Harde schijven met patiëntgegevens gestolen uit computers UMC Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Harde schijven met patiëntgegevens gestolen uit computers UMC Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Harde schijven met patiëntgegevens gestolen uit computers UMC Utrecht

Harde schijven met patiëntgegevens gestolen uit computers UMC Utrecht
Het UMC Utrecht op Utrecht Science Park. Archiefbeeld DUIC
Bij het Universitair Medische Centrum Utrecht zijn op 18 april harde schijven gestolen met daarop de gegevens van 700 patiënten die in het ziekenhuis werden behandeld.

Bij het Universitair Medische Centrum Utrecht zijn op 18 april harde schijven gestolen met daarop de gegevens van 700 patiënten die in het ziekenhuis werden behandeld.

Het gaat om de gegevens die stonden op tien computers bij de polikliniek interne geneeskunde en de polikliniek allergologie. De dieven namen de harde schijven, processoren en geheugenbanken uit de computers mee. Twee van de computers waren noodcomputers, die alleen worden gebruikt in noodsituaties, als bijvoorbeeld de informatietechnologie uitvalt.

De gegevens zijn afgeschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord. Het UMC Utrecht heeft aangifte gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gebracht. Patiënten worden door het ziekenhuis geïnformeerd over de diefstal.

10 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Hopelijk zijn de schijven niet alleen beveiligd maar ook encrypted met Bitlocker of iets dergelijks.
  Sowieso idioot dat deze data op een local disc staat in plaats van veilig op een beveiligde en afgeschermde netwerkschijf.

 2. Ben

  Ik vind het databeheer van een onbeschrijfelijk amateurisme. Hebben ze die schijven ter plekke uit die computers gehaald. dat gaat toch niet zomaar even of zijn er gewoon 10 pc’s gestolen met die harde schijven er in. Het bericht is dus ook verwarrend.

 3. MJPD

  @JdV
  Zorgsector, dus gaat u er maar vanuit dat deze PC’s nog op good-old Windows XP of ouder draaiden. Geen Bitlocker dus. Als het goed is staan gebruikersnaam en wachtwoord netjes vermeld op geplakte 3M-stickertjes.

 4. Rob

  Volgens tweakers.net zijn ze niet encrypt.

 5. Luuk Upuuk

  Inderdaad Ben, vroeg me ook al af welke dief op zijn gemak een 10 computers gaat openschroeven om de harde schijven, processoren en geheugenbanken eruit te halen.

 6. Scherpschutter

  JvD en Ben hebben natuurlijk volkomen gelijk. Lokale opslag van dit soort gegevens is natuurlijk te amateuristisch voor woorden en wederom een kristalhelder signaal dat de (semi)overheid onze kostbare data niet toevertrouwd kan worden.

  Dat gezegd hebbende: wat ik me nou zit af te vragen is waarom iemand de (relatief) waardeloze harde schijven en geheugenbanken uit PC’s van het UMC sloopt….Dat vind ik in ieder geval vele malen curieuzer (gericht op zoek naar data van iemand?) dan dat een semi-overheidsinstelling die IT-technisch weer eens compleet de mist in gaat.

 7. Koel Hoofd

  Rare actie, harde schijven, processoren en geheugenbanken kan je voor paar tientjes kopen. Om daarvoor computers in een ziekenhuis voor open te slopen met risico op betrapt te worden is nogal achterlijk.
  Lijkt me eerder dat er heel gericht gegevens zijn gejat want info is veel geld waard.

 8. Lombokker

  @Koel Hoofd
  Als het om de data was geweest hadden ze de processors en het geheugen niet meegenomen. Veel zal het niet opleveren, maar dat geldt ook voor een fiets, of koperen kabels die ze bij de Spoorwegen jatten.
  Veel angst om betrapt te worden heeft dit soort paupers niet, want de straf die ze dan krijgen stelt toch geen reet voor.

 9. Pee

  Deze diefstal is niet zomaar gericht op de data van patiënten .
  ” interne geneeskunde en de polikliniek allergologie.”
  Er zijn altijd figuren bij die hiermee waarschijnlijk financieel beter worden.
  Ze zijn iig iets van plan met de gegevens van de mensen, dit is geen ordinaire diefstal geweest.

 10. Koel Hoofd

  @ Lombokker, gezien de toestand van de zorg zijn oude computers met WXP wel een waarschijnlijke optie. Die processor en geheugen zijn dan nodig om die HD te laten werken. Dit is echt data diefstal geweest.

  @Pee data is alle info op een HD. Dus er zijn twee financiele vette vliegen in 1 klap geslagen, persoonsgegevens en wetenschap. Was t Philips geweest dan was het bedrijfs- en technische info, ook veel geld waard.

  Vanuit dat perspectief, alles uitprinten en in mappen doen is dan wel milieubelastend en lastig toegankelijk, het is nagenoeg onmogelijk om een magazijn vol mappen te stelen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).