Gemeenteraad steunt voorstel Ronald McDonald Huis Utrecht over nieuwe locatie Gemeenteraad steunt voorstel Ronald McDonald Huis Utrecht over nieuwe locatie

Gemeenteraad steunt voorstel Ronald McDonald Huis Utrecht over nieuwe locatie

Gemeenteraad steunt voorstel Ronald McDonald Huis Utrecht over nieuwe locatie
Foto: Chantal Spaan
Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad steunt het Ronald McDonald Huis op het Utrecht Science Park (USP) bij het vinden van een nieuwe locatie. Op de huidige plek van het logeerhuis voor ouders, broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen komt een parkeergarage te staan. De betrokken partijen hebben een nieuwe plek voorgesteld, maar de provincie ziet die locatie niet zitten. De gemeenteraad nam gisteren een motie aan om die voorgestelde locatie niet onmogelijk te maken. 

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad steunt het Ronald McDonald Huis op het Utrecht Science Park (USP) bij het vinden van een nieuwe locatie. Op de huidige plek van het logeerhuis voor ouders, broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen komt een parkeergarage te staan. De betrokken partijen hebben een nieuwe plek voorgesteld, maar de provincie ziet die locatie niet zitten. De gemeenteraad nam gisteren een motie aan om die voorgestelde locatie niet onmogelijk te maken. 

Het Ronald McDonald Kinderfonds startte een petitie onder de noemer ‘Laat zieke kinderen en hun ouders niet de dupe worden van bureaucratische regels’. Die petitie is in een week tijd door ruim 100.000 mensen ondertekend.

UMC Utrecht, Universiteit Utrecht en PMC willen dat het nieuwe logeerhuis bij de kruising van de Hoofddijk en de Heidelberglaan komt. Dit was ook het advies van een onafhankelijk adviesbureau. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie is het daar niet mee eens. Dan zou namelijk de zogenoemde ‘rode contour’ worden overschreden: de grens tussen stedelijk- en natuurgebied.

Met de aangenomen motie – die op steun kon rekenen van CDA, D66, DENK, Partij voor de Vrijheid, Stadsbelang Utrecht, Student & Starters en de VVD – roept de gemeenteraad de provincie op om de opties voor de nieuwe locatie vlak bij de twee ziekenhuizen open te houden. De raad doet een verzoek om de contour te verleggen, zodat de voorgestelde locatie niet op voorhand al wordt geblokkeerd.

(Artikel gaat door onder de afbeelding)

Schets van het nieuwe Ronald McDonald Huis

Volgens het Kinderfonds vreest de provincie dat de UNESCO-nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangepast moet worden. Maar die vrees is nergens voor nodig, zegt het fonds samen met de betrokken partijen.

“Er is een groene, duurzame oplossing voor Huis Utrecht”, zegt het fonds. “Er wordt drie keer zoveel groen teruggegeven aan het natuurgebied. Bovendien is er geen verbod op bouwen in UNESCO-gebied. Daarom ligt er een UNESCO-proof ontwerp van het nieuwe Ronald McDonald Huis.”

10 maart 

De gemeenteraad vindt ook dat het voorstel “laat zien dat het goed mogelijk
is om met een aanpassing tot een oplossing te komen die resulteert in meer kwalitatief
groen dan de huidige situatie.”

Begin maart biedt het fonds de petitie aan  bij de fractievoorzitters  van de Provinciale Staten. Op 10 maart wordt er gestemd over de nieuwe locatie van het Ronald McDonald Huis Utrecht.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. woutvr

  Gefeliciteerd!!

 2. GL

  Ha de opportunisten van onze Raad. Tégen een weg in het groen. Vóór een huis in het groen.

 3. Lombokker

  Puur voor de bühne, want de gemeenteraad heeft hier helemaal niets over te vertellen. Ik zou liever zien dat de gemeenteraad zich bezig gaat houden met datgene waarvoor ze zijn aangesteld, namelijk het controleren van het bestuur van de gemeente Utrecht.

 4. herman

  Ambtenaren die de wereld vanachter hun bureau proberen te regelen en de realiteit van de maatschappij blijft moeizame combi.

  Je zou ze toch verplicht een paar uur per week door de wereld die ze denken te besturen moeten laten lopen. Dan is een rode lijn van een contour plots geen pennenstreek op een stuk papier meer, maar de afstand die mensen moeten afleggen inclusief alles wat daarbij komt kijken….

 5. Marcel

  De psychologische en emotionele ‘oorlogsvoering’ vanuit het UMC en partners lijkt voet aan de grond te krijgen. Maar niet de provincie is hier de boosdoener. Het is het UMC zelf, die voor de 2e keer de ‘rode contour’ overschrijdt (de eerste keer met de bouw van het Maximacentrum). Die ‘rode contour’ is er om de laatste restjes natuur rond Utrecht, zeg maar onze achtertuin, te beschermen. Kostbare grond voor ons allemaal, die eenmaal vergeven, niet meer terugkomt. Er zijn binnen de rode contour nog genoeg mogelijkheden om het Ronald McDonaldhuis vorm te geven. Maar daarvoor moet je dan wel creatief nadenken, en daarin is het UMC klaarblijkelijk niet zo goed.

 6. Kadoendra

  CDA, D66, DENK, Partij voor de Vrijheid, Stadsbelang Utrecht, Student & Starters en de VVD snappen het; Electoraal valt er meer te winnen met zieke kinderen dan met natuur!

 7. Marcel 59

  @ herman: De bepaling van de rode contouren is een politiek besluit, genomen door de Provinciale Staten met instemming van de gemeenteraad. Een betrokken ambtenaar dient dat besluit gewoon uit te voeren. Het kan toch niet zo zijn dat zo’n ambtenaar op eigen gezag daarvan afwijkt; dat is ondermijning van democratische besluitvorming.

 8. Probleem

  Ik ben het met Marcel eens.

 9. Herman

  @Marcel, staatkundig heb je helemaal gelijk. In de oraktijk lugt veel macht bij ambtenaren, politici zijn voorbijgangers, ambtenaren zitten als constante factor.

 10. Joëlle

  Nogmaals, er staat zoveel op de planning om gebouwd te worden de komende jaren op het USP. Kan de stelling “er wordt 3x zo veel natuur terug gegeven” onderbouwd worden?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).