Het bijzondere Jongerius Kantoor officieel geopend | De Utrechtse Internet Courant Het bijzondere Jongerius Kantoor officieel geopend | De Utrechtse Internet Courant

Het bijzondere Jongerius Kantoor officieel geopend

Het bijzondere Jongerius Kantoor officieel geopend
Foto: Robert Oosterbroek
Na een restauratietraject van bijna drie jaar wordt het monumentale Jongerius Kantoor in gebruik genomen. Vandaag is het pand officieel geopend in het bijzijn van burgemeester Jan van Zanen en Frans van Seumeren, de kleinzoon van Jan Jongerius.

Na een restauratietraject van bijna drie jaar wordt het monumentale Jongerius Kantoor in gebruik genomen. Vandaag is het pand officieel geopend in het bijzijn van burgemeester Jan van Zanen en Frans van Seumeren, de kleinzoon van Jan Jongerius.

Villa Jongerius aan het Merwedekanaal heeft sinds de restauratie in 2013 veel aandacht gekregen. Nu is ook het voormalige kantoorpand van het Jongerius-complex volledig gerestaureerd. Het pand werd in de jaren ’30 gebouwd door de bekende Utrechtse ondernemer Jan Jongerius.

Jan Jongerius werd in 1888 geboren als telg van de Utrechtse hoveniersfamilie Jongerius. Jan had een hoveniersbedrijf en groentehandel, maar in 1921 sloot hij een contract met Texaco en ging brandstof verhandelen en vervoeren. Tevens introduceerde en plaatste hij de eerste benzinepompen in heel Nederland. Jan kwam al snel in contact met autofabrikant Ford en opende in 1925 zijn eerste Ford garage.

In korte tijd wist hij zijn imperium uit te breiden en eind jaren dertig was hij de grootste Ford-dealer in Nederland met garages in Utrecht, Amsterdam en Arnhem. Daarnaast ontwikkelde de NV Jan Jongerius aan het Merwedekanaal zich tot een belangrijke carrosseriefabriek waar onder andere diverse soorten vrachtauto’s, autobussen en kraanwagens werden gebouwd.

Verval

Nadat Jan Jongerius in 1941 jong overleed nam zijn jongste broer de leiding over. Na de oorlog kwam het bedrijf in financiële problemen en werd in 1953 failliet verklaard. Het complex kwam vervolgens in handen van het Ministerie van Defensie. Zowel Villa Jongerius als het het Jongerius Kantoor zijn in de loop van tijd in verval geraakt.

Ondertussen is defensie vertrokken en zijn bijna alle gebouwen gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. De villa en het kantoor zijn nu beide volledig gerestaureerd en getransformeerd tot een congrescentrum waar grote en kleine groepen mensen kunnen samenkomen voor vergaderingen, workshops en andersoortige bijeenkomsten. Het grand café van het monument krijgt in de toekomst een publieke functie voor de nieuwe woonwijk.

In het bijzijn van burgemeester Jan van Zanen, gedeputeerde Provincie Utrecht Mariëtte Pennarts en kleinzoon van Jan Jongerius, Frans van Seumeren, werd het kantoor vrijdagmiddag feestelijk in gebruik genomen.

Fotoverslag

(Robert Oosterbroek)

8 Reacties

Reageren
  1. Massegast

    Gefeliciteerd familie Jongerius met het slagen van dit project! Het moet een ‘hell of a job’ geweest zijn om het zover te krijgen. Maar dan heb je ook wat. Wat een prachtige aanwinst voor onze stad! En veel succes met de verdere exploitatie.

  2. Joost

    Bijzonder, maar ook lelijk wat mij betreft. Goed fotograferen en dan vervangen door iets wat wel mooi is of waar we iets aan hebben.

  3. Herman

    Pand ziet er prachtig uit! Vooral zonder die foeilelijke versiersels als loper en slingers, hopelijk zijn die alweer weg.

    Echt een aanwinst voor de stad, zeker als er straks een complete wijk om heen komt te liggen.

  4. Atilla Vigh

    @Massegast, ik ben er nog niet uit of het eigendom überhaupt nog bij de familie Jongerius ligt. In het stuk lees ik dat het bedrijf failliet is gegaan en het eigendom naar Defensie is gegaan. De vraag rijst wie nu de eigenaar is, ik vermoed een andere partij?

  5. R

    Adembenemend!
    De Utrecht zijn we helaas kwijt, maar een andere – mijn inziens gelijkwaardige parel – is weer helemaal in oude luister hersteld. Hulde!

  6. Katja

    Maar is het wel openbaar toegankelijk ?

  7. Cico

    Het pand is nog altijd in handen van familie Jongerius. De architectuurstijl is ‘eclectisch’. Jan Jongerius had in het ontwerp een flinke vinger in de pap, zo niet bepalende voor het gehele ontwerp. Hij keek naar andere gebouwen die hij mooi vond en kopieerde dat in zijn eigen ontwerp. Hij was een selfmade man, een nouveau riche en dat zie je heel goed terug in de architectuur. Trots en een sterke geldingsdrang, maar niet goed wetende wat ‘hoort’ (of ‘heurt’, om Kelder te citeren). De kitscherige decoratie horen dan ook echt bij het originele ontwerp. Of je het nou mooi vindt of niet, oordeel daar zelf over. Maar het is in ieder geval unieke architectuur, passend in de tijdsgeest van de jaren ’30 en een belangrijke plek in de Utrechtse geschiedenis.

  8. Hentelel

    Prachtig,,,complimenten

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).