Om de katholieke organisatie in Utrechter sterker te maken wordt er al jaren gesproken over een fusie van de drie stadsparochies. Financieel gaat het slecht met de parochies in Utrecht en het aantal kerkgangers neemt steeds verder af. Onderdeel van de plannen is het verkopen van de Catharinakerk. Een petitie om de kerk open te houden heeft inmiddels honderden ondertekenaars.
Afgelopen november is een Visie op fusie gepresenteerd. Hierin staan de plannen beschreven hoe de drie kerkelijke organisatie samen verder moeten werken. In deze visie staat dat samenwerking noodzakelijk is om de stadsparochie ook op lange termijn levensvatbaar te houden.
In de visie staat ook beschreven dat enkele kerken afgestoten moeten worden. Er zijn namelijk hoge kosten verbonden aan het openhouden en het gebruiken van de gebouwen. Het gaat dan om de Utrechtse St. Gertrudiskerk, de St. Josephkerk en de St. Catharinakerk.
Catharinakerk
De Catharinakerk aan de Lange Nieuwstraat is de thuisbasis van kardinaal Eijk. Hij is de leider van de aartsbisdom Utrecht, 1 van de 7 katholieke gebieden in Nederland. Deze kerk staat dus op de nominatie om verkocht te worden. Al eerder werd er gesproken over een verkoop aan het Museum Catharijneconvent.
Het afstoten van deze kerk leidt echter ook tot protest. Ruim 460 mensen hebben een petitie ondertekend die het parochiebestuur oproept om de Catharinakathedraal open te houden. In de petitie staat: “Het sluiten van de kathedraal en daarmee het wegnemen van de zichtbaarheid van het katholicisme in de binnenstad zal groei van de gemeenschap in de toekomst in de weg staan.” De ondertekenaars verzoeken: “Om de kathedraal ten minste als binnenstadskerk te behouden en er geen museum van te maken.”
Ondertussen wordt er ook gezocht naar een nieuwe zetel voor kardinaal Eijk. Er wordt gesproken over het verhuizen van de zetel naar Apeldoorn, maar bij het Nederlands Dagblad is te lezen dat er gesproken wordt over de Aloysiuskerk aan de Adriaen van Ostadelaan en eerder werd de Augustinuskerk aan de Oudegracht genoemd.
Donderdag is de eerste bijeenkomst in een serie van drie over de plannen voor fusie. In de nabije toekomst moet meer duidelijk worden over de uitwerking van de plannen van de toekomst van de Catharinakerk.
4 Reacties
ReagerenDeze petitie is grote onzin. Er zijn zegge en schrijven 68 parochianen die een vaste bijdrage aan de kathedraal betalen. Alle ondertekenaars boven die 68 liegen.
Laat degenen die deze petitie hebben opgezet met naam en toenaam naar buiten treden en hun bedoeling uitleggen. Die is, als ik het goed begrijp het in diskrediet brengen van de bisschop van Utrecht. Die pleegt in hun ogen namelijk heiligschennis.
De kathedraal heeft jaarlijks een tekort van meer dan € 100.000. Dat tekort wordt opgehoest door de andere kerken van Katholiek Utrecht. Die vinden dat het nu wel genoeg is geweest.
Toine, Wat een ongenuanceerde reactie. Niet enkel kan dit ook met de andere geloofsgemeenschappen gebeuren en zou solidariteit je sieren, maar ook is de symboolwaarde van de Catharina voor de katholieke identiteit van alle Utrechtse katholieken groot!. Ze is onze enige Middeleeuwse kerk, iets om trots op te zijn! De Bisschop heeft met de voorgenomen sluiting niets te maken. Daar heeft het parochiebestuur de hand in. Aan hen is die petitie dan ook gericht. Hun afweging is, net als de jouwe in deze reactie, enkel een financiële. Als we dan toch alle Utrechtse kerken sluiten dan heb ik liever dat de Catharina overblijft dan welke andere in de Fuserende parochies
@Maarten, het is niet de enige Middeleeuwse kerk hoor…wel de enige Katholieke.
Het bestuur kan en mag niks besluiten over sluiten van de kerken. Dit is altijd in overleg met het Bisdom. Het bisdom doet nu net alsof zij geen eindverantwoordelijke zijn in dit proces. Zij zijn eigenaar van de panden en op verzoek van het bisdom moeten parochies worden samengevoegd en kerken worden gesloten. Niet andersom. Betreft de St. Catharinakerk, natuurlijk is de gemeenschap niet zo groot als ze in de media willen voordoen, maar het is lovenswaardig dat zij opstaan voor hun kerk en gemeenschap en deze nu toch een doorstart krijgt. Het bisdom zou het dan ook sieren om samen met het bestuur met een plan te komen om deze kerk en de andere kerken in Utrecht een toekomst te geven en niet rigide kerken te blijven sluiten. Daarnaast verwacht ik dat er geen andere kerken meer gaan sluiten in Utrecht, aangezien de st. Catharinakerk juist het slechtste loopt van allen.