Greenpeace en Extinction Rebellion blokkeren Rabobank op de Croeselaan in Utrecht Greenpeace en Extinction Rebellion blokkeren Rabobank op de Croeselaan in Utrecht

Greenpeace en Extinction Rebellion blokkeren Rabobank op de Croeselaan in Utrecht

Greenpeace en Extinction Rebellion blokkeren Rabobank op de Croeselaan in Utrecht
Tientallen activisten van onder meer Greenpeace en Extinction Rebellion zijn begonnen aan een blokkade van het hoofdkantoor van Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht. Ook is een tiental mensen in de palen bij de gevel geklommen. Rondom de blokkade zijn ook nog tientallen sympathisanten aanwezig. In totaal zijn er een paar honderd mensen aanwezig.

Tientallen activisten van onder meer Greenpeace en Extinction Rebellion zijn begonnen aan een blokkade van het hoofdkantoor van Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht. Ook is een tiental mensen in de palen bij de gevel geklommen. Rondom de blokkade zijn ook nog tientallen sympathisanten aanwezig. In totaal zijn er een paar honderd mensen aanwezig.

Greenpeace en Extinction Rebellion voeren vandaag op verschillende plekken in het land acties tegen de Rabobank. De demonstranten willen dat de Rabobank stopt met het investeren in ‘megastallen, kunstmest, landbouwgif en de veevoederindustrie’.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Volgens de actievoerders zorgen de investeringen van de bank voor ‘natuurverwoesting, dierenleed, schending van mensenrechten en een enorme uitstoot van broeikasgassen’.

De demonstratie bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht was aangekondigd, maar de blokkade van het gebouw niet. Er zitten tientallen mensen voor de hoofdingang en ook de zij-ingangen zijn geblokkeerd, ze zeggen voorlopig niet te vertrekken. Ook is een tiental mensen op de gevel geklommen en heeft een tweetal mensen zich vastgeketend. De politie is aanwezig maar laat de actie voorlopig nog ongemoeid.

20 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Ja, dit zit intussen wel op het nulpunt qua indruk maken hè? Greenpeace en Extinction Rebellion zijn ver voorbij de piek. Zitten ze wéér….

  Het had anders gekund! Zeker weten dat het imago een stuk positiever zou zijn geweest als ze zich eens met wat positieve acties hadden onderscheiden.

  Weet ik veel. Deel lekkere vega hapjes (contradictio in terminis, I know, maar denk even mee) uit in de stad en ga het gesprek aan. Zet een organisatie op voor gratis leenfietsen met vrijwillige donoren. Reinig de grachten en straten van Utrecht met z’n allen. Ga ergens bomen planten of plastic uit zee vissen. Vind iets nuttigs uit om olieafhankelijkheid te reduceren. Zo kweek je symphatie, hè. Doe iets constructiefs en positiefs! Daar willen mensen graag bijhoren en iets aan bijdragen. Als je jezelf dan ook nog eens netjes, welbespraakt en leuk presenteert…The sky is the limit!

  Tja…Of je gaat voor een bank -of op een snelweg- nihilistisch (alles moet kapot) zitten sikkeneuren in je hippy-outfit terwijl je je medemens het leven zo zuur mogelijk probeert te maken….Het negatieve ‘gezeik’ interesseert met de dag minder mensen. Vrij logisch.

  Stroop vangt meer vliegen dan azijn, zo luidt de eeuwenoude wijsheid. Geen vliegen meer over binnenkort op deze manier.

 2. W

  Heel goed! Respect! ✊🏼

 3. Nina

  En als de Rabobank nu eens gehoor zou geven aan deze oproep; wat gebeurt er dan? Dan verdwijnt het naar een buitenland waar minder regels zijn. Veel slechter voor de dieren en het milieu. Dat lost het probleem dus niet op, maar maakt het erger.

  Deze demonstratie heeft een hoog NIMBY-gehalte, vind ik.

 4. Croeselaan

  Heel goed. Rabobank wordt rijk van het exploiteren van boeren, natuur, en ons allemaal.

 5. rtj

  Het wordt tijd dat iedereen z’n eigen veroorzaakte troep op ruimt. Leuke aktie hoor scherpschutter: alweer hun troep opruimen. Je moet de oorzaken bestrijden anders blijft het dweilen met de kraan open.

 6. Katja

  En nu massaal Schiphol blokkeren !

 7. Janssen

  @ Mistoetert

  XR: Een organisatie die een paar jaar geleden nog maar een tiental tot honderdtal aanhangers had en inmiddels miljoenen aanhangers wereldwijd heeft en met zijn demo’s al heel veel zaken geagendeerd en ook al veranderd heeft. Juist ja, lijkt me dat die hun hoogtepunt nog lang niet bereikt hebben.

  Greenpeace is al sinds decennia relevant en van actiegroep gesprekspartner geworden en dwingt via rechtszaken ook veel verandering af. Wat je ook van verschillende managers bij Greenpeace mag vinden. Management = vaak kut.

 8. Suze

  Goede actie! Hou vol

 9. Amelie

  Heel goed, het uitbuiten van dieren en onze planeet moet zo snel mogelijk stoppen. De Rabobank heeft een groot aandeel in de verwoesting van bossen, heeft de stikstofcrisis veroorzaakt en jaagt onze samenleving daarmee op hoge kosten. Veel respect voor de demonstranten.

 10. waltet

  En dit mag allemaal en is geoorloofd,totale gekte

 11. SJ

  @nina: dat zou fijn zijn, een NL zonder Rabobank. daar wordt iedereen beter van1

 12. E

  Geweldig!!

 13. Uuu

  @ Waltet

  Waarom zou het niet mogen? Demonstratierecht, het hoogste goed in een democratie> ook je mening uiten als die afwijkt van de norm of de meerderheid en laten blijken als groep in de samenleving als je het ergens niet mee eens bent. Er wordt bovendien ook geen geweld gebruikt en ook geen vernielingen aangericht (itt demo’s van andere groepen, zoals bijv. een aantal boerendemo’s ). Het is vreedzaam verzet> in de stijl zoals de demonstraties in de DDR in de jaren tachtig vreedzaam plaats hadden en zoals Ghandi deze organiseerde.

 14. Rob

  Met ‘Weet ik veel’ geeft SS een perfecte samenvatting van diens redenering. En het grootste deel van zijn lijst heeft SS zelf niet verzonnen, want die acties deden XR en MilieuDefensie al jaren geleden.
  Het is helemaal niet positief om hier zo opzichtig je onwetendheid te etaleren.

 15. Scherpschutter

  @Janssen 18:01

  U vergeet de andere zijde van de medaille. Waar decennia geleden nog niemand tegen XR was, zijn dat er nu honderden miljoenen en dat aantal groeit exponentieel doordat XR zich als een onmogelijke puber negatief gedraagt in plaats van positief-constructief te werk te gaan. Nogmaals; je vangt geen vliegen met azijn. Je jaagt ze ermee weg.

  @Rob 11:18

  Ik moet inderdaad bekennen dat ik genoemde organisaties inderdaad nog nooit iets positief-constructiefs heb zien doen. Maar als het is zoals u stelt, dan is er al helemaal geen andere conclusie mogelijk dan dat de organisaties totaal over de top zijn en niets ze meer zal helpen in het realiseren van resultaat. Aflopende zaak, zegt u dus?

 16. Rose

  @Katja
  Als ik nog vlieg, dan in ieder geval niet meer via dat treurige vliegveld Schiphol. Blokkeer daar dus maar als u wilt.

 17. BART van Dam

  @uuu democratie is het grootste goed. Niet dat de mensen met de grootste mond bepalen. Ben je het ergens niet mee eens mag je stemmen op ander beleid, een politieke partij oprichten met andere beleidsplannen en om als je vindt dat je stem niet (snel genoeg) gehoord kan worden mag je ooo nog eens demonstreren inderdaad. Maar uiteindelijk bepaalt wel de meerderheid. Ook al is dat niet jouw gewenste uitkomst

 18. Nina

  @ Amelie

  Heb je ook een bron voor jouw beweringen?

 19. Janssen

  @ Mistoetert

  Je verwart structureel je eigen mening en die van je reguurderssoortgenoten voor die van het gros van de mensheid. Dat zie je vaak bij mensen met grootheidswaanzin.

 20. Scherpschutter

  @Janssen

  Bon. Mijn argumenten waren ook u te machtig, constateer ik. Daar hoeft u zich niet voor te schamen, u nam het immers op tegen een intellectuele gigant, maar de wijze waarop u uzelf nu degradeert tot het niveau van een goedkope op-de-persoon-moddersmijter, verdient uiteraard geen schoonheidsprijs.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).