Grote groep erfpachters is boos: ‘Veel Utrechters zijn in blinde paniek door het nieuwe voorstel’ | De Utrechtse Internet Courant Grote groep erfpachters is boos: ‘Veel Utrechters zijn in blinde paniek door het nieuwe voorstel’ | De Utrechtse Internet Courant

Grote groep erfpachters is boos: ‘Veel Utrechters zijn in blinde paniek door het nieuwe voorstel’

Grote groep erfpachters is boos: ‘Veel Utrechters zijn in blinde paniek door het nieuwe voorstel’
Een grote groep erfpachters is totaal niet blij met de nieuwe afkoopregeling van de gemeente. “De gemeente doet alsof het een fantastisch voorstel is, maar deze regeling gaat 3500 Utrechters ontzettend grote financiële problemen bezorgen”, zegt een bewoner uit Rijnsweerd.

Een grote groep erfpachters is totaal niet blij met de nieuwe afkoopregeling van de gemeente. “De gemeente doet alsof het een fantastisch voorstel is, maar deze regeling gaat 3500 Utrechters ontzettend grote financiële problemen bezorgen”, zegt een bewoner uit Rijnsweerd.

De gemeente presenteerde vorige week een nieuw voorstel voor de afkoopregeling van erfpacht. In dit nieuwe voorstel worden drie opties voor de erfpachters gepresenteerd: de huiseigenaren kunnen de erfpacht direct afkopen, ze kunnen de afkoopsom vastleggen (vastklikken) en later afkopen of ze kunnen niets doen en afwachten.

De grote groep erfpachters is boos op de gemeente. “De gemeente presenteert de nieuwe ‘vastklik-regeling’ als iets gunstigs”, zegt de bewoner uit Rijnsweerd die liever anoniem wil blijven. “Één dag voor de zomervakantie krijgen wij van deze nieuwe regeling te horen, veel mensen zijn nu in blinde paniek.”

Klem gezet

De erfpachter legt uit dat het voor eigenlijk niemand te doen is om de erfpacht direct af te kopen. “Ik zou dan in een keer 133.000 euro moeten ophoesten, dan kan gewoon niet.” De tweede optie is dat hij de hoogte van de afkoopsom nu al kan ‘vastklikken’. Hiervoor moet de hij dan een gelijkblijvende jaarlijkse vergoeding (canon) aan de gemeente betalen. “Ik betaal nu jaarlijks een canon van 4000 euro. Dat lukt, omdat ik met dit bedrag heb rekening gehouden toen ik dit huis kocht. Maar mijn nieuwe canon wordt opeens 7000 euro, bijna twee keer zo veel! En dat komt dan bovenop mijn hypotheek. Het is niet dat ik het niet wil, maar een normaal mens kan zo’n bedrag gewoon nooit betalen.”

Er zo zijn er nog veel meer Utrechters die met hun handen in het haar zitten. Het aflopen van de erfpacht brengt zo’n 3500 Utrechters in ernstige financiële problemen. Het gaat vooral om erfpachters met oude contracten in Voordorp, Lunetten, Rijnsweerd en Overvecht. “De maandlasten voor deze groep Utrechters zijn niet meer op te brengen, maar hun woning wordt ook onverkoopbaar”, zegt de bewoner. “Veel huishoudens worden hiermee klem gezet. Je kan niets meer. Je kunt de erfpacht niet betalen, maar je krijgt je huis ook nooit meer verkocht.”

Erfpacht Utrecht

De groep Utrechters, die zich hebben verzameld onder de naam Erfpacht Utrecht, bereikt zo’n 650 erfpachters. De regeling treft er 3500. “Veel mensen met zo’n erfpachtregeling weten niet eens dat dit speelt. Die komen straks voor een ontzettend grote en nare verrassing te staan.”

De erfpachters willen dat de gemeente naar hen luistert. “Ze gaan nooit met ons in gesprek, ze luisteren niet”, zegt de erfpachter “Ze spelen alleen mooi weer met het presenteren van deze nieuwe regeling. Naar individuele situaties wordt niet gekeken.”

5 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Wat een onzinverhaal van deze meneer. Als hij 133000 euro leent van de bank betaalt hij, met aftrek hypotheekrente die gewoon geldig is voor dit soort kosten, minder dan 4000 euro. Dus hij kan wel 4000 per jaar betalen, maar niet 3325 euro (133000 tegen 2,5% rente) bruto?
    Afgezien daarvan wist hij heel duidelijk waar hij aan begon toen hij het huis kocht. Met alle lusten, lasten enrisio’s van dien. Als hij niets doet betaald hij voorlopig nog steeds 4000 per jaar. En ja, dat kan meer worden, maar zijn huis zal in al die tijd ook in waarde zijn gestegen.

  2. Harold

    Ik snap de emotie, maar als je weet dat je koopt met erfpacht, dan weet je toch ook wanneer deze herzien wordt en dat daar naar alle waarschijnlijkheid een verhoging uit komt. Wellicht had je daar ook rekening mee moeten houden….

    Net zoals iemand die nu met een lage rente een rentevaste periode van 5 jaar aangaat. Die zal ook rekening moeten houden dan zijn / haar lasten na die periode waarschijnlijk omhoog gaan!

  3. Ben

    Afzetters?

  4. erfpachter

    Even eea in context plaatsen. De afkoopsom van 133.000 is obv de WOZ van 2015 die toen rond de 500.000 euro was. De huizen met deze afkoopsom verkopen op dit moment voor tussen de 650.000 en 695.000 euro mét erfpacht. En ook nog eens rap (verkoop). De grond in Utrecht Oost is veel waard. Denk zelf dat eea wel in verhouding is. Niet afkopen, dan deze afkoopsom eeuwigdurend vastzetten of klikken. Tegen 5%. Kan nooit meer omhoog. Over 40 jaar nog steeds het recht om af te kopen voor dit bedrag. De canon ter hoogte van 5% over de afkoopsom is ook nog eens fiscaal aftrekbaar (afhankelijk van tarief inkomstenbelasting). Lukt dit beide niet (afkopen of vastklikken) dan heb je misschien in het verleden een te duur huis gekocht. Verkopen en iets kopen dat bij je budget past. Want verkoop dat lukt heel best op dit moment en een koper kan dan de afkoopsom gelijk meefinancieren. Met deze regeling weet iedereen waar hij aan toe is en geen onzekerheid meer.

  5. Nina

    Prima regeling, lijkt me! De gemeente hoeft dit eigenlijk helemaal niet te doen, want er is bij aankoop van de woning contractueel bij de notaris vastgelegd wat er moet worden betaald door de erfpachter (en dat is veeeeel hoger dan de bedragen die gelden met deze regeling!!).

    Ik zou zeggen gauw eieren voor je geld kiezen als erfpachter. Even door de zure appel heen bijten, grond afkopen en gelijk ook omzetten naar eigen grond. Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en wordt alles misschien weer teruggedraaid door een nieuw college (….. ).

    Degenen die nu lopen te klagen dat het te duur is, weten blijkbaar niet waar ze voor hebben getekend toen ze hun huis op erfpacht kochten. Ze zijn zich een hoedje geschrokken en willen dat anderen hun probleem (liefst zonder kosten) oplossen.

    In 2003 hebben de eigenaren van deze woningen ook een brief gehad met daarin hoge bedragen. Velen hebben toen hun ogen gesloten en niets gedaan of hun woning intussen doorverkocht en de nieuwe eigenaar opgezadeld met deze kwestie.

    Je kunt nu toch niet verwachten dat de gemeente dit tegen nog lagere kosten gaat afhandelen? Dat kan de gemeente toch niet maken tegenover de erfpachters die wel hebben afgekocht sinds 2003? Boosheid richting de gemeente is mijn inziens zeer onterecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).