Hoe moet het Utrecht Science Park eruitzien in 2040? | De Utrechtse Internet Courant Hoe moet het Utrecht Science Park eruitzien in 2040? | De Utrechtse Internet Courant

Hoe moet het Utrecht Science Park eruitzien in 2040?

Hoe moet het Utrecht Science Park eruitzien in 2040?
Er moeten duizenden banen en woningen extra komen op het Utrecht Science Park. De stad Utrecht groeit, dus het Science Park moet meegroeien. Daarom ligt er nu een eerste versie van een toekomstbeeld van de voormalige Uithof in 2040.

Er moeten duizenden banen en woningen extra komen op het Utrecht Science Park. De stad Utrecht groeit, dus het Science Park moet meegroeien. Daarom ligt er nu een eerste versie van een toekomstbeeld van de voormalige Uithof in 2040.

Meer woningen, kantoren, bedrijven en voorzieningen en dat zo duurzaam mogelijk met behoud van groen. Dat is eigenlijk in het heel kort wat het plan is in de Omgevingsvisie Utrecht Science Park 2040. De bereikbaarheid van het gebied staat al langer onder druk, dus daar moet wel aan gewerkt worden; beter openbaar vervoer en meer ruimte voor fietsers en voetgangers.

Woningen en arbeidsplaatsen

De komende jaren komt er ruimte vrij voor ruim 4000 nieuwe arbeidsplaatsen. Deze ruimte ontstaat door te bouwen op plekken waar nu parkeerplaatsen zijn of waar verouderde gebouwen van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht staan. Als het autogebruik verder afneemt en er andere verkeersmaatregelen worden genomen kan het aantal arbeidsplaatsen nog verder stijgen naar 8.000. Het Utrecht Science Park zelf moet zoveel mogelijk autoluw worden.

Naast werknemers moeten er ook meer bewoners komen. Het aantal woningen moet in 2030 verdubbeld zijn. In totaal is er volgens de visie tot 2040 nog ruimte voor 4.000 extra studentenwoningen. Ook moet het centrumpje van het Utrecht Science Park meer voorzieningen krijgen en kan sportcentrum Olympos uitbreiden.

Uniek karakter

“Het USP is nu al een bruisend en innovatief kennisgebied dat uitnodigt tot ontmoeting, beweging en verbinding. Dat unieke karakter willen we ook in de toekomst zo houden en verder ontwikkelen”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling), “We maken ruimte voor groei van wonen, werken, sporten, verblijven en recreëren. Tegelijkertijd willen we het landschap en de mogelijkheid voor verblijf in parken versterken.”

De visie die nu is gepubliceerd is nog een conceptplan. Iedereen kan reageren op het document en de plannen via deze website.

22 Reacties

Reageren
 1. Probleem

  De belangrijke vraag is niet zozeer hoe de Uithof kan groeien en gaat groeien maar waar de grenzen van deze groei liggen. Hoe gaat de gemeente ervoor zorgen dat natuur en ruimte de komende tientallen jaren niet wordt opgeofferd voor het dogma van oneindige groei? Kijk alleen al naar de kwestie van de Waterlinie/uitbreiding Maxima.

 2. Leon

  Misschien een idee om de tram dan ook te laten rijden in het weekend en het een normale naam te geven, De Uithof bijvoorbeeld.

 3. Baliekluiver

  @Leon: De Uithof lijkt me inderdaad wel een mooie naam :-), want wie wil er nou in een Science Park wonen?

 4. Ger

  in plaats van die krakkemikkege tram in 2040 een metro van USP via CS naar Leidsche Rijn, dan kun je het pas autoluw maken

 5. Esrin W.

  De Uithof.

 6. Koel Hoofd

  Okay, dit zijn hele een nieuw argumenten uit de koker van de autohaters:
  Parkeerplaatsen opheffen geeft nieuwe arbeidsplaatsen.
  Autogebruik verminderen geeft nieuwe arbeidsplaatsen
  Andere verkeersmaatregelen geeft nieuwe arbeidsplaatsen.

  uhm..
  4000 tot 8000 nieuwe werknemers en 4000 nieuwe studentenhokjes geeft minimaal 8 tot 12 duizend nieuwe fietsen, waarvan een groot deel dure eBikes wat weer fietsendieven zal aantrekkenn. Ik denk dat ze daar maar een ondergrondse bewaakte mega fietsenstalling moeten gaan bouwen want anders blijven die arbeidsplaatsen toch echt onvervulde vacatures.

 7. Rob H.

  Begin eens om de verblijfsmogelijkheden te verbeteren/vergroten. Er wonen een hele hoop studenten. Een fatsoenlijke supermarkt, meer en diversere horeca, gebruiksgroen (parken etc, want groen is het wel op Uithof, maar er grazen vooral schapen). Dat het er aangenaam verblijven is, ook buiten school- en kantooruren.

 8. Scherpschutter

  Hoe de Uithof er in 2040 uitziet is natuurlijk een zaak voor de in 2034 en 2038 democratisch gekozen volksvertegenwoordigers. Niet voor de in 2018 verkozen exemplaren, wiens mandaat bijna verloopt. Me dunkt dat de huidige vertegenwoordigers ook wel meer urgente zaken op te pakken hebben dan proberen om 20 jaar over het politieke graf te regeren…

 9. Herman

  Laten we Scherschutter inhuren, die weet precies hoe alles moet. Dam krijgen we kwaliteit en hij regelt ook de financiering zodat het de belastingbetaler niets kost.

 10. Rob H.

  @Scherpschutter: Gelukkig is het College van B&W wat slimmer op het gebied van planologie te vertrouwen op ad-hoc beleid…

 11. W.H.de Groen

  Uitbreiden dat Science park lijk me een prima optie voor de toekomst. Nog genoeg plek daar.

 12. André Veenbrink

  De grens ligt in ieder geval in het zuiden bij de Vossegatsedijk. Het landbouwgebied ten zuiden hiervan is heel hard nodig voor een uitbreiding van Amelisweerd.
  Dit landgoed is inmiddels veel te klein voor al die Utrechters.

 13. Scherpschutter

  @Herman

  Een waarheid als een koe! Stem Scherpschutter bij de aankomende verkiezingen. Dit is mijn programma:

  Op mijn eerste werkdag blaas ik om 08.30 de raadszaal op. Tussen 09.00 en 10.00 haal ik alle wetten, regels en directieven door de shredder. Tussen 10.00 en 11.00 ontsla ik iedere ambtenaar. Tussen 11.00 en 12.00 privatiseer ik het onderwijs, wordt het OV opgeheven en start ik de publieke executieveiling van alle bezittingen van de gemeente Utrecht, van grond tot auto’s en andere activa. Van 12.00 tot 13.30 lunch ik. Op eigen kosten.

  Tussen 13.30 en 14.30 regel ik dat alle reeds betaalde belastingen, openstaande banksaldi en inkomsten uit de executieverkoop direct gegireerd worden naar iedere belastingbetaler met excuusbrief namens de voormalige gemeente Utrecht, naar rato van belastingbetaling uiteraard. Tussen 14.30 en 15.00 schrijf ik alle schuldeisers van de gemeente aan dat helaas niet langer aan de verplichtingen zal worden voldaan. Van 15.00 tot 16.00 knap ik een uiltje. Tussen 16.00 en 17.00 worden alle subsidieontvangers gecancelled, het sociale stelsel afgeschaft en alle sociale huurwoningen verkocht. Om 17.00 volgt een persconferentie waarin vrijstaat Utrecht wordt uitgeroepen en onafhankelijkheid van de Staat der Nederlanden en E.U. wordt verklaart. Om 17.30 een meeting met een woedende Maarten van Rossum, waarin ik keihard zal lachen om zijn aantijgingen dat ik een harteloos gewetenloos monster ben, waarop ik hem het pand uit bonjour met wat extra coronaspuiten in zijn hebberige handjes. Die betaal ik ook zelf.

  De Uithof koop ik overigens zelf. Het genoegen zal om 17.40 geheel mijn zijn, als dit oord des verderfs onder intense hitte van een inferno langzaam degradeert tot de smeulende puinhoop die dit bolwerk van voormalige anti-wetenschappelijkheid behoort te zijn.

  Om 18.00 thuis. Even een whiskey’tje. Daarna doen de buren en ik doen onze bandana’s op en starten we met het bouwen van een hoog hek om de gated community, na een gezellige vlees-BBQ en een paar burn-outs met de V8 bi-turbo door de straat, terwijl onze shotguns overwinningssalvo’s laten klinken. Klaar voor de transitieperiode vanuit chaos naar werkelijke orde!

 14. jeffrey

  Ik fiets er vrij vaak overheen en er is tussen sommige gebouwen erg veel ruimte en er staan nog heel veel plekken gewoon leeg. Er is nog heel veel plek om te bouwen maar doe er dan gewoon garages onder ofzo

 15. Rob

  Veel en veel en veel meer groen tussen de gebouwen door. Geen flauwe rondjes met een perkje erin maar meer bomen, meer wildbloemen en planten. Het is zo deprimerend en die drie bomen helpen onvoldoende.

 16. Berk

  Wat een onnozele opmerking Scherpschutter, mensen die vooruit denken bah, dat moet je echt niet willen nee.

  Knap dat je altijd de discussie hier kaapt, dat wel.

 17. Zuilen030

  Het RonaldMacDonald huis mag niet omdat er natuurgebied moet worden opgeofferd, eens kijken hoe dit allemaal ingepast gaat worden.

 18. BdV

  @Berk – Hoezo kaapt Scherpschutter de discussie? Zijn opmerkingen kunnen toch prima genegeerd worden?

  Maar duizenden banen en woningen: dat klinkt alsof de ruimte flink benut gaat worden, waarna er op een gegeven moment ruimtegebrek zal ontstaan. Ik ben benieuwd wat er dan met het omliggende groengebied gaat gebeuren.

 19. Subsidie

  @bdv: dat wordt doodleuk volgebouwd want er zijn woningen nodig voor de mensen die zijn aangetrokken om op de Uithof te werken bij de vorige uitbreiding. En als dat groen is volgebouwd wordt het volgende stuk groen volgebouwd want de Uithof wil uitbreiden om hun ‘internationale koppositie’ veilig te stellen…en als dat is volgebouwd..

 20. Scherpschutter

  @Berk

  Daar maak je opnieuw geen goede beurt, Berk. Ik heb het namelijk niet over vooruit kijken (overbodig, maar soit, prima), maar over het politieke graf regeren (alle 2040 directieven). Dit laatste is natuurlijk volstrekt onacceptabel in een democratie.

 21. Uuutje

  @ Subsidie

  Natuurgebied kan je helemaal niet volbouwen. Dat is 1.

  2. De Uithof kent nog vele lege vlakken buiten het natuurgebied.

  De Universitaire Sportvelden zouden overigens verplaatst kunnen worden naar de andere kant van de snelweg richting de Bilt, als daar weer een boer weg moet inzake de stikstof crisis, of juist dichter richting stad verplaatst worden/ gedeeld worden met een andere sportvereniging. Dan komt ook daar ruimte vrije om te bouwen. Dat is nu veel te dure grond om niet te gebruiken.

  3. De bestemmingsplannen op de Uithof deugen niet. Er is geen leven. Waarom mag er geen extra supermarkt komen? Waarom geen winkels die ook in de avond of in het weekend open zijn. Waarom geen extra zaal van ‘t Hoogt/ LHC? Waarom geen dependance van Tivoli/ De Helling/ Ekko, weet ik wat. Een echt goed restaurant. Een leuke kroeg die in de avond open is.

  4. De tram moet uiteraard ook gewoon in de avond rijden en in de weekenden.

  5. Ook zouden er meer woningen kunnen komen dan alleen voor studenten en medewerkers. Er zouden specifieke woonblokken kunnen komen die masterstudenten kunnen delen; woonblokken die makkelijker te delen zijn met andere starters op de woningmarkt of voor mensen die noodgedwongen richting regio Utrecht moeten verhuizen voor gespecialiseerd werk. Niet alleen HBO/ WO opgeleid. Zo krijg je een betere mix qua samenstelling bevolking. Met masterstudenten (volwassen) is het eenvoudiger samenleven (rust) dan met jong grut. Zo kunnen wachtlijsten en overbiedingen op de oververhitte markt omzeild worden of tegengegaan worden.

 22. Burgerman

  Leuke beloftes Scherpschutter, maar de enige realistische weergave van jouw eerste dag in functie is:

  Van 7:30 tot 23:30 zal Scherpschutter op een marginaal lokaal forumpje berichtjes tikken over allerhande onderwerpen, zoals hoe duur zijn auto is en hoeveel minachting hij heeft voor eenieder. Dit beschrijft overigens ook alle overige dagen van zijn termijn.

  Mijn stem krijg je er niet mee, maar je hebt wel bewezen dat je bereid bent om er erg veel kostbare tijd en moeite in te steken. Succes!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).