Het jaar waarin Eva Oosters de jongste wethouder van Utrecht werd Het jaar waarin Eva Oosters de jongste wethouder van Utrecht werd

Het jaar waarin Eva Oosters de jongste wethouder van Utrecht werd

Het jaar waarin Eva Oosters de jongste wethouder van Utrecht werd
Foto: Bas van Setten
Eva Oosters was met 25 jaar tijdens haar benoeming de jongste wethouder die Utrecht ooit heeft gehad. Tijdens de invulling van haar werk is ze niet bezig is met haar leeftijd, maar desondanks heeft het naar eigen zeggen wel meegespeeld in de beginperiode. Ook in de media werd er destijds over gesproken. “Hoe gaat ze zich als 25-jarige staande houden op het stadhuis, waar ze straks de koers bepaalt voor ambtenaren die er misschien al rondliepen toen zij nog op de basisschool zat?”, was te lezen in de Volkskrant van 1 juni. Inmiddels maakt Oosters ruim een half jaar deel uit van het Utrechtse college en ze omschrijft het ambt van wethouder als een ‘hele bijzondere baan’. Wij keken samen met haar terug op het afgelopen jaar.

Eva Oosters was met 25 jaar tijdens haar benoeming de jongste wethouder die Utrecht ooit heeft gehad. Tijdens de invulling van haar werk is ze niet bezig is met haar leeftijd, maar desondanks heeft het naar eigen zeggen wel meegespeeld in de beginperiode. Ook in de media werd er destijds over gesproken. “Hoe gaat ze zich als 25-jarige staande houden op het stadhuis, waar ze straks de koers bepaalt voor ambtenaren die er misschien al rondliepen toen zij nog op de basisschool zat?”, was te lezen in de Volkskrant van 1 juni. Inmiddels maakt Oosters ruim een half jaar deel uit van het Utrechtse college en ze omschrijft het ambt van wethouder als een ‘hele bijzondere baan’. Wij keken samen met haar terug op het afgelopen jaar.

Oosters zat al van 2018 tot en met 2021 namens Student&Starter in de gemeenteraad. In die tijd studeerde ze nog aan de Universiteit Utrecht. Deze studie wist zij dit jaar, terwijl ze al aan het werk was als wethouder, af te ronden. In maart 2022 waren er in heel Nederland gemeenteraadsverkiezingen. Onder leiding van fractievoorzitter Esma Kendir wist Student&Starter twee zetels te behalen, net zoveel als de periode daarvoor. Oosters: “Wij wilden dit keer onderdeel zijn van de coalitie. We hadden als partij al 8 jaar hard gewerkt en waren klaar om serieus mee te besturen. Net zoals binnen elke andere partij was er binnen Student&Starter een sollicitatieprocedure gestart voor het eventuele wethouderschap. Hier konden zowel mensen van binnen de partij als buitenstaanders aan meedoen.”

GroenLinks kwam in Utrecht na de gemeenteraadsverkiezingen als grootste partij uit de bus. Deze partij had Roel van Gurp gevraagd informateur te worden. Hij is vervolgens met alle partijen gesprekken gaan voeren om erachter te komen welke coalitie weleens succesvol zou kunnen zijn. “Na de verkennende gesprekken schoof Student&Starter aan als partij om de onderhandelingen voeren”, zegt Oosters. “Wat volgde waren inhoudelijke onderhandelingen om tot een coalitieakkoord te komen. Ik moet zeggen dat het nog lange tijd spannend is geweest. Gedurende dit proces ben je bezig de onderhandelingen goed af te ronden.” Toen de kogel door de kerk was en bekend werd dat Oosters als wethouder deel kon nemen aan het nieuwe college heeft zij vrienden en familie uitgenodigd om het succes te vieren.

Wennen

Op 9 juni 2022 werd het nieuwe college officieel geïnstalleerd. “Ik moest in het begin wel even wennen aan de nieuwe functie. Ik denk dat dat voor iedereen, die voor het eerst wethouder wordt, dus ongeacht de leeftijd, geldt. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat ik dankzij de inwoners die op Student&Starter hebben gestemd hier terecht ben gekomen en die bestaan voor een groot deel uit jongeren. Ik vind dat ik een bijzondere positie en verantwoordelijkheid heb als jonge wethouder. Ik zie het dan ook als mijn taak om onder meer de jonge stem in het stadsbestuur te vertegenwoordigen.”

En dat kan Oosters onder meer doen via de onderwerpen die in haar portefeuille zitten, zoals cultuur, evenementen en sport, maar ook milieu. “Ik vind bijvoorbeeld dat er in Utrecht meer plek moet zijn voor een rauwe rand. Daarom wil ik dat meer ruimte komt voor de nachtcultuur. Ook vind ik participatie belangrijk omdat dit een middel is waarmee het vertrouwen van de burgers in de lokale politiek versterkt wordt. Er komen in 2023 daarom drie voorstellen die hieraan bijdragen en een daarvan is het oprichten van een burgerberaad, waarmee inwoners ons kunnen helpen bij het maken van beleid.”

De Machinerie

De dingen lopen natuurlijk niet altijd zoals gepland. Zo werd de gemeente in augustus door de rechtbank op haar vingers getikt nadat de eerder verleende vergunning waarmee het Mout Bierfestival een evenement kon organiseren in het Wilhelminapark werd geschorst. De voorzieningenrechter oordeelde dat het park een rijksmonument is dat ook wettelijk beschermd wordt. Vanwege deze uitspraak konden ook andere evenementen in het park niet doorgaan. Daarnaast werd later in het jaar, in oktober om precies te zijn, de stekker uit het miljoenenproject De Machinerie getrokken. De plek moest de nieuwste hotspot worden voor film- en beeldcultuur. De gemeente had er miljoenen euro’s voor gereserveerd, maar het plan bleek financieel niet meer haalbaar. De samenwerkende partners hadden daarom besloten de ontwikkeling te stoppen.

Oosters: “Uiteindelijk ben ik natuurlijk verantwoordelijk. Er gaan veel dingen goed, maar soms gaat er dus ook iets mis. Ik baal ervan dat De Machinerie niet door is gegaan, want dat had iets moois en beeldbepalends voor de stad kunnen worden. De reden dat het project niet door is gegaan heeft te maken met de huidige situatie, waaronder de stijgende bouwkosten en het tekort aan personeel. Dit ligt weliswaar buiten mijn invloed, maar zo’n beslissing om de stekker eruit te trekken doet toch pijn.”

Toekomst

Toen Oosters nog op de middelbare school zat had ze de ambitie om actrice te worden. Daarna heeft ze een studie op een heel ander vlak gevolgd, banen in de advocatuur gehad en als redacteur podcasts én theatershows geschreven over politiek. “Wat ik nu doe vind ik heel leuk, maar ook belangrijk en goed. Ik heb weliswaar een volle agenda; ik krijg veel uitnodigingen van allerlei Utrechters en probeer bij zoveel mogelijk van dit soort initiatieven aanwezig te zijn. Het is mooi om te zien hoeveel moeite mensen nemen om bijvoorbeeld een evenement te organiseren. Daarnaast zijn er natuurlijk de inhoudelijke vergaderingen en de stapels leeswerk. Tot nu toe doe ik het allemaal met heel veel plezier. Ik ben daarom ook niet bezig met wat ik de toekomst eventueel zou willen doen. Misschien wordt dat iets totaal anders, maar misschien ook niet. Ik ben ten slotte nog jong.”

31 Reacties

Reageren
 1. Johan

  Ik lees over nachtcultuur en evenementen. Tot zover de visie van onze wethouder voor de binnenstad.

 2. Wim

  Banen in de advocatuur, theatershows geschreven?
  Dat klinkt als een nogal grote broek voor een dame die niet eerder een serieuze baan had.

 3. W.

  @Wim: Dan moet je bij de redactie zijn en niet bij haar, het is geen quote.

 4. Dirkvdsteen

  De wethouder heeft meer oog voor haar achterban (lees: studenten) dan voor de bewoners en ondernemers in de binnenstad. Ik hou mijn hart vast.

 5. Zuilen030

  Wen er maar aan; deze mevrouw en haar coalitiegenoten, veranderen de binnenstad nog verder tot pretpark, als je er commentaar op hebt is het van “dan moet je maar verhuizen”.
  Wat vergeten wordt door dit bestuur is dat de leefbaarheid steeds verder in het gedrang komt en dat ze zelf ook een leeftijd van bereiken dat er plaats gemaakt moet worden voor een volgende jongere generatie en dat ze dan ook voor de keus komen, verhuizen uit het pretpark, of met 2 kindjes in een blokkendoosje blijven wonen en naar een parkje rijden met de bakfiets.
  Niet voor niets vertrekken er steeds meer jonge gezinnen vanuit het pretpark Utrecht.

 6. Rutger

  Goed dat een partij die een groot deel van de Utrechtse bevolking (studenten) vertegenwoordigd ook in de coalitie zit. Moeten dan ook wel hun stem laten horen en niet erbij gehaald zijn omdat de vorige coalitie (GL/D66/CU) hun meerderheid verloor, en een paar extra partijen nodig hadden om hun oude beleid door te zetten.

  Gelukkig zit participatie ook in de portefeuille van deze wethouder dus daar hoog gespannen verwachtingen van, want daar werd de oude coalitie op afgerekend.

 7. Anne Marie ten Berge

  DUIC 31-12-2022. Waar ik geen antwoord op krijg: is wethouder Eva Oosters (Student & Starter) Cultuur\ Evenementen \ Sport \ Participatie \ Milieu en Emissieloos vervoer \ Wijk Binnenstad \ Wijk Oost nu wél of niet familie van Hans Oosters (PvdA) commissaris van de Koning Provincie Utrecht ???
  Eva Oosters is wethouder Binnenstad Utrecht maar zij wil niet met mij in gesprek over Binnenstadruzies e.d.

 8. Binnenstadbewoner

  Lijkt me een goede wethouder en sport is heel belangrijk.

  Alleen laat die rauwe rand maar zitten. Die hadden we in de jaren 80 met veel junks rondom Utrecht Centraal, krakers en allerlei ‘vrijplaatsen’. Utrecht heeft er 25 jaar over gedaan om daar enigszins bovenop te komen.

 9. Len

  Verfrissend toch, beter dan dat vastgeroeste gedoe. De toekomst is immers van de jongeren.

 10. GeeWee

  Dochter van de commissaris van de koning.

 11. Wil

  @wim: de kift? Sommige jongen mensen hebben inderdaad al meer gedaan dan menig toetsenbordheld van middelbare leeftijd.

 12. JR

  @ Wim

  Inderdaad. Volgens eerdere berichten bestaat haar enige werkervaring uit een gesjeesde carrière als actrice.

 13. Louise de Vries

  Groen links; zegt genoeg. Jong en vrouw, dan het heb je tegenwoordig al aardig aan de kwalificatie-voorwaarden voldaan.

 14. Vincent

  Succes Eva! Ook in het nieuwe jaar 😊👍🏼

 15. Herman

  Vage partij, niet meer dan een submerk van D66, netvals Volt.

 16. Koel Hoofd

  Nachtcultuur… dat was ooit een eufemisme voor alles wat het daglicht niet kon verdragen.

  @Wim
  Generatiekloofje?
  Zelfprofilering in grote broeken is iets wat de oudere generatie (i.e. pre-millennial) niet heeft meegekregen want dat vond men toen blasé. Korte stages of studentenactiviteiten als banen zien deed de oudere generatie ook niet omdat het niet als banen telde. Sinds de invoering 2e fase en bamastructuur (1998-2002) zijn zelfprofilering, ego verkopen en stage opdrachten verplichte vakken geworden op het cv. Studenten worden er zelfs op geselecteerd bij UU en bestuursfuncties studentenverenigingen leveren voordelen met studiefinanciering op. Welkom in de 21e eeuw?

 17. Pete

  Geen woord over Binnenstadsbewoners
  Geen woord over enorme horecaoverlast
  Nobelstraat
  Ganzenmarkt

 18. Katja

  @Len, jong wordt ooit ook oud. Natuurwet.

 19. Scherpschutter

  Wat heeft ze bereikt tot nu toe?

 20. Realist

  @Rutger. Eeh, de vraag stellen is hem beantwoorden, die partij is er bijgehaald om een meerderheid te behalen. Laat de hoge verwachtingen tav participatie trouwens maar zitten, een progressief linkse coalitie is daar niet zo van. Voorbeelden te over.

 21. Bert

  Vader commissaris van de Koning, op een bijbaantje na nul werkervaring en de miljoenenfaal de Machinerie (wat iedereen al van verre zag aankomen) classificeren als “er gaat ook wel eens iets mis”.

  Gezien haar competenties en haar politieke kleur, zie ik een glansrijke carriere voor mevrouw.

 22. Binnenstadsbewoners

  Binnenstadwethouder,,die niks met Binnenstadsbewoners heeft

 23. Joris

  Het valt me altijd op bij (openbare) optredens van deze wethouder, dat er altijd een soort oppasser om de wethouder heen cirkelt. Dat zie ik bij de andere wethouders eigenlijk nooit. Die oppaster bemoeit zich dan voornamelijk met de eventuele media rondom een dergelijk optreden.

  En over het oprichten van een burgerberaad…. hahahaha, daar heeft Utrecht wel ervaring mee 😉

 24. Hoera

  @scheefschuttert, je zou die vraag ook aan jezelf kunnen stellen. Het antwoord zal bedroevend zijn.

 25. Scherpschutter

  @Hoera 2/1/2023 – 13:29

  U heeft helemaal gelijk! Als ik aan mezelf vraag wat Eva Ooster tot nu toe heeft bereikt, dan is het antwoord inderdaad niet om vrolijk van te worden.

 26. FH

  Zie ik, via linkedin ed, goed dat niet een van de wethouders, noch de burgemeester, noch de Gemeentesecretaris voor z’n studietijd in Utrecht woonde? Sommigen zelfs pas nog veel later als ‘beroepswethouders’ van stad wisselden en hier binnen kwamen en eentje er ook nu niet eens woont?
  Hoeveel vlot kan je dan ook de situatie meewegen van de vele inwoners ….
  Wil er niemand van de ‘geaarde” inwoners of is hier toch sprake van zeer eenzijdig zwaankleefaanfenomeen?

 27. Kloek

  @ Misroeptoetert

  Kan me niet voorstellen dat iemand die 3 uur PER DAG (!!!!) bezig is met het lezen en tikken van (inmiddels 10.000’en!!!) stukjes in de slecht gelezen reactievelden (want geen sociale media, daar wordt gelezen) op het lokale suffertje van een gemeente die hij ontvlucht is en waar hij niet woont een succesvolle carrière heeft.

  Feitenvrije stukjes ook nog eens een keer.

  Zeker niet, omdat de tijdstippen waarop je typt de tijdstippen zijn waarop er meestal succesvol zaken gedaan wordt met andere mensen in het echte leven. En aangezien we niet meer in een pandemie-noodsituatie verkeren, gebeurd dat zaken doen via real life ontmoetingen, face to face en niet digitaal (vanuit Stadskanaal> vanaf een zolderkamer). Dan kan je namelijk beter keuren wat voor vlees je in de kuip hebt en dan heb je echte verbindingen met medemensen.

  Er zijn vast meerdere dingen die Eva op jou voor heeft, of je het nu inhoudelijk met haar eens bent of niet (meningsverschillen en verschil van inzicht mogen, maakt het politiek landschap namelijk divers en zorgt voor betere vertegenwoordiging dan een en dezelfde bubble); maar 1 van de dingen, en eigenlijk zijn het er 3, is dat ze niet haar stad onvlucht is, ze mee geholpen heeft aan de tot stand koming van een politieke partij met als doelgroep een substantieel deel van Utrechtse bevolking en een groot deel van de kiezers in Utrecht en zich daadwerkelijk in wil zetten voor deze stad; eerst als potentieel raadslid en nu als wethouder.

  Ik ben het overigens volledig niet eens met haar nacht- en feestvisie, maar ik stoor me meer aan uw gera*skal.

 28. Scherpschutter

  @Kloek

  Dat is wel echt met riante afstand de aller- allerslechtste ad-hominum die ik ooit op DUIC heb gezien…LOL! Zélfs de totaal hopeloze hack-jobs op de man van de radeloze Hans, Lexus en uw eigen alter-ego genaamd Confusius waren inhoudelijk nét iets minder ongefundeerd, stupide en humorloos, en gelooft u mij; dat zegt wat!

  Chapeau! Uw gouden participatiemedaille is onderweg. LOL

 29. Bill

  @Schampschutter, misschien niet superchique van Kloek maar ongefundeerd zou ik hun reactie niet willen noemen. “LOL”

 30. Lexus

  @Aan iedereen die op Schepschutter reageert: hoe inhoudelijk je ook op zijn desinformatie en wereldvreemde ideeën ingaat, hij zal het beschouwen als reacties als ad hominem, of beter gezegd: het is zijn nieuwste misleidingstruc. Trap er niet in. Het heeft geen enkele zin.

 31. Wim

  @ Lexus
  Ik vind het anders een knappe en hilarische post hoor!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).