Om overlast tegen te gaan kan Utrecht vanaf nu personen verbieden in stationsgebied te komen Om overlast tegen te gaan kan Utrecht vanaf nu personen verbieden in stationsgebied te komen

Om overlast tegen te gaan kan Utrecht vanaf nu personen verbieden in stationsgebied te komen

Om overlast tegen te gaan kan Utrecht vanaf nu personen verbieden in stationsgebied te komen
Personen die de openbare orde verstoren in het stationsgebied in Utrecht kunnen vanaf vandaag tijdelijk een gebiedsverbod krijgen. Het is een van de maatregelen die de gemeente neemt om de stijgende overlast tegen te gaan.

Personen die de openbare orde verstoren in het stationsgebied in Utrecht kunnen vanaf vandaag tijdelijk een gebiedsverbod krijgen. Het is een van de maatregelen die de gemeente neemt om de stijgende overlast tegen te gaan.

Het gaat al langere tijd regelmatig mis op met name het Stationsplein: er is sprake van overlast en intimidatie en er zijn meerdere steekpartijen geweest. De incidenten laten volgens de gemeente ‘een zorgelijk patroon zien van overlast en geweld’, vooral gepleegd door verslaafden, dak- en thuislozen, arbeidsmigranten en asielzoekers.

Er worden verschillende maatregelen uit de kast getrokken om de rust terug te laten keren. Een van die maatregelen is dat personen die zich misdragen in het stationsgebied een tijdelijk gebiedsverbod kunnen krijgen. Die regel gaat vandaag in.

Mensen die overlast veroorzaken of andere strafbare feiten plegen kunnen een verblijfsontzegging van 24 uur opgelegd krijgen. Bij een eerste herhaling is dat een maand, bij een tweede herhaling twee maanden en bij iedere nieuwe overtreding daarna moet de persoon ook twee maanden wegblijven.

Het gebied waar de maatregel in gaat wordt onder meer  begrensd door de Croeselaan, Moreelsebrug, Steenweg, Vredenburg en het Westplein.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

21 Reacties

Reageren
 1. BdV

  Dat klinkt als een maatregel waar handhaving voor nodig is, maar wie weet. Dan wordt het dus niet het stationsgebied, maar ergens anders.

 2. LOESJE P.

  Nounou, poehpoeh, dat zal ze leren! * hoofd schudden doet*

 3. Koel Hoofd

  Hoe willen ze gaan handhaven?

  Verder opvallend:
  “vooral gepleegd door verslaafden, dak- en thuislozen” dat was tot en met jaren negentig zo en die spraken meestal allemaal Nederlands, sindsdien is er aan toegevoegd “arbeidsmigranten en asielzoekers.”

  Het zelfde probleem wordt onbeheersbaar omdat het internationaler wordt en landsgrenzen steeds meer ‘vervagen’. Hoeveel talen moeten ze bij handhaving/justitie gaan spreken om nog te kunnen communiceren met de overlastgevers?

 4. Geenstijl@Utrecht

  Daar hebben we echt lang over na moeten denken hoor,of dit wel kan met het EVRM.

 5. Realist

  @Koel hoofd. Nederlands en Engels, lijkt mij voldoende. Wie dat niet verstaat moet het maar asap leren.

 6. Teringjantje

  Als je een strafbaar feit pleegt wordt je normaalgesproken toch gewoon opgepakt? Maar in dit geval is een gebiedsverbod voldoende ofzo? Gewoon in vreemdelingendetentie gooien en net zolang laten zitten tot ze voor vrijwillige terugkeer naar hun land kiezen.

 7. Uuu

  Nu al joh?

  Overigens is het Stationsplein al een paar jaar geleden in concessie gegeven aan Kleppiere (je weet wel, die partij die het hele stationsgebied in de eerste plaats al verneukt, alleen maar zodat zij slapend rijk kunnen worden), dat betekent dat het privéterrein is en Kleppiere al jaren geleden met behulp van beveiligers personen had kunnen verwijderen en een toegangsverbod had kunnen opleggen. Dat zij wel geld aan ons verdienen (uit onze zakken kloppen) maar niet terug-investeren in de samenleving kan je deze geldwolven bijzonder kwalijk nemen. Net als dat ze al eerder in het verleden een onderdeel in het junkenprobleem waren. Een partij die al miljarden en miljarden aan Utrecht verdiend heeft en het verder een reet kan roesten wanneer er iemand door hun houding, gedrag en ontwerp overvallen of aangerand wordt. (Of dat ze de ziel uit de stad hebben gesloopt.)

 8. Don

  En dat is niet oplossen van het probleem maar het verplaatsen van het probleem. Dat is waar ze in utrecht heel goed in zijn.

 9. Massegast

  En de maatregelen zijn voor onbepaalde tijd geldig, neem ik aan. Dergelijke problemen zullen alleen maar toenemen. In Nederland, Europa en omliggende gebieden is een serieuze verarming gaande. Voor de nabije toekomst is dus niet veel fantasie nodig. @BdV — Het Stationsgebied en HC hebben de kar op dit vlak jaren getrokken. Jaren 80 en 90. Trefwoord Junkentunnel. Dus nu zijn andere delen van de stad aan de beurt. Wel zo democratisch eigenlijk. En sommige wijken zijn al goed bezig: Lombok, delen van Kanaleneiland. Maar ach, we hebben zoveel meer wijken in deze stad.

 10. FB59

  Deze keer de gebiedsverboden wel goed wettelijk geregeld? Dat ging Sharon niet altijd goed af om zaken te handhaven.

 11. B. Blieckendael

  Kijk nou toch eens.. waar is de gezelligheid? Ik kan geen kleur zien? Alles is even grauw, grijs, lelijk, hard en kil. Het is , door het type aankleding een enorm kabaal. Als je ziet hoe men in het buitenland mooie stations bouwt, met prachtige gevels, timpanen, frontons, maar deze absolute galactische kilheid zou in een scifi film niet misstaan. Totaal onwerelds…… Ik weet niet hoe men hier mee akkoord heeft kunnen gaan. Geen bloemenstalletjes, geen lectuur/krantenstalletjes, geen gezellige ouderwetse frietkraam en haringkar….. het lijkt nergens op? Díe onverschilligheid van de gemeente en de afgestompte creatiefloze ontwerpen wreekt zich nu. Liever een Efteling Station met sfeer, dan dit………. écht.. afgrijselijk

 12. Lombok

  En lekker ergens anders overlast veroorzaken. Dit land us zo kneiter ziek. Italia zal niet de laatste zijn met een kneiterrechtse regering.

 13. Herman

  Bordje”verboden voor veiligelandzoekers”, dat werkt…..

 14. Ener🙉🙈🙊

  Het failliet van een rechtstaat die zijn burgers niet kan beschermen op straat,hier is het duidelijke voorbeeld.
  Criminele illegalen die de straat domineren en de lachen om de overheid, die weg blijft kijken.

 15. Ganzenmarkt omwonenden

  Ik vrees dat de hele toestand zich verplaatst naar de Ganzenmarkt,,de. Tunnel en omgeving ,,,daar is ook al enorme horecaoverlast
  Daar zijn de omwonenden niet blij mee

 16. Pee

  Wilders waarschuwt al jaren voor verpaupering en afbraak als men bepaalde bevolkingsgroepen niet onder de duim houd , nu is het dus te laat zie er nou maar eens vanaf te komen.

 17. RvD

  Uuuu. De overlast wordt dus veroorzaakt door Kleppiere? En niet de verslaafden, arbeidsmigranten en asielzoekers zoals wordt aangegeven in het stuk?
  Als je Kleppiere wil pakken moet je niet kopen in HC, maar dat heeft niets met het werkelijke probleem te maken.

 18. BdV

  @Massegast, ja, ik ken de junkentunnel, maar ik wist niet dat die om de zoveel decennia in toerbeurt door de wijken trok. Ik zie in het verplaatsen ook niet zo duidelijk een verbetering.

  Ik vind dat B. Blieckendael ook een punt heeft, met niet direct onuitvoerbare ideeën, los van wat Kléppiere wel of niet wenst toe te staan.

 19. Peter

  Wat is er nog voor interessants aan HC, RvD?
  Maar zelfs daar is ook al de nodige leegstand. Verhuld, maar toch.

 20. Uuu

  @ RvD

  Kleppierre wil wel de lusten, maar niet de lasten.

  Laat een ontwerp maken dat mensen dwingt langs winkels en door het winkelcentrum te lopen. Dit dwing mensen consument te zijn en staat niet in dienst van de mens als mens en de mens als reiziger.

  Kleppiere heeft samen met Pro Rail het rommelige ontwerp van het plein rondom het bollendak op haar geweten. De ingang van het station zit ook verkeerd, daardoor ontstaat er een vreemde loop en worden mensen een trechter in gedwud, waar de bedelaars en zakkenrollers alleen maar op hun kans hoeven wachten, mensen worden immers met velen door een smalle trechter geperst> strategish opstellen en je hebt al beet. De reiziger kan niet sociaal onveilige types vermijden of omzeilen. . Net als dat logische routes richting centrum via Mariaplaats, Smakkelaarsveld en Moreelsebrug bewust onhandig en onmogelijk gemaakt worden (of er bewust langere routes gemaakt worden die niet nodig zijn).

  De voorganger van Kleppierre had ook al het vreemde ontwerp van HC op haar geweten met allerlei sociaal onveilige hoeken en gaten en gangen en ondoorgangen. Ze denken alleen aan zichzelf en niet aan de stad en de burger. Ze zien mensen alleen als consument die zoveel mogelijk moet kopen. Daarom ook het gebrek aan ramen in winkels in het oude HC en de vele donkere gangen. Als je niet naar buiten kan kijken verlies je je tijdsbesef en koop je meer.

  Het probleem van sociale onveiligheid rondom Hoog Catherijne bestaat alweer jaren en Kleppierre is hoofdverantwoordelijk voor de problemen in hun gebied, maar wentelt nu weer de verantwoordelijkheid in de kosten op de samenleving af.

 21. Peter

  Simpel, Uuu: niets kopen in HC. De winkels zijn er überhaupt totaal zielloos. Saaie ketens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).