Onder andere studenten en statushouders moeten binnenkort onderdak krijgen in de woningen aan de Croeselaan die dit weekend gekraakt zijn. De huizen hebben lang leeggestaan omdat de gemeente Utrecht naar eigen zeggen een afstemming moest bereiken met de partners. De krakers laten weten het ‘frappant’ te vinden dat nu opeens actie wordt ondernomen.
Op 1 april van dit jaar heeft de gemeente een leegstandsverordening ontvangen voor de woningen aan de Croeselaan. Op basis daarvan kan een huurcontract worden opgesteld. “Tussen het krijgen van de leegstandsverordening en de tijdelijke verhuur zat meer tijd dan we vooraf hadden gehoopt omdat we er bewust voor hebben gekozen deze woningen te verhuren aan urgent woningzoekenden, zoals statushouders en mensen die uitstromen uit maatschappelijke opvang”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Dit is voor zowel de gemeente, die nu eigenaar is van de panden, als de zorgpartners iets nieuws.
“Dit willen we heel zorgvuldig doen. Ook de zorgvuldige afstemming en samenwerking met partners zorgde ervoor dat dit proces enige tijd duurt. We vinden het natuurlijk jammer dat de woningen hierdoor langer leeg hebben gestaan, maar zijn druk bezig geweest om de woningen te vullen. Het matchen is inmiddels gelukt: op 11 augustus hebben we matches gemaakt met tijdelijke huurders voor de nu gekraakte panden.”
Hypocriet
Een woordvoerder van de krakers laat weten het ‘frappant’ te vinden dat er nu opeens actie wordt ondernomen, terwijl dat volgens hem maanden geleden al had kunnen gebeuren. “Als er straks echt mensen zijn die in de panden worden ondergebracht, zijn wij niet de moeilijkste en is de kans groot dat de krakers eruit gaan. Op dit moment vinden we het vooral hypocriet. Ook omdat er nog geen plannen zijn voor de andere huizen in het rijtje.”
De woordvoerder van de gemeente zegt tot slot dat er wel plannen liggen voor alle leegstaande huizen in het rijtje aan de Croeselaan. “Dus in alle panden komen speciale doelgroepen zoals statushouders, uitstromers uit de maatschappelijke opvang en studenten.”
Gekoppelde berichten
Woningen aan Croeselaan in Utrecht gekraakt op dag van Woonprotest
Een groep van zo’n 10 à 15 personen heeft vijf leegstaande woningen aan de Croeselaan…
25 Reacties
ReagerenKrakers hebben gewoon gelijk, En als de gemeente twee keer het lege woord “zorgvuldig” gebruikt weet ik genoeg.
Heeft de gemeente ook een plan voor de Utrechtse woningzoekenden die al jaren op de wachtlijst staan.
Wat moet dit bitter zijn voor de bewoners die gedwongen moesten vertrekken.
Bedankt, krakers!
@Utrechter; Ja, (deels sociale) woningbouw aan de Croeselaan
@Utrechter
Dat vraag ik me ook af.
Die komen nooit meer van die wachtlijst af want er komen er steeds meer bij die voorrang krijgen op een woning.
Door zich deze woningen toe te eigenen hebben de krakers op brutale wijze voorgedrongen op de woningmarkt. Neem je het dan echt op voor al die mensen die wel hun beurt afwachten en huur betalen? Nu de woningen bestemd blijken te zijn voor speciale doelgroepen kunnen de krakers dit moeilijk tegenhouden. Of gaat het ze toch voor het eigen belang?
@Abe, en hoeveel van die sociale huurwoningen worden er toegewezen aan mensen zonder een urgentieverklaring?
Inmiddels is het zonder een urgentieverklaring nagenoeg onmogelijk in het bezit te komen van een sociale huurwoning omdat deze bijna allemaal worden toegewezen aan een bijzondere doelgroep, mensen met een urgentieverklaring.
Zonder een dergelijke verklaring heb je als regulier woningzoekende het nakijken.
Goed besluit !
Waarom niet gewoon mengen. Dat willen we toch allemaal?
Statushouders, studenten, mensen die al 10 jaar op de wachtlijst staan. Integratie heet dat.
En zo krijgt iedereen een kans op een woning.
Krakers zullen blij zijn dat deze woningen voor kwetsbare doelgroepen blijken te zijn. Daar zullen zij graag plaats voor maken. Missie geslaagd. Spullen pakken en gaan.
Nou, is dat even “toevallig”.
Begin dan met de lege huizen in het rijtje, dan zien de krakers (thanks trouwens!) dat het de gemeente daadwerkelijk gaat om zoveel mogelijk mensen een plek te bieden en hebben ze nog iets langer om zelf ook een nieuwe plek te vinden.
Als iedereen urgentie heeft, heeft niemand urgentie. Dat voorkeursbeleid kan inmiddels wel weg.
Wat maakt het uit of het frappant is of niet? Resultaat is dat er nu mensen kunnen gaan wonen. Doel bereikt van de krakers, toch?
Of zouden ze toch voorkeur hebben voor het ongewisse zodat ze kosteloos kunnen wonen..
Linksprogressief is met het steeds meer voorrang geven aan bepaalde woningzoekenden verworden tot voortrekken en clientelisme (wat we voorheen vooral in niet westerse landen tegenkwamen). Studenten zijn de mensen die het meest op partijen zoals GroenLinks en D’66 stemmen.
De sloopkogel komt er toch wel.
Intussen worden de woonproblemen niet opgelost maar wel steeds erger.
Iedereen krijgt wat ze verdienen,geen woning hahaha.
@ Utrechter2
Wat heeft linksprogressief hier in hemelsnaam mee te maken?
Urgentieverklaringen? Dat zijn regels van de woningbouwcoöperaties, die worden sinds de marktwerking op de woningmarkt in de jaren negentig gerund als winstgevende bedrijven. De betalende klant is de overheid. Het leveren van woningen aan gesubsidieerde doelgroepen is katjing katjing, geld gegarandeerd. Dat de sociale woningbouw nu alleen nog maar bestemd is voor probleemgroepen, daar zit men niet mee, want het levert gegarandeerd geld op.
Woningbeleid was de laatste jaren VVD-/ CDA-terrein.
Demonstranten die eerder op de dag nog boe-riepen tegen het huizenbeleid met onder andere ‘refugee welcome’-vlaggen, kraakten vervolgens woningen die gereserveerd waren voor statushouders. Sta je daar een beetje te demonstreren voor de minderbedeelden in de samenleving in huizen die al zijn toegewezen aan de minderbedeelden in de samenleving. De ironie druipt er aan alle kanten vanaf.
Dacht dat de krakers superblij zouden zijn, er wordt toch immers voor het hogere doel gekraakt?
@Uuu: niet alleen urgentieverklaringen. Dat is mensen voortrekken in de normale woningvoorraad.
“De woordvoerder van de gemeente zegt tot slot dat er wel plannen liggen voor alle leegstaande huizen in het rijtje aan de Croeselaan. “Dus in alle panden komen speciale doelgroepen zoals statushouders, uitstromers uit de maatschappelijke opvang en studenten.”
Asielzoekers in huizen recht naast het station. Een prachtige en buitengewoon praktische woonplek voor iedere jongere of student.
Ik vind dat statushouders per direct een woning moeten krijgen in Leidscherijn, een gloednieuwe woning,met totale inrichting,ze verdienen het gewoon.
Dat is mijn uitspraak en moet u het meedoen
@ utrechter 2
Raar weer van de gemeente, je gaat dus mensen met problematiek bij elkaar ophokken, dat is meestal een slecht idee, oorlogsvluchtelingen met trauma naast bijna altijd psychische patiënten (ook verslaafden hebben bijna altijd onderliggende psychische problematiek) en dan dus zwaaroverlastgevende problematiek. Leuk voor die studenten ook, not.