Gemeente Utrecht geeft strijd op en past beleid ja-ja-sticker aan | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht geeft strijd op en past beleid ja-ja-sticker aan | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht geeft strijd op en past beleid ja-ja-sticker aan

Gemeente Utrecht geeft strijd op en past beleid ja-ja-sticker aan
De ja-ja-sticker geldt in Utrecht definitief niet meer voor kranten. De gemeente Utrecht geeft de strijd op, nadat de maatregel in een kort geding werd tegengehouden door de rechter.

De ja-ja-sticker geldt in Utrecht definitief niet meer voor kranten. De gemeente Utrecht geeft de strijd op, nadat de maatregel in een kort geding werd tegengehouden door de rechter.

Utrecht was de eerste gemeente waarbij de ja-ja-sticker – waarbij bewoners actief moeten aangeven dat ze drukwerk willen ontvangen – naast reclamefolders óók voor huis-aan-huiskranten zou gelden. De regel ging 1 januari in waarop Stadsblad Utrecht naar de rechter stapte. De krant was het niet eens met de maatregel omdat ze vreesden voor hun voortbestaan.

De gemeente en de rechter tijdens het eerste kort geding waren niet overtuigd van de kritiek, maar de rechter in hoger beroep wel. Het systeem zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens waarin de vrijheid van meningsuiting, waaronder de persvrijheid, wordt beschermd.

Bodemprocedure

Stadsblad Utrecht mocht daarom voorlopig worden bezorgd, tenzij er een nee-nee-sticker is aangebracht. De ja-ja-sticker voor huis-aan-huiskranten was daarmee voorlopig van de baan, maar er liep nog een zogenoemde bodemprocedure waarbij er dieper op de materie wordt ingegaan en waaruit ook een uitspraak volgt.

De gemeente Utrecht heeft de uitspraak in het hoger beroep nog eens bestudeerd en besloten dat ook de bodemprocedure waarschijnlijk de kant van het huis-aan-huisblad op zou vallen. Daarom kiest de gemeente eieren voor haar geld en wordt de maatregel aangepast.

De ja-ja-sticker geldt nu niet meer voor huis-aan-huiskranten, maar alleen nog voor reclamedrukwerk. Zodoende mag er alleen reclamedrukwerk worden bezorgd bij huishouden die een ja-ja-sticker hebben. Er wordt een nieuw voorstel gemaakt door de gemeente.

13 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Man man man! En dan nog niet opgeven he? Je weet dat iedereen en zijn moeder nu een huis-aan-huis krant gaat uitgeven met 80% reclame en het dus netto allemaal NUL zin heeft gehad, maar in plaats van de stekker uit dit compleet zotte traject te trekken en verder te gaan met de prima functionerende NEE-NEE stickers, gaan de raamambtenaren van de Gemeente stug door met het stapelen van faalkosten op faalkosten voor niets….

  2. Esrin W.

    Bij mij op de deur zit nu een NEE NEE sticker geplakt en die BLIJFT daar ook. Hetzelfde gelul heb je nu met de donor registratie welke ik nu onderhand al twee keer heb ingevuld maar waar men door de lage aantallen blijkbaar ontevreden is met de uitkomsten en elke keer weer nieuwe registraties van burgers vraagt. NEE blijft NEE.

  3. jan

    Al die papierverspilling is toch niet meer van deze tijd … Straks gaan ze de telefoongids weer langsbrengen.

  4. Don

    En hoeveel geld heeft dit zoveelste mislukte Utrechtse project de Utrechtse gemeenschap weer gekost ?

  5. HArry

    Is er al een afgiftepunt voor oude onwettelijke groen/groen stickers bij de gemeente?
    En zouden we de totale kosten van uren vergaderen, advocaten, de druk en verspreiding mogen weten?
    Transparantie is opnieuw weer zeer gewenst.

  6. Ton

    Don, hoeveel dit kost ? Ik denk in ieder geval minder dan de kosten van het verwerken van al dat overbodige papieren huisafval via de gemeentereiniging.

  7. FrankP

    Ik begrijp die drukte van het Stadsblad niet, dit blad wordt al jaren niet meer bezorgd hier in Oog in Al

  8. HArry

    Don, dat is nog maar zeer de vraag

  9. Sjaak

    @ Reaguurders

    Ga maar klagen bij de rechter die alleen maar in het belang van de uitgevers handelt en niet in het belang van de samenleving. Die heeft dit primair op zijn geweten.

    Het principe van waaruit de gemeente handelt> geen reclame zonder expliciete toestemming, is een prima uitgangspunt juridisch gezien.

    De burger is er niet slechts als melkkoe voor een paar handige ondernemers (die de staat en de belastingebelater pas veel geld kosten), in Amsterdam staan de horecaondernemers (is dus toerisme, zijn dus heeeeeel erg binnen gelopen de afgelopen 15 jaar) nu al handje op te houden inzake de coronacrisis (die nog moet beginnen), het lijken wel de boeren. Miljarden aan sudbisie binnenharken, omdat je toch niet zo geschikt bent als ondernemer, maar steeds meer belastinggeld vragen aan de burger en samenleving; maar wel dat geld uitgeven aan status en aan jezelf.

  10. Nina

    @Ton

    Persoonlijk ben ik wel blij met toiletpaper…

  11. Don

    Ton maar het werkt niet dus we hebben en de kosten van verwerken van het papieren huisafval via de gemeentereiniging en de kosten va het mislukte sticker project rechtzaken enz. Als je het doet doe het dan goed maar dat is iets te veel gevraagd voor de gemeente utrecht.

  12. Jhoke

    De ervaring in Amsterdam is dat er nieuwe ‘kranten’ gaan komen, en die hoef ik niet. Wel zou ik graag het Stadsblad en Groot Utrecht ontvangen, maar dat gebeurt al zeker 15 jaar niet meer in mijn vorige brievenbus (geen stickers) en huidige brievenbus (Ja-sticker voor H-a-H-bladen).

  13. Waar haal ik nu een goede actuele sticker?

    Waar haal ik nu een goede sticker?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).