land kennelijk 1 van de meest aantrekkelijke alternatieven is op prijstechnisch niveau.

  13. drexciya

    Degenen die voor biomassa zijn, zou ik sterk aanraden om de meest recente film van Michael Moore the bekijken. Die is gratis op YouTube te bekijken. Nu wist ik al dat biomassa in Nederland pure oplichting is, maar blijkbaar is het internationaal georganiseerde oplichting.

    Opmerkelijk punt van de film is dat groen helemaal niet zo groen is. We moeten beginnen met minder energie gebruiken, en dan naar hoe we dat opwekken. En in die context, is aardgas helemaal niet verkeerd.

  14. Massegast

    @drexciya — Met biomassa ben je van het gas af, maar het verschilt niet veel van steenkool stoken. Daarom is het zo wonderlijk dat de NL regering hier miljarden in stopt. En niet een paar miljard, nee…… heel veel meer. Wat betreft Utrecht: (we zitten hier tenslotte bij de DUIC) Bij de centrale Lage Weide zijn onlangs 2 smalle, redelijk hoge schoorstenen geplaatst, die stoken biomassa voor de stadsverwarming. Nu loopt 70% van de Utrechtse stadsverwarming via biomassa. De rest via aardgas.

  15. Scherpschutter

    @Massegast 2/5/2020 – 9:19

    “Met biomassa ben je van het gas af, maar het verschilt niet veel van steenkool stoken”

    De grap is: je bent met biomassa niet van gas af. Iedereen die ooit gestookt heeft (of ook maar een klein beetje scheikundige kennis heeft) weet dat het niet het hout zelf is dat ‘brandt’, maar het gas(!) dat vrijkomt uit het hout door verhitting. Ook biomassa stoken = gas stoken. Al helemaal omdat nog eens extra gas nodig is om de biomassaoven op temperatuur te krijgen…Want wat ook vrijwel iedereen weet is dat je hout moet drogen voor je het verbrandt, hetgeen niet gebeurt…Die ovens worden stuk voor stuk aangejaagd met ofwel natuurlijk gas of een extra brandstof om de temperatuur te verhogen (zoals autobanden).

    “Daarom is het zo wonderlijk dat de NL regering hier miljarden in stopt. En niet een paar miljard, nee…… heel veel meer.”

    Dat is helemaal niet wonderlijk, want van onze ‘geniale’ Brusselse overlords hoeft uitstoot uit biomassacentrales niet meegeteld te worden in de totale Co2 uitstoot van een land. Dat dit een totaal papieren schijnwerkelijkheid creëert, puur bedrog is, massieve extra vervuiling veroorzaakt en halve regenwouden kost, lijkt de Brusselse zwendelaars en uw Nederlandse regering niet zo gek veel uit te maken. I kid you not:

    https://fd.nl/ondernemen/1327094/hout-verbranden-zonder-co-uitstoot-te-tellen

    Gelukkig is groene gekte al op z’n retour. De piek hebben we gehad nu de economische realiteit deze waanzin zal remmen, en vermoedelijk zelfs totaal stoppen.

  16. HArry

    Kwam ik net zojuist nog ergens tegen:

    “Interessante Tijden fotografeerde het bomencrematorium dat Eneco liet bouwen in Lage Weide. Die houtsnipperstoker verbrandt – omgerekend van volume hout naar bomen- een geschatte 1500-2000 hectare bos per jaar bij vol vermogen. Het stoot daarmee een (geleerde schatting) 0,5-0,7 kiloton stikstofoxiden per jaar uit. Het krijgt daarvoor 7,9 miljoen euro SDE+-subsidie per jaar van Sandor Gaastra, directeur-generaal en UBO-beschermer van het Ministerie van Klimaat, voormalig hoofdman van de Rijkspolitie.

    Voor de foto’s kijk hier: https://www.interessantetijden.nl/2020/05/02/schone-energie-een-smerig-zaakje-1/?fbclid=IwAR2w8e5EUsOZqlfPhpE8oI-ibSkyiJ2sVVKzNNM7pMMRQqcLKNhcGBK9lyk

  17. Ton akker

    Is dat hetzelfde aardgas waar ze in alle andere landen juist aan gaan omdat het zo milieubewust is?

  18. Pee

    Waarom krijgen duitsers subsidie als ze zich op het gasnetwerk laten aansluiten?
    En waarom moeten wij verplicht van het gas af?
    Is het klimaat verhaal al niet meerdere keren onderuit gehaald,naar mijn idee wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).