GroenLinks in grote steden oefent druk uit op Rutte; snel duidelijkheid over opvang Oekraïense vluchtelingen GroenLinks in grote steden oefent druk uit op Rutte; snel duidelijkheid over opvang Oekraïense vluchtelingen

GroenLinks in grote steden oefent druk uit op Rutte; snel duidelijkheid over opvang Oekraïense vluchtelingen

GroenLinks in grote steden oefent druk uit op Rutte; snel duidelijkheid over opvang Oekraïense vluchtelingen
Het stadhuis was blauw-geel verlicht om steun te betuigen aan Oekraïens volk.
De GroenLinks-leiders in Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Groningen, Maastricht, Rotterdam en Amsterdam willen van premier Rutte het mandaat krijgen om Oekraïense vluchtelingen ruimhartig op te vangen.

De GroenLinks-leiders in Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Groningen, Maastricht, Rotterdam en Amsterdam willen van premier Rutte het mandaat krijgen om Oekraïense vluchtelingen ruimhartig op te vangen.

De partijen vragen om duidelijkheid nadat Rutte donderdag ‘vage antwoorden gaf’ op vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland. De GroenLinks-leiders willen dat Nederland ‘alles binnen zijn macht’ doet om Oekraïeners snel en fatsoenlijk op te vangen. “We hebben lokaal de kennis, kunde én draagkracht om solidair te zijn en vluchtelingen ruimhartig op te vangen. Premier Rutte, neem je verantwoordelijkheid”, aldus lijsttrekker van GroenLinks Utrecht Julia Kleinrensink.

De GroenLinks-leiders willen zelf het voortouw nemen in de opvang. “Duizenden Oekraïners moeten hun huis ontvluchten voor iets verschrikkelijks: een oorlog in hun thuisland. Als Nederland kunnen en moeten we onze verantwoordelijkheid nemen en er voor hen zijn. Het is een politieke keuze of we Oekraïense vluchtelingen wel of niet opvangen, geen praktische. We zijn namelijk lokaal prima in staat om de handen uit de mouwen te steken en vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen”, aldus Kleinrensink.

Gemeenten kunnen volgens de partijen nu al voorbereidingen treffen voor de opvang. GroenLinks denkt dan aan het zoeken naar locaties en bewoners de mogelijkheid bieden om op hun eigen manier bij te dragen. “Dit is niet alleen een Oekraïens probleem, maar iets van ons allemaal. Wij zien een gigantische betrokkenheid in de samenleving en een behoefte om te helpen: het draagvlak is er”, aldus Kleinrensink.

Druk uitoefenen

GroenLinks Utrecht heeft besloten vragen te stellen aan het Utrechtse college van B&W, om zo op te roepen tot actie. Op die manier willen GroenLinks Utrecht en de fracties in andere steden druk uitoefenen op Rutte om snel in actie te komen. Zo moet voorkomen worden dat er ‘net als in voorgaande crises’ te lang wordt gewacht en Nederland ‘zich weer onnodig door de realiteit laat overvallen’.

Kleinrensink: “We weten wat we kunnen doen. Laten we voorkomen dat we dezelfde fouten maken als in het verleden en nu tot actie overgaan.” Kleinrensink zegt tot slot mee te leven met de Oekraïense Nederlanders. “Zij maken zich natuurlijk grote zorgen om hun naasten. Laten wij er ook voor hen zijn.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

28 Reacties

Reageren
 1. Lachgas

  Snap hun oproep, maar laad andere landen nu maar voorgaan. We kunnen dit simpelweg niet aan.
  Geen huizen, geen draagvlak. In dorpje Laag was al geen woning voor getroffenen. CAO eist zo ongeveer alles op.

 2. Scherpschutter

  Kan iemand GroenLinks misschien even uitleggen dat ‘we’ nu behoefte hebben aan stabiele, volwassen, rationele en koele leiders? Dit is niet de tijd voor het gebruikelijke populisme, overhaaste reacties of over-emotioneel ondoordacht geroeptoeter.

  1) Wacht even rustig en geduldig af om te zien hoe de situatie zich ontwikkelt.
  2) Hoe wil je mensen opvangen? Er zijn geen huizen en zelfs de hotels/vakantieparken zitten al vol met andere vluchtelingen/gelukszoekers waar geen ruimte voor was…

 3. JdV

  Wat mij betreft: opvang in de regio. Zou altijd moeten gelden en dus ook nu.
  Je zal maar op de wachtlijst voor een sociale huurwoning staan. Gingen tot nu toe vluchtelingen uit irak, afghanistan, eritrea en nog wat andere landen vrolijk voor op jou ondanks je 10+ jaar wachttijd. Komen daar zo ook nog eens oekrainers bij. Kun je de sociale huurwoning gewoon overslaan, tegen de tijd dat je aan de beurt bent is het verzorgingshuis een reeelere optie.

 4. Hoera

  Kan iemand Scheefschutter misschien even uitleggen dat ‘we’ nu behoefte hebben aan stabiele, volwassen, rationele en koele reacties? Dit is niet de tijd voor het gebruikelijke populisme, overhaaste reacties of over-emotioneel ondoordacht geroeptoeter. (LOL, hier moest ik zelf enorm om lachen, dat dit uit jouw mond komt!)
  Blijf aub in je dorpje en bemoei je niet met stadse zaken.

 5. Joep

  @JdV de regio is Europa. Oekraiëne is Europa. Polen en Slowakije kunnen geen 5 miljoen of meer vluchtelingen aan. Duitsland heeft al de meeste Syrische vluchtelingen opgevangen. Net als dat Griekenland en Italië al hun share hebben. Nederland heeft niet gedaan wat het kon, alleen maar net gedaan alsof het vol was. Nederland is nu, net als een Denemarken, gewoon aan de beurt.

 6. Aa

  Het is hiervoor veel te vroeg. Polen en omringende landen willen meer dan 500 000 vluchtelingen opvangen. Van dergelijke aantallen is totaal nog geen sprake. Voorbereiden op de aankomst lijkt mij wel verstandig. Overigens is tot dusverre niet gebleken dat we opvang van tienduizenden vluchtelingen aan kunnen want de doorstroom naar woningen vanuit het azc is totaal vastgelopen. Als er echt een giga hoeveelheid vluchtelingen naar europa/NL komen dan lijkt het mij logisch asielaanvragen uit eritrea, somalie, syrie, afghanistan etc per direct op te schorten.

 7. willem

  He @jdv: dit is de regio!
  pak je atlas er anders nog ff bij

 8. Cohen

  @Lachgas Huizen hebben we inderdaad niet, maar het draagvlak zou desondanks wel eens veel groter kunnen zijn dan bij vluchtelingen uit (Noord) Afrika en het Midden Oosten.
  @JdV wij zijn de regio min of meer. Dat er geen sociale huur te krijgen is, is ook omdat de VVD dat gewoon totaal afgebroken heeft. Een groot deel is in de verkoop gegaan. Maar eerst zullen ze echt niet de woningmarkt opgaan, hopelijk wordt het gewoon snel weer veilig daar.

 9. Lisanne

  UNHCR verwacht 5 miljoen vluchtelingen. Wat fijn dat GroenLinks dit nu alvast wil regelen zodat we straks niet weer ineens voor grote verassingen komen te staan en mensen weer klagen dat ze wel geen inspraak hebben gehad etc.
  Solidair met Oekraïne betekent ook helpen met vluchtelingen opvangen.

 10. Utrechtvoorutrecht

  Kon je er op wachten, de reacties (1) andere landen eerst, (2) lekker wachten, (3) we hebben helemaal niks te bieden en (4) opvang in de regio? Ja.

  De reageerders die witheet zijn als er excuses gemaakt worden over het slavernijverleden, manen nu iedereen om koel te blijven en vooral niks te doen als er oorlog uitbreekt. Als je nooit in een land hebben gewoond waar vrijheid niet zo vanzelfsprekend is als in Nederland, doe dan in ieder geval een poging om het te begrijpen. Dat we van vluchtelingen opnemen niet rijker worden, het minder hard gaat waaien en de inflatie niet omlaag gaat, weten we. Maar wellicht zou dat niet het enige moeten zijn wat je belangrijk vindt in het leven.

 11. Katja

  @Lachgas, graag spellingcontrole aanzetten aub…

 12. AA

  @Utrechtvoorutrecht: ik ben voor opvang van mensen uit Oekraine maar zie het ook niet zitten om pro-actief mensen hier heen te halen, terwijl naburige landen aangegeven hebben mensen te willen opvangen en daar al faciliteiten voor hebben. Landen die in het verleden veel minder vluchtelingen dan wij hebben opgenomen (of zelfs 0). In die context moet je je ook afvragen hoe menselijk het is om als eerste vooraan te willen staan bij de opvang van vluchtelingen terwijl er meer dan 10 000 man vastzit in een AZC en er voor andere Nederlanders letterlijk geen huis is.

  Ik snap dat zulke complexe moraliteit voor de gemiddelde Nederlander niet te bevatten is maar misschien is het onwijs om iedereen die zich kritisch opstelt ten aanzien van deze materie direct weg te zeggen als FvD’ers, reaguurders of extreem rechts tuig.

  Overigens is deze hele discussie nutteloos want mensen uit Oekraine kunnen hier visumvrij naartoe reizen. Zij hoeven dus niet direct asiel aan te vragen.

  @Lisanne: normaliter gaan dergelijke beslissingen over locaties via de gemeenteraad, de oproep aan Rutte betekent dat er in nood tempo opvang wordt opgezet. Van inspraak is dus sowieso geen sprake. Overigens betwijfel ik of Nederlanders moeite hebben met de opvang van mensen uit Oekraine. Waar mensen wel moeite mee hebben is met de opvang van niet-Europeanen.

 13. Scherpschutter

  @Lisanne

  Aha. En? Hoeveel neemt u er op zolder?

 14. JdV

  @willem: pak je atlas even en kijk hoeveel andere landen dichter bij de oekraine liggen dan Nederland.
  @joep. Dan kan duitsland zonder probleem syrische vluchtelingen terug sturen zodat ze hun land weer kunnen opbouwen terwijl ze de echte vluchtelingen uit de eigen regio opvangen. Lijkt me niet meer dan logisch dat je buren voorgaan.

 15. Koekoek

  @JdV

  Je roept mensen op om vrijwillig terug te gaan naar een dictatuur waarvoor men is weggevluch en die er nog steeds zit, gesteund door de dictator waarvoor de Oekraiëners nu weggevlucht zijn?

  Ik hoop voor jou dat je over een paar weken of maanden niet zelf op de vlucht moet als WOIII uitbreekt en IJsland nee zegt tegen JdV’tje.

 16. W.

  Mooi. Als dat nodig is moeten we die mensen gewoon opvangen.

 17. Koel Hoofd

  En waar denkt GroenLinks die Ukrainse vluchtelingen te laten?
  In die peperdure appartementjes die nog gebouwd moeten worden?
  Of toch maar in biovriendelijke ecologisch afbreekbare tentenkampen in de polder omdat er woningnood is?
  Of gaan alle groenlinksers er eentje in huis nemen?
  Oh ja, er staan nog Afghaanse vluchtelingen in de wacht die nog niet konden komen omdat Nederlandse politiek werkelijk van alles een grote teringzooi maakt en, er geen plaats voor ze is.
  Die slachtoffers van de ‘verlichting van het kapitalistische duurzame groene westen’ zijn ze bij GroenLinks kennelijk alweer vergeten.

  Vind het misselijk om emotie politiek te bedrijven over de ruggen van de slachtoffers van geopolitiek gekonkel omdat het toevallig verkiezingstijd is.

 18. Esrin W.

  Even een stapje terug: wié zijn dat dan precies? Die nitwits die nog steeds op Groen Links blijven stemmen na alle puinhopen die ze hebben veroorzaakt.

 19. Geenstijl@Utrecht

  Het is een nobel streven van GroenLinks, en prijzenswaardig, maar laten we niet op de zaken vooruit lopen,ik heb begrepen dat er ruimte is voor dialoog tussen beide partijen, dus er zal hoop ik gauw een einde komen aan deze oorlog.
  Het is wel een goed idee om de landen in de regio bij te staan met humanitaire hulpmiddelen voor deze vluchtelingen.,misschien dat dit een idee is.

 20. Realist

  GL wil dat we Jan en alleman maar opnemen en dat heeft inmiddels geleid tot een overvol land. In feite is er daardoor nu geen ruimte meer voor de echte vluchtelingen.

 21. Willem

  @jdv: wow, sterke reactie…

 22. Toine Goossens

  Ja natuurlijk gaan we Oekraïeners opvangen. Deden we ook toen Rusland Hongarije binnenvielen en toe toen Pinochet de regering van Chili vermoorde. Wij steunen namelijk landen en mensen die de democratische rechtsstaat, net als wij, hoog in het vaandel hebben staan.

  Er zijn al initiatieven voor opvang in Utrecht. Net als begin jaren 70 voor Hongaren en Chilenen. Wij gaan opnieuw laten zien wat barmhartigheid is.

  Overigens, met de zware verkiezingsnederlaag in het vooruitzicht klampt GroenLinks zich aan elke strohalm vast.

 23. Agnes van Es

  Zucht… GroenLinks. Verwart altijd hun “druk uitoefenen” met klagen over het huidige kabinet omdat zij daar geen deel vanuit maken. Vanuit de luie stoel lekker roeptoeteren zonder dat je zelf je handen vuil hoeft te maken. Komen niet met oplossingen en als ze al eens een keertje wel wat doen dan is het een milieuvervuilende incapabele bio energiecentrale of een melogomaan tram project en “stadsboulevard”

 24. isabelle

  Misschien nu toch ook eens beleid maken voor het uitzetten van al die veiligelanders die vrijelijk hun criminele activiteiten mogen ontwikkelen in Nederland? Scheelt al snel duizenden bedden. Die kunnen we wel beter benutten!!

 25. JdV

  @willem: dank je, ik was er ook heel tevreden over. Mooi dat je wat geleerd hebt met je atlas in je hand. Graag gedaan

 26. Don

  Heeft groen links ook suggesties hoe te voorkomen dat deze mensen moeten vluchten bijvoorbeeld door flink te investeren in een leger. Of wil groen links tot in de lengte van dagen de door rusland veroorzaakte ellende blijven oplossen. Of kunnen we nu al die vluchtelingen uit veilige landen die hier de opvang bezet houden nu zonder bezwaren en processen van groen links typetjes terugsturen. Als ze nu ballen hebben bij groen links gaan ze in rusland druk uitoefenen op poetin in plaats van hier uit hun gesubsidieerde stoel weer gaan drammen.

 27. Herman

  Daar trappen we niet meer in.
  Genoeg voorbeelden van noodopvang met alle negatieve gevolgen van dien.

 28. Pieter

  GroenLinks wees eens wat rieeeler,we zitten stampvol in ons kleine landjes,azc,overvol,Nederlanders op wachtlijsten,tja verkiezingen komen eraan dus pakken ze strohalmen want klappen
  krijgen ze!
  Heel erg de oorlog hoor,maar ik denk wel dat grote Oostblok landen wel eerder logischer zullen zijn, meer hun eigen cultuur

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).