Interviews met werknemers U-stal: “Als ik vriendelijk doe, krijg ik vriendelijkheid terug” | De Utrechtse Internet Courant Interviews met werknemers U-stal: “Als ik vriendelijk doe, krijg ik vriendelijkheid terug” | De Utrechtse Internet Courant

Interviews met werknemers U-stal: “Als ik vriendelijk doe, krijg ik vriendelijkheid terug”

Interviews met werknemers U-stal: “Als ik vriendelijk doe, krijg ik vriendelijkheid terug”
DUIC brengt naast elke dag online het laatste nieuws ook achtergronden in de papieren krant. Wil je de hele krant nog eens in zijn geheel nalezen? Kijk dan onderaan dit bericht.

DUIC brengt naast elke dag online het laatste nieuws ook achtergronden in de papieren krant. Wil je de hele krant nog eens in zijn geheel nalezen? Kijk dan onderaan dit bericht.

Ze zien duizenden Utrechters per jaar, dag in dag uit. Toch wisselen ze vaak maar drie woorden met hun klanten: de werknemers van de fietsenstallingen. Alleen al bij het Jaarbeursplein komen er dagelijks zesduizend mensen per dag om hun fiets te stallen. Wie zijn de mensen die ons stalen ros bewaken? Waar halen ze hun passie vandaan? En wat vinden ze van hun werk?

U-stal medewerker 01 - JeanNaam: Jean-Pierre Vlieland
Leeftijd: 49
Geboren in: Utrecht, Nederland
Bij U-stal: sinds 2014

“Ik ga altijd met plezier naar mijn werk, op de fiets. In de stalling zet ik hem netjes neer zodat ik het goede voorbeeld kan geven. Per dag komen hier honderden mensen hun fiets stallen, veel van hen iedere dag. Wanneer ik iemand een tijd niet zie, kan ik hem of haar wel missen. Dan vraag ik me af of ze op vakantie zijn of misschien ziek. Van de vaste klanten weet ik hoe ze heten, wat voor een werk ze doen, wat hun idealen zijn. We praten bijvoorbeeld over hoe het zou zijn als we zouden leven in een ecologische samenleving, waar iedereen elke dag te eten en te drinken heeft. Ik zou het mooi vinden als iedereen in de wereld meetelt. Ik heb veel gewerkt binnen de hulpverlening, dat doe ik nu eigenlijk nog steeds. Als iemand binnenkomt zie ik al aan z’n gezicht hoe het gaat. Je mensenkennis blijft door dit werk actueel en op peil. Er zijn mensen die altijd haast hebben, maar ook genoeg die een praatje met me maken. Ik hoor alles: van scheidingen tot naar welk concert ze gaan. Ik sta iedere dag in de stalling van de Zadelstraat. Wanneer mensen zeggen dat ze mij een leuke gastheer vinden, vind ik dat het mooiste compliment om te horen. Met de jaarwisseling gaf een vrouw die hier vaak komt een grote cake van de Domtoren. Ze zei daarbij: ‘Omdat je zo’n aardige bewaker bent’. Dat vond ik zo leuk.”

“Er zijn mensen die altijd haast hebben, maar ook genoeg die een praatje met me maken. Ik hoor alles: van scheidingen tot naar welk concert ze gaan”

U-stal medewerker 02 - AchmedNaam: Ahmed Ouadai
Leeftijd: 47
Geboren in: Casablanca, Marokko
Bij U-stal: sinds 2014

“Ik ben geen gesloten persoon, maar een open boek. Als jij mij wat vertelt, vertel ik jou wat. Zo leren we van elkaar. Bij de Jaarbeurs-fietsenstalling komen per dag zo’n zesduizend mensen. Tijdens de spits heb je echt geen tijd om een babbeltje te houden, maar anders doe ik het graag. Als je plezier hebt in je werk maakt het niet uit wat je doet. Soms doen mensen minachtend, maar daar trek ik me niets van aan. Ik vind het hartstikke leuk en het werk moet toch gebeuren. Ik ben wel alerter geworden door alle rare dingen die je in de media hoort. Ik vind altijd dat je bij jezelf moet beginnen, ik praat met iedereen en houd het open. Ik zeg altijd: er zijn vieze groenten en gezonde groenten. Ik voel me wel verantwoordelijk om uit te leggen dat niet alle appels verrot zijn, maar niet verantwoordelijk om de daden uit te leggen. Ik heb gemerkt dat toen ik naar Nederland kwam, de samenleving meer bij elkaar dan uit elkaar was. Medemenselijkheid is belangrijk. Als jij niemand helpt, helpen ze jou ook niet. In mijn nachtdiensten kom ik veel dronken mensen tegen. Wanneer een meisje aangeschoten de stalling in loopt, speelt mijn vadergevoel op. Dan zorg ik altijd even dat ze een taxi belt of haar moeder, zodat ze veilig thuiskomt. Het liefst draai ik ochtenddiensten, zodat ik mijn kinderen ‘s middags uit school kan halen.”

“Wanneer een meisje aangeschoten de stalling in loopt, speelt mijn vadergevoel op. Dan zorg ik altijd even dat ze een taxi belt of haar moeder, zodat ze veilig thuiskomt”

U-stal medewerker 03 - AdiNaam: Adi Rafael
Leeftijd: 58
Geboren in: Aruba
Bij U-stal: sinds 2014

“Ik ben blij met mijn baan. Ik werk zes dagen per week: drie dagen bij de fietsenstalling in Hoog Catharijne en de andere bij de mobiele fietsenstalling op de Neude. Ik vind het fijn dat ik iets te doen heb en dat ik het werk leuk vind. Dat is heel belangrijk, werk moet je niet forceren. Ik wil in mijn werk een beetje losjes zijn, maar ook wel strak. Je moet de controle kunnen houden, vooral in de spits wanneer het heel druk is. Ik zeg tegen iedereen: ‘Goedemorgen’. In het begin voel je het als mens wanneer klanten niks terug zeggen, dan moet je echt even slikken. Maar nu denk ik vaak: oh, die heeft gewoon een slechte dag. Ikzelf heb altijd een leuke dag, want het is altijd gezellig. Die gezelligheid begint bij jezelf: als ik vriendelijk doe, krijg ik vriendelijkheid terug. Er zijn ook veel mensen heel dankbaar, vooral ouderen. Tijdens mijn werk luister ik altijd muziek via mijn koptelefoon. Zachtjes, zodat ik nog goed kan communiceren met mijn klanten. Vaak radio, daar word ik vrolijk van. Op zondag werk ik niet, dan heb ik tijd om te relaxen. Soms komen mijn zes kinderen allemaal tegelijk op zondag, dan gaan we lekker Antilliaans eten. Mijn favoriet blijft altijd kip, dat is het schoonste vlees. Je kunt het alleen niet altijd op dezelfde manier klaarmaken, anders word je kip-moe. Dus de ene keer gaat het in de oven, de andere keer in de kerrie of pindasaus. Zo kan ik het blijven eten.”

“Als ik geen klanten aan het helpen ben, speel ik graag van die Nederlandse spelletjes zoals kaarten en dammen”

U-stal medewerker 04 - MohammedNaam: Mohammed Quolfat
Leeftijd: 59
Geboren in: Nador, Marokko
Bij U-stal: sinds 1998

“Ik werk al achttien jaar bij U-stal en heb nog nooit problemen gehad met klanten. Het is altijd gezellig. De laatste jaren werk ik veel op de stalling aan de Lange Koestraat. Ik vind het netjes werk en afwisselend door alle verschillende klanten. In 1978 ben ik vetrokken uit Marokko naar Nederland. Toen heb ik veel zwaar werk gedaan in de bouw, zoals gasleidingen en kabels leggen. Ik ben blij dat ik nu lichter werk kan doen. Per dag komen hier zo’n 130 tot 150 klanten. Als ik geen klanten aan het helpen ben, zit ik vaak achter mijn computer De Telegraaf te lezen om mijn Nederlands te verbeteren. Ook speel ik graag van die Nederlandse spelletjes zoals kaarten en dammen. Ik hoop iedere dag dat het mooi weer wordt, zodat het lekker druk in de stalling wordt. Omdat je hier de hele dag onder de grond zit, loop ik soms even naar boven om buiten in de zon te zitten. Heel kort hoor, maar dan heb ik even frisse lucht. Mijn vrouw is nog nooit op mijn werk geweest. Ik zou hier graag een keer met haar willen koffiedrinken, maar dat wordt lastig want ze kan niet fietsen of autorijden. Mijn vijf kinderen zijn hier allemaal wel langs geweest. Soms vergeet ik thuis mijn lunch, dan brengen mijn zoons het even langs. Ik luister graag naar Arabische muziek, dan denk ik aan thuis. Toch wil ik niet meer terug naar Marokko. Ik ben tevreden hier. Als alles blijft zoals het nu is, hoop ik hier tot mijn pensioen te mogen werken.”

 

U-stal is al ruim 25 jaar de organisatie achter de meeste fietsenstallingen in onze stad. Zij biedt werkgelegenheid aan mensen die elders minder goed aan de slag kunnen komen, zoals mensen vanuit een bijstandsuitkering, een Wajong-uitkering, voormalige daklozen of cliënten van de GGZ. Het is de bedoeling dat de werknemers zich tijdens hun tijd bij U-stal ontwikkelen, zodat hun kans op een plek op de arbeidsmarkt wordt vergroot.

Tekst: Annabel van Heesbeen. Foto’s: Robert Oosterbroek.

 

10 Reacties

Reageren
 1. Maarten

  U-Stal is een fantastische organisatie met geweldige mensen. Ik maak geregeld gebruik van de stallingen in Utrecht en het bevalt me uitstekend.

 2. Sylvia

  Wat een ontzettend leuke interviews! Ik heb ook alleen maar prima ervaringen met de gastheren van u-stal. Hele vriendelijke betrokken mensen die zichtbaar genieten van hun werk.

 3. Rick

  Dit zijn de artikelen waarvoor ik naar DUIC kom. Heel erg leuk om deze kant van onze stad te zien en deze verhalen te horen!

 4. Jolanda

  Wat een leuk artikel! Ik hou van kritische berichten, maar deze verhalen lees ik ook graag. Hulde aan de schrijver/schrijfster en de geïnterviewden.

 5. Joris

  De kop bij het artikel is me uit het hart gegrepen en zou bij alle ambtenaren (en eigenlijk bij iedereen) als tegeltje op de muur gehangen moeten worden.
  Leuke interviews en respect voor deze mensen.

 6. Berend

  Interessant om de verhalen achter deze mannen te lezen. Dit zijn de leukere achtergronden op DUIC!

 7. Koen

  helemaal eens met de vorige reacties! Leuk een keer positief nieuws, ook ik heb alleen maar leuke ervaringen met de medewerkers (in mijn geval bij stalling TiVre)

 8. Anna

  Prachtige portretten!

 9. Chantalle

  De medewerkers van de fietsenstallingen van U stal toveren altijd een blije tevreden lach op mijn gezicht. Respect voor hun werkhouding.

 10. Ex U-stal medewerker

  Ah leuk de interviews van mijn ex collega’s te lezen. Meestal zie je alleen de (ex) collega’s bij het wisselen van de dienst en heb je dan even contact en het zijn dan meestal ook de vaste collega’s waar je mee werkt die je goed kent en de andere collega’s kom je dan sporadisch een keer tegen als je in een andere stalling moet werken. De meeste die hier geïnterviewd zijn heb ik mee gewerkt en daarom des te leuker om dit interview te lezen. Sinds een maand heb ik U-stal verlaten vanwege een andere baan maar ik heb er met plezier gewerkt en ook een hoop leuke mensen ontmoet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).