Het gerechtshof heeft geoordeeld dat er geen fouten zijn gemaakt in het vonnis van de zaak waarin de geluidslekken van TivoliVredenburg centraal staan. Met die uitspraak is er een definitieve punt gezet achter een discussie die al langer dan tien jaar loopt.
We gaan even terug in de tijd om de kwestie in TivoliVredenburg goed uit te leggen. Bij oplevering van het gebouw TivoliVredenburg in najaar 2014 bleek dat er sprake was van een geluidslek. De popzaal Ronda liet te veel geluid door naar de klassieke muziekzaal Hertz.
De gemeente liet daar geen gras over groeien en nam meteen maatregelen om het lek tegen te gaan, maar dat kostte veel geld.
Aansprakelijkheid
Na het dichten van het lek rees de vraag wie er op zou moeten draaien voor de kosten van de werkzaamheden in TivoliVredenburg. Uit onderzoek bleek dat de geluidslekken werden veroorzaakt door een ontwerpfout in het definitieve ontwerp van het concertgebouw, opgesteld door de akoestisch adviseur.
Het adviesbureau stelde voor om het geschil te schikken, maar volgens de gemeente bood het bedrijf een te laag bedrag. De raad van arbitrage, een instituut voor het oplossen van conflicten in de bouw, werd daarom ingeschakeld.
Gestolen laptop
De raad oordeelde dat de akoestisch adviseur gedeeltelijk aansprakelijk was voor de geluidslekken. Van gehele aansprakelijkheid was alleen geen sprake, en daarom ging de gemeente Utrecht in hoger beroep.
In dat hoger beroep werd de volledige aansprakelijkheid door de raad van arbitrage uiteindelijk alsnog afgewezen. Zo zou de akoestisch adviseur namelijk wel geluidsberekeningen hebben gemaakt, maar stonden die berekeningen op een laptop die is gestolen. De raad van arbitrage zag dat als een ‘plausibele verklaring’.

Gerechtshof in beeld
Een flinke klap voor de gemeente, die de uitspraak ‘teleurstellend en onbevredigend’ noemde. Daarom werd er een zogenoemde vernietigings- en herroepingsprocedure gestart.
Het gerechtshof kwam toen in beeld. Hij ging kijken of de raad van arbitrage wel goed heeft gehandeld, en of een mondelinge mededeling van een medewerker, over de gestolen laptop, wel gebruikt mocht worden als argument in de aansprakelijkheidskwestie.

Geen gebreken vastgesteld
Nu, bijna tien jaar nadat het geluidslek is geconstateerd, concludeert het gerechtshof dat het oordeel van de Raad van arbitrage niet vernietigd of herroepen behoeft te worden. “Het gerechtshof heeft alle formele proceseisen gecontroleerd en oordeelt dat er geen gebreken zijn vastgesteld die leiden tot een vernietiging van het vonnis”, schrijft de gemeente.
De gemeente wilde eigenlijk meer geld zien van de akoestisch adviseur, maar dat komt er dus niet. De kans dat de partij alsnog aansprakelijk zal worden gesteld, acht de gemeente ook erg klein.
“We hebben besloten geen cassatie (proces waarbij wordt gekeken of het recht en de procesregels goed zijn toegepast, red.) in te stellen, gelet op de geringe kans van slagen.” Bovendien moet de gemeente ook de kosten van het geding uit eigen zak betalen.
Gekoppelde berichten

Westbroek:“Geluidslek TivoliVredenburg kost 11 miloen euro.” Gemeente geeft volgende week duidelijheid
Henk Westbroek heeft op Twitter laten weten dat het dichten van het geluidslek in TivoliVredenburg…

Wie betaalt de rekening voor geluidslek TivoliVredenburg?
Het is nog niet duidelijk wie er moet opdraaien voor de financiële gevolgen van het…

TivoliVredenburg neemt juridische stappen om kosten geluidslek te verhalen
De reparatiekosten van het tweede geluidslek van TivoliVredenburg vallen mee. In eerste instantie werd gevreesd…
2 Reacties
ReagerenDe gemeente toont zich voor de zoveelste keer een hele slechte verliezer, net zoals bij de uitslag van de democratische 2e Kamer verkiezingen.
Wat hebben die rechtszaken om het eigen gelijk door te drammen de belastingbetalers eigenlijk gekost?
Tsja. De gemeente en procederen. Altijd maar weer in beroep bij kansloze zaken. Allemaal voor de bühne. Het mag wat kosten in Utrecht.