Groter gebied Muntkade afgesloten met hekken: te gevaarlijk om te betreden | De Utrechtse Internet Courant Groter gebied Muntkade afgesloten met hekken: te gevaarlijk om te betreden | De Utrechtse Internet Courant

Groter gebied Muntkade afgesloten met hekken: te gevaarlijk om te betreden

Groter gebied Muntkade afgesloten met hekken: te gevaarlijk om te betreden
Het gebied bij de Muntkade dat te gevaarlijk is om te betreden is groter geworden. Rijkswaterstaat heeft deze week meer hekken geplaatst bij het water. Toch zijn de reparatiewerkzaamheden die daar uitgevoerd moeten worden om de kade weer veilig te maken nog niet gepland.

Het gebied bij de Muntkade dat te gevaarlijk is om te betreden is groter geworden. Rijkswaterstaat heeft deze week meer hekken geplaatst bij het water. Toch zijn de reparatiewerkzaamheden die daar uitgevoerd moeten worden om de kade weer veilig te maken nog niet gepland.

Langs de Muntkade staan sinds oktober 2014 hekken op de oever van het Merwedekanaal. Rijkswaterstaat heeft de hekken geplaatst omdat er scheuren in de oever zijn aangetroffen. Deze week bleek dat ook op andere plekken langs het kanaal de kade te gevaarlijk is om te betreden, daarom heeft Rijkswater op nog meer plekken hekken laten plaatsen.

Begin 2015 schreef DUIC al over het probleem. Rijkswaterstaat gaf toen aan dat er geen geld en capaciteit beschikbaar was om de kade te repareren. De oorzaak van de scheuren heeft te maken met de leeftijd van de Muntkade. Vroeger werd er gefundeerd op houten palen. Doordat de houten fundering deels is vergaan, kunnen door uitspoeling van grond verzakkingen ontstaan. Hierdoor kunnen kinderen of wandelaars zich bezeren door onverwachte gaten.

In 2016 vroegen buurtbewoners zich ook af er nog iets ging gebeuren met de kade. Op Twitter verschenen foto’s van bouwmaterialen die achter de hekken werden opgeslagen “Wat moet er na 1,5 jaar nog onderzocht worden als deze kraan nu op de kade staat?”, vroeg Thijs Dekker zich af.

Hekken

Een voorbijganger liet gisteren aan DUIC weten: “Iedere dag fiets ik langs de Munt en is het, als het mooi weer is, heel vrolijk met mensen langs de kade, zwemmers, picknickers en zonaanbidders. Zo ook gisteren op de eerste echt mooie dag van het jaar. Vanavond fietste ik er weer langs en staat alles ineens zwaar in de hekken.”

Rijkswaterstaat laat weten dat ze inderdaad weer meer hekken hebben geplaatst en nog steeds bezig zijn om te onderzoeken hoe en wanneer ze de kade weer kunnen repareren. Dit bespreken ze ook samen met de gemeente Utrecht. Tot die tijd blijven de kades afgesloten.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Vorig jaar was het hier een zooitje vanwege de werkzaamheden aan de brug, moeten we nu weer een zomer lang de mooiste plek aan het water in Utrecht missen vanwege falend beleid van Rijkswaterstaat?

  Kan me ook nauwelijks voorstellen dat het zo gevaarlijk is dat je er niet met een paar mensen kunt zitten.

 2. JR

  Tsja. Wel geld alloceren aan de anti-auto hobbyprojectjes en andere herinrichtingsfratsen. Dan blijven er geen middelen over voor herstel erfgoed.

 3. Harry

  @JR: Rijkswaterstaat heeft eigen geld potjes. Dat staat echt helemaal los van het geld wat de gemeente uitgeeft aan wegeninrichting.

 4. Berend

  Wanbeleid. Een van de fijnste plekken om aan het water te zitten is gedeeltelijk onbruikbaar door achterstallig onderhoud, waarvan de noodzaak al jaren duidelijk was.

 5. Henk

  Mijn hemel. Pure vertrutting. Er kunnen gaten zijn en iemand zou zich kunnen bezeren. Als n brug op instorten staat ja, afzetten. Als n gebouw op instorten staat ja afzetten. maar mensen niet toevertrouwen dat ze zelf een kuil kunnen ontwijken. Wat een overdreven betutteling. “Nee meneer, ik ben een ambtenaar, ik weet precies wat u niet mag.” Hekken de sloot in gooien dan maar. Ergens moet je n signaal geven dat dit te ver gaat.

  Een beetje keuzevrijheid aub

 6. Joost

  Eens met Mark. Er moet daar een aansluiting naar de A2 gecreëerd worden. Anders werkt hele hele idee dat verkeer de stad snel in en uit kan niet en houdt je dus het verkeer in de stad.
  Welke partij ziet deze noodzaak ook en durft op korte termijn met plannen te komen?

 7. Klaas

  Veiligheid voorop, i agree. Bordje betreden op eigen risico en waarschuwing voor het specifieke gevaar moet toch ook kunnen? Dit vraagt om baldadigheid. Zo’n intensief gebruikte mooie openbare ruimte met hekken afsluiten kan echt niet. Doe hier wat aan: hekken in t water of maak bezwaar illegaal onttrekken openbare ruimte!

 8. WP

  Als ik me niet vergis zou dit stuk merwede aan de gemeente worden verkocht / gegeven. Rijkswaterstaat gaat dus echt niet meer geld investeren als dat niet afgesproken is…. Ben bang dat het dus nog even gaat duren of dat de gemeente actief met een zak geld moet komen…

 9. Luuk Upuuk

  Mooie foto voor een nieuwe brochure om toeristen te lokken.

 10. Marvasaiel

  Joost, ouwe stadsplanner dat je dr bent. Anders bekijk je eerst even, op een kaartje ofzo, over welk deel van de kade het gaat. Dan zie je vanzelf dat voor jouw plan het Muntgebouw, een woonwijk en park Oog in Al platgegooid zouden moeten worden. Heel realistisch dus. Bedankt voor je zinnige bijdrage.

 11. Maarten

  Wat een drogreden om het zwemmen tegen te gaan. De hekken op de Muntkade staan er (volgens dit bericht) al zo’n drie jaar en sindsdien is er niets, werkelijk NIETS, aan gedaan. Dit toeristisch stukje Utrecht wordt al jaren door hekken ontsierd. En nu dus nog een veel groter gebied. Het wordt tijd dat de gemeente RWS eens tot actie dwingt!

  Maar de echte reden? Rijkswaterstaat kan het waarschijnlijk gewoon niet hebben dat dit bij mooi weer een drukbezocht recreatiegebied is, waar ze geen geld voor vangen. Binnenkort zullen ook de sluishoofden van de Muntsluis worden afgesloten, voorspel ik je!

 12. Joost

  Mooie combi die hekken en de recent gerenoveerde bruggen. Schön!

 13. Joost

  Haha Marvasiel, mijn reactie op een ander topic (over de westelijke stadsboulevard) is hier terecht gekomen. Mijn reactie is inderdaad off topic en zoals je had kunnen zien had er ook nog geen Mark voor me gereageerd.

 14. Don

  Schijnt dat er binnenkort opnamen gemaakt worden over de jarenlange afzettingen voor kanniewaarzijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).