De Hogeschool Utrecht is opnieuw een-na-laatste in de Keuzegids voor het hbo. Dat schrijft Trajectum, het onafhankelijke platform van de Hogeschool Utrecht (HU), dat de Keuzegids heeft ingezien. Het is het tweede jaar op rij dat de HU op de een-na-laatste plaats eindigt.
De Keuzegids beoordeelt elk jaar de kwaliteit van de verschillende onderwijsinstellingen in Nederland. Ieder jaar verschijnt er een gids voor mbo, hbo, universitaire bachelors en masters. De beoordeling in de gidsen is gebaseerd op het oordeel van studenten.
De Hogeschool Utrecht werd vorig jaar samen met de Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam een-na-laatste in de gids. De HU komt dit jaar met 54 punten op de twaalfde van dertien plaatsen terecht, schrijft Trajectum. Alleen Inholland scoort met 51,5 punten slechter. De Haagse Hogeschool en Hogeschool van Amsterdam zijn gestegen in de lijst, naar plek 10 en 11. Avans staat met 67,5 punten bovenaan. In de lijst met de beste tweejarige Associate Degrees staat de HU op plek twaalf van de vijftien.
Domeinen
Geen van de domeinen van de HU krijgt de score bovengemiddeld. Het slechtst scoort het domein Gedrag & Maatschappij. Social Work en Human Resource Management zijn binnen dat domein de slechtst scorende opleidingen. Ook de waarderingen voor de domeinen Onderwijs & Opvoeding, Economie & Bedrijf en Techniek en Ontwerp zijn laag.
Kwaliteitszegel
De Keuzegids heeft naast de ranglijst ook een ‘kwaliteitszegel’ voor opleidingen en onderwijsinstellingen die als beste beoordeeld worden – namelijk met 75 punten of meer. Het aantal opleidingen van de HU met dit kwaliteitszegel is dit jaar gehalveerd.
De opleidingen Medische Hulpverlening, de tweedegraads lerarenopleidingen Aardrijkskunde en Biologie en de Associate Degrees Engineering en Health & Social Work verliezen het kwaliteitszegel. Mondzorgkunde, Vaktherapie en de Associate Degrees Human Resource Management en Sales & Accountmanagement houden het kwaliteitszegel wel.
15 Reacties
ReagerenLijkt op de FC U! Past bij de stad!
De keuzegids gaat er steeds aan voorbij dat de studentenpopulaties van HBO’s enorm van elkaar verschillen. Grote randstad hogescholen hebben hoge percentages studenten met een migranten achtergrond. Daar spelen problemen die je bij ‘blanke’ hogescholen als Windesheim veel minder tegenkomt. Die grote problemen hebben hun weerslag op het studierendement.
Geen nieuws, al jarenlang een slecht presterende instelling. Tijd dat de onderwijsinspectie ingrijpt, bestuur en directie naar huis stuurt en de zaak onder curatele zet. Deze vreselijke verspilling van belastinggeld moet zo snel mogelijk eindigen.
@Binnestadsbewoner: Kunt u iets toelichten over de door u beweerde problemen? Het is een HBO, een gedegen vooropleiding is een toelatingseis. Wat voor problemen denkt u dat er zijn?
@bsb: ben je je zelf bewust van het racisme in je mail?
@duic: waarom komen dit soort berichten door de moderatie?
@Binnenstadbewoner
Verklaar u nader en doe dat bovendien voortaan op voorhand;
Wat heeft een migratieachtergrond in godsnaam te maken met het studierendement?
Studierendement. Dat geeft al meteen aan wat er mis is met dit systeem.
Oef, dat is niet best. Wat ik dan niet snap, is als je 1 keer een slechte beoordeling krijgt, dat je dan niet alles op alles zet om dat het volgende jaar te voorkomen. Dan zou je haast denken dat men de 1 na laatste plaats goed genoeg vindt (er is tenslotte nog 1 school die nóg slechter presteert…).
Ik mis hier wel concrete klachten. Tuurlijk gaat er wel een wat mis op de HU, maar wat is er dan echt slechter dan bij andere scholen. Zit het in de docenten, opleidingen, toetsing, directie? Wat merkt de student ervan? Mijn individuele anekdotische ervaring met de HU is zeer positief. Ik ben dan ook gewoon benieuwd.
HU was in 1985 al niks, dat het nu nog niks is verbaasd me niks.
De zorg voor studenten en de gebrekkige en weinig menselijke maat van de administratie dragen zeker bij aan deze beoordeling. Zoon op HU voor 1e jaar pabo gehad, daarna naar de Marnix Academie overgestapt; een wereld van verschil. Daar is er veel meer aandacht voor de studenten, bij een ict probleem wordt er niet gezegd dat de studenten dat zelf maar moeten oplossen, maar kunnen ze hun vraag neerleggen bij een ict medewerker. Dergelijke oplossingen zorgen ervoor dat studenten zich wel gezien en gehoord voelen. Ook de basaal positieve grondhouding bij de Marnix en de ongefundeerde licht wantrouwende bij de HU zorgen voor een andere sfeer. En dat zorgt voor het verschil in beoordeling tussen dezelfde opleiding in dezelfde stad, met hetzelfde publiek (ja, de Marnix is van huis uit een christelijke pabo, maar daar zitten echt studenten uit alle windrichtingen @binnenstadbewoner).
Ook de zij-instromers opleiding van de pabo bij de HU heeft hetzelfde manco, administratief gedoe, onduidelijke doelen: dan is het te verwachten dat de feedback niet heel positief wordt. Ik ken geen studenten die daar positief over zijn. De HU is zo’n moloch dat het ook bijna niet te doen is die menselijke maat er daadwerkelijk centraal te stellen.
Het lijkt een te grote organisatie om voor alle opleidingen de kwaliteit goed te bewaken.
In mijn studententijd al slechte ervaringen gehad. Hoog tempo, slechte begeleiding, veel aan je lot overgelaten en de uiteindelijke cijfergemiddeldes die gehaald werden na tentamens logen er niet om. Die gemiddeldes waren 9 van de 10 keer onvoldoende, zeker in het eerste studiejaar. Uiteindelijk werd het voor mij zo onhoudbaar, dat ik ben overgestapt naar een andere hogeschool met dezelfde opleiding. Jammer dat er na al die jaren geen verbetering lijkt te zijn, hoewel ik dan natuurlijk niet weet of de problemen nog hetzelfde zijn of er andere problemen zijn ontstaan.
Yep, herkenbaar. Veredelde dagbesteding voor de post-havist. Ik was zelf ingestroomd naar HBO mediadesign vanaf MBO, mijn ICT-opleiding daar zat toen beter in elkaar. Bij HU weinig gemotiveerde sociale klasgenoten, alleen maar thuiswoners koud vd middelbare school af, veel wereldvreemde docenten en geen enkele begeleiding of hulp bij ambitie stage in het buitenland. Ik was na mijn MBO opleiding serieus beter af met een goed baanaanbod en een paar coursera of udemy-cursussen.
@binnenstadbewoner
Je comment slaat de plank mis. Die ‘buitenlanders’ waren anders de leukste, sociaalste en meest gemotiveerde klasgenoten bij mijn HBO opleiding business intelligence (HU). Na een jaar van opleiding geswitcht binnen het HU, waarbij ik bij veel ongemotiveerde bagger trof. Het grootste ‘witte’ gedeelte waren kinderachtige, ongemotiveerde havisten die allemaal nog thuiswoonden en die liefst heel de dag op hun laptop aan het gamen waren. Zegt ook wel veel over die fopleiding (zie boven)
@ Scherpschutter: veel meer persoonlijke achterstanden die vaak familie gerelateerd zijn. Achterstanden met Nederlands, bij vrouwelijke studentes speelt soms nog probleem van uithuwelijking en zeer knellende sociale controle, een omgeving waarin studenten niet worden gestimuleerd of juist torenhoge verwachtingen die zij niet waar kunnen maken, thuiswonend en geen eigen kamer waardoor studeren lastiger, verleidingen van de straat, etc. etc.. Geldt niet voor iedereen natuurlijk, maar weg naar einddiploma is vaak wel moeilijker.
DGTL: uw comment slaat de plank mis. Een aardige graadmeter is aantal negatief bindend studieadviezen en aantal beroepszaken daartegen. Bij witte hogescholen is dit vele malen lager.
M.a.w. de school voorgoed sluiten.