Tegenslag voor gemeente Utrecht om Overvecht-Noord gasvrij te maken | De Utrechtse Internet Courant Tegenslag voor gemeente Utrecht om Overvecht-Noord gasvrij te maken | De Utrechtse Internet Courant

Tegenslag voor gemeente Utrecht om Overvecht-Noord gasvrij te maken

Tegenslag voor gemeente Utrecht om Overvecht-Noord gasvrij te maken
De Tweede Kamer heeft afgelopen week een motie aangenomen die betrekking heeft op het invoeren van een kookgasverbod in Overvecht-Noord. Dit betekent dat de gemeente Utrecht burgers niet meer kan dwingen om van het gas af te stappen.

De Tweede Kamer heeft afgelopen week een motie aangenomen die betrekking heeft op het invoeren van een kookgasverbod in Overvecht-Noord. Dit betekent dat de gemeente Utrecht burgers niet meer kan dwingen om van het gas af te stappen.

Het is al langer de ambitie om van Overvecht-Noord in 2030 een aardgasvrije wijk te maken. Van de circa 8.000 woningen in het gebied hebben ongeveer 4.400 huizen een gasaansluiting die alleen gebruikt wordt bij het koken.

Toen eind vorig jaar bekend werd dat kilometers aan gasleidingen vervangen moeten worden wilde de gemeente Utrecht voorkomen dat er geïnvesteerd zou worden in een leidingnet dat in 2030 overbodig zou zijn.

Daarom zijn er een aantal maatregelen verzonnen waarmee mensen worden verleid om van het gas af te stappen. Degenen die niet vrijwillig mee wilden werken zouden met behulp van een nieuwe wet gedwongen kunnen worden. Deze wet is nu door de Tweede Kamer van tafel geveegd.

Verantwoordelijkheid

“Wij vinden het jammer dat we niet de middelen krijgen om onze verantwoordelijkheid te nemen tegenover alle bewoners die wél de overstap maken”, schrijft de gemeente Utrecht. Dit zou namelijk kunnen betekenen dat de gasleidingen toch vervangen moeten worden wat volgens de gemeente ongeveer 1,5 miljoen euro kost.

De gemeente laat het er echter niet bij zitten en zegt in overleg te zijn met het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Vraag is nu wat de uitvoering van de motie betekent voor de mogelijkheden om de vervanging van gasleidingen te voorkomen. We hopen dat we met het ministerie van BZK hier alsnog een oplossing voor kunnen vinden. Inzet is om vervanging van kookgasleidingen die straks niet meer gebruikt worden, tegen te gaan.”

Pilot

De pilot waarbij mensen worden verleid om van het gas af te stappen gaat overigens gewoon door. Het uitgangspunt daarvan is dat mensen overstappen op elektrisch koken ‘door middel van een redelijk en passend aanbod’. “Met de voorwaarde dat zij dit zonder extra kosten kunnen doen en daarbij desgewenst volledig ontzorgd worden bij de overstap.”

Als de maatregelen van de coronacrisis het toelaten is de proef voor de zomer uitgevoerd. “Op basis van de bevindingen in de pilot en een definitieve businesscase beslissen we over het verdere project en de rest van de 4400 woningen.”

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
  1. Klaas

    O, maar dat hebben de reaguurr-kwakers niet door natuurlijk.

    Dat de gemeente Utrecht nu meer dan een miljoen moet investeren in het vervangen van leidingen die over 10 jaar sowieso weer vervangen moeten worden.

    Lekker dom meebleren.

    Lekker allemaal van gemeenschapsgeld, maar ben gerust. Alleen maar om ‘links’ en ‘groen’ dwars te zitten (waarom weet niemand), wordt er nu miljoenen aan belastingen weggooid. Uw geld nota bene.

    Ik zou trots op mezelf zijn.

  2. geert

    Alsof de gemeente die 1,5 miljoen moet betalen voor het vervangen van de leidingen….
    Dat is nog altijd de netbeheerder! Daarnaast….de verantwoordelijkheid willen hebben voor bewoners die wél willen overstappen…..en degenen die dat dan niet willen? Hebben die dan ook nog iets te zeggen? Als het aan dit nare gemeentebestuur ligt duidelijk niet! Dwingen zullen we je!

    Daarom uitstekend dat de 2e kamer het misbruik van de crisis-wet op deze manier verbied!
    Kunnen vele (wat minder draagkrachtige) bewoners van Overvecht opgelucht adem halen.
    Misschien straks maar eens proberen een pilot project in Wittevrouwen of het Wilhelminapark met een of ander ander flodder wetje te gaan starten?

  3. Scherpschutter

    Uitstekend dat het compleet op hol geslagen linkse bestuur hier eens een halt wordt toegeroepen. Mensen dwingen van het gas af te gaan: waar zijn we nou toch mee bezig jongens? Gemeenten behoren zich in het geheel niet met de energiekeuze van burgers te bemoeien. Al helemaal niet in deze tijd. Dit is wel de allerlaatste prioriteit op het moment.

    Een overwinning voor het gezond verstand. Hulde.

  4. Theo

    Blij dat de dwangmaatregelen van de baan zijn .
    Utrecht heeft al het landelijk nieuws gehaald door als enige gemeente de Crisis- en Herstelwet te willen inzetten om burgers te dwingen tot de keuze van elektrisch koken.
    De mensen die hun huis met gas willen verwarmen zouden het volgende slachtoffer zijn.

    Zo kan Utrecht tegen wil en dank toch een voortrekkersrol vervullen: op weg naar het einde van het onzalige gasverbod.

  5. GeenStijl@Utrecht😉

    Ga éérst eens op Europees niveau het milieu aanpakken, door in armere lidstaten de vieze kolencentrales te sluiten, dat is pas een begin.
    Duitsland sluit juíst nu mensen massaal aan op gas,inplaats ván te stoken op kolen.
    De milieu élite denkt het te wéten, maar slaat echt de plank mis met echte snelle oplossingen.
    Zelfs biomassa is al achterhaald als een zéér vervuilende oplossing, iederéén weet dit,maar toch gaan we er mee dóór.

  6. Janszoon

    @ Geenstijl

    Weet je wie er nog even wat kolencentrales ging bouwen een jaartje of 15 geleden, toen de rest van de EU ze ging sluiten? Nou? Volgens mij was dat Nederland.

    Het CDA en de VVD (met gedoogsteun van klein rechts) wilde dit graag. Tegen alle adviezen in. En nu moeten ze weer dicht.

    Tja, dat krijg je ervan als je graag miljarden aan belastinggeld weggooit alleen maar om het stemvee tevreden te houden en kiezers te trekken. Populistisch doen scoort zo goed.

  7. Jozias

    @ scheprschutteren andere roeptoeters.

    De gemeente en overheid zijn altijd verantwoordelijk voor welke leidingen waar liggen. Zij hebben beiden ook ooit besloten dat mensen aan het gas gingen/ moesten; en nu kunnen ze natuurlijk wel degelijk mensen van het gas af halen. Zeker als er alternatieven zijn voor gas. Het verbranden van gas voor energie is best een achterhaald principe aan het worden.

    Iets met veel moeite en kosten uit de grond halen en dat verbranden met uitstoot tot gevolg. Dat kan gewoon efficiënter en goedkoper. Zaak is wel om de zoveel als mogelijk onnodige energiereuzen (Essent e.d.) uit het proces te halen.

    Of wil je soms je eigen leidingnetwerk door half Nederland gaan aanleggen?

    Ik wens je veel succes daarmee.

  8. Scherpschutter

    @Jozias 6/4/2020 – 10:39

    Nee, gemeentes en de overheid zijn voor het uitvoeren van de volkswil, niet voor het wegnemen van volkskeuzes. Het dwingen om van het gas af te gaan is uiteraard het wegnemen van een keuze en dus het (drastisch) inperken van vrijheid. Sowieso een kwalijke zaak uiteraard, maar als dan ook nog eens een keuze wordt weggenomen op een kritiek gebied als energie dan zouden alle totalitaire alarmbellen af moeten gaan, als uw vrijheid u iets waard is uiteraard.

    De overheid dient het gasnet te onderhouden zolang consumenten gebruik willen maken van gas. Punt. Daar krijgen ze voor betaald…

    Uw stelling dat gas achterhaald is begrijp ik al helemaal niet, aangezien dit al decennia de belangrijkste energiebron in Nederland is. Bijna 60% van al ons energieverbruik is gas. Ook uw stelling dat het goedkoper en efficiënter kan is onverdedigbaar. Andere vormen van energie van vele malen duurder (dat is algemeen bekende kennis) en daarnaast zouden we al massaal zijn overgestapt uiteraard als het goedkoper en efficiënter had gekund, als nuchtere zuinige Nederlanders die we zijn.

    De financiële crisis die nu gaat komen zal godzijdank een enorme ramp op energiegebied gaan voorkomen doordat overheden geen geld meer hebben voor peperdure premature inefficiënte groene gekkigheid. Het wordt echt hoog tijd dat we met z’n allen weer eens gezond verstand gaan gebruiken (de crisis is een fraaie tijd voor herbezinning) in dit land en die hele energietransitie op de mestvaalt der historische overheidsblunders gaan gooien waar ze thuishoort.

  9. Alphons Mantel

    er is nog 100 jaar bewezen aardgasreserve wereldwijd ; dus waarom van het gaf af?

  10. Wim Vreeswijk

    Laat dit college zich eerst maar eens gaan beraden over een fatsoenlijk, dus anti dictatoriaal, gasbeleid wat betaalbaar is voor iedereen zoals een kerncentrale in het industriegebied Lage Weide. Schoner kan niet èn betaalbaar voor iedereen !

  11. Wouter

    @scherpschutter
    Gezond verstand is ons gebruik van aardgas afbouwen, ook in financieel opzicht en met oog op de betrouwbaarheid van de energielevering.

    Aardgas was goedkoop omdat we het zelf produceerden. Nu we steeds meer moeten inkopen vanuit het buitenland gaat dat plaatje steeds meer veranderen. Tevens worden we hierdoor in toenemende mate afhankelijk van import uit landen als Rusland. Gezien onze matige relatie met de Russen is dat een risico.

    Er zijn dus meer factoren dan alleen het klimaat die een rol spelen in de transitie om van het aardgas af te gaan. Het gaat om factoren die niet direct nu pijn doen, maar waar we wel nu op moeten handelen als we niet later in de probleem willen komen. Je kan namelijk niet over 10 jaar in 1 keer alles omgooien.

    Het stoppen met kookgas in woningen waar verder geen gasverbruik is, en waar bovendien de leidingen aan vervanging toe zijn is laag hangend fruit. Ik ben voorstander van keuzevrijheid en een hiertoe faciliterende overheid, maar ik ben ook voorstander van gezond financieel overheidsbeleid.

  12. Kadoendra

    Reaguurders die het hier gaan hebben over een dwingend links bestuur snappen niets van de werkelijke aard van bestuur.
    Want of het nu gaat om een links of een rechts bestuur, het woord dwang kennen ze beiden.

  13. Scherpschutter

    @Wouter 6/4/2020 – 12:13

    Los van de hele ethische discussie over of een overheid je keuzevrijheid op energiegebied mag afpakken (volmondig NEE!), is er een simpele financiële praktische kant aan dit verhaal, als u het dan toch over gezonde overheidsfinanciën wilt hebben.

    Gezond verstand is OP HET JUISTE MOMENT afbouwen van het gas. En het juiste moment is natuurlijk niet midden in een pandemie met enorme wereldwijde financiële crisis waar er nog minstens voor 100 jaar gas beschikbaar, zeker voor decennia goedkoop gas beschikbaar is en het energienetwerk totaal niet klaar is voor een energieomslag…

    De overheid brandt op dit moment al door 20-30 miljard aan geleend geld per maand alleen al om de economie te stutten….In een paar maanden zitten ook wij aan 100%+ BNP staatsschuld, plus de 100%+ BNP private schulden die ‘we’ al hebben….

    Al deze hobbyprojecten moeten de koelkast in. De energieomslag was al schier onbetaalbaar en totaal onrendabel in een semi-gezonde economie van een paar maanden geleden, laat staan nu…Gewoon het goedkope en efficiënte gasnetwerk in stand houden! Recht zo die gaat…

    Uitstekend dat de Tweede Kamer dit van tafel veegt, zoals ze ook al de Urgenda uitspraak van tafel heeft geveegd. Nu is niet de tijd voor peperduur ecologisch hobby-gepruts in de marge (van welk geld?!), maar is het economisch alle hens aan dek en ieder duppie drie keer omdraaien. Zeker de overheid…

  14. W

    Prima gezegd Scherpschutter! 12.47
    De overheid moet een pas op de plaats maken met dit soort beslissingen. Jammer van dit college dat zij ten koste van een maatschappelijk crisis! toch maar zoveel mogelijk lijkt te willen scoren ten koste van haar inwoners! Waar moeten die getroffen mensen in Overvecht-Noord het geld op dit moment vandaan halen? Grote delen van de bevolking weten zich nu echt geen raad en draaien elk dubbeltje om. En je weet helaas niet wat er nog komen gaat!
    Je moet niet kijken naar dat deel van de bevolking dat in ieder geval zeker is van hun maandelijkse salaris?! Precies………..

  15. Utrechter in LeidscheRijn.

    We moeten gewoon ons gezonde verstand gebruiken en dit heeft niets met rechtse ideeën te maken, maar van het gas af gaan is nog te vroeg.
    Natuurlijk moeten wij anders met de aarde en haar milieu omgaan, maar zolang er geen echte oplossing is, moeten wij ons gezonde realistische verstand gebruiken.
    En inderdaad Biomassa centrales zijn niet zaligmakend, daar heeft Kees van Oosten destijds al voor gewaarschuwd.

  16. Bromsnor

    Bromsnor vraagt zich af waarom we in Overvecht beginnen. Maliebaan van het gas af lijkt me veel kansrijker.

  17. Een mens zoals iedereen.

    Misschien zouden jullie eens op de site van Kees van Oosten moet lezen …….. het is maar een tip hoor, maar er staat genoeg over het milieu en misleiding door de politieke partijen.

  18. Een mens zoals iedereen.

    Biomassa is de sluipmoordenaar;https://www.ad.nl/binnenland/onderzoek-biomassa-zorgt-voor-hogere-uitstoot-dan-kolen~a152bfc9/?referrer=https://www.google.com/

  19. Geenstijl@Utrecht

    Hier een aardig filmpje van een hoogleraar die notabene lid is van GroenLinks;

    https://www.youtube.com/watch?v=buege2xB7u4

  20. cas

    Het artikel vermeld er niet bij dat de gemeente gewoon wetgeving misbruikt voor het doordrukken van de plannen. Daar is een hele dikke terechte streep doorheen gezet. en nu zeuren over 1,5 mln… wat echt een flut bedrag is voor een gemeente als Utrecht.

  21. Anoniem

    Tegengas

  22. woutvr

    Die nieuwe leidingen kunnen prima gebruikt worden voor waterstof, het gas van de toekomst. Dus ik zie het probleem niet.

  23. Toine Goossens

    @Geenstijl,
    Dank, ratio gaat voor ideologie. Ik kom daar op terug.

  24. W

    Bromsnor, je kan beter Tuinwijk bedoelen om te starten.

  25. De milieu dominee

    Het lijkt wel een milieu verhaal uit de bijbel,met als tekst dat milieu lovers ziende blind zijn vóór echte alternatieven.

  26. Nina

    Dit soort dictaten vallen onder dictatorschap.
    Fijn dat de Tweede Kamer duidelijk maakt dat we in een democratie leven.

    We hebben momenteel helaas veel grotere problemen in de wereld. Alle goeds voor iedereen.

  27. Toine Goossens

    De strijd van de ideologie tegen het verstand.

    De Overvechtse woningen zijn belangrijk voor Lot van Hooijdonk. Als het lukt heeft zij 4400 woningen gasloos gemaakt. Daar scoor je mee binnen GroenLinks. De ratio van de GroenLinks hoogleraar David Smeulders zegt tegen Amsterdam: ‘Stop al je geld in de isolatie van woningen’. Warm Tuindorp gaat dat inventariseren. Corona levert helaas vertraging op.

    Koken op gas kost 65 m3 gas (Eneco). Voor 4.400 woningen is de besparing 286.000 m3. Het bouwen van 200 gasloze nieuwbouwwoningen levert eenzelfde besparing op. Die transitie levert geen trammelant op. Overvecht gasloos maken wel.

    Het vernieuwen van de gasleiding kost € 1.500.000. Dat is € 341 per woning. Het overstappen op inductiekoken kost € 1.500 (Milieu Centraal). Stel dat die prijs zakt tot € 1.000 voor 4.400 woningen. Dan dient er € 3.000.000 subsidie bij om het voor de bewoners kostenneutraal te maken.

    Koken op gas is goedkoper dan koken op elektra. Rekening houdend met warmteverlies bij koken op gas, is koken op elektra ca. 1,9 keer zo duur. De bewoners sparen de vaste kosten voor levering van gas uit. Die meerprijs kunnen zij opbrengen. Door belastingverschuiving daalt bovendien de verhouding in de toekomst.

    Met € 3.000.000 kan Lot van Hooijdonk haar ideologische doel halen en daar mee pronken. Maar, het is toch de bedoeling om de CO² uitstoot te verminderen? Het aanpassen van de woningen kost zoveel extra CO² dat het ca. 10 jaar duurt voordat de CO² balans in evenwicht is. Een onzin project dus.

    Het lijkt wijsheid, dacht ik aanvankelijk ook, maar inzetten op het isoleren van de bestaande woningen levert meer op. Daar een grootschalige campagne voor opzetten, dat is pas echte wijsheid.

  28. GeenStijl@Utrecht😉

    Beste Toine,

    Dank voor jou heldere bijdrage, héél erg simpel en duidelijk geschreven. 🤔👍

  29. Pieter

    Wat een warrig betoog Toine, met allemaal compleet irrelevante cijfers en onderbouwingen.

    Het is namelijk heel simpel, zegt de gemeente zelf ook.

    Er is afgesproken dat we vanaf 2030 sowieso richting gasloos gaan. Dat heeft de landelijke overheid reeds bepaald.

    Maar er moeten NU gasleidingen vervangen worden. Dat betekent dus dat je nieuwe leidingen gaat aanleggen die over 10 jaar niet meer nodig en relevant zijn en je moet alsnog alle kosten dan ook uitgeven die koken op inductie mogelijk maken. Die kosten moeten hoe dan ook gemaakt worden. Er is geen andere keus. En hoezo moet de overheid alle kosten dragen die koken op inductie mogelijk moeten maken. Ik ben al vaker verhuisd in mijn leven. Ook naar huizen zonder gasaansluiting. Ik ben dus zelf al meerdere keren gewisseld van elektrisch koken naar gas en weer terug naar electra. Niemand heeft me ooit gesponsord in die eigen kosten die ik daarvoor heb moeten maken. Het hoort gewoon bij het leven.

    Ik kook al jaren op inductie trouwens. Heerlijk. Gaat veel sneller als op gas in is zo prettig in gebruik en veel veiliger.

    Nu kan de gemeente 2 vliegen in 1 klap slaan en spaart dus geld uit (op de lange termijn). Gemeentes en overheden moeten wel 50 jaar vooruit kijken en niet alleen maar naar de dag van vandaag.

    Nederland gaat hoe dan ook van het gas af. Dit vanwege het stoppen van de gasboringen in en om Groningen heen, omdat de overheid de schadevergoedingen die het moet betalen niet aan kan. Ook willen we minder afhankelijk zijn van buitenlands gas uit dubieuze regimes. Het milieuaspect is maar 1 aspect. Gas kan dus in de toekomst ook gemakkelijk veel duurder worden omdat we het zelf dan niet meer echt uit de grond halen en we afhankelijk zijn van anderen. Waarbij politieke motieven, afpersing en druk zetten ook mee gaan spelen.

    Het inruilen van gas voor electra gaat ook gebeuren bij andere wijken waar de komende decennia gasleidingen vervangen moeten worden. Toevallig is Overvecht nu aan de beurt. Het is dus echt niet alleen Overvecht waar dit gaat spelen, In Overvecht is het wel makkelijker te regelen vanwege het lage aantal eigen woningen en de grote hoeveelheid sociale huurwoningen. En ze zin dus aan de beurt.

  30. Toine Goossens

    @Pieter,

    Ik adviseer u in de leer te gaan bij GeenStijl@Utrecht😉

  31. Graagzelfs

    @Pieter. Er hoeven niet in geheel Overvecht Noord gasleidingen worden vervangen. In de Wijk Klopvaart zijn ze nog helemaal niet aan vervanging toe. Ik stel voor dat die wijk wordt vrijgesteld van dit onzalige plan. Dat is namelijk ook de wijk waar de bewoners, min of meer gedwongen, onlangs versneld de erfpacht hebben moeten afbetalen. Dat, en de min of meer gedwongen overstap naar gasloos, heeft ons doen besluiten om maar te gaan verhuizen. Het heeft ons een enorme besparing opgeleverd. Wij zijn blij dat we Utrecht uit zijn.

  32. Toine Goossens

    @Pieter,

    Het wordt alleen maar erger voor u. Utrecht gaat niet meer van het gas af, maar van het ‘aardgas’. Met de inkoop van 286.000 m3 biogas is het probleem opgelost. Dat spaart de gemeente Utrecht minimaal € 3.000.000.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).