Het jaar van Tara Scally: ‘Ongedocumenteerden mogen niet aan de zijlijn staan’ - De Utrechtse Internet Courant Het jaar van Tara Scally: ‘Ongedocumenteerden mogen niet aan de zijlijn staan’ - De Utrechtse Internet Courant

Het jaar van Tara Scally: ‘Ongedocumenteerden mogen niet aan de zijlijn staan’

Het jaar van Tara Scally: ‘Ongedocumenteerden mogen niet aan de zijlijn staan’
Foto: Robert Oosterbroek
Het jaar begon met een interview bij het televisieprogramma De Nachtzoen, ze werd verkozen tot een van de honderd meest duurzame jongeren van Nederland, kwam in het nieuws met een Instagram-foto en maakte een eigen initiatiefvoorstel om de positie van ongedocumenteerden in Utrecht te verbeteren. 2017 is voor Tara Scally het laatste complete jaar als GroenLinks-raadslid in Utrecht.

Het jaar begon met een interview bij het televisieprogramma De Nachtzoen, ze werd verkozen tot een van de honderd meest duurzame jongeren van Nederland, kwam in het nieuws met een Instagram-foto en maakte een eigen initiatiefvoorstel om de positie van ongedocumenteerden in Utrecht te verbeteren. 2017 is voor Tara Scally het laatste complete jaar als GroenLinks-raadslid in Utrecht.

Naam Tara Scally
Leeftijd 30 jaar
Van GroenLinks Utrecht
Moment
De presentatie van haar initiatiefvoorstel

In 2014 sprak DUIC Tara ook al. Zij was toen net verkozen voor GroenLinks. “Dat was nog best spannend, want ik stond op plek negen. Tot het eind was het de vraag of ik in de gemeenteraad zou komen”, vertelt ze. Het nu 30-jarige raadslid werd in Utrecht geboren, studeerde er Culturele Antropologie en woont in Staatsliedenbuurt. Begin dit jaar was ze te gast bij het televisieprogramma Nachtzoen. Ze zei daar: “Ik wil de wereld beter achterlaten dan toen ik geboren werd.”

2017 was Tara’s laatste jaar als raadslid, volgend jaar zwaait ze af. “Het was een goed jaar”, zegt ze. “Ik kon weer volledig meedraaien in de raad.” Ze fietste in oktober 2015 op de kruising Loeff Berchmakerstraat en de Pauwstraat, toen ze werd aangereden door een busje. “Ik vloog meters door de lucht en kwam hard op mijn hoofd terecht.” Haar knie was kapot en ze had een flinke hersenschudding. Daardoor heeft ze bijna acht maanden geen raadswerk kunnen doen. 2016 stond dan ook in het teken van herstel. “Ik zie nu nog steeds soms zwarte vlekjes, voor de rest ben ik helemaal hersteld.”

‘Ik had niet verwacht dat mijn vakantiefoto commotie zou veroorzaken’

Volgend jaar is Tara niet meer verkiesbaar. “Ik heb er lang over getwijfeld, maar ik heb naast mijn raadswerk ook nog een baan. Ik merk dat ik mezelf steeds weer – en meer – in bochten moet wringen. En ik wil niet tekortschieten. Tijdgebrek is dus de reden.” De Utrechtse is al jaren werkzaam in het vakgebied van duurzame kleding. Ze is onder andere woordvoerder bij de organisatie Schone Kleren Campagne. “Op mijn achttiende was er nog bijna geen informatie te vinden over fairtrade kleding. Er was een wirwar van informatie, eigenlijk nog steeds. Maar het heeft me nooit losgelaten.”

‘Vieze busjes’
Tara ontwerpt zelf tassen en laat ze op een duurzame wijze maken in Guatemala. Ze heeft een sterke band met het Midden-Amerikaanse land – tijdens haar studie kwam ze er voor eerst. Nu is er nog regelmatig om te praten met de mensen met wie ze werkt, en om nieuwe tassen te ontwerpen. Die verkoopt ze in Nederland onder de naam Maya Moda. Voor al haar werkzaamheden op het gebied van duurzame kleding kreeg ze dit jaar een plekje op de lijst ‘De Duurzame Jonge 100’, voor Nederlanders tot 32 met de meest inspirerende en innovatieve initiatieven.

‘Voor mijn voorstel over bed, bad en brood in Utrecht heb ik maanden in de boeken gezeten’

Begin dit jaar maakte Tara in Guatemala een Instagramfoto die het nieuws haalde. “We hadden een paar vrije dagen tussen kerst en oud en nieuw en reisden door het land.” Zij liet zich fotograferen bij een oud Volkswagen-busje dat ze ergens zag staan. Een Telegraaf-journalist zag de foto op Instagram en deelde hem ook, begeleid door de opmerking: ‘GroenLinks-raadslid uit Utrecht (idd, waar die milieuzone is) vindt op vakantie ‘vieze’ busjes ineens wel leuk.’ De tweet van de journalist kreeg honderden likes.
Tara wil er niet te veel woorden aan vuil maken. “Ik had de commotie niet verwacht. Ik probeer zo veel mogelijk te letten op wat ik doe. Ik eet biologisch, mijn kleding is zo veel mogelijk biologisch, zelfs mijn tandpasta is biologisch. En ik compenseer mijn vliegreizen. Natuurlijk blijf ik ook maar een mens, tja, het was gewoon een vakantiefoto. Opmerkelijk dat zoiets het nieuws haalt.” Toch kreeg Tara ook veel reacties van mensen die vonden dat het maken van een foto bij een oud busje geen enkel probleem moet zijn.

Ongedocumenteerden
Het politieke hoogtepunt van het jaar voor het raadslid was het indienen van haar eigen initiatiefvoorstel. Maandenlang werkte ze aan het plan. Het begon al in haar eerste raadsjaar, toen ze aanwezig was bij een debat in de gemeenteraad over de bed-bad-broodregeling in de stad. Er waren ook ongedocumenteerden uit Utrecht uitgenodigd. Een jongeman die ongedocumenteerd in Utrecht verbleef, zei tegen haar: ‘Ik weet ondertussen wel dat jullie mij hier niet willen hebben. Maar ik kan ook niet terug.’ Tara vond dit zeer aangrijpend. “Hij wilde graag iets voor de samenleving doen, maar dat kon niet.” In het huidige rijksbeleid mogen ongedocumenteerden niet zelfstandig werken of wonen. Daardoor zijn ze afhankelijk van overheidsvoorzieningen. “Niet goed voor de stad, niet goed voor de betrokkenen. Niemand zou aan de zijlijn moeten staan in de stad.”

Tara besloot zelf een initiatiefvoorstel te schrijven. In haar plan worden cursussen en praktijkleertrajecten onderdeel van de Utrechtse aanpak voor bed, bad, brood en begeleiding. Ze vertelt: “Het maken van het voorstel was zwaarder dan verwacht. Ik heb met veel mensen en organisaties gesproken en maanden in de boeken gezeten.” Het voorstel werd in november gepresenteerd. In februari gaat de raad erover stemmen. Ze heeft goede hoop dat het voorstel wordt aangenomen. “Als ik bekijk wat de raad het afgelopen jaar allemaal heeft gedaan voor deze groep, geloof ik dat het plan op steun kan rekenen. Het zorgt ook voor een dubbele oplossing: een snelle inburgering en een duurzame terugkeer als dat nodig is. Daar worden alle partijen wel warm van.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).