Veelbesproken mozaïek Vredenburgplein is officieel geopend | De Utrechtse Internet Courant Veelbesproken mozaïek Vredenburgplein is officieel geopend | De Utrechtse Internet Courant

Veelbesproken mozaïek Vredenburgplein is officieel geopend

Veelbesproken mozaïek Vredenburgplein is officieel geopend
Het vernieuwde Vredenburgplein vanaf bovenaf gezien. Foto: Bas van Setten
De markt was al in volle gang, maar het vernieuwde Vredenburgplein werd woensdag evengoed nog even officieel geopend. De vijftien maanden durende opknapbeurt is daarmee afgerond.

De markt was al in volle gang, maar het vernieuwde Vredenburgplein werd woensdag evengoed nog even officieel geopend. De vijftien maanden durende opknapbeurt is daarmee afgerond.

De 16e-eeuwse verzetsheldin Trijn van Leemput was voor even terug op het plein – uitgebeeld door een theatergezelschap. In 1577 gaf zij de aanzet voor de sloop van de dwangburcht Vredenburg, waardoor het Vredenburgplein ontstond. Vandaag gaf zij het Vredenburgplein symbolisch terug aan Utrecht. Aanwezigen werden gevraagd hun handtekening te zetten onder het ‘Traktaat van Vredenburg’, waarin werd verklaard dat het plein aan alle Utrechters toebehoort.

Wethouder Victor Everhardt werd uitgenodigd om als eerste zijn handtekening te zetten. “Het plein is nu een plek die ook te gebruiken is als de markt weg is. Dankzij de bankjes en de bomen wordt het een plek waar je elkaar tegenkomt. Het wordt een soort huiskamer van Utrecht.”

Slecht zichtbaar

De veelbesproken herinrichting van het plein heeft langer geduurd dan verwacht: in plaats van drie maanden werden het er vijftien. Het uit een half miljoen graniettegels bestaande mozaïek is slecht zichtbaar en blijkt erg snel vuil te worden. De volledige herinrichting heeft 2,1 miljoen euro gekost.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Wethouder Victor Everhard tekent het traktaat van Vredenburg

Everhardt: “Het is letterlijk en figuurlijk een puzzel geweest. Er wordt nog druk gezocht naar een manier op de tegels tegen vuil te beschermen, met een soort coating, maar ook nu is het al erg mooi geworden.” Om het mozaïek schoon te houden zal het plein drie keer per week, na elke marktdag, gereinigd worden en zal het 5 á 6 keer per jaar intensief gereinigd worden.

Dynamische markt

Voorzitter Marktcomissie Vredenburg Gijspiet van Os vertelde dat niet alleen het plein, maar ook de markt gaat veranderen. “We zien dat er meer vraag is naar speciale etenswaren, dus gaan wij op zoek naar marktkooplui die zich daarin gaan specialiseren. Ook willen we de markt dynamischer maken. We willen dat er beter overlegd wordt met verkopers die hier maar kortere tijd staan, zodat wij zorgen dat er geen lege plaatsen vallen. Dit zou betekenen dat er een grotere doorstroom van verschillende kramen komt, een soort pop-up idee.”

Om de markt nu al aantrekkelijker te maken, is juni uitgeroepen tot actiemaand. Van woensdag tot zaterdag worden er speciale munten uitgedeeld op de markt die zijn in te wisselen voor bijvoorbeeld fruit, kaas of korting op een aankoop. Volgende week komt er een rad van fortuin op de markt te staan, en in de laatste week van juni zullen verschillende kramen een proeverij houden.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Henrik

  Mooi geworden hoor, ondanks dat het mozaïek slecht zichtbaar is. De granieten steentjes hebben kwalitatief hoogwaardige uitstraling.

 2. Mark

  Het is in ieder geval beter dan dat het was. Wel een beetje kaal nog op dit moment. Misschien nog een gezellige fontein of zitmeubel in het midden om het plein wat sfeer te geven als kers op de taart? Wellicht dat die in de toekomst nog kan komen. Ook een paar extra bomen zouden hier niet misstaan.

 3. Harry

  Nu nog een fontijn wat boompjes een paar kleine grasveldjes en struiken wordt het misschien nog wat. Een kaal plein met dure steentjes blijft een kaal plein. Dus aankleden die handel.

 4. Herman

  Plein is mooi geworden, jammer dat de kleuren wat flets zijn, maar zoveel beter dan het was.
  Ook heel fijn dat er geen fontein is gekomen, dit soort flauwekul past beter in Leidsche Rijn. Op het Berlijnplein is reeds een indrukwekkende verzameling Kitsch rechtstreeks uit de Intratuin catalogus te bewonderen.

 5. Johan

  @ Mark

  Wat is dat toch met die Utrechtse pleinvrees. Altijd die roep om onze pleinen vol te zetten met van alles en nog wat. Het Vredenburgplein is nu eindelijk het eerste echte plein in Utrecht, met een gesloten gevelwand en een mooie open structuur. Houden zo!

 6. erik

  Oud-hollandsche pleinvrees steekt weer de kop op. Er moeten spullen op voor de ‘sfeer’. Het is te kaal, het moet gezellig en er moeten fonteinen, plantsoenen, zitmeubelen en grasveldjes.
  Ach weet je wat? Nog wat rozenperkjes erbij, een sukkel op een sokkel, een poffertjeskraam en een bloemetjesgordijn.

  Dit is een plein, geen park!

  Over de uitvoering kan nog een discussie gevoerd worden, maar het idee was goed.

  Het is prima zo. Niet te vol, geen prullen.
  Goede mooie vloer.

 7. Boaz

  Een soort uitkijktoren vanaf HC of Tivoli en dan kun je ook het Mozaïek bewonderen. Het ziet er wel strak uit.

 8. wollie

  volgende keer graag een vijver met zeilbootjes, zoals in Parijs. markt kan naar domplein

 9. w

  maak er een mooie schaatsbaan van tijdens kerst

 10. Don

  Een plein van 2,1 miljoen dat 3 keer per week schoon gemaakt moet worden kosten ? Waar was het oorspronkelijk op begroot. Wederom een voorbeeld hoe dramatisch slecht er projecten gerealiseerd worden in Utrecht.

 11. bee

  het lijkt alsof er een waas over de vloer zit .
  zo zie je maar dat het op een plaatje toch anders is als wanneer het gerealiseerd is.
  4 ton vind ik wel een beetje aan de hoge kant .

 12. Cor Nelis

  Het plein heeft 2,1 miljoen gekost en moet wekelijks 3x worden schoongemaakt én moet 6x per jaar intensief worden gereinigd. Dat kost dus jaarlijks nog een vermogen en dat terwijl je de afbeeldingen nauwelijks kunt zien. Weer een prima besluit van B&W…..

 13. Doodzonde

  Tip voor gemeente
  Eerst nadenken
  Advies vragen
  Iedereen had toch vooraf kunnen bedenken,,dat je bijna niks ziet, van die sculpturen
  Miljoenen belastinggeld foetsie
  Zonde

 14. Dirk

  En de fonteinroepers zijn ook weer wakker geworden. Als je nog meer rotzooi op straat wilt (verzamelt zich in de fontein) en nóg hogere onderhoudskosten dan de huidige dan vraag je om een kitscherige fontein.

  Ga lekker naar het tuincentrum en koop anders zelf een fontein voor in de voortuin, zodat je er lekker op uit kunt kjiken van achter de garaniums?

 15. Barend

  Jaarbeursplein is geen plein maar een tochtgat. Domplein is geen plein want een tochtgat. Neude is een tochtgat. Janskerkhof is een kerkhof. Ledig Erf is zoals al in de naam besloten ligt helemaal niets want een leeg erf. Maar nu hebben we het Vredenburgplein: Utrecht heeft eindelijk EEN ECHT PLEIN!

 16. Wim

  Van Dale, Groot Woordenboek der Nederlandse Taal: Plein > open, onbebouwde ruimte tussen bouwwerken. Yess! We hebben er een en we houden hem. Well done!

 17. Joost

  3x per week schoonmaken gebeurt al jaren, of dachten jullie dat het na de markt niet opgeruimd wordt. Daar veranderd niks aan. Hopelijk vinden ze nog een coating die het wat verbeterd.

  Verder eens met de mensen hier boven, laat het zo, mooi open plein. Niet vol plempen met onzin.

 18. mees kees

  Ook al vindt men nog een wondercoating, dan nog blijft de afbeelding onzichtbaar vanaf het maaiveld, met of zonder marktkramen. Kapitale misser van een gemeente die haar burgers kennelijk graag de indruk geeft dat je mee mag beslissen over kunst in de openbare ruimte. Gelukkig hebben we de ‘artist’s impression’-foto’s nog…..

 19. Binnenstadbewoner

  @barend, en het stadhuisplein dan?
  Dat is toch een gezellig klein plein?
  Dit is nummer 2 dus al, top

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).