Gemeenteraad Utrecht stemt in: eerste honderden huishoudens Overvecht verplicht van gas af Gemeenteraad Utrecht stemt in: eerste honderden huishoudens Overvecht verplicht van gas af

Gemeenteraad Utrecht stemt in: eerste honderden huishoudens Overvecht verplicht van gas af

Gemeenteraad Utrecht stemt in: eerste honderden huishoudens Overvecht verplicht van gas af
Foto: Pixabay
In de Utrechtse wijk Overvecht worden 320 huizen afgesloten van gas. Met dat plan heeft de gemeenteraad donderdagavond ingestemd. Het is een unieke stap, niet eerder ging de gaskraan verplicht dicht. Veel bewoners vinden het echter ook prima, 92 procent stemde eerder al in met het plan.

In de Utrechtse wijk Overvecht worden 320 huizen afgesloten van gas. Met dat plan heeft de gemeenteraad donderdagavond ingestemd. Het is een unieke stap, niet eerder ging de gaskraan verplicht dicht. Veel bewoners vinden het echter ook prima, 92 procent stemde eerder al in met het plan.

In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Dat gebeurt in stappen, per wijk en per gebouw. Overvecht-Noord moet de eerste bestaande buurt zijn in Utrecht die aardgasvrij wordt, en dat voor 2030. Om dat mogelijk te maken moeten bewoners onder meer stoppen met het koken op gas.

Omdat het volledig stoppen met het gebruik van aardgas een flink project is, gaat de gemeente stapsgewijs te werk. De eerste stap is een project waarbij 320 woningen van woningcorporatie Mitros van het gas afgaan. DUIC schreef eerder over 355 woningen, maar de gemeente laat weten dat één wooncomplex is komen te vervallen. Bijzonder aan deze situatie is dat het dichtdraaien van de gaskraan voor het eerst verplicht wordt opgelegd. Daar wordt speciale wetgeving voor gebruikt.

Elektrisch koken

De 320 huizen zijn aangesloten op stadsverwarming en de bewoners gebruiken dus alleen gas voor het koken. Ook speelt mee dat de gasleiding aan vervanging toe is. Door de overstap op elektrisch koken kan die vervanging voorkomen worden. Voor bewoners betekent het in dit geval dat ze dus elektrisch moeten gaan koken. De gemeente moest wel polsen bij de bewoners hoe zij erover dachten, daaruit blijkt dat er grote steun is voor het plan want 92 procent stemde in.

Het idee is ook dat bewoners er financieel niet op achteruitgaan, de kookplaat wordt gratis geleverd en bewoners krijgen een nieuwe pannenset. Ook zouden bewoners geld besparen omdat ze geen gasaansluiting meer hebben.

Het plan van het college van B&W kon rekenen op veel steun van de raad. Alleen DENK, Partij voor de Vrijheid en Utrecht Solidair stemden tegen.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Anne Marie ten Berge

  Raar? Verplicht belasting betalen en van dat geld word je verplicht van het gas af te gaan! De schade wordt vergoed.
  Vreemd? Ook Groningen betaalde verplicht belasting maar van dat geld wordt men niet geholpen de woonschade te vergoeden.

 2. R

  Dus het draagvlak is heel groot, 92%, het kost mensen niets en bespaard ze zelfs geld. Maar in de pers lees je enkel over enorme weerstand. Zou het dan toch een heel luide minderheid zijn, en een pers die gretig underdogs een platform biedt?

 3. Anne Marie ten Berge

  @R het is al zó vaak gezegd en uitgekomen: vertrouw de overheid niet want je wordt belazerd waar je bij staat.

 4. Fvw

  Beste, R. Dit draagvlak gaat over huurders van de hoogbouw flats met stadsverwarming, dan is de keuze niet zo moeilijk. Maar ik woon in een koopwoning (appartement),in overvecht noord, daar hoor je de gemeente Utrecht niet over. Want dat wordt nog een hele uitdaging over de kosten, en aanpassingen van onze woningen.

 5. Lombokker

  Veel meer dan die 320 huishoudens zullen het ook niet worden, want het elektriciteitsnet in Nederland zit aan zijn maximale capaciteit. Maar goed, de wethouder kan straks triomfantelijk verklaren dat Utrecht de allereerste gemeente is waar huizen van het gas af gaan, en daar gaat het uiteindelijk om.

 6. Realist

  We leven op de grootste gasbel in Europa en we hebben een tekort aan elektriciteit Wat doet de gemeente? Van het gas af en allemaal aan de elektriciteit… Dit kan gewoon niet goed gaan, we betalen allemaal de prijs voor dit kneiterlinkse idealisme.

 7. WvR

  @R:
  Het enige wat er moet gebeuren is dat ze gasvrij gaan koken.
  Alle kosten daarvoor worden door de gemeente & Mitros betaald, inclusief keuken apparatuur. Hoeveel tegenstanders had jij gedacht tegen te komen?
  Doe hetzelfde onderzoek eens onder huiseigenaren, waar waarschijnlijk nul geld voor uitgegeven gaat worden, en die mogelijkerwijs zowel verwarming als koken moeten vervangen. Denk dat het dan precies omgekeerd uitpakt: 8% voor. Als je dat al haalt.

 8. Simon

  Het is een fantastische ontwikkeling. Alhoewel dit natuurlijk laaghangend fruit is. Hopelijk volgen er snel meer wijken.

 9. Pee

  Doe je het niet vrijwillig dan gebeurt het onder dwang.
  Dat is de laatste tijd wel heel erg het geval ook in andere zaken gebeurt dat.
  Maar wel vol blijven houden dat we in een democratie leven , terwijl de mensen niets in te brengen hebben.

 10. Utrechter2

  @Realist: waarom zouden Shell en de overheid de welvaart van de gasbel in Slochteren met de Nederlandse burgers delen?

 11. jan

  Wat een pessimisme. Het is gewoon een hele goede actie. Ze koken alleen op gas en krijgen een inductieplaat gratis. Iedereen een bijdrage geven kost ook nog eens minder dan de gasleiding vernieuwen. De bewoners vinden het zelf ook goed. Het is daarnaast ook nog eens veel brandveiliger voor de flat. Maar nee, men klaagt om het klagen

 12. Wil

  @pee: 92% van de noord-overvechters is voor. Een handjevol is tegen.
  Over democratie gesproken

 13. Scherpschutter

  @Utrechter2

  Wíllen? Al zouden ze het willen (quod non); het Nederlandse gas is al lang verkocht via geheime deals. U mag als burger niet eens weten aan wie of voor hoeveel geld. Een week of 3 geleden was er nog discussie over in de Tweede Kamer.

  Dat geldt overigens niet alleen voor het gas in Slochteren, maar ook voor het gas uit vele andere gasbronnen in Nederland. Weinigen weten bijvoorbeeld dat er ook een Canadees bedrijf is genaamd Vermillion Energy, dat op meerdere locaties in Nederland enorme hoeveelheden gas oppompt en verpatst aan het buitenland. Pechtold weet daar overigens niets van en heeft beslist geen appartement gekregen voor zekere diensten aan een Canadees die gelieerd is aan dit bedrijf.

  Deze overheid staat al lang niet meer in dienst van burgers. Het is andersom. Het punt van ultieme inversie is al lang gepasseerd; u wordt niet eens meer geacht in dienst van uw overheid te staan, alles wordt gewoon geëist en afgedwongen.

 14. Tevreden Inductiekoker

  Prima regeling lijkt me.
  Nieuwe kookplaat, pannen en geen vastrecht voor gas meer.

 15. Bram Dikkens

  Ik wil best van het gas, maar er is tot op heden geen alternatief. Dus gemeente, doe daar eens eerst iets aan

 16. Realist

  @Pee. Dat is een typisch linkse manier van handelen. Het is altijd vingerwapperen en dwangmiddelen inzetten om het doel te bereiken.

 17. Jeroen

  Ja logisch dat ze instemmen, alles wordt vergoed.

  Krijgen mensen die in een normale 2-kapper met normaal inkomen ook alles vergoed? Of gaat dat de linksdrammers weer te ver?

 18. Utrechter2

  @Scherpschutter: bedankt voor de info. Dat verklaart de hetze in Nederland tegen het gas (“we” hebben alles al aan het buitenland verkocht). Het is inderdaad beter aan (een deel van) de bevolking te verkopen als milieumaatregel dan als het gevolg van een niet transparante deal.

 19. Jeroen

  @Utrechter2 je moet niet alles geloven wat Scherpschutter hier neerzet. Die heeft soms wat oogkleppen op. En is nogal paradoxaal in wanneer hij voor en tegen vrije marktwerking is. Hij schrijft zo nu en dan wel iets interessants op maar vaak is het allemaal niet zo zwart-wit als dat hij neerschrijft. Anti-overheid voor alles.

 20. Exces

  @ Realist

  Welke linkse partij draait er landelijk precies aan de knoppen ook alweer? En kom niet aan met d’66, daar is niks links aan.

 21. Utrechter2

  @Jeroen: dus je bedoelt dat ik in dit geval moet geloven dat de overheid en Shell wel de gaswelvaart met de Nederlandse burger wil delen?

 22. Nina

  @ Jeroen

  Pieter Omtzigt heeft inzage gevraagd in de Groningse gascontracten, maar deze worden niet verstrekt door het kabinet. Geeft toch te denken, nietwaar?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).