Het gebruik van AI komt nog wel eens negatief in het nieuws, maar het kan ook zeker positief uitpakken. Daar kwam Het Utrechts Archief achter toen zij brieven van Kasteel Amerongen hebben laten ontcijferen door middel van de technologie. Het gaat om een proef, maar het archief zegt erg te spreken te zijn over de resultaten.
In totaal zijn er namelijk meer dan tweeduizend pagina’s van brieven uit het archief van Kasteel Amerongen omgezet via AI. De handgeschreven brieven werden omgezet in digitale tekst. Hierdoor is het archief veel makkelijker te doorzoeken.
Tijdbesparing
Er is door het archief gebruik gemaakt van Handwritten Tekst Recognition (HTR). Die technologie is getraind op het herkennen van handgeschreven tekst. Normaal gezien zouden vrijwilligers de brieven moeten omzetten. Daar zat vaak veel tijd in. Met het gebruik van AI wordt er veel tijd bespaard, zegt het Utrechts archief. “Hierdoor kan het ontsluiten van deze soort bronnen enorm worden opgeschaald.”
Het gebruik van kunstmatige intelligentie was een proef van het archief. Zij zeggen dat de test met vlag en wimpel is geslaagd, en verkent nu waar de technologie verder toegepast kan worden.
8 Reacties
ReagerenHandwritten Tekst Recognition
Dat had ik al in de jaren negentig op mijn computertje en toen heette het software wat de met een handscanner handmatig ingescande geschreven tekst omzette in Times New Roman.
Niks nieuws onder de zon dus, het is enkel snellere software dankzij betere hardware.
Maar wel handig dat nu ook mensen die niet goed zijn in oude geschreven teksten lezen toch die oude teksten nu moeiteloos kunnen lezen. Toevallig ook in modern Nederlands of is dat nog een brug te ver?
Mooi dat het archief dit gaat gebruiken. Met betere handschrift en tekst herkenning worden oude documenten veel beter doorzoekbaar. Voor wie ook oude brieven of documenten wil lezen of omzetten naar leesbare tekst, het Project Transkribus is opgezet door de EU en universiteiten en ook gratis te gebruiken. Te vinden op: https://www.transkribus.org/
@ Abe
Het is dan maar te hopen dat er geen gemeenschapsgeld aan besteed is. Helaas ontbreekt wederom de financiële onderbouwing in het artikel.
@Koel Hoofd: Haha, ja op die manier kun je alle technologische ontwikkelingen wel reduceren tot een vroege voorloper ervan en dan zeggen “niks nieuws”. Net zoals ik vroeger op MSN ook al een chatbot had die antwoord gaf op vragen. Dus wat nou AI-revolutie met ChatGPT etc.?
@nina: waar is gemeenschapsgeld dan wél voor volgens jou?
@W voor meer asfalt naar Nina’s oprit
En Nina in elke post maar zeuren over financiële onderbouwing. #irrelevant.
@W
“@nina: waar is gemeenschapsgeld dan wél voor volgens jou?”
Voor gratis parkeren van een auto voor een gemiddeld gezin van vier personen.