De gemeente wil dat meer Utrechters het openbaar groen in de buurt zelf gaan beheren. Hiervoor is een actieplan opgesteld met onder meer wijkbijeenkomsten, een wervingscampagne en er komt een loket voor mensen met vragen.
Met het actieplan zelfbeheer van openbaar groen zet de gemeente in op initiatieven voor zelfbeheer van (kleinschalig) groen in de buurt. Hiermee wordt het zelfbeheer niet alleen mogelijk gemaakt maar ook gestimuleerd, is de redenering. De gemeente wil zo een bijdrage leveren aan een groene, gezonde, duurzame en aantrekkelijke stad, waarbij inwoners actief bijdragen aan de leefomgeving.
Tijdens de verschillende wijkbijeenkomsten wordt samen met bewoners gekeken hoe het zelfbeheer van het openbaar groen aangepakt moet worden. Vanwege de coronamaatregelen vinden de eerste bijeenkomsten waarschijnlijk digitaal plaats.
Wervingscampagne
Daarnaast wordt in het voorjaar samen met bestaande zelfbeheerders een wervingscampagne gestart. Hiermee wil de gemeente het zelfbeheer van openbaar groen stimuleren en tegelijkertijd nieuwe mensen zoeken.
Om de bestaande zelfbeheerinitiatieven beter te ondersteunen komt er één gemeentelijk loket waar inwoners terecht kunnen voor alles rond zelfbeheer van openbaar groen.
Gezonde stad
“We bieden inwoners al jaren de mogelijkheid om groen in de openbare ruimte te onderhouden en te beheren”, zegt wethouder Kees Diepeveen. “Denk dan bijvoorbeeld aan: geveltuinen, boomspiegels, buurt- en stoeptuinen en het onderhouden van een stuk park. Dit werkt al goed, maar met dit nieuwe plan zetten we nog steviger in op initiatieven voor zelfbeheer van groen in de stad. Meer groen zorgt voor een gezonde, duurzame en aantrekkelijke stad voor inwoners en ook voor dieren!”
23 Reacties
ReagerenKan best leuk zijn om samen met de buren onderhoud te doen. Alleen werkt het niet wanneer niemand zich uiteindelijk verantwoordelijk voelt (of initiatiefnemer is binnen een jaar verhuist).
Komt dit project in de plaats van het Visie A Stationsgebied ‘groene variant’ besluit dat de gemeente vergeten is uit te voeren?
Goed idee om dit wat meer gestructureerd handen en voeten te geven. Er zijn kansen om dit verder te brengen dan een bezuiniging op gemeentelijke kosten.
Wellicht ook een minimaal jaarlijkse beheerdersdag met ruimte voor kennisuitwisseling?
Laten we ook eens kijken naar bv biologische bestrijding van de eikenprocessierups en ander natuurlijk-ongemak met speciaal zaaidgoed, nestkasten voor vogels en vleermuizen. Maar ook of we de roofvogel naar de stadsparken kunnen lokken. Wat is er mooier dan een buizerd die over de Catharijne Singel scheert?
hoe ingewikkeld willen we dit maken. wij doen dit al 20 jaar zonder hulp van de gemeente in de groenstrook achter het huis.
Blijkbaar staan we weer aan de vooravond van een volgende halleluja-ronde van de civil society. Of je het nu zo benoemt of bewonersparticipatie, burgerschap 2.0 of burgerkracht, het maakt niet uit. Wat het wrang maakt is dat de loftrompet altijd klinkt vanuit dezelfde publieke instanties die de afgelopen decennia door schaalvergroting of vanwege efficiëntieredenen dan wel puur financiële motieven zich aan navelstaren bezondigden. Het zal mij verbazen of zij er in gaan slagen voldoende burgers aan een vergadertafel te krijgen. Ik ben bang dat het evenals bij de opzet van de Woonvisie van Kanaleneiland en Transwijk een geweldige sof gaat worden. De Nederlandse burger is sinds de introductie van het neoliberalisme, waarbij alles ver-markt diende te worden, verleerd het heft in eigen hand te nemen. We zijn het participeren verleerd en al helemaal in de wijken waar zo’n 75% bestaat uit burgers afkomstig uit een andere cultuur; die hebben meestal wel wat anders aan hun hoofd dan het groen in hun woonomgeving. Laat niet langer het belang van de lokale overheid richtinggevend zijn, maar zorg ervoor dat net zoals in Engeland er zgn. Trusts komen, burgers uit de woonwijk die uitsluitend op commerciële basis wijkgericht werken. Dus niet een of ander Melkertbaantje, maar opgezet als een bedrijf, dus niet puur op welzijn gericht, maar breed gericht op de wijkeconomie.
Ja, dat krijg je ervan als de gemeente zoveel fouten maakt wat miljoenen kost. Dat moet er bezuinigd worden.
Wat is de bijdrage van de gemeente aan deze ‘vrijwilligers’? Lijkt me redelijk dat er een vergoeding tegenover staat, immers; de gemeente besteedt dit werk uit aan haar inwoners….
Er zijn veel burgers die zich in willen zetten voor het openbaar groen.
Als je een goed plan met een ecologische visie hebt voor het openbaar groen kan je zo een beheercontract van de gemeente krijgen!
Maar als de gemeente na een aantal jaren een ander plan heeft voor de door jouw jarenlang beheerde omgeving is het over en uit met jouw project.
Als je dan je recht wil halen moet je een civiele procedure aan gaan spannen a euro 20.000,-
Wat was er mis met het sociaal werkbedrijf in de stad.
De medewerkers van UW groen hadden er altijd duidelijk veel plezier in.
Ons huis heeft een erg diepe tuin, helaas moet je die onderhouden.
Tuinieren staat voor mij gelijk aan een strafkamp.
Kan me niet voorstellen dat mensen het groen in eigen buurt gaan onderhouden in de wetenschap dat je werk steelt van een persoon die door omstandigheden verplicht thuis zit vanwege afstand op de arbeidsmarkt
Laat de oude plantsoenendienst terug komen voor mensen in de bijstand en/of afstand op de arbeidsmarkt.
Mooi plan, ik zet me graag in voor het Jaarbeursplein bij mij in de buurt. Alles wat ik nodig heb is een graafmachine, een paar werkhandschoenen, een stuk of 30 honderd jaar oude eiken en een gieter.
Als de gemeente het groen nu eens… zelf ging beheren? Een extra tuinman aanstellen, bijvoorbeeld? Waarom zou ik actief moeten gaan bijdragen? Net mijn gemeentelijke belastingen betaald. Dat vind ik voorlopig wel genoeg.
Pessimisten-bij-voorbaat graag even opzij voor degenen die dit wel zien zitten. Ik zou het zeker niet commercieel maken, burgerschap is meer dan consument-zijn. Ik zou het als gemeente wél goed faciliteren. Als er eenmaal een aantal van dit soort initiatieven werken kunnen er meer volgen, en natuurlijk haken er wel eens mensen af, zo gaat dat. Goed monitoren waarom ze afhaken en daarvan leren. Ieder initiatief in deze richting kán iets betekenen. @adriaan: zo’n jaarlijkse beheerdersdag lijkt me uitstekend, vol tips en dergelijke
@Lauk
“Pessimisten-bij-voorbaat graag even opzij voor degenen die dit wel zien zitten.”
U gaat er geheel aan voorbij dat vrijwilligers totaal geen juridische bescherming hebben.
Zie mijn vorige reactie @Kadoendra 23/3/2021 – 14:01
Ik woon in de stad en burgerschap kan me gestolen worden. Daar heeft de gemeente het naar gemaakt. Inderdaad Lauk, ik consumeer alleen nog maar en betaal daar belasting voor. En evenals Yoshua heb ik een grondige hekel aan tuinieren.
Ik zie het vooral als gratis het werk uitbesteden. Gemeente bezuinigt op werknemers of ingehuurde hoveniers. Vrijwilligers ‘krijgen’ gereedschap en plantjes en heel veel waardering. Gemeente en werknemers lachen zich rot. Een beetje hetzelfde voor plandelen, u krijgt een knijper en een ring en een rol zakken en wij kunnen weer wat werknemers ontslaan. Wethouder houdt af en toe een waarderend praatje en gaat met vrijwilligers op de foto en weer wat werkzaamheden uitbesteed.
Ieder jaar gaan de gemeentelijke belastingen met schofterige percentages omhoog om vervolgens te aanschouwen dat dat geld verbrast wordt aan de meest grote onzin en onkunde (bv de tram) en alle leefbaarheid uit de stad wordt geperst. En dan nu proberen het onderhoud van groen onder te brengen bij de inwoners. Als je daar gelukkig van wordt ga je gang ik consumeer net als Jannes ook bij mij heeft de gemeente het daar naar gemaakt.
@Adriaan: de vraag “Wat is er mooier dan een buizerd die over de Catharijne Singel scheert?” kan worden beantwoord met rond het centrum ligt niet het leef- en broedgebied van de buizerd: die broeden veelal aan bosranden of groepen hoge bomen en jaagt gebruikelijk in open land. Op een paar honderd meter van mijn huis nestelt een paartje die regelmatig te zien zijn tijdens hun typische vlucht, enkele vlleugelslagen en dan weer zweven.
Ik ken twee voorbeelden van mensen die zich ontfermd hadden over het groen en waar de gemeente rigoureus een einde aan maakte:
Een net aangeplante bloemenrand langs een vijver op de Eykmanlaan.
Een in tientallen jaren opgebouwde werkelijk schitterende border langs de Obbinklaan waar het grondverzet op gestort werd om Winkelcentrum De Gaard uit te breiden.
Het nodigt niet echt uit zo om je in te zetten.
@Yoshua: het Ondraaglijk Leed dat uw diepe tuin voor u met zich meebrengt… mijn gedachten zijn bij u en uw dierbaren!
@Yoshua, verhuis naar een flat en geef het huis aan iemand die wel wil tuinieren.
@Katje,
Zolang de hovenier nog vrolijk vijf keer per jaar wil blijven tuinieren bij ons is er geen aanleiding om ons huis aan iemand te geven.
Op het moment dat de hovenier aangeeft er geen zin meer in te hebben dan ga ik net als de gemeente op zoek naar vrijwilligers die gratis de tuin willen bijhouden.
Komt er dan echt een moment dat niemand onze tuin wil doen betaald of gratis, dan denk ik toch echt aan verkopen.
Mensen worden geacht alles zomaar leuk te vinden en ook te kunnen begrijpen.
Ik kan meer dingen niet dan dat ik er kennis en kunde van heb.
Helaas Katje, ik ben een enorme sukkel een echte loser, die graag zoals iedereen een alleskunner zou willen zijn.
@Yoshua
Tuinieren zelf is niet echt heel erg leuk, maar als je op een ecologische manier tuiniert ga je op een gegeven moment mooie ontwikkelingen zien.
Natuur bestaat uit allemaal stukjes puzzel en als je losse stukjes puzzel samen gaat voegen bouw je een ecosysteem.
Als je je b.v richt op bepaalde bloemdragende struiken en planten die aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten ga je ook meer vogels krijgen.
En als jij dan op een mooie dag in je tuin zit en je vlindertjes ziet die je eerder nooit zag en ook de vogels hoort zingen gaat het kwartje vallen want je tuin is verwoorden tot een ecosysteempje.
Vergeet het gewone tuinieren, het gaat om ecologisch tuinieren, dus het bouwen van een ecosysteem.
Weet je wat zo mooi aan tuinieren is ,je ben lekker buiten .
Met plantjes bezig zijn is veel makkelijker dan met mensen.
Je zet ze neer waar je wil , kan er wat af knippen , en is altijd goed.
En je omgeving word er mooier door, en alles wat er goed uitziet blijft meestal ook mooier (en heel)
Ik ben ooit begonnen in 1976 met een stukje tuin aan te leggen,
wat er nu nog is.
Heeft voor de hele omgeving een positieve uitwerking gehad.
Is nu een van de mooiere stukjes Utrecht.
De Jan v Lingtuin.