Honderden mensen bij demonstratie in Utrecht tegen langstudeerboete Honderden mensen bij demonstratie in Utrecht tegen langstudeerboete

Honderden mensen bij demonstratie in Utrecht tegen langstudeerboete

Honderden mensen bij demonstratie in Utrecht tegen langstudeerboete
Foto's: Bas van Setten
De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) organiseerde zaterdag in Utrecht een landelijke demonstratie tegen de zogenoemde langstudeerboete. Een paar honderd mensen deed mee aan het protest.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) organiseerde zaterdag in Utrecht een landelijke demonstratie tegen de zogenoemde langstudeerboete. Een paar honderd mensen deed mee aan het protest.

In de plannen van het nieuwe kabinet is te lezen dat de langstudeerboete weer wordt ingevoerd. Dit betekent dat studenten die meer dan een jaar uitlopen 3.000 euro boven op het collegegeld moeten gaan betalen. “Deze maatregel versterkt alle grote pijnpunten voor studenten: krappe financiën, verslechterd mentaal welzijn en de gebrekkige ruimte voor participatie aan de maatschappij”, aldus de LSVB.

Onder de noemer ‘Stop de Langstudeerboete, Focus op Studenten en Leren’, werd zaterdag in Utrecht een demonstratie georganiseerd tegen de plannen van het nieuwe kabinet. Het protest begon om 14.00 uur op het Jaarbeursplein. Vanaf een podium spraken verschillende mensen de paar honderd demonstranten toe.

Tekst loopt door onder afbeelding

Na ongeveer een uur begon de menigte aan een mars door de stad. Vanaf het Jaarbeursplein liepen zij via de Van Sijpesteijntunnel het centrum van Utrecht in. Onderweg riepen de demonstranten allerlei leuzen waaronder ‘Drieduizend euro? Op je muil’. Via de Neude en het Janskerkhof liep de menigte richting de Dom, om vervolgens via de Zadelstraat en Moreelsebrug weer te eindigen op het Jaarbeursplein.

38 Reacties

Reageren
 1. Vincent

  Het is helemaal geen boete – het is eigenlijk gewoon een terugbetaling van de subsidie die alle studenten van de overheid krijgen om te zo goedkoop te kunnen studeren. Als de overheid je een subsidie geeft om iets te doen, en dan doe je het niet, dan moet je het terugbetalen – heel eenvoudig en eerlijk.

 2. JdV

  Als ze de tijd die ze hier aan kwijt waren inclusief vervoer, maken van borden etc hadden besteed aan hun studie kregen ze wellicht geen boete omdat ze wel op tijd klaar zouden zijn 😁

 3. Jan

  Bizarre gedachte van de nieuwe regering. Studenten kunnen om allerlei reden vertraging hebben in hun studie, door niet vinden van juiste Master plek, ingrijpende privé omstandigheden etc. Vrijwel geen enkele student wil zijn studie langer maken dan nodig is omdat ze snel willen( en kunnen ) werken.
  Ik vrees dat deze kortzichtige regering waar nu al maar 39% van de mensen nog maar vertrouwen in heeft voor vele ondoordachte zaken zal zorgen. De grootste partij gevraagd zich nu nog ” netjes” maar het zal blijken dat wat ze in het verleden hard op zeiden, nu nog steeds vinden…

 4. ingewikkelde tijden

  Ik zat als begin jaren 90 student nietsvermoedend opeens in die optocht.
  Het protest leek ditmaal vredelievend van aard maar ik heb het einde niet afgewacht, dus wellicht dat ook dit protest in gedoe met sjaaltjes is geeindigd.
  Tenenkrommend om te horen en te zien hoeveel van die (sociaal-) economische thema’s en leuzen door elkaar worden gebruikt voor dit soort kabinetsplannen.
  Om maar een dwarsstraat te noemen; ik zie de studerende jeugd van tegenwoordig voornamelijk in parken liggen te chillen, zich lavend aan broodjes zalm en van die dure koffie’s en zo.
  Dat was in mijn studietijd wel anders; voor 1 gulden 50 bij de Mensa dagelijks de warme hap halen.
  Nee studeren lijkt toch sedert een jaar of 15 vooral op een beleving. En dan is zo’n langstudeerboete toch maar onhandig in de portemonnaie…
  Eigen gedrag nu eerst zegt deze student op leeftijd dan maar. Helaas voor dovemansoren…

 5. Geenstijl@Utrecht.

  Tja op kosten van de maatschappij feestvieren is ook zo’n ding, of zgn protesten/ slooppartijen organiseren omdat het zo leuk, onder het mom van demonstreren.

 6. Realist

  Dit klinkt zo verwend en elitair, lanterfanten doe je maar in eigen tijd. Je moet gewoon studeren en je mag er zelfs een jaar langer over doen. Hup, aan de studie of anders aan het werk.

 7. FH

  Iedereen die na ’95 is gaan studeren kreeg en krijgt geen stufi. Die broodjes zijn door bijbaan of lening (steeds meer belast).

 8. Ron

  Studeren is altijd al iets geweest wat voor de meeste studenten hard werken was, zeker ook zij die een bijbaan nòdig hebben om financieel rond te komen. Ja en als de tentamens van het kwartaal weer af zijn dan is er feest. Mag dat soms niet? Ik lees hier heel veel vooroordelen van mensen die of zelf niet gestudeert hebben of die al zo lang geleden zijn afgestudeerd dat ze in een volgende levensfase zitten en zo zich minder in studenten herkennen.

  De groep die nu in de politiek zit genoot destijds een volledige uitkering als studietoelage en mochten zo lang studeren als ze wilden. Volgens die huidige politici is dat heel slecht voor zowel student als maatschappij. Als dat waar zou zijn verklaard dat wel hun wraakzuchtige cynische houding tegen de huidige maatschappij en mogen we onze borst nat maken.

 9. de Kreek

  Laatst nog een vriend van mij zoon vertelde die studeerde, vertelde dat hij er een jaartje tussen uitging om van het leven te genieten, dat moet natuurlijk iedereen voor zich zelf weten, wat ze doen, maar daar hoef de belastingbetaler toch niet aan mee te betalen.
  Ik weet nog dat ik studenten tegen kwam in de jaren ’80/’90 die al tegen de 50 jaar liepen en nog steeds studeerde en nog geen één universiteitsdiploma in hun bezit hadden, maar wel al 30 jaar studeerde op kosten van de staat (belastingbetaler).
  Ik heb echt geen medelijden met deze lui, want als ze klaar zijn en je zou zo figuur nodig hebben, dan liegt hun uur loon echt niet en dan krijg je ook te horen, ja, wij hebben wel heel veel geld geïnvesteerd in ons zelf en dat moet een keer uitbetaald worden.
  Ik wil even zeggen dat ik al mijn school diploma’s in de avonduren helemaal zelf heb moeten betalen en echt geen cent van de overheid kreeg, dus deze studenten moeten niet zeiken.

 10. Ingewikkelde tijden

  @Ron,

  Je hebt helaas ongelijk; de generatie die in de jaren 90 studeerden kregen 2 keer modaal tijdens hun studie om rond te kunnen komen en niet slechts een lullige uitkering. Daarnaast heb ik ook nog bekenden en vrienden die nu nog steeds studeren en aan studie 15 bezig zijn en dit alles op kosten van de samenleving!
  En tot slot; hebben gestudeert is met een d.

 11. Zomaar

  Demonstraties worden steeds meer de orde van de dag als deze rechtse regering erkomt

 12. Scherpschutter

  Verbijsterend…Studenten betalen slechts 3.000 Euro per jaar voor een dienst die in werkelijkheid tussen de 8.500 Euro en 10.000 Euro per jaar kost (een ander betaalt deze kosten al voor je…) en dan ga je de straat op om te protesteren als je gevraagd wordt zelf wat extra te betalen (niet eens het volledige bedrag) als je langer over je studie doet dan voorgeschreven is of redelijkerwijs verwacht mag worden…?

  Schaamteloos parasietengedrag! Je gaat maar extra je best doen of een opleiding volgen die beter bij je niveau past. Wellicht is het MBO een betere match. Helemaal niets mis mee en de maatschappij schreeuwt om extra automonteurs.

 13. peter

  Gewoon studeren, lallen,zuipen en feest vieren kan altijd nog na je studie.

  Als ik in het centrum loop, zie ik alleen maar feestvierende studenten, gewoon op tijd je studie afmaken, niet mee lopen in Pro Palestijnse demonstraties, geen universiteiten slopen….gewoon studeren!

 14. JdV

  Iedereen mag wat mij betreft zijn of haar helel leven studeren. De 1e 5 jaar op kosten van de maatschappij. Daarna op eigen kosten. Klaar.

 15. Ingewikkelde tijden

  @Zomaar,

  Dat rechtse kabinet is nog niet geinstalleerd terwijl de protesten en demonstraties al niet meer te tellen waren, de afgelopen jaren.
  Nee, een rechts kabinet heeft daar niets mee van doen verder.
  Het lijkt alsnog 2 jaar ophokplicht door Corona de mensen hier te lande geen goed heeft gedaan. En dan heb ik het met name over de generaties geboren tussen 1985 en 2005.
  Ik zie het op mijn werk, op school, in de kroeg, met wil niet meer naar elkaar luisteren lijkt het wel.
  Zenden zenden zenden lijkt het na post-Corona tijdperk te zijn.
  Dat protest van gisteren is daar ook weer een goed voorbeeld van.
  Eigen gedrag eerst. Kom daar nog maar eens om.

 16. Nina

  @ Zomaar

  Er is veel te veel opgetuigd dat met gemeenschapsgeld omhoog wordt gehouden, terwijl gemeenschapsgeld bedoeld is om zaken goed te regelen voor de inwoners en om de kwetsbaren/armen te helpen.

  Er gaan inderdaad heel veel (zelfredzame) mensen moeten wennen aan de socialere wind die er komt die deze geldkraan dichtdraait.

  Een jaar extra voor een studie zou voldoende moeten zijn. Wordt je onverhoopt ziek, dan is er de bijstandsuitkering.

  Een EV, zonnepanelen en een warmtepomp hoeven niet gesubsidieerd te worden. Deze worden nl. veelal door kapitaalkrachtige mensen aangeschaft.

  En zo is er nog veel meer, dat hopelijk de komende jaren wordt gecorrigeerd en toewerkt naar een socialer beleid.

 17. WvR

  @Ingewikkelde tijden 23/6/2024 – 10:34:
  “…de generatie die in de jaren 90 studeerden kregen 2 keer modaal tijdens hun studie…”

  Euh, pardon?
  Volgens mij kreeg ik toch echt per maand maar 600-en-een-beetje gulden (270-en-een-beetje euro) overgemaakt als uitwonenden beurs.

  Ik heb de cijfers niet voorradig, maar ik durf blind te zeggen dat 600 gulden niet 2x modaal was. Zelfs geen 1x of 0,5x modaal.

 18. FH

  Correctie: Al iedereen die na ca 2015 is gaan studeren kreeg en krijgt ook straks geen stufi. Die broodjes worden betaald door bijbaan of lening (die steeds meer gewoon belast is belast) en bij een tussenjaar schrijf je je normaliter uit (spaart je collegegeld) en werk je onderweg of vooraf. Echt zwaar verouderde vooroordelen!

 19. Rob H.

  Potverdikkie. Toch iets verkeerd gedaan, toen ik begin jaren negentig studeerde. Want ik kreeg bepaald geen 2 keer modaal en moest echt bijverdienen.

  En als je met studie nr. 15 bezig bent, dan betaal je die toch echt zelf. Net zoals tussenjaren.

  Kortom, het nepnieuws tiert weer welig. Meer geld naar het onderwijs!

 20. Wim

  “Ik kan dat niet betalen”, houdt die mevrouw op de eerste foto prominent boven haar hoofd. Nou mevrouw, dan is de oplossing simpel: gewoon een schepje er bovenop en harder studeren.

 21. Sj

  3.000 euro, waar hebben we het over? 1 maandsalarisje van je eerste baan na na je studie. Peanuts

 22. Hele ingewikkelde tijden

  @ Ron,

  In aanvulling op @ Ingewikkelde tijden: verklaard in je voorlaatste regel is met een t.

 23. Ingewikkelde tijden

  @WvR,

  Betrof een gevalletje stijlfiguur ‘humor’. Ik geef toe, ook dit weer een lastig te duiden stijlfiguur.
  Het was vooral als reactie op de onzin van ene Ron.
  Ik kreeg zelf overigens 125 gulden van de staat. En de rest er gewoon bijverdiend. Niets mis mee en goed voor de weerbaarheid en zelfstandigheid later in het leven.

 24. Nina

  Gewoon zelf je brood smeren voor tussen de middag (geen lunch halen op de uni), boodschappen doen bij de goedkopere supermarkt (niet bij AH), beurtelings koken om samen te eten (geen bezorgdienst), één merkloos biertje drinken met studiegenoten in het stadspark (niet zes op een terras aan de oude gracht), slechts af en toe uit (eten), minder studiereizen en nog maar één keer per maand flink doorzakken om hersencellen te behouden/je lever te sparen.

  Bespaarmogelijkheden genoeg om geld over te houden en voldoende tijd om te studeren.

  Keuzes, keuzes.

 25. WJM

  Ik kan niet tegen dat verongelijkte toontje van die protesterende studenten! Wat een onvolwassen gedrag van die groep mensen zeg!
  Zodra de zon schijnt zitten de Utrechtse terrassen vol met studenten en in het weekend puilen de kroegen etc. uit! Is daarvoor wel geld?

 26. Maria

  Mijn hemel wat een kleuters. Je hebt een jaar uitloop en pas als je nog langer uitloopt moet je betalen. Het heet niet voor niets LANGSTUDEERboete. Gewoon een beetje doorwerken jongeheren en jongedames, dan hoeft er ook niets betaald te worden.

 27. Binnenstadbewoner

  En dan te bedenken dat studenten nog maar een jaar geleden protesteerden voor verlaging van het BSA omdat dit volgens hen voor extra druk zorgt en ten koste gaan van studentenwelzijn. Wat moet dat deze maatregel dan wel niet doen voor het studentenwelzijn? Bij deze plannen hoort juist een verzwaring van het BSA zodat studenten die de studie niet aankunnen vroegtijdig afhaken. Het kan verkeren …. .

 28. WvR

  Ingewikkelde tijden 23/6/2024 – 12:52

  Lastig te duiden stijlfiguur, laten we het daar op houden 😉

  Anders dan dat:
  Inderdaad, je kreeg een hulpje van de staat, de rest moest je zelf rooien, je ouders rooien, of bijlenen.

  En ben van al het zelf rooien nooit slechter of dommer geworden, sterker nog: Veel van geleerd. Magazijn medewerker, supermarkt medewerker., schoonmaakploeg Unox, ploegendienst, vrachtwagen chauffeur, krantenwijken, horeca: Alles.

  Het geeft tijd één en ander te overdenken:
  Mensen, je eigen toekomst, bescheidenheid.
  Want dit gaat (theoretisch) niet je eindstation zijn, waar het voor velen met wie je in al die plekken samen werkte wel is.

 29. Adriaan

  Als je een maximale snelheid invoert, handhaaf je dat met een boete.

  Voor te lang studeren werd collegegeld eerder sterk verhoogd, nu noemt men het een boete. Kan. Dat is altijd nog beter dan je bull net voor de streep niet meer kunnen krijgen.

  En wat kostte die studie de student? Feitelijk toch eigenlijk niks…….., de staat echter wel. Zeker 50k per student per jaar……

 30. KoekEnPeer

  @WvR
  600-en-een-beetje in 1990 vertaalt zich naar ongeveer 1300 per maand nu. Het is geen 2x modaal, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld huurprijzen die sterker zijn gegroeid dan inflatie dan zou ik zeggen dat in de jaren 90 je wel meer waar kreeg voor je geld.

  bron:
  https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/prijzen-toen-en-nu

  ====
  Studeren is duurder dan eerst, zeker als studiefinanciering steeds meer aan banden wordt gelegd. Voor veel mensen is het gewoon te duur om bijvoorbeeld opzichzelf te wonen, waardoor ze langer bij hun ouders moeten blijven wonen. Dat is jammer voor de sociale vorming die je kan krijgen van wonen met leeftijdsgenoten. Het probleem is niet de 3000 euro die er nu bijkomt, het is dat studeren in het algemeen gewoon steeds duurder wordt. Natuurlijk zijn er mensen die meer feesten dan studeren, maar die waren er altijd al. Niet alle studenten feesten.

 31. WvR

  @KoekEnPeer 24/6/2024 – 10:19
  Als je wat beter had gelezen, had je gezien dat ik het over 600 Gulden heb, niet 600 Euro.
  600 gulden = +/- 270 euro.
  En als je dat door je CBS rekenmachientje haalt kom je uit op 580 euro nu.

 32. Koel Hoofd

  Heel hard piepen jaren voordat ze uberhaupt met vermijdbare boetemaatregelen in aanraking komen? Watjes.

  Ten eerste
  De studietijd welke ze voor een studie krijgen is de nominale studieduur + 1 heel jaar. Ook als er een tweede studie bij wordt gedaan geldt die regel voor het wettelijke collegegeld tarief.

  Die 3 mille boete voor ultratraag studeren komt pas om de hoek kijken NA de nominale studieduur + 1 jaar. Dus als ze bijvoorbeeld 5 jaar over een bachelor willen gaan doen waar ze 4 jaar over mogen doen terwijl er 3 jaar voor staat.

  Ergo, indien ze die 3 mille boete willen vermijden omdat ze dat niet kunnen/willen betalen, zit er maar een ding op: beetje meer studeren en iets minder socialiseren. Want voor dat laatste hebben ze nog de rest van hun leven de tijd, voor goedkoop studeren op kosten van de belastingbetaler niet.
  Voor echte studievertragende calamiteiten (overlijden, mantelzorg, ziekte etc) maar ook voor bestuurlijke activiteiten zijn er namelijk al heel lang een scala regelingen.

  Ten tweede
  Hun voorgangers hadden met veel stringentere regels te maken omdat de prestaties volgens Den Haag achterbleven terwijl de kosten van onderwijs na de invoering studiefinanciering basisbeurs uit de klauwen liep. Bijvoorbeeld de harde eis in de jaren negentig om de propedeuse van 60EC of 42 oude studiepunten (1680 studielasturen) binnen één jaar succesvol af te ronden, anders mochten ze niet door omdat ze hadden laten zien het niveau en tempo niet aan konden.
  Is mij destijds ook precies zo verteld.

  Die eis is al lang geleden afgezwakt (60EC in 2 jaar) omdat moderne studenten uit het moderne ‘nieuwe leren door gezellig samen in groepjes doen onderwijs’ niet eens de propedeuse haalde terwijl de lump sum financiering wel tegenprestaties van de opleiding eist. Tegenwoordig moeten UU/HU bachelor studenten slechts 45EC (1260 studielasturen) in het eerste jaar halen voor een positief bindend studieadvies terwijl de propedeuse dan nog niet eens is afgerond.

  Ik hoor studenten ook vaak roepen dat ze recht hebben op de beste studententijd van hun leven. Dat is een misvatting.
  De enige reden dat hun ouders die studententijd de beste tijd van hun leven vonden is omdat ze toen nog vrijgezellie waren, geen kinderen of partner met sociale verplichtingen hadden, ook geen hypotheek of baan die dat volwassen leven moet betalen, om over alle bijkomende zorgen nog maar te zwijgen. Ze hadden als jongere alle vrijheid die ze later als volwassene niet meer hadden en pas weer na hun pensioen zullen terugkrijgen. Dat is toch iets anders dan de eis van die jonge studenten om te kunnen feesten op kosten van de belastingbetaler.

 33. -

  Waarom denk u dat het begrotingstekort wordt veroorzaakt door studenten? Studenten hebben het al moeilijk om van dag tot dag te leven met huur en geen studiebeurs. Dit is alleen maar om meer mensen in de schulden te steken.

 34. Jac

  Koel Hoofd!

  De ban is gebroken. Nooit eerder kon ik je posts pruimen. Maar deze is spot on!

 35. Pensio Ada

  Iets minder op het terrasje hangen en lekker in de boeken dat scheelt duiten .mocht het dan een jaartje fout gaan kan je de boete gewoon betalen. Biertje 5 euro/ wijntje 7 euro.dat hakt er wel in .zolang jullie de terassen bevolken weet de politiek dat er nog steeds wat te halen valt bij de terras student.

 36. Pee

  Ik kan het niet betalen , zie ik op een bordje staan.
  Dan moet je wat anders gaan doen wat je wel kan betalen.

 37. Wim Vreeswijk

  Luilekkerland? Wie zal dat betalen ?

 38. Toine Goossens

  @KoelHoofd,

  Juist. Ik lees commentaren van ß studenten. Die betogen dat alfa’s en gamma’s niet studeren maar een opleiding volgen. Zo groot ervaren zij het verschil in studiedruk. ß studenten hebben de tijd niet om te demonstreren.

  De alfa’s en gamma’s op de foto’s lopen daar omdat zij dan niet meer naar festivals kunnen en de binnenstad bewoners niet meer uit hun slaap kunnen houden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).