iPad-app voor de hulp aan dementerende ouderen Wint HKU-Award 2012 | De Utrechtse Internet Courant iPad-app voor de hulp aan dementerende ouderen Wint HKU-Award 2012 | De Utrechtse Internet Courant

iPad-app voor de hulp aan dementerende ouderen Wint HKU-Award 2012

iPad-app voor de hulp aan dementerende ouderen Wint HKU-Award 2012

Romina Pompei dit jaar afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), richting Digital Media Design, is de winnaar van de HKU-Award 2012. Zij ontving de prijs voor haar iPad-applicatie ‘En Toen’, waarmee zij naast een mooi en slim gemaakte ook direct bruikbare oplossing in de zorg voor dementerende ouderen biedt. De HKU-Award, die elk jaar wordt uitgereikt aan de student met het meest vernieuwende en van ondernemerschap getuigende afstudeerwerk, bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een trofee.

Naar aanleiding van haar eigen ervaringen binnen de zorg voor dementerenden, ontwikkelde Pompei de iPad-applicatie ‘En Toen’, waarmee verzorgenden samen met de dementerenden herinneringen kunnen ophalen, ook als familieleden er niet bij zijn. Via een aan de applicatie gekoppelde website kunnen familieleden foto’s opladen en informatie verschaffen. In de hal van het verzorgingstehuis kan een scherm met gezichtsherkenning opgehangen worden, zodat de dementerende in het voorbijgaan een foto uit zijn verleden te zien krijgt. De jury koos unaniem voor Pompei als winnaar van de HKU-Award 2012. De jury is van mening dat zij met haar project  ‘een ongelooflijk krachtig instrumentarium heeft ontwikkeld in de zorg voor dementerenden. De app is geen bedenksel dat achter een bureautje tot stand is gekomen. Pompei heeft het product duidelijk ontwikkeld in wisselwerking met de maatschappelijke praktijk. Dit is vernieuwing en ondernemerschap vanuit de kunsten ten top, ten dienste van een maatschappelijk probleem. Met drie basisingrediënten, namelijk een iPad-applicatie, een website en schermen met gezichtsherkenning, maakt zij het op simpele wijze mogelijk om de belevingsgerichte benaderingswijze toe te passen bij deze groeiende groep ouderen.’

Volgens de jury is het project uitgevoerd op een niveau dat niet onderdoet voor dat van professionele app-ontwikkelaars. ‘En Toen’ was het afgelopen weekend te zien tijdens ‘Club HKU’, het lustrumfestival van de HKU. Meer informatie over de app is terug te vinden in het YouTube filmpje hieronder.

7 Reacties

Reageren
 1. Romina Pompei

  Wat leuk om dit op jullie website terug te mogen zien! Bij interesse naar dit product kan contact worden opgenomen via het volgende mail adres:
  [email protected]

 2. maurice

  Mooi project! Succes Romina…

 3. Karin jonker

  Wat een mooi project. Ik ben al tijden op zoek naar apps voor dementerende. Ik zit in de clientenraad van een verpleeghuis en ik stuur de informatie van dit project door aan de activiteitenbegeleiders. En misschien kan ik de app ook gebruiken voor mijn moeder.

 4. Bert

  Graag wil ik
  Ook weten waar ik deze app kan bemachtigen
  Voor mijn dementerende moeder
  En misschien nog meerdere apps.
  Met vriendelijke groet
  Bert

 5. Patrice van Heyst

  Hallo Romina, Ik ben in september gestart met de opleiding Verzorgende en werk op een afdeling met dementerende ouderen (in de laatste fase). Ik zou graag de app willen uitproberen. Mooi project overigens! Patrice

 6. sjoukje Kuipers

  Is deze app al ontwikkeld en te gebruiken.
  Graag hoor ik van u.
  wij hebben van de friesland zoorgverzekeraar een Ipad voor dementerende gekregen. Zouden deze app goed kunnnen gebruiken.
  Sjoukje Kuipers
  Meriant Lindestede Wolvega

 7. Danielle

  Beste Romina,

  Ik ga binnenkort de activiteitenbegeleiding van een groot zorgcentrum trainen op het gebied van Ipad gebruik in de activiteiten. Deze app is lijkt me daar geschikt voor. Of is hij alleen geschikt voor dementerende senioren? Is de app al te verkrijgen in de Appstore?

  Met vriendelijke groet,
  Danielle

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).