Woningen aan Croeselaan in Utrecht gekraakt op dag van Woonprotest Woningen aan Croeselaan in Utrecht gekraakt op dag van Woonprotest

Woningen aan Croeselaan in Utrecht gekraakt op dag van Woonprotest

Woningen aan Croeselaan in Utrecht gekraakt op dag van Woonprotest
Foto: Bas van Setten
Een groep van zo’n 10 à 15 personen heeft vijf leegstaande woningen aan de Croeselaan in Utrecht gekraakt. Volgens een woordvoerder van de groep werd dit zaterdagavond gedaan.

Een groep van zo’n 10 à 15 personen heeft vijf leegstaande woningen aan de Croeselaan in Utrecht gekraakt. Volgens een woordvoerder van de groep werd dit zaterdagavond gedaan.

Het Woonprotest begon om 13.00 uur op het Jaarbeursplein in Utrecht. Onder de noemer ‘red de sociale huur’ liepen de demonstranten richting het kantoor van woningcorporatie Woonin (voorheen Mitros). “Sociale huur is de enige echt betaalbare optie voor veel mensen, het is een belangrijk onderdeel van een oplossing voor de wooncrisis”, meent de organisatie van het Woonprotest.

De krakers wilden op het moment dat de groep demonstranten de huizen aan de Croeselaan passeerde, spandoeken voor de ramen en van het dak rollen. Arie van der Ploeg, een woordvoerder van de krakers, zegt echter dat de politie al vroegtijdig werd gealarmeerd vanwege een alarm dat afging.

Tekst loopt door onder afbeelding

Momenteel zitten de krakers nog in de panden en de politie had tijdelijk de omgeving voor de woningen afgezet. Buiten die afzetting stond een groep sympathisanten en een deel daarvan blokkeerde de Croeselaan richting het Jaarbeursplein. Rond 14.30 uur vertrok de politie en werd de afzetting opgeheven. De sympathisanten en de krakers begonnen daarop te juichen en ook gingen zij weer van de weg af.

Statement

“Het slopen van sociale huur in de huidige wooncrisis is van de zotte. Zeker als het gaat om goede woningen die ruimte moeten maken voor een toren die ook ergens anders kan staan. De krakers zijn trots op de mensen die zich verzetten tegen de uitkoop en uitzet. De krakers zijn tegen de verkoop, sloop en leegstand van sociale huurwoningen en leegstand in het algemeen”, is te lezen in een statement van de krakers.

Tekst loopt door onder afbeelding

Bewoners

In 2019 stemde de gemeenteraad in met de sloop van 31 woningen aan de Croeselaan, terwijl de bewoners van de huizen meerdere jaren hebben geprobeerd hun woning voor de sloopkogel te behoeden. De woningen moeten wijken voor nieuwbouw in het Beurskwartier. Een deel van de huizen uit 1936 moet wijken voor een nieuw stadspark.

De politie had de omgeving voor de panden tijdelijk afgezet

Gekoppelde berichten

40 Reacties

Reageren
 1. louise

  bedankt Groen Links!!

 2. Pling

  Go Krakers!

 3. BdV

  Ik kan de krakers geen ongelijk geven.

 4. Massegast

  Ik ben een progressieve partij en laat goede sociale huurwoningen slopen. Ten behoeve van dure appartementen. Heb je het ooit zo zout gegeten?

 5. Hans

  Terechte actie!

 6. Suzanne

  Hee goed- hulde aan de krakers!

 7. Cath

  Jammer dat wij een regering hebben met veel empathieloze partijen en er niet voor ons zijn en denken. Bouw boomhutten en Tiny houses voor studenten en die allang ingeschreven staan voor een woning. De jeugd is onze toekomst en moeten niet diep in de schulden zitten door huurschuld of in bushokjes slapen!

 8. JdV

  Lekker laten zitten die krakers. Ff appen als de sloop begint. Dat zou voldoende moeten zijn.

 9. homie

  Ga eerst maar eens afbouwen wat in de planning stond d.w.z. galaxy tower; spark; bellevue etc. Ik juich dit toe wat een asociaal zooitje heeft de politiek ervan gemaakt .

 10. Woningnood

  Deze huizen hoeven niet perse gestopt te worden nu al. Be bouw eerst maar het terrein erachter en kijk of het 36 jarige deel van zowel goede technische bouwkwaliteit alswel goede architectuur toch ( deels ) in gepast kan worden voorlopig. Dus geef ik de gelijk hierin.

 11. Geenstijl@Utrecht

  In deze Democratie heeft de gewone man niets te zeggen over de inrichting van het land en de steden,alles voor het grote geld en ontwikkeling.
  Ik zie de toekomst somber in voor onze kinderen,dankzij politici zonder ruggengraat.

 12. Jan

  Ja soms moet er iets gesloopt om hiervoor iets beters terug te plaatsen, zo komen er toch 60 woningen voor terug?

 13. Janus

  Waarom kraken ze dat ongebouwde hotel verderop niet

 14. Koel Hoofd

  Hoorde Utrecht weer eens op het nieuws dankzij het linksdraaiend melkzuur.

 15. Yoshua

  @Louise,
  Graag gedaan!

 16. Nico

  Het is zo simpel………..
  Blijf met je handen van een ander ze spullen af dat geld ook hier voor.
  dus krakers inpakken en wegwezen.
  Of gooi die krakers er uit, laat ze gaan werken als ze dat niet doen en net als gros mensen keurig een woning huren of kopen.
  Wat opvalt is dat krakers bij elkaar een minderheid zijn in Nederland en ik gok vandaar voorlopig mogen blijven zitten. Goed voorbeeld voor de goede meerderheid. want alle schreeuwers en miderheden kunnen bijna doen en laten wat ze willen en worden ze gestraft is deze vrij laag, te laag.

 17. Katja

  Uitstekende actie ! Sloepen voor duurdere nieuwbouw zonder dat de bewoners er iets over te zeggen hebben ? Dat kon alleen toch maar in een dictatuur. ?

 18. Ailien

  Goed gedaan krakers!!

 19. Anneke

  Het moet niet gekker worden. Een van de meest karakteristieke stukjes jaren 30 Utrecht slopen voor gebakken lucht. Leve links. Waar is het sociale. Toen ik nog in Utrecht woonde wilde ik maar al te graag zo’n mooi huis. Krakers doe jullie best.

 20. Binnenstadbewoner

  Dat kraken blijft toch bijzonder …. . Eerst inbreken in andermans eigendom, dan daar intrek in nemen en vervolgens nog rechten hebben ook. Inbrekers met rechten.

  ME erop afsturen zou beter zijn.

  Krakers met een boodschap kunnen ook gaan demonstreren ofzo.

 21. Cohen

  @Nico de populistische oneliners zitten er goed in. Andermans spullen? Vastgoed is binnen 10 jaar in waarde verdubbeld door QE (socialisme voor de rijken) beleid en een onwil om fatsoenlijk te bouwen. Dit monetaire beleid heeft gigantische kapitaaloverdracht van de onderkant naar de bovenkant van de samenleving veroorzaakt. Je zou het diefstal kunnen noemen. Wat heeft privaat bezit dan nog voor waarde? Komt bij dat die wooncorporaties gewoon huizen hebben die ooit door de staat gebouwd zijn.

  Daarnaast heeft ‘werken’ ook weinig zin meer. Met een nette fulltime baan en een modaal inkomen leen je 1.7 ton en koop je dus helemaal niks in Utrecht. Huren lukt ook niet en als het al lukt ben je daar 80% van je inkomen aan kwijt. En ondertussen is de dakloosheid verdubbeld en kent Nederland een miljoen economische daklozen. Mensen met een prima baan die bij hun ouders of in een caravan moeten wonen. In één van de rijkste landen ter wereld door de bovenstaande redenen, dát is een veel grotere schande dan het kraken.

  Ik vind het opmerkelijk dat jongeren en andere benadeelden zo passief blijven. Het is in feite erger dan in de jaren 80.

 22. cas

  Ik ben tegen kraken, maar wat hier is gebeurd doet wel je wenkbrauwen fronsten. Misschien moet er een regel komen dat wanneer je ergens herontwikkeld je de bestaande bewoners moet huisvesten in het nieuwe gebied met dezelfde woonoppervlakte etc. Of een vertrek regeling moet aanbieden (in geld of locatie waar ze voorrang krijgen).

 23. Lombokker

  Waarom hebben die krakers en demonstranten zich verkleed als bankrovers?

 24. W

  @bsb: ja mooi hè, dat noemen we een rechtsstaat. Als dat je niet bevalt staat het je natuurlijk vrij om naar Rusland te verhuizen.

 25. Wim

  Deze 31 woningen die dus al bijna 100 jaar oud zijn worden om plaats te maken voor een mix van sociale en midden woningen met een veel hoger aantal, en daarnaast ook nog een park, wie kan daar nou op tegen zijn of wil je blijven hangen in oude outdated woningen, de krakers willen gewoon gratis wonen op kosten van hardwerkende mensen.
  Geen dag langer laten zitten en de sloopkogel erin.

 26. Hetty

  Krakers hebben ook het prachtige pand, het Kasteel van Hooghiemstra op de Wittevrouwensingel gered, ik hoop zo, dat zij ook deze nog uitstekende woningen redden, en dat de door de asociale Utrechtse gemeenteraad weggejaagde oorspronkelijke bewoners er dan weer kunnen gaan wonen.

 27. JdV

  @Cohen: Het zit u duidelijk dwars dat er weinig mensen gecharmeerd zijn van de door u zo gretig gewenste noord-koreaanse heilstaat. Alle door u genoemde maatregelen zijn zowel lokaal als nationaal genomen door democratisch gekozen besturen. Het is duidelijk dat u dit niet bevalt. U hoeft niet in NL te blijven hoor!
  Dan het geneuzel over dat werken niet loont. Als modaal verdiener leent u 200k op 1 en 400k op 2 salarissen, zeker als u niet al uw zuurverdiende geld hebt verspild aan mokkachino’s van 6 en iphones van 1400 euro. Dan heeft u wat eigen geld (vroeger ook wel bekend als spaargeld). Voor 400 k kunt u in Utrecht een redelijke woning kopen, buiten Utrecht zelfs iets riants. Dus hou op met de slachtofferrol te zoeken en te bedelen om zwaar gesubsidieerde woonruimte op een AAA-locatie en ga aan de slag en verdien uw eigen dak boven uw hoofd zoals een verantwoordelijke volwassene zou doen.
  Hopelijk vat u dit niet op als een one-liner overigens. Proest.

 28. Uuu030

  Red de sociale huur? Komen 10x zoveel sociale huur woningen terug voor die oude pandjes. Alle oudbewoners kunnen straks een nieuwbouwappartement terug krijgen. Ook sociale huur. Iets kleiner, maar dan kunnen jonge mensen ook wonen. Dus de mensen die moord en brand roepen zijn stiekem zelf gewoon vrij asociaal.

  Dus eens dat de woningmarkt verziekt is, maar gaat niet helpen als je dan krampachtig vast gaat houden aan het verleden en overal op gaat lopen zeiken. In het beurskwartier kunnen straks duizenden mensen wonen, waarvan 30% sociaal.

 29. woutvr

  Alle lof voor de krakers!

 30. Koel Hoofd

  @Cohen
  Wat jij allemaal beschrijft zijn de zegeningen van de EU waarbij het Europees continent langzaam edoch gestaag met hier en daar een stroomversnellinkje ideologisch sociaal economisch genivelleerd wordt naar verlichtend Amerikaans voorbeeld.

  Ieder voor zich,
  God voor ons allen,
  de overheid voor de rijken en
  de wet voor het milieu…
  Hele interessante zeer recentelijke uitspraak over woningbouw in provincie Utrecht wat die stelling onderbouwd:
  https://www.quotenet.nl/zakelijk/a44790192/in-de-pers-big-bazar-novo-nordisk-villabouwers-huizenmarkt/
  De rechter heeft bepaald de bouw van nieuwe villa’s niet doorgaat omdat vleermuizen alleen mogen verkassen indien er sociale woningbouw wordt gebouwd…

 31. M@rtin

  Inbraak is een misdaad, dus crimineel.
  Punt.
  Ik begrijp niet hoe iemand zo iets goedkeuren kan.

 32. Karel Boterbaard

  Heel goed. Iemand moet het verdomme doen. Al die boomers in hun koophuizen snappen onze problematiek toch niet.

 33. HenQ

  Jeej voor de krakers. Wonen is een recht. Had best massaler qua opkomst gemogen zonder zwarte hoodies.. Zo zie je maar weer, ook de linkse partijen zoals D66 en Groenlinks die deze sloop steunen zijn er niet voor jou, maar voor hun eigen globalistische doelen.

  Prachtige karakteristieke panden slopen, en er zielloze nieuwbouw met een veel hogere huurprijs voor terugzetten. De uitholling gaat door, en je krijgt er een soort winderig Almere voor terug. Over een jaar of 40 zijn de nieuwe panden ook weer op en gedateerd, want tegenwoordig bouwt men niet meer voor de eeuwigheid, maar winstmaximalisatie.

  @JdV ik ben alleenstaand, allesbehalve links, werkend, schuldloos en vaste baan maar ook met 200k koop ik nu letterlijk alleen een inloopkast of garagebox van 20m2. Je lijkt Hugo de Jonge wel, “zoek een leuke rijke vent!”

 34. Cohen

  @JvD
  Rubbish. Ten eerste, ik spreek helemaal niet voor mezelf. Ik mag niet klagen, maar ik maak me wel druk over welke kant dit voor de middenklasse en minderbedeelden opgaat. Dus ook voor u.

  Ten tweede, het is toch echt maar 1.7 ton op 1 modaal inkomen bij de meeste verstrekkers. En ik vind het geld in kapitaal pompen door een centrale bank nou juist Noord Koreaanse toestanden. Sparen is ook een onzinnig argument. Stel je had tussen 2010 en 2020 met veel moeite 60k bij elkaar gespaard voor een woning, dan was dat huis inmiddels een keer zo duur door asset inflatie. Met andere woorden, iedere euro die je netjes had gespaard door de helft. Sparen heeft dan helemaal geen zin. Er zijn best dertigers met een ton op de bank voor wie het nog steeds allemaal lastig is.

 35. Katja

  Bedoelde natuurlijk “slopen”…ohohoh, even niet opgelet…

 36. Nico

  Cohen, heb je het stukje van JdV gelezen?? Bij deze, je kan wel geld verdienen op een nette en eerlijke manier want mijn kid gaat binnenkort een huis kopen en word 26. Misschien moet je iets harder werken?
  En uhh JdV dank want zo mooi als u kon ik het niet zeggen/schrijven.

 37. JdV

  @HenQ: Wie zegt dat je wat n Utrecht moet (kunnen) kopen voor 200k? Bloemendaal gaat ook niet lukken. Wassenaar ook niet. Centrum 020 idem. Koop een huis waar je het kan betalen zou ik zeggen. Hou op met zielig doen.
  @Cohen: 2 x 1,7 is 3,4 plus 60k spaargeld is 400k. Koop je een prima eengezinswoning voor in Utrecht. Let wel: een eengezinswoning, dus voor meer dan 1 persoon (en inkomen).

 38. HenQ

  @jdv empathie van een stoeptegel. Er is niks te vinden nee wat geen bezemkast is en wat in the middle of nowhere staat, e.g. ver verwijderd van de randstad en werkgelegenheid. Is dat je oplossing? Alleenstaande middenklasse die sterk groeit, maar geen huis meer kan kopen. Hier hoef je niet links voor te zijn om te kunnen inzien dat dit fout gaat. Je hebt vast ook geen studerende kinderen, voor hun zie ik het helemaal somber in als mijn generatie al armer is dan de ouders.

 39. Utrechter

  Er komen meer woningen terug dan er verdwijnen… kortzichtige krakers.

 40. JdV

  @henq: empathie van een stoeptegel? Nou daar wil ik graag wat aan doen want ik help graag mensen tenslotte. Ik ga u een gdheimpje verklappen. Als u belooft het niet verder te vertellen. Er is een website waarop je huizen die te koop staan kunt vinden. Als alleenstaande met een beperkt budget kunt u dan woningen vinden tussen de 200 en 225k. Hier een voorbeeldje.
  https://www.funda.nl/koop/zeist/appartement-42293447-voorheuvel-95/
  Vreselijk ver buiten de randstad inderdaad. Zeist. Er is ook nog wat te koop in Nieuwegein. Amersfoort. Allemaal super ver verwijdefd van randstad en werkgelegenheid. Proest.
  Het is duidelijk. U kunt wel. Maar u wilt niet. Liever slachtoffer sprlen en klagen. Dan een appartement van 50+ m2 vlak bij Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).