Jaarbeurs Utrecht wil Eurovisiesongfestival 2020 organiseren | De Utrechtse Internet Courant Jaarbeurs Utrecht wil Eurovisiesongfestival 2020 organiseren | De Utrechtse Internet Courant

Jaarbeurs Utrecht wil Eurovisiesongfestival 2020 organiseren

Jaarbeurs Utrecht wil Eurovisiesongfestival 2020 organiseren
De Jaarbeurs in Utrecht wil volgend jaar het Eurovisiesongfestival organiseren. Na de bloedstollende finale zaterdagavond en de winst van Duncan Laurence is het in 2020 de beurt aan Nederland om het evenement op touw te zetten.

De Jaarbeurs in Utrecht wil volgend jaar het Eurovisiesongfestival organiseren. Na de bloedstollende finale zaterdagavond en de winst van Duncan Laurence is het in 2020 de beurt aan Nederland om het evenement op touw te zetten.

Volgens Rob Beltman, directeur marketing bij de Jaarbeurs, is het eerste contact met de gemeente Utrecht al gelegd. De gemeente zou volgens Beltman net zo positief zijn over het organiseren van het Eurovisiesongfestival als de Jaarbeurs. Ook de Utrechtse VVD roept op om het evenement naar de Jaarbeurs te halen.

Beltman ziet de Amsterdamse Ziggo Dome en het Maastrichts Expositie en Congres Centrumgrote (MECC) als de andere twee locaties waar het songfestival georganiseerd kan worden. “Het MECC heeft al vrij vroeg aangegeven het evenement te willen organiseren. Daarnaast positioneert Maastricht zich als Europese stad.” Om deze reden verwacht Beltman dat Maastricht een goede kans maakt.

De Ziggo Dome daarentegen is volgens Beltman minder voor de hand liggend. “Als volgend jaar het songfestival in dezelfde periode wordt georganiseerd hebben ze het in Amsterdam en omgeving al druk genoeg vanwege de Grand Prix.”

De Jaarbeurs is bovendien veel beter in te richten dan de Ziggo Dome. “Bij ons kun je alles naar eigen wil inrichten. We hebben bijvoorbeeld geen vaste tribunes zoals bij de Ziggo Dome”, aldus Beltman. Ook heeft de Jaarbeurs veel ervaring met het organiseren van evenementen waarbij duizenden bezoekers komen.

VVD
Ook de Utrechtse VVD pleit ervoor om het Eurovisiesongfestival naar de Jaarbeurs te halen. “Wij willen dat Utrecht een gooi doet om het ESF 2020 naar het hart van Nederland te halen. Een festival dat past bij onze open, vrije en gastvrije stad”, aldus de partij.

Zaterdagavond won Duncan Laurence het songfestival in de Israëlische stad Tel Aviv. Op verschillende plekken in Utrecht werd massaal naar de finale gekeken, en dat leidde tot uitbundige filmpjes. Hieronder zijn er een aantal te zien.

32 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Utrecht wil weer meedoen met de wereld met een megalomaan project waar ze helemaal geen geld voor hebben. Dan zijn er meer dan 3.000 hotelkamers nodig, veel daarvan moeten nog gebouwd worden. Om van de bereikbaarheid nog maar te zwijgen want de NS krijgt een gegarandeerd infarct, net zoals alle wegen rondom Utrecht, want fietsen is echt geen optie voor mensen uit de hele wereld. En wat gaat er met de bewoners gebeuren? Worden we dan weer opgesloten vanwege bereikbaarheid en veiligheid?

  Staat tegenover, in korte periode hoge omzet voor horeca in de binnenstad, en kennelijk op termijn toename in toerisme? Totdat mensen er achter komen dat er hier niets te beleven valt behalve slecht eten en veel drinken, en dat op hun instagram en facebook zetten….

 2. w

  verspilde moeite, het wordt toch de Ziggo dome

 3. 030

  Laat het lekker in 020 georganiseerd worden. Hier kunnen we nog niet eens een kwart marathon normaal organiseren.

 4. wollie

  maastricht lijkt me een prima keuze: lekker ver van utrecht.

 5. C.

  Dan kunnen de bookmakers nu laten gaan wedden op welke Nederlandse locatie het Songfestival strak mag organiseren. En ‘natuurlijk’ gaat ook Utrecht voor die hoofdprijs. “Al maken we maar 1% kans om ….”. Dus wat zijn we straks waarschijnlijk al weer een (belasting)geld kwijt, alleen al aan het proberen iets voor de stad ‘binnen te halen’ van wat voor flauwekul ook. Alsof we o.a. die tram naar de Uithof (die nog niet rijdt), die marathon (waar van alles fout ging), etc. nog niet te boven zijn. Of haal ik nu allerlei dingen door elkaar. Zal wel weer, te stoppen is een en ander toch niet.

 6. JdV

  Super goed plan! Private partij. Geen cent gemeenschapsgeld er naar toe. Mark zei het en die kan je vertrouwen, tenslotte heeft u die 1000 euro toch ook keurig overgemaakt gekregen?
  Kom op mensen, een beetje meer vertrouwen in Jan van Zanen en zijn partijgenoot Mark Rutte. Die regelen het wel hoor, gaat u maar rustig slapen.

 7. Freddy

  Ach ze sturen toch de kandidaten de verkeerde kant op.

 8. EBU

  Heel leuk idee! Mogen ze wel even vaart maken met de Galaxy Tower en het Moxy! Die kamers gaan we absoluut nodig hebben!

  Wel jammer dat mensen direct in de klaag functie schieten. Lijkt me een heel zwaar leven…

 9. Herman

  Amsterdam is de enige juiste optie.

 10. Jelle

  Zou hartstikke leuk zijn, in Utrecht, maar laten we reëel zijn: zo’n groot evenement hoort gewoon in de Ziggo Dome. Topzaal, topgeluid, in de hoofdstad (met alle horecamogelijkheden (van homokroegen tot hotelkamers) van dien), uitstekend bereikbaar met OV en auto, veel parkeerplaatsen, veel ervaring met internationale evenementen… Ik denk dat ze het daar gewoon beter doen. Zoals hierboven eerder gezegd: hier kunnen we nog niet eens een kwart-marathon fatsoenlijk organiseren…

 11. stefan

  Goed idee. En dan graag weer zo’n artiest erbij die een ‘career-ending performance’ geeft 🙂

 12. Frits

  @Koel Hoofd,
  Probeer het hoofd koel te houden.

  Het songfestival trekt geen honderdduizenden bezoekers ofzo. Het is geen vrijmarkt, zeg maar.

  De Jaarbeurs is veel vaker gastheer van grote evenementen, zonder dat het verkeer in de hele stad vastloopt. We hebben niet voor niets 50 miljoen geïnvesteerd in het 24 oktoberplein, met als enig doel de Jaarbeurs bereikbaar te houden.

  En “Utrecht” wil nog helemaal niks. De Jaarbeurs wil dit. De VVD wil dit.

  Neem rust, ga ergens langs de singel afkoelen, bekijk eens hoe mooi het daar is. En bedenk dat het songfestival geen WK voetbal of een Formule 1 is.

 13. Jeroen

  Al voor ik de pagina opende kon ik eigenlijk al weten wat de reacties zouden zijn. Wat zijn we in ons stadsie toch altijd heerlijk positief..

 14. Jasper

  Waarom niet? Jaarbeurs is er een prima plek voor! En @Jaarbeurs als jullie meelezen, ik stel me beschikbaar als vrijwilliger!

 15. Gerard Brugmans

  Goed plan, en dan vragen we Golazo om in de stad de mensenmassa’s te verspreiden, want daar zijn ze hartstikke goed in! Maar nou effe serieus, dat Songfestival past natuurlijk perfect in het utrechtse beleid van feesten en festijnen. Lekker plat vermaak, veel bier verkopen, precies het beeld waar onze citymarketeers en de VVD van dromen…

 16. cas

  Prima als de jaarbeurs het wil organiseren, maar dan moet de gemeente dan even een stapje terug doen en alleen bezighouden met bestuurlijke ondersteuning ipv gelijk op de voorgrond te willen treden.
  En in 1 jaar worden er geen hotels gebouwd… dus die extra kamers komen er gewoon niet voor die tijd, misschien wat horeca zie 2 maanden profijt heeft en daarna de deuren weer mag sluiten.
  Het geld zelf moet geen probleem zijn aangezien de publieke omroep elk jaar weer 1 miljard weet te verspillen aan subsidie programma’s zonder kijkers.

 17. Cohen

  Eigenlijk ligt Amsterdam Zuidoost precies tussen Utrecht en Amsterdam in, dus de Ziggo Dome lijkt me een prima optie. De liefhebbers staan met 15 minuten treinen letterlijk op de stoep zonder dat Utrecht de lasten heeft.

 18. Herman

  @cas, ik ben blij met onze publieke omroep, ten eerste maken zij goede programma’s en ten tweede daar kijken ook veel mensen na.
  Ik betaal liever een beetje belasting hiervoor, dan dat ik een hogere prijs betaal voor allerlei merken die RTL sponsoren en waarvoor we in ruil veel kwalitatief slechte programma’s krijgen met reclame omgeven.

  Die 25 miljoen is toch een schijntje als je het omslaat naar aantal kijkers en uitstraling van het songfestival?

 19. w

  iedereen buitelt over elkaar heen om dit hysterische circus van wansmaak binnen te halen, lachwekkend!

 20. Lauk

  Alstjeblieft niet in Utrecht, de druk op de stad is al zo groot, de hotelkamers zijn er niet, en als ze nog effe snel worden bijgebouwd moeten ze ook daarna weer worden gevuld, hetzelfde geldt voor alle bijbehorende horeca. Gemeente denk nou eens na met een blik op de lange termijn ipv al dat hijgerige geld beluste korte termijn gedoe.

 21. Rowest

  De grootste hal is te laag, wil je daar tribunes plaatsen komen die wel erg naar voren. Hierdoor blijft er te weinig over voor de staging, dit probleem was toen ook in Oostenrijk.

 22. jos stelling

  Als de burgermeester in een alles of niets poging denkt in een tanga voor de troepen uit te gaan lopen, ben ik weg.

 23. Joepie

  Er zijn twee a 3 (misschien 4) serieuze opties voor dit event in NL.

  -A’dam, als gaycapital, vele vennues met de geschikte capaciteit, het vliegveld en het OV-netwerk en de ervaring in het omgaan met zeer grote publieksevenementen.

  -Den Haag, regeringshoofdstad, goed bereikbaar met vliegtuig, congrescentra en ervaring in omgaan met internationaal gerelateerde zaken

  -Rotterdam beschikt met Ahoy natuurlijk over een een zeer geschikte accommodatie en kent de omgang met grote muziekevents en optredens (denk aan meerdere VMA-Europe awards van MTV, heeft goed OV, eigen vliegveld

  -Maastricht, eigen vliegveld vlakbij de stad, heeft met MECC een grote goede vennue en medeorganisator in huis. Is de meest internationale stad in Nederland, ligt vlakbij Brussel, Düsseldorf en met de trein (HSL naar Luik) eigenlijk ook op erg korte reisafstand van Parijs.

  Ik denk dat het Utrecht weer eens te hoog in de bol zit. Utrecht is gewoon Utrecht; niet voor de hand liggend om dit evenement te organiseren. Men wil dit alleen weer, omdat men last heeft van het te-kleine-pik-syndroom in Utrecht. Ga nu eens dingen organiseren die bij de eigen identiteit van de stad passen in plaats van alleen maar met internationale marketing aan te komen. Marketing die verhult dat Utrecht zijn eigen interesse zaken niet op orde heeft.

  Om even wat voorbeelden te noemen waar Utrecht aan had en zou moeten werken:

  Betaalbare oplossingen voor woningnood aandragen; prioriteit nummer 1

  Een goed, snel en sluitend OV-netwerk aanbieden in de brede regio, prio nummer 2

  Verdere eigen financiële huishouding momenteel: prio 3

  Invloed van vastgoedwereld op besluitvorming stad terugdringen, prio 4

  Sociale problemen, armoede en criminaliteit terugdringen, prio 5

  Leefbaarheid bevorderen en overlast terugdringen; prio 6

 24. Antonius

  We moeten onze mooie stad niet verzieken met al die mega-onzin. VVD is voor. Maar wat is het beleid van de VVD. Denkt ze dit goed is voor een gezonde ontwikkeling van de stad? Of wil ze alleen maar een korte termijn succesje boeken?

 25. Coenraad V

  Geheel eens met Joepie, dat ten eerste.
  Als een tramlijn aanleggen of een marathon organiseren al te moeilijk is….
  Maar wat ik me wel afvraag, wie gaan de presentatie verzorgen ?
  Is dit niet iets voor Geer & Goor, met glitterpakken en flikkerende lampjes ?
  Hopelijk toch niet Jan Smit he.

 26. Al

  “…Ook heeft de Jaarbeurs veel ervaring met het organiseren van evenementen waarbij duizenden bezoekers komen.”
  Want in de Ziggodome komen nooit duizenden bezoekers?

 27. Cohen

  @joepie eens met je conclusie, maar je Calimero argumenten slaan plank wel een beetje mis.

  Maastricht, Rotterdam en Groningen ook trouwens, hebben een landingsbaan die de zelfde naam als de stad draagt, een vliegveld kan je het niet noemen. 95% zal gewoon via Schiphol moeten. Bovendien ligt Schiphol dan met 30 minuten dichterbij Utrecht dan bij Den Haag en met een betere OV verbinding.

  En Maastricht internationaal? Een mooi stadje, maar het ligt in de provincie, dat het twee uur van Brussel ligt doet daar niks aan af. En het belangrijkste: het is echt veel klein. Utrecht is nota bene bijna drie keer zo groot als Maastricht en dan zou het toch voor Utrecht te hoog gegrepen zijn? Het hoort gewoon in Amsterdam.

 28. Beanyman

  Nederlandse Antillen. Ok mooi.

 29. Scherpschutter

  Het zal me allemaal vockingworst wezen, zolang er maar geen Euro belastinggeld in dit feestje der menselijke achteruitgang wordt gestoken.

 30. Uhuh

  @Joepie
  Mee eens! Misschien heeft het een relatie met de nieuwe directeur City Marketing bij de gemeente, die hetzelfde probleem creërde bij zijn vorige werkgever, de UU. Ook daar was de focus te groot en internationaal voor wat er intern wél prioriteit zou moeten hebben…

  Lekker gewoon naar Amsterdam met het songfestival. Hebben ze ook wat meer roze horeca dan onze twee minuscule gaycafeetjes…

 31. Joepie

  @ Cohen

  U bent duidelijk niet op de hoogte van het feit dat Maastricht Europees gezien net ietsepietsie centraler ligt dan het Europees in een uithoek liggende Randstad gebied, dat Europees gezien helemaal niet zo goed bereikbaar is (en daarom internationaal gezien ook met het jaar minder serieus genomen wordt).

  Maar in Maastricht denken ze; laat die Randstedelingen maar lullen. Ze weten zelf wel beter en plukken nu al weet ik niet hoeveel decennia de vruchten van het internationaal profileren, ook qua universiteit.

  En ja, het Eurovisiesongfestival trekt honderdduizenden aan publiek, haha, not. Meer dan een lokaal vliegveld heb je niet nodig hoor, als het maar dichtbij ligt.

  Je conclusies over zowel Den Haag (ligt superdicht bij Schiphol) als dat Brussel op 2 uur van Maastricht ligt, kloppen beiden van geen kant.

  En dan dat gecitymarketing gelul van Utrecht dat ze net doen alsof Schiphol tegenwoordig hun vliegveld is. Hilarisch gewoon. Overigens wordt Schiphol wel neergezet als ook het vliegveld van Den Haag, net als Rotterdam-The Hague airport.

  Maar mensen die echt bidbooks kunnen lezen prikken duidelijk zo door de non-argumenten heen van ‘Utrecht’, overigens zijn de jaarbeurshallen in hun huidige vorm zwaar ongeschikt, als je naar het eisenpakket ven de EBU kijkt.

 32. Wim

  Gewoon doen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).