Een zestal partijen – GroenLinks, Partij voor de Dieren, Student & Starter, D66, PvdA en SP – wil dat er in Utrecht een snelloket wordt geopend voor makers en kleinere spelers in de cultuursector. De huidige steunmaatregelen vanwege de coronacrisis zijn gericht op grotere instellingen die gesubsidieerd zijn, terwijl volgens de partij juist ook de kleine spelers in de cultuursector hard worden geraakt.
De werkgelegenheid voor makers en kleinere spelers is naar verwachting niet alleen nu, maar ook na de crisis een knelpunt. Veel van hen kunnen niet direct na de crisis weer aan het werk, bijvoorbeeld omdat ze nu niet kunnen repeteren. Mensen hebben na de crisisperiode meer tijd nodig om producties te maken en vervolgens uitvoeringen te plannen, aldus de partijen.
De zestal partijen wil dat in Utrecht een snelloket komt. In Amsterdam is al een soortgelijk snelloket opgezet, maar daar ligt de nadruk op coronagerelateerde kunstuitingen. “Wat ons betreft mag dit in Utrecht breder. Zodat culturele makers en kleine spelers nu al aan de slag kunnen met projecten voor direct na de crisis”, zegt GroenLinks raadslid Melody Deldjou Fard.
Twee thema’s
Het snelloket is bedoeld voor in Utrecht gevestigde makers, amateurkunstenaars en kleinere culturele organisaties die geen meerjarige subsidie krijgen. Twee thema’s staan centraal, namelijk actuele kunstprojecten die reageren op de coronacrisis en vernieuwende post-coronaprojecten die nieuwe manieren van werken voor de makers en de sector onderzoeken.
De partijen hebben het college gevraagd hoe zij over het snelloket denken.
Gekoppelde berichten

Lege zalen, miljoenenschade en online innovaties: hoe gaat het met de Utrechtse culturele sector?
Musea, theaters, poppodia en andere culturele instellingen zijn al weken dicht vanwege de coronamaatregelen. De…
10 Reacties
ReagerenIk denk dat het momenteel veel belangrijker is dat er steun gaat naar sectoren die geld opleveren. Want als de economie instort, is er straks helemaal geen geld meer voor cultuur.
Vacature: Aspergestekers gezocht!
Begin dat gezeur over de cultuur en horeca sector beetje zat te worden.
De retail is ooit de nek omgedraaid en niemand heeft daar ook maar één poot voor uitgestoken. Nee, de politiek stond voorraan om het de consument onmogelijk te maken om met de auto te komen shoppen. En toen de retail het echt heel slecht kreeg, zei de politiek ijskoud dat ze zich maar moesten aanpassen aan de veranderende wereld van het groot kapitaal en globalisering.
Dat zelfde geld nu voor de vermaaksector (cultuur en horeca), pas je maar aan of ga failliet in plaats van de profiteren van de maatschappij. Er zijn tienduizenden vacatures in de MBO vakgebieden te vervullen, eerlijk werk waar de maatschappij echt iets aan heeft.
@ Lombokker, lees dit eens:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/voor-wie-is-de-coronasteun-van-de-overheid-aandeelhouders-zouden-de-eerste-rekening-moeten-krijgen~bd8088f9/
@ Koel Hoofd
1. Het is geen gezeur
2. Het gaat niet over ondernemers in de vrije markt of de horeca, die zelf gekozen hebben voor de spelregels van de vrije markt. Daar hoort namelijk ook shit en tegenslag bij. Daarom maken ze ook vaak jaren aan (giga)winst en dat geldt echt wel voor heel veel ondernemingen (het zijn vaak geen lieve, schattige eenmansputters, maar giga ondernemingen; voor die eenmansputters zouden er inderdaad ook veel meer regelingen moeten zijn).
3. Het gaat hier over mensen die bijdragen aan de samenleving, die waarde toevoegen, geen financiële. Zonder cultuursector blijft er nog maar weinig aan waarde over in de samenleving (ga je eerst maar eens verdiepen in wat de cultuursector doet; waarschijnlijk zit je vooral met aannames in je hoofd dat het hier over de zogenaamde ‘hoge cultuur’ gaat (opera en moeilijke toneelstukken); de culturele sector is wel echt even honderdduizend keer meer en wat anders).
Lees de link van Kerel nu eens even onbevooroordeeld trouwens. Zeer terecht wat daarin opgemerkt wordt.
@Lombokker
Helemaal met u eens…Alleen komt het geld daar dankzij dit criminele monetaire stelsel helemaal niet terecht, net zoals in de laatste crisis. Het geld van burgers verdwijnt nu allemaal in de potverterende zakken van financieel roekeloze Zuid Europese overheden (zodat Gino en Juan op hun 48e met pensioen kunnen) en vooral uiteraard ook banken….Van de honderden miljarden steun door de hele E.U. zal uiteindelijk misschien een miljardje of 20 in kredietvorm (sic!) bij bedrijven terecht komen, die in de eerste plaats de belastingen betalen om alles op te hoesten…Overheden en banken? Geen centje pijn.
Je ziet het nu zelfs in Nederland, waar de overheid 20 miljard leent voor bedrijven en liefst 50 miljard(!) om verlies van belastinginkomsten op te vangen, zodat nutteloze ambtenaren hun baan niet verliezen. Dit waar 150.000 bedrijven dreigen om te vallen voor eind 2020, die met dit geld mogelijk gered kunnen worden. Hier in Utrecht is het niet anders. Geen ambtenaar ontslagen, geen cent bezuinigd, geen project afgeblazen en alleen maar de hand op houden bij de belastingbetaler (het Rijk). Het is schokkend….
Overheden zijn er voor overheden en voor hun al even criminele bancaire vriendjes. De burger? Die kan het uitzoeken en vertolkt geen enkele andere functie dan functioneren als de leeg te zuigen gastheer voor een paar wel heel hardnekkige parasieten. Maar goed. Misschien is ook dat wel de keuze van burgers. We zouden de overheid ook voor 90% kunnen afschaffen (om mee te beginnen) en de uitgifte van geld een zaak van de vrije markt kunnen maken zodat je niet beroofd kunt worden door een overheid…
Koude sanering van die cultuur!
Dat geld kan veel beter besteed worden, en dan juist aan zaken waar iedereen van geniet zoals belastingverlaging.
Nu geniet maar klein groepje hoog opgeleide elite van cultuur en dan vooral als netwerklocatie. Na afloop al nippend aan de witte wijn beetje interessant proberen te doen over iets onbegrijpelijks. Maar na diverse glazen gaan ze het steeds beter snappen….
Ik kom ‘s ochtends mijn bed uit voor belastingverlaging. Net als iedereen, geniet ik daar enorm van. Belastingverlaging geeft zin aan het leven.
@ Herman
Wat een simplistische en populistische voorstelling van zaken.
U weet dat film, buurtoneel, amateurtoneel, muziek, muziekles, toneelles, popmuziek, hollandse muziek, cultuurspel, speltherapie, dramales, volkscultuur, ook allemaal gesubsidieerd worden (en ik ben nog 100 voorbeelden vergeten te benoemen)?
Misschien je hersens een prikkelen in de plaats van aan te nemen dat veel cultuuruitingen niet te begrijpen zijn.
En op de plekken waar ik film kijk, wordt weinig genetwerkt hoor. Wel lekker gekletst over de films.
@Kloek
Een musicus moet dagelijks uren oefenen om het instrument te blijven beheersen. Een danser moet ook blijven oefenen want anders wordt het lichaam stijf en de spieren slap. Hun dagelijke workout nekt de gemiddelde sportbeoefenaar binnen 30 minuten, dan is de danser net opgewarmt. Beide artistieke beroepen hebben gemeen dat oefenen heel tijdrovend is, en niet welk werk geschikt is omdat dit hun lichaam, waarmee ze hun geld verdienen, kan beschadigen.
Acteren is al een hellend vlak want in de USA/UK is het heel normaal dat de acteurs/actrices er nog een volledige dagbaan er op nahouden om in het eigen onderhoud te kunnen voorzien.
Maar alle andere “culturele bijdragen aan de samenleving” is voor 95% kinderachtige knutselaarij, hobbyisme waar niemand iets aan heeft anders dan er opmerkingen over kunnen maken ter vermaak. En dat vermaak zou moeten bijdragen aan de samenleving? Keiharde koude sanering is hier echt noodzakelijk.