Het laatste schepje zand is weg: de singel stroomt door tot de allerlaatste dam Het laatste schepje zand is weg: de singel stroomt door tot de allerlaatste dam

Het laatste schepje zand is weg: de singel stroomt door tot de allerlaatste dam

Het laatste schepje zand is weg: de singel stroomt door tot de allerlaatste dam
Foto's: Robert Oosterbroek
Er is jaren aan gewerkt, en nu is het slotstuk echt aangebroken. De laatste happen zand uit de singel in Utrecht worden weggehaald. Het water stroomt nu vrij onder Hoog Catharijne en de Marga Klompébrug door tot aan de bestaande singel. Daar staat nog een damwand die de laatste hobbel is.  

Er is jaren aan gewerkt, en nu is het slotstuk echt aangebroken. De laatste happen zand uit de singel in Utrecht worden weggehaald. Het water stroomt nu vrij onder Hoog Catharijne en de Marga Klompébrug door tot aan de bestaande singel. Daar staat nog een damwand die de laatste hobbel is.  

Op 12 september moet het echt helemaal klaar zijn, dan is de singel rond de historische binnenstad van Utrecht weer echt helemaal rond.

Een project waar al meer dan tien jaar aan gewerkt wordt en waar sinds de demping van de stadsbuitengracht veel Utrechters zich hard voor hebben gemaakt. De afgelopen weken, maar ook jaren, stonden tientallen bewoners te kijken hoe die historische vergissing weer ongedaan gemaakt is.

Robert Oosterbroek gingen afgelopen weken regelmatig langs om de vorderingen te fotograferen. Bekijk de beelden hieronder.

 

Fotoverslag

(Robert Oosterbroek)

10 Reacties

Reageren
 1. Gerhard

  Waarom lees ik nergens iets over een officiële openingshandeling? Weet iemand of er een ceremonie is met confetti en champagne?

 2. Malvinas

  De burgermeester werpt een fiets in de singel en verklaart daarmee de singel voor geopend.

 3. JanV

  @Gerhard: of er confetti of champagne komt is onduidelijk, maar de opening van de singel staat gepland op 12 september: https://cu2030.nl/page/singel

 4. Historisch Museum Utrecht

  Het zou intressant zijn om een echte tentoonstelling te gaan maken van het allereerste begin, aanleg singel in middeleeuwen, poorten , Mooreelse singel plan, Plan Feuchtinger, UCP project, tot CU2030 visie.
  Dan onttaat bij veel Utrechters het inzicht hoe bijzonder alles is .

 5. Koel Hoofd

  Er staat me iets van bij dat er destijds heel fel tegen de demping (en komst HC?) is geprotesteerd. Dat was in de jaren zestig.
  Na 50 jaar is het water dan weer terug.
  Hoeveel mensen die toen hebben gedemonstreerd zouden er nu nog leven?
  Die zouden eigenlijk de eerste fiets in de gracht moeten werpen om het officieel te openen! 🙂

 6. woutvr

  Prachtig. Maar voor wie is dat water eigenlijk? Want denk maar niet dat je als Utrechter een bootje kan kopen want een ligplaats voor zo’n bootje is er niet en een wachtlijst voor een ligplaats al helemaal niet.

 7. Herman

  @WOUT, je kunt bootje huren, rondvaartboot nemen, je boot elders te water laten. Kortom mogelijkheden te over.
  Er is geen ruimte om iedereen een lugplastscte gunnen in het centrum.

 8. JanV

  @woutvr Met wat voor zeejacht wilde je over de gracht gaan varen? Aanlegplaats? Dit is toch prima geschikt voor alles tussen rubberboot en waterfiets in?

 9. waldorff

  Wat goed dat de Singel weer terug is gekomen-nu maar snel ook heel veel mooie bomen planten op de overs, zodat we dat lelijke Hoog Catherijne zo min mogelijk kunnen zien…

 10. Toine Goossens

  72 miljoen Euro weggegooid om Utrecht een extra stukje water te brengen.

  Den Haag, Amsterdam en Rotterdam zijn nog altijd heel erg blij dat zij (de) waterwegen in de stad al in de 19e eeuw in asfalt hebben omgezet. De bereikbaarheid van Den Haag is werkelijk groots. Niet voor niks dat daar zo enorm veel internationale instellingen naar toe trekken. En groen dat Den Haag is, daar kan Utrecht een puntje aan zuigen.

  In Utrecht staan de hoofdkantoren van de Nederlandse semi overheidsinstellingen in de gezondheidszorg, het maatschappelijk werk e.d. Samen met HBO en UU bepaalt dat de Utrechtse cultuur en het politieke klimaat. Wat dat aan verkwisting meebrengt is al vaak op DUIC aan de orde gesteld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).