Maarschalkerweerd – van de forten en station Lunetten in het zuiden tot zwembad Krommerijn in het noorden – is een verborgen parel in de stad die de komende jaren een nieuwe inrichting krijgt. Sport en recreatie in het groen spelen hierin een centrale rol. Op 7 april organiseert de gemeente een bijeenkomst waar bewoners en belanghebbenden kunnen meedenken over de herinrichting van Maarschalkerweerd Noord en de ontwikkeling van een sportcampus.
De voetbal- en hockeyvelden, de Vier Lunetten, de atletiekvereniging, de Uithoflijn en de zone langs de A27 vormen samen met nog enkele andere gebruikers Maarschalkerweerd. Het gebied ligt aan de rand van de stad.
Al jaren wordt gesproken over de ontwikkeling van Maarschalkerweerd. In 2020 presenteerde de gemeente een ontwikkelperspectief met een visie op de toekomst van het gebied.
“Maarschalkerweerd heeft zich in de afgelopen honderd jaar ontwikkeld tot een groene stadsrandzone waar sport een belangrijke rol vervult”, schreef toenmalig wethouder Klaas Verschuure in het voorwoord van het document. “Het gebied kan méér en beter benut worden voor recreatie, erfgoed, natuur en nieuwe vormen van sport”
Daarnaast wordt ernaar gestreefd Maarschalkerweerd samen met de landgoederen van Amelisweerd te laten uitgroeien tot een groot parklandschap.
Informatieavond
De gemeente nodigt geïnteresseerden uit voor een informatieavond over de herinrichting van Maarschalkerweerd Noord en de sportcampus op maandag 7 april om 18:00 uur aan het Herculesplein 209.
Gekoppelde berichten

Utrecht ziet kansen voor ontwikkeling Maarschalkerweerd: ‘Verborgen parel in de stad’
Maarschalkerweerd – van de forten en het station Lunetten in het zuiden tot aan zwembad…

Moet Maarschalkerweerd een sportcampus worden met ruimte voor woningen?
De gemeente Utrecht wil het potentieel van Maarschalkerweerd beter gaan benutten. Het gebied tussen het…

Dit zijn de plannen voor het Lunettenpark, de onontdekte groene parel van Utrecht
Aan de oostkant van de stad wordt een nieuw openbaar park aangelegd, dat nu al…
10 Reacties
Reageren“Daarnaast wordt ernaar gestreefd Maarschalkerweerd samen met de landgoederen van Amelisweerd te laten uitgroeien tot een groot parklandschap.”
Daar komt de overkapping na de verbreding van de A27 goed bij van pas. Fijn dat het gebied zo behouden blijft voor recreatief buiten zijn.
Twee a 4 tunnels voor de a27 zouden niet misstaan bij deze toekomstvisie. Maak de a27 een groene entree naar de stad en andersom. Nu de provincie en het rijk nog mee laten doen.
Die overkapping komt wel pas nadat de weg aan beide kanten flink verbreed is, dus een stuk van het grote parklandschap eraf. Daarom is het alternatief zonder bakverbreding beter. https://www.alternatiefringutrecht.nl/alternatief-ring-utrecht/alternatief-om-regio-utrecht-duurzaam-en-voor-iedereen-bereikbaar-te-houden
leuk plaatje. Je kan ook even kijken hoe Kampong er nu uitziet want je ziet rechtsachter het clubhuis. Dat is een veel smaller weggetje en een stuk of 600 fietsen aan de linkerkant. Die kunnen niet verdwijnen (dat wil ook niemand want fietsen is goed). Dus dit plaatje klopt niks van al ziet het er heel mooi uit.
@Nina
Er komt niets terecht van die verbreding en overkapping. Daar is gelukkig geen geld meer voor. Zo’n groene overkapping is een veel te dure fata morgana.
Ik schreef het al eerder. In de ruimtelijke plannen gaat zelfs de gemeente uit van het veiliger maken van de A28/A27 splitsing op basis van de Rijks plannen. De overkapping biedt daar een geweldige aanzet toe. Én de kosten komen, met de overkapping, grotendeels voor rekening van het Rijk, kijk dat is nog eens slim besturen.
Binnenkort weten we of de RvS dat ook zo ziet.
Landgoed Amelisweerd wordt niet aangetast door de verbreding van de A27. De uitbreiding vindt volledig plaats op grond van Rijkswaterstaat. De RvS heeft dit gezegd tijdens de hoorzitting.
Bron: https://www.rtvutrecht.nl/amp/nieuws/3817227/raad-van-state-rijksmonument-amelisweerd-wordt-niet-aangetast-door-verbreding-a12-a27
Graag een permanent festivalterrein daar geef de stad behoefte aan
Hahahaaha die Nina
Dure oplossingen met sportboulevards, verplaatsen clubhuizen en gebouwen, groene overs en schuine wallen gaan helemaal nooit gebeuren. TE veel ambitie, TE weinig geld en TE veel projectleiders. Het kan allemaal zoveel simpeler.