Honderden jongeren zijn vrijdagmiddag in een stoet door Utrecht getrokken en deden zodoende mee aan een wereldwijde klimaatstaking. De deelnemers – volgens de organisatie in totaal 3.500 mensen – willen met de demonstratie aandacht vragen voor klimaatverandering en vinden dat er veel meer moet gebeuren om ‘de klimaatcrisis te bestrijden’.
De actie in Utrecht was onderdeel van een wereldwijde klimaatstaking waarbij jongeren van school wegblijven om te demonstreren. “Het is schandalig dat er zo weinig wordt gedaan,” zegt Tobias (16) die betrokken is bij organisatie Fridays For Future. “Het IPCC rapport van afgelopen zomer vertelt luid en duidelijk dat het tijd is voor radicale veranderingen, maar zoals het er nu naar uitziet krijgen we gewoon meer van hetzelfde water-bij-de-wijn beleid. Zo poldert de politiek de polder weg.”
Tekst loopt door onder afbeelding
De honderden jongeren – hoeveel mensen precies aanwezig waren is niet bekend – trokken vanaf het Jaarbeursplein via de binnenstad naar het eindpunt het Moreelsepark. Fridays For Future Nederland vindt dat de regering de toekomst in gevaar brengt door ‘de klimaatcrisis niet adequaat aan te pakken’.
35 Reacties
ReagerenHet is goed dat de jeugd zich bewust is van de klimaatverandering van de wereld en zich daar zorgen over maakt.
Hadden ze maar klimaatstakingen toen ik nog op school zat;)
Ik vraag mij weleens af hoe het kan dat er nog doodleuk elke dag duizenden auto’s door onze stad rijden. Als er echt sprake is van een klimaatcrisis zoals gesteld, waarom wordt er dan geen avondklok voor auto’s ingesteld? Er is of geen sprake van een klimaatcrisis of onze bestuurders kijken tandeloos toe hoe een crisis zich ontvouwt; geen van beide vind ik aanbevelenswaardig.
Helemaal eens met die actie, nu echt doorzetten en doorpakken zou ik zeggen. Maar gold ook niet nog de anderhalvemetermaatregel? Ook de supersnelle verspreiding van het levensgevaarlijke virus maakt deel uit van ons gebrek aan inzet om onmiddellijk de verdere opwarming van de aarde te stoppen.
Jongens en meisjes; ga eerst eens wat leren en vooral hoe je moet leren en denken. Kom zo rond je 25e nog eens terug, als het vormingsproces is afgerond en het brein volgroeid is.
16 jaar oud en dan denken uit te kunnen leggen wat voor een beleid nodig is….Jongens, jongens, jongens.
Volgens mij zijn dit toch echt duizenden jongeren itt tot de honderdend die beweerd worden. Je kan dit gewoon natellen op de foto’s.
Alle protesten die daadwerkelijk opkomen voor de belangen waar bij de bevolking baat bij heeft worden structureel gebagataliseerd. Waarom?
Ah… weer iets met bomen, groen of klimaat. Het zal wel weer helemaal vól lopen hier. Ik kijk vanmiddag eind van de middag nog wel even.
@Aa: alsof die jongeren in die auto’s rijden. Het staat inmiddels vast dat juist jongeren veel minder aan het nog steeds doorgaans stinkende, ronkende, kankerverwekkende uitlaatgassen verspreidende blik gehecht zijn dan ouderen.
@Scherpschutter: het zijn vooral de jongeren die te maken zullen krijgen met het onverantwoordelijke, de aarde verwoestende gedrag van de oudere generaties. Gelukkig geeft een groeiende groep er blijk van over meer verstand te beschikken dan heel veel ouderen, waaronder ik trouwens ook u reken.
En daar is weer de dagelijkse zure reactie van SS. Heel knap dat het hem zelfs lukt op dit item negatief te reageren.
Maar goed te zien dat zoveel jonge mensen zich hebben aangesloten bij dit wereldwijde initiatief!
@Scherpschutter: Bij verstandige mensen eindigt een vormingsproces nooit. Al uw schrijfsels hier vormen schrijnende voorbeelden van wat er gebeurt als dat wel het geval is. Zo lijken alle wetenschappelijk inzichten die er sedert het begin van de jaren 70 tot stand zijn gekomen volledig aan u te zijn voorbijgegaan en helaas niet alleen aan u maar ook aan vele anderen. Gelukkig is de jongere generatie wel ontvankelijk voor de boodschap van alle serieus te nemen klimaatwetenschappers die bij mensen als u al jarenlang roependen in de woestijn zijn.
Beslist meer dan honderden. De hele Korte en Lange Nieuwstraat waren een half uur volledig vol en men liep vlot door. Verheugend dat jongeren dit oppakken, waar ouderen zich vooral druk maken over verwarmde terrassen langer open.
Beschaafd volk overigens, geen enkele overlast.
@Lexus: ik ben 26 en rijd dagelijks een lang geleden aangeschafte BMW bouwjaar 1987 zonder kat. Ik heb zeer weinig reparaties gehad en eigenlijk alleen de beurten kosten even wat geld. Deze auto blijf ik dus gewoon dagelijks rijden. Hoe hard anderen ook blijven brullen dat ze dat “liever niet hebben”.
@Lexus 11:00
“Het zijn vooral de jongeren die te maken zullen krijgen met het onverantwoordelijke, de aarde verwoestende gedrag van de oudere generaties.”
LOL. Welnee man. We staan aan de vooravond van een wereldwijde bevolkingsimplosie. Nog 20 jaar…Max. Ook staan we aan de vooravond van ongelofelijke technische innovaties! Kijk hoe hard het de laatste 30 jaar ging, en projecteer dat 30 jaar exponentieel vooruit. Loop eens naar buiten vanavond en kijk wat er boven uw hoofd is. Duizenden miljarden planeten om te ontginnen, en dat is alleen nog maar boven uw hoofd. The planet is fine, the people are fucked up. Compleet in de war gemaakt door politici, activisten en andere wappies.
“Gelukkig geeft een groeiende groep er blijk van over meer verstand te beschikken dan heel veel ouderen, waaronder ik trouwens ook u reken.”
Ah! Nou begrijp ik u. Het kwartje valt. U is nog een broekie. Dat verklaart een hoop. 😉
Deze jongeren weten dat het klimaat al aan het veranderen is lang voordat de mens zijn intrede deed?
Dat de sahara ooit een plek was waar water stroomde en vol met flora en fauna was
Dat Antarctica ooit vrij was van ijs.
Dat elk continent een ijstijd ,tropisch en gematigd klimaat heeft gekend
Die veranderingen in het klimaat zijn niet tegen te houden .
Dat er geen leven mogelijk is zonder co2.
Wat er moet gebeuren is dat de mens zich moet aanpassen aan het klimaat en niet andersom want dat gaat simpelweg niet.
@Lexus het zijn uitgerekend de jongeren die dankzij het onverantwoordelijke, de aarde verwoestende gedrag van de oudere generaties opgroeien in ongehoorde welvaart.
Zonder die oudere generaties hadden zij nu geen:
warme douche gehad, geen verwarmd huis, waren ze nooit in verweggistan op vakantie geweest, waren ze niet overal heen gegaan op de achterbank maar had hun hele leven zich binnen een halve dag lopen afgespeeld, hadden ze geen smartphone met wifi en terabites met apps die het zelf nadenken overbodig maken, geen eindexamenfeestjes in het buitenland dankzij goedkope vakantievluchtjes, en….hadden ze ook niet alles kunnen studeren wat ze maar willen want daar waren noch de mogelijkheiden noch de kennis voor aanwezig geweest. Zonder de oudere generaties en hun wetenschap hadden de jonkies nu de luxe niet eens gehad om de ouderen te verketteren!
Nu de oudere generaties verwijten dat zij de planeet kapotmaken is hetzelfde als in de hand bijten die ze voedt…. Nogal dom.
Het is aan de jonge generaties om het anders te gaan doen in hun toekomst.
De mens is daar bij uitstek voor toegerust als meest adaptieve diersoort op deze planeet. Maakt niet uit hoe extreem de omgeving, er wonen altijd mensen.
Dus ook met die toekomstige generaties komt het wel goed hoor, ze hebben veel betere werktuigen dan hun voorouders om “extreem weer” comfortabel te overleven.
@Lexus
Er zijn zat ouderen die zich zorgen maken over het klimaat, en zat jongeren die het geen moer interesseert. Die ouderen passen trouwens veel vaker dan jongeren daadwerkelijk hun koop-, woon- en consumptiegedrag aan. Deels omdat ze zich dat (financieel) kunnen kunnen permitteren, maar vooral omdat ze beter nadenken over de consequenties van hun gedrag.
Nogal raar dat het onderwijs er kennelijk aan meewerkt dat leerlingen onder schooltijd naar Utrecht mogen gaan om te gaan demonstreren. Waarom niet in het weekend of in een schoolvakantie demonstreren? Of is demonstreren dan ineens toch niet zo leuk meer?
Heel veel reacties van mensen die niet van plan zijn om hun leefwijze aan te passen. En daar zit precies het probleem. Scherpschutter doet een beroep op ‘de techniek’. We zien de worsteling van de techniek dagelijks en erg opschieten doet het niet. Juist op dit punt blijft ‘de techniek’ al decennialang in gebreke, en zelfs wanneer het geld oplevert, zal zij de problemen van de verdergaande vernietiging van de aarde hooguit ten dele kunnen oplossen.
Verder heb ik niet gezegd dat niemand van de ouderen de problematiek niet wil zien. Helaas zien we dat veel te veel mensen, zowel jongeren als ouderen, als struisvogels de kop in het zand blijven steken. Dit blijkt ook nu weer uit een flink deel van de reacties.
@Scherpie,
U wilt hier toch niet gaan beweren dat ook u uw idealistische jaren hebt gekend? Hebt u daar geen herinneringen meer aan? En bent u dan niet in staat om, nu u niet meer in de ratrace uw rolletje speelt, opnieuw voor idealen te gaan?
Alle belangrijke wetenschappelijke gezondheidstijdschriften, 230, hebben recent een oproep van artsen geplaatst dat het nu hoog tijd is is om de gruwel scenario’s van meteorologen en klimaatwetenschappers te voorkomen en alles uit de kast te halen om de CO² concentratie in de lucht omlaag te brengen.
Peter Kuipers Munneke deed een voortreffelijk voorstel. Geef iedereen een CO² budget. Binnen dat budget kan iedereen doen en laten. Overschrijden gaat verschrikkelijk veel geld kosten. Niet alleen is dat goed voor het klimaat, maar het lost tevens de vergaande inkomensongelijkheid op. Armen hebben namelijk niet het geld om het klimaat te verpesten.
@ toine, als je goed de geschiedenis en even wat boeken erbij pakt weet je dat die CO2 budgetten alleen de segregatie duidelijker maakt en uiteindelijk worden de armen armer en rijken rijken.
@ Scherpschutter die ‘de jongelui’ toespreekt.
Valt me een beetje van je tegen. Deze jongeren komen op voor zichzelf, voor hun toekomst op een leefbare aarde.
Je toespraakje heeft een hoog opa-gehalte.
@Lexus 14:16
“Heel veel reacties van mensen die niet van plan zijn om hun leefwijze aan te passen.”
Inderdaad. He-le-maal nergens voor nodig namelijk.
“En daar zit precies het probleem. Scherpschutter doet een beroep op ‘de techniek’. We zien de worsteling van de techniek dagelijks en erg opschieten doet het niet.”
Opschieten doet het niet?! Beste jongen, 30 jaar geleden waren we totale holbewoners in vergelijking met wat we nu hebben en kunnen. Het gaat razendsnel! Quantum computers, genome editing, kernfusie, begrip van de quantum wereld, geavanceerde robotica, virtual reality, plasma-drives, om maar wat zaken te noemen; dat was nog maar 30 jaar geleden totale science fiction. Er komen nu zoveel disruptieve technologieen in 1x uit, dat de wereld de komende 10 jaar weer radicaal zal veranderen.
” problemen van de verdergaande vernietiging van de aarde hooguit ten dele kunnen oplossen.”
Welke vernietiging van de aarde heb je het nou over? Waar heb je het nou toch over? Het gaat prima met de aarde en er woont een werkelijk NIETIG aantal mensjes op deze aardkloot. Slechts 2% is bewoond, 98% niet….Als je van alle mensen op aarde een vleesbal zou maken, dan past die vleesbal in het Central Park in New York. Zo ongelofelijk weinig mensen wonen er op deze wereld….Met de modernste technieken heeft de gehele mensheid alleen de staat Texas nodig om iedereen op de aardkloot te voeden (50 miljard is geen enkel punt). De oceanen worden steeds schoner, rivieren zijn decennia niet zo schoon geweest, er komt zelfs netto meer bos bij ieder jaar; het gaat fantastisch met mens en aarde. Zo goed zelfs dat we ons niet meer willen voortplanten. Een ongekende bevolkingsimplosie dreigt…..
“Helaas zien we dat veel te veel mensen, zowel jongeren als ouderen, als struisvogels de kop in het zand blijven steken. Dit blijkt ook nu weer uit een flink deel van de reacties.”
Ik word echt een beetje verdrietig en boos van dit soort reacties. Het is een schande wat politici en radicalen jongeren zoals jij hebben aangedaan. Monsterlijk om jonge mensen in de gedachte te laten leven dat de aarde wordt verwoest…Waar dan?! Een schande! No worries jochie. We’re fine! Echt. Leef je leven zorgenvrij man. Geen tijd ooit in de geschiedenis van de mensheid waar je een mooier leven had kunnen hebben dan nu. Je moet alleen leren te herkennen hoe je gemanipuleerd wordt. En als je dat doorhebt zullen de schellen pas echt van je ogen vallen en zul je werkelijke(!) ‘nature of reality’ begrijpen, welke in NIETS is wat je denkt dat het is.
Werkelijk het enige zorgenpunt (en dat is er wel 1) zijn overheden. Levensgevaarlijk. We moeten er vanaf.
@Toine Goossens
“U wilt hier toch niet gaan beweren dat ook u uw idealistische jaren hebt gekend? Hebt u daar geen herinneringen meer aan?”
Nope. Ik heb altijd voor mezelf geleefd, uiteraard wel MET anderen. Een individualist pur sang.
“En bent u dan niet in staat om, nu u niet meer in de ratrace uw rolletje speelt, opnieuw voor idealen te gaan?”
Wat voor een idealen, Toine? Wiens idealen? Het enige ideaal waar ik nog bereid toe ben me voor in te zetten is vrijheid. Werkelijke vrijheid. Collectivisme is een onverdedigbare morele gruwel. Vanzelfsprekend bestaan mijn drijfveren om me hiertoe in te spannen louter uit eigenbelangen. Idealen van andere individuen kunnen me gestolen worden.
Met denken dat wij klimaatverandering kunnen tegenhouden door maatregelen dichten wij onszelf teveel macht toe, denk ik.
We hebben in 2020 amper gevlogen en veel minder met auto’s gereden. Is er iets verbeterd ten opzichte van klimaatverandering?
@Nina: nee natuurlijk. Daar is zoals gezegd een totale verandering in het leefpatroon van de totale bevolking voor nodig. Wanneer acht miljard mensen verantwoorder gaan leven, helpt het wel, al is het de vraag of het genoeg is. Ik ben bang dat het eigenlijk al te laat is. Maar mensen met kinderen, waar ik gelukkig niet toebehoor, zouden het toch op zijn minst voor hun nageslacht kunnen doen.
@ Nina
Je vraag: ‘We hebben in 2020 amper gevlogen en veel minder met auto’s gereden. Is er iets verbeterd ten opzichte van klimaatverandering?’ toont, met alle respect – aan dat je van het onderwerp klimaatverandering weinig tot geen kaas hebt gegeten.
Alsof een jaartje minder vliegen en autorijden meteen significante gevolgen zou hebben voor het mondiale klimaat. In werkelijkheid gaat het om talloze, door de mensheid, over de periode van pakweg 200 jaar in gang gezette processen, die thans geleid hebben tot de opwarming van de planeet. Het zijn m.a.w. processen die in gang gezet zijn sinds de industriële revolutie.
Het smelten van gletsjers, het instabiel worden van b.v. het hooggebergte in India door het verdwijnen van permafrost (dit heeft geleid tot het instorten van stuwmeren en grootschalige aardverschuivingen), de enorme bosbranden in Californië en Australië, de vernietiging van het regenwoud in de Amazone, het zijn allemaal complexe, op elkaar inwerkende, door de mens veroorzaakte gebeurtenissen die met elkaar de ecologische crisis in gang gezet hebben waar we nu midden in zitten. Zo’n wereldwijd fenomeen wordt niet door een jaartje minder autorijden teniet gedaan. Het afremmen van deze processen nu, als we die tenminste gaan afremmen, zal pas enig effect hebben op de zeer lange termijn. Een mammoettanker ligt immers ook niet in een keer stil.
@Nina
“Met denken dat wij klimaatverandering kunnen tegenhouden door maatregelen dichten wij onszelf teveel macht toe, denk ik.”
We inderdaad hebben niet zoveel te vertellen over de zon nee. Die doet waar die zin in heeft. En de notie dat het controleren van een enkel gasje dat 400 miljoenste van je atmosfeer vormt op magische wijze een stabiel klimaat gaat opleveren is al helemaal vermakelijk.
@ Hans
Ik begrijp dat temperatuurstijging op aarde helaas een kettingreactie teweegbrengt.
Afgezet tegen het minder vliegen en rijden in 2020 zijn de CO2 of stikstof reducties die we behalen met bijv.:
– oude diesels weren in de binnenstad
– electrische auto’s rijden
– max. 100 km op de snelweg
druppels op een gloeiende plaat. Dat was mijn onderliggende punt.
Als het wereldwijde minder vliegen en rijden in 2020 al niet helpt (zoals Hans ook schetst) wat is dan het verdere nut van alle maatregelen?
Ik denk nl. niet dat we dat lage wereldwijde brandstof uit 2020 snel nog een keer gaan halen.
Hallo Nina,
er zullen ingrijpende maatregelen noodzakelijk zijn.
Leuk of niet. Dus:
Radicaal kappen met fossiele energiebronnen.
Herbebossen op wereldschaal om ervoor te zorgen dat bomen CO2 uit de lucht halen. Grootschalige natuurherstelprogramma’s doorvoeren.
CO2 belastingen invoeren. Gesleep van voedsel door vrachtverkeer tegen gaan.
Groene gordels aanleggen in landen rond de Sahara om woestijnvorming tegen te gaan.
Isolatie van woningen op grote schaal.
Automobiliteit aan banden leggen.
Consumptiepatronen aanpassen.
Drastisch terugdringen van vliegverkeer en inperking van ongebreideld toerisme wereldwijd.
Vleesconsumptie drastisch beperken.
Circulaire landbouw invoeren.
Veestapel halveren.
Zonnepanelen op ieders dak.
Dit zijn geen ‘groene hobby’s’ maar helaas noodzakelijke maatregelen om te voorkomen dat het klimaat wereldwijd verder op hol slaat en de aarde een planeet wordt zoals Venus.
Kortom: keihard aan de noodrem trekken.
@Nina: het is onzin om je alleen te fixeren op brandstofgebruik. De huidige levenswijze van het grootste deel van de wereldbevolking vraagt om een volstrekt onhaalbaar energiegebruik, dat tot nog steeds tot verdere uitputting van de op aarde aanwezige hulpbronnen leidt. Dit kan alleen tot de conclusie leiden dat de menselijke soort regelrecht naar de ondergang gaat en een heleboel andere soorten met zich zal meeslepen. Zoals gezegd vrees ik dat zelfs een radicale omslag al te laat is. Moeten we dan misschien maar handelen alsof het ons allemaal niet meer kan schelen? Daar lijkt het, gezien sommige reacties, wel op.
meer zonnepanelen: meer werk in Chinese concentratiekampen
meer electrisch rijden: meer slaven in de mijnen
meer biomassa: meer oerboskap in andere landen
etc. etc. etc. klassiek nimby gedrag., ik ben groen (omdat ik het kan!!!, niet omdat ik het wil), de rest…who cares.
Grappig dat er minder, minder geroepen wordt. maar het resultaat dus meer, meer meer is.
Ook de naiviteit in sommige reacties: “8 miljard mensen moeten minder consumeren.” (volstrekt loginsch en ben het er ook mee eens) Maar, laat nu net een heel groot deel van die 8 miljard steeds welvarender worden en dus ons consumeerpatroon gaan nastreven. Daar ligt het probleem en uiteraard de oplossing. Minder mensen zou overigens ook handig zijn, maar dat is kennelijk nog een taboe.
Ook blijkt vaak dat de groen roepers, de grootste consumenten zijn en gezien de fastfashion die de boventoon voerde in de groep, en dat ik vooral filmende nieuwe smartphones zag… klopt dat ook.
Oplossing energie is overigens gewoon kernenergie en omdat bouwen daarvan eventjes duurt. gewoon nog gas. Niet moeilijker maken dan het is.
Consuminderen is de oplossing.
De footprint van iemand die in armoede leeft, is vele malen kleiner (geen auto, koudere woning in de winter, minder kleding, enz.).
In de rijke landen doen we alles om de levensstandaard hoog te houden en dat leidt slechts tot consumeren (zonnepanelen, isolatiematerialen, driedubbelglas, elektrische auto’s, warmtepompen, enz.).
Daarnaast is het vanuit een ivoren toren wel erg makkelijk om arme landen in de wereld te zeggen dat zij ons welvaartsniveau niet mogen halen. Ik denk niet dat dat gaat werken eigenlijk.
@Nina: helemaal mee eens. Helaas lopen er over de hele wereld veel te veel Scherpschutters rond die absolute vrijheid willen om als lemmingen de mensheid en veel andere diersoorten naar de ondergang te voeren.
@ Nina, @ Lexus 👍