Is Polder Rijnenburg de ideale plek voor nieuw Utrechts roeiwater? Is Polder Rijnenburg de ideale plek voor nieuw Utrechts roeiwater?

Is Polder Rijnenburg de ideale plek voor nieuw Utrechts roeiwater?

Is Polder Rijnenburg de ideale plek voor nieuw Utrechts roeiwater?
Meer water, groen, schone energie, recreatie en ruimte voor roeiers: polder Rijnenburg kan volgens Utrechtse roeiverenigingen aan al deze behoeften voldoen. Roeifanaat Anne de Lange zette alvast een nieuwe roeiclub op, met Rijnenburg als toekomstige uitvalsbasis. Samen met Triton, Orca, Viking en de Stichting Watersportbaan Midden-Nederland zet Roeiclub Rijnenburg zich in voor een multifunctioneel woon-, natuur- en recreatiegebied in Rijnenburg, met oog voor roeiers.

Meer water, groen, schone energie, recreatie en ruimte voor roeiers: polder Rijnenburg kan volgens Utrechtse roeiverenigingen aan al deze behoeften voldoen. Roeifanaat Anne de Lange zette alvast een nieuwe roeiclub op, met Rijnenburg als toekomstige uitvalsbasis. Samen met Triton, Orca, Viking en de Stichting Watersportbaan Midden-Nederland zet Roeiclub Rijnenburg zich in voor een multifunctioneel woon-, natuur- en recreatiegebied in Rijnenburg, met oog voor roeiers.

Waar moeten de Utrechtse roeiers naartoe? Het is een vraagstuk waar roeiverenigingen en de gemeente Utrecht zich al jaren het hoofd over breken. Het Merwedekanaal, van oudsher de uitvalbasis van Utrechtse roeiers wordt te krap voor de alsmaar groeiende verenigingen. De wedstrijdroeiers weken om die reden eerder al uit naar Vianen.

Nu wordt door de roeiverenigingen naarstig gezocht naar meer roeiwater dichter bij de stad. In een rapport, dat zij maandag aanboden aan de gemeente, pleiten de verenigingen gezamenlijk voor een roeibaan in polder Rijnenburg. Op deze locatie kan ruimte voor roeiers volgens hen goed gecombineerd worden met woonruimte, wateropvang, duurzame energieopwekking, natuur en recreatie.

Sterren

Vijftig jaar geleden werd er volgens Anne de Lange al gezocht naar alternatief roeiwater in Utrecht. “De politieke sterren staan nu eindelijk gunstig”, zegt hij. De nieuwe roeilocatie in Rijnenburg wordt volgens De Lange breed gesteund in de nieuwe gemeenteraad. Het is dan ook niet toevallig dat de Utrechtse roeiverenigingen hun rapport nu aan de gemeenteraad aanbieden. Zo worden de ideeën wellicht nog meegenomen in de onderhandelingen voor de nieuwe coalitie, menen zij.

GroenLinks presenteerde eerder dit jaar al plannen om van Rijnenburg een Utrechtse variant van het Amsterdamse Bos te maken. Daar wordt een roeibaan gecombineerd met een recreatiegebied, dat ook ruimte biedt voor wandelaars en evenementen. Ook uit het verkiezingsprograma van D66 blijkt dat deze partij heil ziet in nieuw roeiwater in Rijnenburg.

Hoe zou het toekomstige Rijnenburg inclusief roeibaan er volgens de roeiverenigingen uit moeten gaan zien? In het rapport zijn een aantal suggesties te lezen, genaamd Heel Utrecht wint met roeien. Dat rapport werd opgesteld met behulp van Inge Janssen, olympisch roeister uit Utrecht en adviseur duurzame gebiedsontwikkeling, Joost Hagens, roeicoach en partner van het adviesbureau BUITEN, dat gespecialiseerd is in economie en omgeving, en WK-roeier, coach en hydroloog Toine Vergroesen. In hun plan voor Rijnenburg is uiteraard veel ruimte voor roeiers. Maar, zeggen ze, het roeiwater is ook van belang voor de rest van Utrecht.

Tekst loopt door onder afbeelding

Klimaat

Volgens het waterschap is er in Utrecht te weining capaciteit om grote hoeveelheden water uit hoosbuien op te vangen, zoals die in Limburg vorig jaar. Zulke buien zullen door klimaatverandering in de toekomst steeds vaker voorkomen. Het laaggelegen gedeelte van polder Rijnenburg wordt in het rapport genoemd als ideale plek voor een buffer om het water op te vangen. Dat water zou door middel van aquathermie, een methode om bijvoorbeeld huizen te verwarmen, weer gebruikt kunnen worden als hernieuwbare energiebron, naast zonnepanelen en windmolens.

Rondom deze waterbuffer zien de roeiverenigingen graag een natuur- en recreatiegebied verrijzen, waar ruimte is voor wandelaars, verschillende sporten en evenementen. Rijnenburg zou zo een mooie aanvulling kunnen worden op natuurgebied Amelisweerd, stellen zij.

De Lange hoopt dat deze raadsperiode al plannen gemaakt kunnen worden voor de roeibaan in Rijnenburg. Dan kan er in 2028 geroeid worden, ‘honderd jaar na de Olympische roeiwedstrijd in Amsterdam’.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. isabelle

  Zullen we er eerst gewoon eens huizen gaan bouwen?

 2. Fred

  Met het huidige tekort aan woningen denk ik niet dat roeien prioriteit heeft.
  Genoeg water buiten Utrecht om te gaan roeien of andere recreatie.
  Met de grote bouwopgave van nu moet hier gewoon een “stedelijke” woonwijk komen, dus met vrij hoge dichtheid, en goed OV (tramlijn).

 3. Scherpschutter

  Ga lekker op de Put van Weber roeien. Ligt om de hoek.

 4. ekbow

  Vóór die groene long !

  (en woningvoorraad splitsen)

 5. Herman

  Nee, maar weer blijkt dat de roeiers een geweldig netwerk hebben.
  Logisch ook, allemaal studenten en hun ouders en oud leden zijn ook allemaal hoogopgeleid en kennen de weg in bestuurlijk land en weten zo’n plan er prima doorheen te drukken.

  De roeiers hebben nu al een onevenredig groot ruimtebeslag. Aantal echt actieve roeiers is gering, grootste deel verengingsleven vindt plaats rond de bar.
  Nog extra reden waarom die polder ongeschikt is, veel te ver weg van de stad.

 6. Bram de Goede

  Er moet zowiezo meer ruimte komen voor water. Bouw op het water. Drijvend wonen in zelfbeheer geeft ruimte aan water, aan roeien en aan goedkoop wonen.

 7. Katja

  Láát het gewoon groen, of plant een bos.

 8. Fvw

  Ga huizen bouwen, en hou op met dat rekken, gemeente Utrecht.

 9. Kees

  Scherpschutter schiet vaak met losse flodders, maar vandaag raak.
  Put van Weber, in ambtenarentaal, Nedereindse Plassen, is perfecte locatie Water zat, voorzieningen als parkeerplaats, fietspaden e.d. liggen er al. En nog een ski en wielerpiste, inclusief horeca.

 10. WONING NOOD NU

  @Fred, helemaal eens ! Ga hier die 40.000 huizen bouwen, even met hoger bouwen in de versnelling! Plassen zijn er genoeg in Utrecht, wat van plas Leidserijn! Super groot .
  Natuurgebied naast 12 balans snelwegen waar rond 500.000 autos per etmaal passeren…???
  Totale tunnel visie.!

 11. 3512

  Anders ga je ff lekker met je VR bril op een roeiapparaat zitten. En dan met standje golven voor nog meer speelplezier.

 12. Hans

  Bouwen in een polder?
  Niet al te wijs.
  Klimaatverandering zet hoe dan ook door.
  De zeespiegel zal stijgen.
  De bodem daalt.
  Het water komt.
  Vluchten kan niet meer.
  Roeien kan nog wel.
  Water, bomen, natuur.

  Daar was eens een mannetje, dat was niet wijs,
  Dat bouwde zijn huisje al op ‘t ijs;
  ‘t Begon te dooien, maar niet te vriezen,
  Toen moest dat mannetje zijn huisje verliezen.
  Daar was eens een mannetje, dat was niet wijs,
  Dat bouwde zijn huisje al op ‘t ijs;
  Het sprak: “o Heer, laat het altijd vriezen,
  Ander moet ik mijn huisje verliezen!” –
  Het huisje verzonk, en ‘t mannetje verdronk.

 13. Massegast

  Er wordt in het artikel gesproken over windmolens, maar in de tekening zijn ze niet te vinden. Dus de bewoners in De Meern mogen blij worden? De 3 molens (+ 1 molen in Reijerscop) van 270m hoog komen er niet? Even om de gedachten te bepalen: Eiffeltoren: 330m; Lopikermast: 372m; KNMI Meetmast Cabauw: 213m. Drie molens van 270m op rij is dus mega – mega. En met rode lampjes als verlichting. Doe dit dus niet! Een groot deel van de provincie Utrecht zal er door verpest worden. Het enige waar je blij over kunt zijn is dat ze tzt vrij makkelijk te verwijderen zijn…..

 14. Cor Nelis

  Prima plan, in net noordelijk deel van Rijnenburg ruimte voor roeiers, met tegelijk wateropvang bij zware regens. Direct daar aan grenzend moeten er gasloze woningen, woningen en nog eens woningen gebouwd worden, met op alle daken zonnepanelen. En dat waanidee van 270 meter hoge windturbines kan de prullenbak in…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).