Groot metalen varken op de Neude geplaatst | De Utrechtse Internet Courant Groot metalen varken op de Neude geplaatst | De Utrechtse Internet Courant

Groot metalen varken op de Neude geplaatst

Groot metalen varken op de Neude geplaatst
Het varken stond twintig dagen in zijn geheel op de Neude (Foto: Robert Oosterbroek)
Op de Neude is een groot metalen varken geplaatst. Het kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ van kunstenares Jantien Mook is bedoeld om Utrechters stil te laten staan bij het welzijn van dieren die leven in de vee-industrie.

Op de Neude is een groot metalen varken geplaatst. Het kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ van kunstenares Jantien Mook is bedoeld om Utrechters stil te laten staan bij het welzijn van dieren die leven in de vee-industrie.

Het kunstwerk reist rond in Nederland en wordt maandagmiddag officieel onthuld. Het metersgrote object is mede mogelijk gemaakt door de Partij voor de Dieren samen met enkele dierenbeschermingsorganisaties. Het beeld is tot en met 10 maart op de Neude te zien.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Lijsttrekker Partij voor de Dieren in de provincie Utrecht, Hiltje Keller: “Het is geweldig dat het kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ de komende weken in Utrecht te zien is om aandacht te vragen voor dierenwelzijn. In de provincie Utrecht zitten 3,1 miljoen dieren in krappe, donkere stallen. Dat is nog zonder de 264.000 koeien, schapen geiten en paarden mee te tellen die tenminste nog regelmatig buiten lopen.”

Met het sculptuur wil kunstenares Mook voornamelijk aandacht vragen voor de varkens in de vee-industrie. Mook had vrijlopende varkens geobserveerd en was door ze geraakt: “Het is heel simpel; gewoon de vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft, dat heb ik in het werk gestopt. Dat is gewoon het allerbelangrijkste.”

26 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Het zal wel aan mij liggen, maar ik krijg er alleen maar trek van…

  Wat tegenwoordig allemaal maar voor ‘kunst’ door kan gaan. Het is bij de konijnen af.

 2. G.H.

  Ik vind ‘m mooi! Mag wat mij betreft wel wat langer blijven.

 3. Hugo Aylva

  Hij is prachtig! Hopelijk kan het beeld voldoende voorbijgangers extra bewust maken van die walgelijke bio-industrie en ze daarbij inspireren om iets aan hun consumptiegedrag te veranderen.

  En even los van de inhoudelijke/politieke boodschap: zo’n soort beeld permanent neerzetten op deze plek zou de Neude goed doen, het is er nu te kaal.

 4. G. de Vries

  Wat een mooi kunstwerk! Ook de boodschap achter dit ‘vrije varken’ zal mensen aanspreken. Geef het een definitieve plek op het, sorry DE, Neude of op het Vreeburg. Trouwens op het Vreeburg zijn die mozaiektegels nauwelijks zichtbaar maar dit mooie blije varken zal absoluut een aanwinst zijn voor het plein.

 5. Tedje

  Op zich een mooi beeld. Alleen vind ik niet dat openbare kunst gebruikt moet worden voor politieke statements.

  Ik neem in ieder geval een extra spekkie op mijn hamburger!

 6. Marc

  Ik vind het een mooi kunstwerk Van mij mag hij wat langer blijven staan. Zo’n varken dat lichaamsbeweging krijgt geeft ook een veel fijnere kwaliteit vlees dan een bioindustrie varken.

 7. Jasper

  Mooi beeld. Misschien kan het een vast plekje krijgen op de Varkenmarkt?

 8. Harry

  @Scherpschutter: Ach, de schilderijen van van Gogh werden in zijn tijd ook niet als kunst gezien…

 9. Erwin

  Mooi hoor, doet een beetje denken aan de kunst van de Keniaanse beeldhouwer Kioko(zoeken op Kioko art gallery) waar half Nairobi mee volstaat(en mijn woonkamer). Deze mag wel langer blijven staan.

 10. varkensvreugde

  Jammer dat er (deze) reden voor nodig was, maar het is een vrolijk beeld en kunstig gemaakt.
  Kan hij blijven staan tot het Chinese jaar van het Varken voorbij is?
  (begonnen op 5 febr. dit jaar.)

  En daarna graag naar de “overkant”, als -permanente- vervanging van die nietszeggende haas.

 11. Sjoerd

  @ Tedje als de openbare niet gebruikt mag worden voor politieke boodschappen, zullen we dan even de kapitalistische uitwassen en elementen (en neo-liberale) en boodschappen (reclame, commercie) verwijderen uit ook mijn openbare ruimte? Wordt ook aan mij opgedrongen zonder keuzevrijheid.

  Je stelling is hypocriet en daarmee onzin.

 12. Massegast

  Een stad die aan dit soort opleukerij tijd en geld kan besteden moet wel gelukkig zijn. Heb je blijkbaar geen ellende aan je hoofd.

 13. Monique

  Laat maar staan. Is een beter doel – in de publieke ruimte – dan wat er meestal wordt neergezet.

 14. G.H.

  @Massegast: Welk geld heeft de stad hieraan besteed?

 15. Wouter

  Wat een gaaf ding!

 16. Ihsan

  @Massegast, volgens mij begrijp jij het niet helemaal. De gemeente betaalt hier niet voor en steekt er ook geen tijd in. Dierenleed is ook ellende. Dit kunstwerk probeert mensen dus juist bewust te maken van de verborgen ellende in onze provincie.

 17. Wessel

  Alles leuk en aardig, maar ‘Thinker on the Rock’ gaat veel verder dan een nietszeggende haas. Als de varkens die haas willen weghalen, dan ga ik de AVP (antiverkenspartij) oprichten.
  En dat terwijl er veel meer denkende hazen over de hele wereld staan.

 18. katja

  Mooi ! En alles beter dan die lichtgevende (energieverbruikende) reclamezuilen.

 19. Harry

  Als het om verborgen biggenleed gaat pleur dat ding dan in Brabant waar de meeste biggen worden gefokt van Nederland.

  Je kan het beeld ook zien als een sluikreclame om meer varkensvlees te verorberen. Krijg al aardig zin in een heerlijk stukje Brabants schouderkarbonade.

  Vlees eten is oer eten en brengt je in verbinding met de viking in je!

 20. Cor Nelis

  Gesubsidieerde kunst mede mogelijk gemaakt door een gesubsidieerde politieke partij en gesubsidieerde organisaties met als doel hun standpunten op te dringen aan mensen die van een karbonaatje, een speklapje of een varkenshaasje houden…. Moet kunnen (dat stukje varkensvlees bedoel ik!)

 21. Ihsan

  @Harry. De Vikingen hebben Utrecht meermaals geplunderd, niet echt iets om trots op te zijn dus.

 22. sjaak

  @ Cor Nelis

  Mag ik je trouwens vragen waarom jij jezelf zo aangesproken voelt?

  Zijn andere visies dan de jouwe ineens niet meer toegestaan in het openbaar?

  En kunstenaars mogen niet hun visie uiten? Kunstenaars mogen geen kritiek op de samenleving en de politiek uiten?

  Je weet dat de partij voor de dieren op geen enkele manier onderdeel uit maakt van het gezag? DE gevestigde orde? Die bestrijden ze juist als positie.

  Volgens mij wordt jee geen andere visie opgedrongen, want jij hebt gewoon jouw visie, waar een groot deel van de macht/ politiek het ook nog mee eens is. Het beeld laat je alleen nadenken over andere visies. Dat heb je voor een deel gedaan, maar je blijft bij jou standpunt. Vind ik vreemd, maar ik vind het ook prima tegelijk.

  Welke subsidie zit in deze kunst? Ik kan er niks (geen bron) over vinden namelijk.

 23. wollie

  hoop dat ie ook mooi klinkt… wel je eigen tang meebrengen.

 24. wollie

  @harry:
  “Vlees eten is oer eten en brengt je in verbinding met de viking in je!”

  jij vangt en slacht je biggen toch wel zelf, hoop ik? of verschijnt jouw oer-eten gekruid en al in een keurig cellofaantje op het aanrecht?

 25. Cees

  Het is tenslotte het Chinese jaar van het varken!

 26. wim

  Als het maar geen trekpleister wordt voor die pegida klanten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).