Intimidatie en steekpartijen; toegenomen overlast in Utrechts stationsgebied ook terug te zien in politiecijfers Intimidatie en steekpartijen; toegenomen overlast in Utrechts stationsgebied ook terug te zien in politiecijfers

Intimidatie en steekpartijen; toegenomen overlast in Utrechts stationsgebied ook terug te zien in politiecijfers

Intimidatie en steekpartijen; toegenomen overlast in Utrechts stationsgebied ook terug te zien in politiecijfers
Foto: Robert Oosterbroek
Er wordt de afgelopen tijd veel over gesproken, de toegenomen overlast in het Stationsgebied in Utrecht. Passanten ervaren overlast van verschillende groepen mensen en sommigen voelen zich zelfs onveilig als ze onder het bollendak lopen. Dat de toename van de overlast niet alleen gevoelsmatig is, bewijzen de politiecijfers van afgelopen jaren.

Er wordt de afgelopen tijd veel over gesproken, de toegenomen overlast in het Stationsgebied in Utrecht. Passanten ervaren overlast van verschillende groepen mensen en sommigen voelen zich zelfs onveilig als ze onder het bollendak lopen. Dat de toename van de overlast niet alleen gevoelsmatig is, bewijzen de politiecijfers van afgelopen jaren.

Met name op het Stationsplein is het gevoel van onveiligheid groot. In relatief korte tijd waren er meerdere steekpartijen en mensen worden geïntimideerd. De gemeente spreekt van ‘een zorgelijk patroon’ van overlast en geweld, gepleegd voor met name verslaafden, dak- en thuislozen, arbeidsmigranten en zogenoemde veiligelanders.

De gemeente heeft inmiddels ingegrepen. Sinds vorige week kunnen personen die de openbare orde in het stationsgebied verstoren een tijdelijk gebiedsverbod krijgen. Mensen die overlast veroorzaken of andere strafbare feiten plegen kunnen een verblijfsontzegging van 24 uur opgelegd krijgen. Als ze daarna een tweede keer in de fout gaan wordt dat een maand en bij de derde keer twee maanden. Bij iedere overtreding daarna mag de persoon steeds twee maanden niet in het stationsgebied komen.

Maar hoe hard is het aantal incidenten dan eigenlijk gestegen de afgelopen tijd? Uit cijfers van de politie blijkt dat er de afgelopen jaren inderdaad een stijging te zien is van allerlei verschillende incidenten. In de grafiek hieronder is te zien hoeveel incidenten de politie de afgelopen jaren registreerde. Klik op het pijltje om andere incidentcategorieën te zien.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Confusius

  Waarom staat de optie aanranding niet tussen de cijfers?

  Beter; waarom houdt de politie deze cijfers niet bij?

 2. Wim Vreeswijk

  In het recente verleden heb ik al eens een poging gedaan om jaarcijfers criminaliteit bij de politie op te vragen, doch dit verzoek kwam bij Sitalsing terecht die mij prompt belde dat deze cijfers voor mij als Utrechter niet beschikbaar waren. Dat is merkwaardig want ik ben op 20 december 2000 nog bij mijn vertrek uit de gemeenteraad nog persoonlijk gedecoreerd door toenmalig burgemeester Brouwer vanwege mijn inzet tegen de alsmaar toenemende criminaliteit in Utrecht en ik denk dat de criminaliteit er zeker niet minder op is geworden.

 3. Wim Vreeswijk

  Tussen 2018 en 2022 is de criminaliteit in het stationsgebied met 35% toegenomen. Lijkt mij typisch een geval om schriftelijke vragen over te stellen voor extra camera’s in het stationsgebied zodat overtreders gelijk op film komen en doorgezonden kunnen worden naar het programma ‘opsporing verzocht met het verzoek wie herkenbaar is als overtreder.

 4. Realist

  @Wim. Opsporing verzocht? Ik denk, nee weet bijna wel zeker, dat al deze lieden allang bekend zijn bij de politie. Ook al hang je honderden camera’s op, deze lieden gaan door en er komen dagelijks meer bij en niemand doet er iets aan. Humaan noemen we dat tegenwoordig.

 5. Koel Hoofd

  Als je dat lijstje even doorbladert, dan kom je er achter dat er dagelijks meerdere incidenten zijn. Oftewel, om het veilig te houden is er speciale politie nodig die er een volle 24uurs taak aan heeft.
  Fijn die open grenzen en de promotie van de “European dream” op continenten waar het humanisme en de verlichting nooit zijn geland..

  @Confusius,
  dat wordt wel degelijk bijgehouden omdat het zeer ernstige misdrijven zijn.
  Utrecht was zelfs de eerste stad met een speciaal centrum voor verkrachtingslachtoffers omdat er echt behoefte aan was en nog steeds is.
  Maar inderdaad, vrouwen lopen steeds meer risico op bijzonder ongewenste intimiteiten tijdens een verplaatsing buitenshuis. Straatintimidatie gebeurde ook niet in de vorige eeuw zoals dat nu wel dagelijkse kost is geworden. Vind dat volkomen onacceptabel.
  Maar zolang de bekende linkse partijen (niet eens de SP raar maar waar) systematisch voor elk voorstel gaan liggen wat het mogelijk zou kunnen inperken, wat ze al decennia lang doen omdat iedereen zielig is behalve Nederlanders, wordt de situatie alleen maar erger.
  Want dat is de trend welke ik de afgelopen decennia zie ontwikkelen.

 6. het oranje mannetje

  wat een gepamper hoe lang blijven we dit tuig tolereren ,
  het is een zuipende kliek maar als ik met mijn pilsje buiten de pinnen sta krijgt de uitbuiter een lik op stuk boete. Echter onder het bollendak mag je gewoon van sochtens 6 tot diep in de nacht je helemaal laveloos zuipen .Rare wereld !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).