Ronald McDonald Huis en provincie Utrecht in de clinch over nieuwe locatie logeerhuis Ronald McDonald Huis en provincie Utrecht in de clinch over nieuwe locatie logeerhuis

Ronald McDonald Huis en provincie Utrecht in de clinch over nieuwe locatie logeerhuis

Ronald McDonald Huis en provincie Utrecht in de clinch over nieuwe locatie logeerhuis
Foto: Chantal Spaan
Het Ronald McDonald Huis op het Utrecht Science Park (USP) moet plaatsmaken voor een nieuwe parkeergarage. Dit betekent dat het logeerhuis voor ouders, broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen een andere locatie moet zoeken. Na onderzoek van een onafhankelijk bureau hebben alle betrokken partijen een nieuwe plek voorgesteld, maar de provincie Utrecht ziet die locatie niet zitten. Onder de noemer ‘Laat zieke kinderen en hun ouders niet de dupe worden van bureaucratische regels’ is het Ronald McDonald Kinderfonds nu een petitie gestart.

Het Ronald McDonald Huis op het Utrecht Science Park (USP) moet plaatsmaken voor een nieuwe parkeergarage. Dit betekent dat het logeerhuis voor ouders, broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen een andere locatie moet zoeken. Na onderzoek van een onafhankelijk bureau hebben alle betrokken partijen een nieuwe plek voorgesteld, maar de provincie Utrecht ziet die locatie niet zitten. Onder de noemer ‘Laat zieke kinderen en hun ouders niet de dupe worden van bureaucratische regels’ is het Ronald McDonald Kinderfonds nu een petitie gestart.

Het huidige Ronald McDonald Huis ligt aan de Lundlaan, op steenworpafstand van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum (PMC). Vanwege de bouw van een parkeergarage, die bij moet dragen aan het autoluwer maken van het USP, moet het logeerhuis verplaatst worden.

UMC Utrecht, Universiteit Utrecht en PMC willen dat het nieuwe Ronald McDonald Huis bij de kruising van de Hoofddijk en de Heidelberglaan wordt gebouwd. Dit was ook het advies van SWECO, een onafhankelijk adviesbureau dat in opdracht van het Ronald McDonald Kinderfonds verschillende locaties heeft onderzocht.

Negatief advies

Het college van Gedeputeerde Staten heeft echter een negatief advies gegeven voor de nieuwe plek. Met de bouw zou namelijk de zogenoemde ‘rode contour’ worden overschreden. Deze contour geeft de grens aan tussen stedelijk- en natuurgebied.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Artist impression van het nieuwe Ronald McDonald Huis

Volgens het Ronald McDonald Kinderfonds vreest het college verder dat de UNESCO-nominatie van de nabijgelegen Nieuwe Hollandse Waterlinie in gevaar komt. Gedeputeerde Staten heeft dan ook een alternatieve locatie voorgesteld, maar die ligt volgens het Ronald McDonald Kinderfonds té ver weg van de ziekenhuizen.

Compensatie

Ondertussen heeft de UU al aangegeven om – ter compensatie van het stukje natuur dat verdwijnt door de bouw – op andere plekken drie keer zoveel groen terug te geven. “Dat vinden wij het vreemde aan de hele zaak. De rode contour moet door de bouw iets worden verlegd, maar er komt drie keer zoveel natuur voor terug”, zegt Miranda Noorlander van het Ronald McDonald Kinderfonds.

Daarnaast geeft Noorlander aan dat het ontwerp van het nieuwe Ronald McDonald Huis opgaat in het landschap. “Wat ons betreft heeft iedereen winst bij ons plan. Het USP wordt autoluw, veilig en duurzaam, ouders van zieke kinderen kunnen dichtbij het ziekenhuis logeren en ook komt er meer natuur terug.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Schets van het nieuwe Ronald McDonald Huis

Petitie

Het plan van het Ronald McDonald Kinderfonds, de Utrechtse ziekenhuizen en de UU is met het negatieve advies nog niet definitief van tafel. Op 10 maart stemmen de Statenleden namelijk over het idee.

Om te laten zien dat zij niet als enige achter het plan staan is het Ronald McDonald Kinderfonds een petitie gestart, die wordt gesteund door het UMC, UU en PMC. Deze is inmiddels bijna 58.000 keer ondertekend. “Het is boven verwachting en hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen ons steunen. Ik hoop dat de Statenleden ook inzien dat ze hier niet omheen kunnen”, aldus Noorlander.

18 Reacties

Reageren
 1. Joëlle

  Ik ben voorstander voor een nieuw Ronald McDonald Huis, maar hoe gaat de UU 3x meer groen terug geven aan de natuur? Op UU terrein? Er gaat alleen maar gebouwd worden de komende jaren. Opmerkelijke zin.

 2. Steven

  Het gaat dus eigenlijk niet om het McDonald huis maar om meer parkeerplekken en dan bouwen in de natuur.

 3. Luuk Upuuk

  Zo typies nederlands. We stellen grenzen en dan zijn er altijd mensen die vinden dat 10% erover gaan óók moet kunnen. Als je dat steeds toestaat, zitten ze over een eeuw op landgoed Oostbroek en plaatsen ze ter compensatie wat struikjes ergens in een middenberm.

 4. Kadoendra

  ‘Laat zieke kinderen en hun ouders niet de dupe worden van bureaucratische regels’

  Natuur, zieke kinderen en hun ouders worden allemaal beschermt door de wet.

  Alleen klopt het juridisch niet dat je zieke kinderen en hun ouders wil helpen door de natuurwetgeving opzij te schuiven.

 5. Marcel 59

  Hoezo worden kinderen en ouders hier de dupe? Als het Ronald McDonald huis niet kan verhuizen, kan er dus geen nieuwe parkeergarage worden gebouwd.
  Om die parkeergarage te kunnen bouwen moet eerst het bestemmingplan worden aangepast. Dat moet toch echt worden goedgekeurd door de gemeenteraad; of is dat er inmiddels als hamerstuk tussen door geslopen? Vervolgens moet de gemeente een sloopvergunning geven voor de bestaande bouw en een bouwvergunning voor de parkeervoorziening. Genoeg voer voor gemeenteraadsleden om hier iets aan te doen dus!
  Het is wel erg makkelijk om een probleem met parkeerplaatsen te verkopen als een probleem van zieke kinderen. Maar ja, met een petitie voor meer parkeerplaatsen haal je natuurlijk geen 58000 handtekeningen op.

 6. Bertje 030

  De natuur heeft nu prioriteit, maar als er een snelweg verbreed moet worden heeft de natuur (Amilisweerd) ineens geen proiriteit meer……….

 7. W

  Het is zo’n goed project voor zieke kinderen!
  Mooi ‘groen’ gebouw laat de schets zien, leuk hoor!

 8. Cornelis

  waarom blijft het Ronald McDonaldhuis niet zitten en zoekt UMC een andere plek voor de parkeergarage?

  Hiermee wordt het schaarse groen gehandhaafd, want dat was afgesproken bij de bouw van het Maxima-centrum.

 9. Architectuur Utrecht

  Goed plan geïntegreerd in het groen…mits natuurlijk de UNESCO aanvraag niet in het geding is…
  Daarom vraag ik af waarom die mono functionaliteiten? Op de gewenste parkeergarage kan toch ook het nieuwe Ronald MC Donald huis gebouwd worden…gewoon stapelen…

 10. A

  Dit vanuit Chicago, waar ik woon en waar ik vrijwilligerswerk voor oa een Ronald McDonald Huis doe. Ook ‘mijn’ RMcD huis staat op loopafstand van een belangrijk ziekenhuis (LuRie Children’s) en bovendien rijdt er, doorlopend, een Hospital shuttle die beschikbaar is voor de patienten en verzorgers.

 11. woutvr

  Goed idee @Architectuur Utrecht! Maar ook: https://petitie.kinderfonds.nl/

 12. Koel Hoofd

  “Vanwege de bouw van een parkeergarage, die bij moet dragen aan het autoluwer maken van het USP, moet het logeerhuis verplaatst worden.”

  Hier staat dus letterlijk dat het autohatend beleid van de gemeente de oorzaak is van deze verplaatsing. Het is dus niet nodig, maar onze gemeente wil hoe dan ook haar zin hebben.

 13. Joepie

  @ Koel Hoofd

  Volgens mij gaat de gemeente niet over het USP.

  Volgens mij is het privébezit van de uni.

  Ik weet niet hoor…….

 14. J

  Dit hele gedoe is begonnen met de bouw van het prinses maxima centrum, ook buiten de rode contour. Ook toen onder druk van het ziekenhuis met zieke kinderen als argument. Precies wat nu ook weer gebeurt. Benieuwd of de provincie nu wel z’n rug recht houdt.

 15. Nina

  @ Marcel59

  Dat lijkt mij ook. De gemeente Utrecht doet net alsof ze een willoos slachtoffer is bij ontwikkelingen. We bepalen nog altijd zelf zelf wat er op ons grondgebied wordt gebouwd.

 16. Nina

  @ Joepie

  Ook in dat geval moet de gemeente vergunningen afgeven of bestemmingsplannen wijzigen.
  Je mag nl. op je eigen grond niet alles zomaar bouwen.

 17. A.Quanjer

  In dit verhaal is niet duidelijk geworden, dat het RonaldmcDonaldhuis een uitbreiding nodig heeft, die niet op de huidige plaats is te realiseren. Er staat nu al jaren een tijdelijk gebouw in de tuin en er wordt zelfs nog ruimte gehuurd in een huis in de Bilt.. Uitbreiding is cruciaal voor de ouders die hulp nodig hebben.
  Daarom zoeken ze een lokatie voor nieuwbouw in de nabije omgeving!

 18. Marieke

  eigenlijk is de bouw van de parkeer garage het probleem dat opgelost moet worden, zonder het RonaldmcDonald huis te verplaatsen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).