Gemeente wil Jan van Nassau op Domplein verplaatsen | De Utrechtse Internet Courant Gemeente wil Jan van Nassau op Domplein verplaatsen | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente wil Jan van Nassau op Domplein verplaatsen

Gemeente wil Jan van Nassau op Domplein verplaatsen
De Domkerk aan het Domplein, met op de voorgrond het standbeeld van Jan van Nassau. Archiefbeeld.
Nu de herbestrating van het Domplein af is, wil de gemeente Utrecht het standbeeld Jan van Nassau verplaatsen. Het past volgens wethouder Kees Geldhof niet meer op de huidige locatie binnen het nieuwe ontwerp.

Nu de herbestrating van het Domplein af is, wil de gemeente Utrecht het standbeeld Jan van Nassau verplaatsen. Het past volgens wethouder Kees Geldhof niet meer op de huidige locatie binnen het nieuwe ontwerp.

De afgelopen maanden is het Domplein opnieuw bestraat. Door de nieuwe bestrating zijn de markeringen van het ingestorte deel van de Domkerk en van de voormalige Heilig Kruiskapel zijn beter zichtbaar geworden. Maar de markering van de Sint Salvatorkerk valt nu deels samen met het standbeeld Jan van Nassau, dit vindt de wethouder niet passend.

Het monument staat sinds 1883 op de plek, dat toen het Munsterkerkhof heette en een andere bebouwing had. Graaf Jan van Naussau was een jongere broer van Willem van Oranje en was initiatiefnemer van de Unie van Utrecht in 1579. Samen met de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving (ABKV) en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zoekt de gemeente nu naar een betere plaats voor het standbeeld op het Domplein.

Vervolg Domplein
De bestrating is weliswaar af maar dat betekent niet dat alle aanpassingen aan het plein af zijn. Gevolg van de nieuwe inrichting van het plein is dat gemotoriseerd verkeer er nu verboden is. De gemeente noemt deze verbetering ‘essentieel voor een aantrekkelijk verblijfsgebied voor voetgangers en voor de vele bezoekers en fietsers in onze binnenstad’. De handhaving van dit verbod moet daarom verbeterd worden. Daarnaast zijn er plannen om de huidige taxistandplaats bij Instituto Cervantes te combineren met de taxistandplaats midden op het Domplein en met het laad- en losvak naast de Domkerk. Ook ziet de gemeente de bushalte van buslijn 2 graag verschuiven naar één van de randen van het Domplein.

Bovendien wil de gemeente het aanzien van het Domplein verbeteren door overtollige objecten als borden en palen te verwijderen. Ook worden er tien extra zitbanken bijgeplaatst. Vrijwilligersorganisaties de Utrechtse Klokkenspelvereniging, Gilde Utrecht, DomUnder, Domkerk, Klokkenluidersgilde, Flora’s Hof en werkgroep Pandhof hebben aangeboden om een feestelijke opening van het Domplein te organiseren.

Archiefbeeld van de herbestrating van het Domplein. Foto: Marlot van den Berg / DUIC

13 Reacties

Reageren
 1. Sjaak

  Goed plan! Misschien kunnen gelijk ook die rare bomen een keer weg gehaald worden die in de malle jaren 70 geplant zijn en óók al al moeten geven waar de kerk gestaan heeft. Kunnen wel naar nieuwe singel verhuisd worden.

 2. Harold

  Het beeld hoort daar en in een shared space zou dat ook geen probleem moeten zijn! Zal wel in de weg staan voor geplande evenementen waar de gemeente geld voor krijgt…. Nu blijkt dus dat de herinrichting van het Domplein puur commercieel gedreven is vanuit de gemeente. Alles vlak, aggregaten in de grond ingebouwd, kortom alles moet maar 1 groot feest gebeuren worden. Zonde van het aangezicht van het Domplein!

 3. Thijs

  Gemeente Utrecht ziet haar kans schoon om aan een nieuw stukje geschiedsvervalsing te doen: standbeeld naar een of ander tochtig plein in Leidsche Rijn. Op de ontstane ruimte op het Domplein (+- 5 bij 5) zal vanwege eerder gemaakte afspraken met Klepierre een pop-up Hoog Catharijne verrijzen. Iedereen blij!

 4. Natasja

  Ik vraag me de laatste tijd steeds vaker af waar de gemeente Utrecht mee bezig is als het gaat om herinrichting van de openbare ruimten…

 5. Anlies

  Rare manier van redeneren Harold: je neemt iets aan en maakt je ervervolgens boos over…
  En waarom “hoort” dat beeld daar..?

 6. Bill

  Zeker een goed plan. Anders op het Vredenburgplein een plek geven…?

  Aan de kant van Manneken Pis het standbeeld met gespiegeld op het plein een (klassieke) fontein in het midden. Kan een mooi samenspel zijn…!Wel verder weg van de daadwerkelijke plek, maar nog steeds in de stad.

 7. Harold

  @ Anlies

  Wellicht heb je de plannen van de gemeente bertreffende de herinrichting van het Domplein niet helemaal meegekregen.

  Een van de doelstellingen was een plein creeeren waar meer evenementen op plaats kunnen vinden. Daarom ook de aggregaten onder het plein en alles vlak zonder stoepranden. Dat laatste komt echter de voetganger niet ten goede. Alles onder de noemer shared space.
  Bovenstaande in combinatie met het ontbreken van een logische reden waarom het beeld weg moet zorgen voor aannames, of liever conclusies. En ja, past niet meer in de nieuwe inrichting is nog geen onderbouwde reden. Ik zie namelijk geen enkel probleem. Daarom kan ik niet anders concluderen dat er andere motieven zijn.

  Het beeld staat al ruim 130 jaar op die plek en ik mis gewoon een valide reden waarom het nu niet meer past. Daarnaast is het gewoon een mooi beeld op een mooie plek.

 8. Harry

  @Harold, @Thijs: Het beeld wordt niet naar een ander plein verplaatst het wordt op een andere plek op het domplein neergezet. Niet zo hard schreeuwen voordat je eerst goed leest.

 9. Bram de Goede

  Het wordt nooit en aangename verblijfsruimte, het is een tocht hoek. Herbouw van het schip van de Dom zou veel beter zijn.

 10. Luuk Upuuk

  @ Bram de Goede: Iets dat 350 geleden in elkaar gedonderd is nadat het slechts 150 jaar gestaan heeft???
  Is er misschien een of andere linkse actiegroep die kan bedenken wat deze Jan van Nassau in het verleden verkeerd gedaan(slaven gehouden of zoiets) heeft, waardoor het zou moeten verdwijnen.
  Goh zelfs ik kan zomaar 1 domme opmerking neertypen.
  Gewoon laten staan dat ding!

 11. LR

  Ik vind de bestrating op zich wel mooi maar ik ben als regelmatige gebruiker van het plein inmiddels wel op een probleem gestuit. Ik loop dagelijks meerdere malen van Domstraat naar de Lange Nieuwestraat en nu er geen duidelijke aanduiding meer is waar de weg is, ben ik al een paar keer bijna aangereden door fietsers die de kortste route nemen en vlak langs het monument fietsen om de hoek af te snijden. Het is immers shared space.. niet handig en gevaarlijk. Graag een aanduiding voor fietsers en verder Graaf Jan van Nassau lekker laten staan, hij staat daar prima.
  Utrecht moet eens bedenken dat niet elke verandering een verbetering is.

 12. Paul

  Graaf Jan Van Nassau hoort op deze historische plek voor het Akademie gebouw waar de staat der Nederlanden in feite is ontstaan !

 13. DV

  Het moet niet gekker worden.

  De graaf van Nassau tegen de muur zetten zodat er meer gefeest kan worden?
  Breek dan ook gelijk die twee overgebleven kapellen van de Domkerk af. Dan heb je eindelijk een echt Rotterdams plein… Wat Rietveld-bankjes in neon-kleuren erbij, en hoppa, je waant je zo in Leidsche Rijn!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).