Herinnering van kapper Van der Vlist: De redding van de NOS | De Utrechtse Internet Courant Herinnering van kapper Van der Vlist: De redding van de NOS | De Utrechtse Internet Courant

Herinnering van kapper Van der Vlist: De redding van de NOS

Herinnering van kapper Van der Vlist: De redding van de NOS
Raymond van der Vlist. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Utrecht is een decor van mooie, ingrijpende, grappige of ontroerende herinneringen. DUIC gaat met Utrechters terug naar hun memorabele momenten.

Utrecht is een decor van mooie, ingrijpende, grappige of ontroerende herinneringen. DUIC gaat met Utrechters terug naar hun memorabele momenten.

Herinnering van

Wie? Kapper Raymond van der Vlist (53) aan de Croeselaan
Herinnering: het bezoek van Paus Johannes Paulus II aan Utrecht op 12 mei 1985

De Croeselaan staat vol met dranghekken. Voor het raam boven de zaak van zijn vader is de 20-jarige kapperszoon Raymond in afwachting van wat komen gaat. Paus Johannes Paulus II brengt een bezoek aan Nederland, wat later een heel slecht idee zal worden genoemd. In het land heerst een grote weerzin tegen het Vaticaan, dat er volgens velen achterhaalde denkbeelden over homo’s, vrouwen en anticonceptie op nahoudt. Met als resultaat: slechts een paar duizend mensen die de paus op de luchthaven van Eindhoven onthalen en lege straten bij een bezoek aan Den Bosch.

In Utrecht, waar de paus in de Jaarbeurs een mis voorgaat, is er wél volk op de been, ziet Raymond. De Croeselaan stroomt vol, maar niet met mensen die de paus een warm hart toedragen. Een grote groep demonstranten op weg naar de Jaarbeurs wordt door de Mobiele Eenheid bij de Leidseveertunnel nog teruggedrongen, maar vindt via de Bleekstraat toch een weg naar de Croeselaan, om voor de neus van Raymond, op de hoek van de Heycopstraat, met politieagenten op de vuist te gaan. Mensen hangen in lantaarnpalen, scanderen leuzen als Pope go home en gooien met stenen naar de ME. Niet alleen demonstrerende krakers en punkers zoeken de confrontatie, ook Utrechters die van de gelegenheid gebruik maken om zelfs met honkbalknuppels een potje te matten.

Raymond krijgt een roddelitem bij Catherine Keyl en doet in 2001 mee aan de realityserie De TV-kapper van de TROS

Raymond kijkt nergens van op. Zijn buurtje, op en rond het Brederoplein, is wel vaker het decor van criminaliteit. Rond jaarwisselingen sneuvelen ruiten van winkels, de Huijgensstraat staat te boek als straat met het hoogste gehalte criminelen van Utrecht en de Tesselschadestraat heeft een eigen jeugdbende. Toch maakt deze happening extra indruk; Utrecht is wereldnieuws. Beneden ziet Raymond een crew van de NOS, die zich een weg probeert te banen door de massa. Geen beginnen aan. Een radeloze geluidsman kijkt naar boven, ziet Raymond staan en constateert direct dat er boven Kapsalon Van der Vlist een balkon is. Raymond vindt het reuze interessant en wenkt de man. Zonder overleg met z’n ouders laat hij een hele NOS-ploeg naar binnen.

Tijdens het bezoek van paus Johannes Paulus II gaat een politie in burger vlakbij het huis van Raymond een confrontatie aan met een demonstrant. Foto: Het Utrechts Archief.

Kunstgebit

“Wat gebeurt hier?”, roept een geschrokken Ma van der Vlist in haar zondagse badjas. ,,Dit zijn mensen van de NOS, die moeten even op het balkon van je slaapkamer zijn”, zegt Raymond droogjes. Hij kijkt toe hoe de reporter verslag doet, met op de achtergrond de beelden van een zegenende paus in zijn pausmobiel aan de ene kant en een woedende menigte aan de andere kant. Als de opnames erop zitten, dendert de koerier met filmband de trap af om naar Hilversum te gaan, terwijl een opgeluchte reporter ter verfrissing een glas water grijpt dat op een wastafel staat. Het blijkt het glas waar Ma van der Vlist zojuist haar kunstgebit in heeft gedeponeerd. Raymond moet er hard om lachen. Hij vindt het onwijs stoer dat hij het wel even heeft geregeld voor de NOS. Met z’n ouders en zussen ziet hij die avond het resultaat op het journaal.

Voor Raymond is dit de eerste van vele aanrakingen met landelijke media. Op het moment van het pausbezoek is hij net uit militaire dienst en staat hij op het punt om vanwege een personeelsprobleem bij te springen in de kapperszaak. Dat bevalt zo goed dat hij er blijft werken en de zaak naar z’n hand zet. De moderne kapper rolt via klanten de televisie in. Hij krijgt onder meer een roddelitem bij Catherine Keyl en doet in 2001 mee aan de realityserie De TV-kapper van de TROS. Hij voelt zich voor even een enorme ster, maar wordt terug in de zaak met beide benen op de grond gezet.

Van zijn Utrechtse klanten, vrouw Ivonne, zijn personeel en z’n kinderen mag hij normaal blijven doen. Ambities om beroemd te worden heeft hij niet meer. Hij speelt wel met ideeën voor video-items, maar Ivonne is duidelijk: de zaak moet op nummer één staan. Door het deels afsluiten van de Croeselaan is Van der Vlist steeds meer op de – wel groeiende – buurt aangewezen, waar Raymond hard voor moet werken. De wijk is veranderd: veiliger, maar rustiger. En een paus is er sinds 1985 ook niet meer geweest. Op 5 juli 2015 moet Raymond door alle dranghekken bij de start van de Tour de France weer even denken aan toen. Maar nu gaat het er een stuk rustiger aan toe. Dit keer geen media op zijn balkon.

Schrijver: Tim de Hullu

Tim de Hullu legt herinneringen vast in boeken: biografieschrijven.nl

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).