Honderden stukken perkament onderzocht in Utrecht: ‘Een goudmijn’ | De Utrechtse Internet Courant Honderden stukken perkament onderzocht in Utrecht: ‘Een goudmijn’ | De Utrechtse Internet Courant

Honderden stukken perkament onderzocht in Utrecht: ‘Een goudmijn’

Honderden stukken perkament onderzocht in Utrecht: ‘Een goudmijn’
Het Utrechts Archief heeft een tentoonstelling over een groot onderzoek naar honderden stukken perkament en papier uit de Middeleeuwen. Het gaat om afgedankte stukken die nieuwe informatie over deze periode onthullen.

Het Utrechts Archief heeft een tentoonstelling over een groot onderzoek naar honderden stukken perkament en papier uit de Middeleeuwen. Het gaat om afgedankte stukken die nieuwe informatie over deze periode onthullen.

Gebouwen en gebruiksvoorwerpen uit de Middeleeuwen zijn grotendeels verdwenen en er werd veel minder geschreven dan tegenwoordig. Wat er wel werd vastgelegd, is vaak ten prooi gevallen aan branden, plunderingen, overstromingen, insectenvraat en de oorlogen van de Reformatie.

De vele fragmenten die nu zijn ontdekt, is dan ook bijzondere aanvulling op de hoeveelheid handschriften die uit de Middeleeuwen bewaard zijn gebleven. Vaak werden afgedankte stukken perkament hergebruikt bij het inbinden van nieuwe boeken. De stukken die zijn onderzocht komen uit oude boekbanden.

Minieme fragmenten

De laatste jaren zijn honderden stukken perkament en papier uit de Universiteitsbibliotheek Utrecht en Het Utrechts Archief onderzocht. Soms ging het om minieme fragmenten van enkele centimeters, soms over grote documenten van meerdere pagina’s.

Het gaat om stukken over zaken als het geloofsleven, eetgewoonten, de dichtkunst, geneeswijzen en astrologie. “Het onderzoek leverde spectaculaire resultaten op: zo werd het enige bekende handschrift van een tekst die teruggaat op de Christelijke theoloog Novatianus ontdekt en kwamen er nooit eerder beluisterde middeleeuwse muziekstukken boven tafel”, schrijft Het Utrechts Archief.

Onverwachte ontdekkingen

Volgens Prof dr. Marco Mostert van de Universiteit Utrecht is het onderzoek naar dit ‘afval‘ van groot wetenschappelijk belang: “Het levert niet alleen onverwachte ontdekkingen op, maar blijkt bovendien een goudmijn voor onderzoek naar de middeleeuwse schriftcultuur in het algemeen. Ons beeld van de Middeleeuwen wordt er ingrijpend door veranderd  ̶  en niet alleen in Utrecht!”

Er is naast de tentoonstelling ook een boek, Perkament in stukken, uitgebracht. Het onderzoek is grotendeels gedaan is door mediëvisten en masterstudenten Medieval Studies van de Universiteit Utrecht. In de gelijknamige tentoonstelling in Het Utrechts Archief wordt het onderzoek toegelicht én zijn de mooiste en meest aansprekende handschriften te zien.

Ontwerp: Frankie Tjoeng

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).