Utrechters zetten jaarlijks een stuk of 50.000 kerstbomen bij het grofvuil. Dat kan volgens verschillende organisaties een stuk duurzamer. Maar hoe zorg je voor meer milieuvriendelijke kerstboom?
Jaarlijks kappen we massaal bomen voor in huis, om ze een maand later weer af te danken. In Utrecht haalde de gemeente het afgelopen jaar een stuk of 50.000 bomen op. Dat is maar 2 procent van het totale aantal kerstbomen dat Nederland jaarlijks ongeveer afdankt.
Het landelijke aantal ligt op zo’n 2,5 miljoen kerstbomen per jaar, blijkt uit cijfers van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers. De vereniging verwacht het er dit jaar nog meer zijn, met richting de 3 miljoen kerstbomen in de Nederlandse huiskamers.
Levende kerstboom
Dat kan anders, was daarop de gedachte van meerdere mensen. Samen zorgen ze voor een nog steeds groeiend aantal initiatieven, campagnes en organisaties die de keuze voor een duurzame kerstboom aanmoedigen en mogelijk maken.
Maar is de boom wel echt zo slecht voor milieu? Verschillende milieuorganisaties benadrukken dat een ritje met de auto om een boom op te halen slechter is voor het milieu dan de boom zelf. En dat geldt ook voor de lampjes die menig Utrechter in de boom hangt. Ook is het nog onduidelijk of een echte of een neppe boom duurzamer is, dat ligt aan heel veel verschillende factoren.
Wat de meest duurzame kerstboom is, valt niet zomaar te zeggen, volgens de duurzame gids Milieu Centraal. Wel zie je de laatste jaren steeds vaker initiatieven die kerstbomen beloven te herplanten.
Adoptieboom
Een herplantbare boom is al op meerdere plekken in Utrecht te vinden, bij verschillende initiatieven. Voorbeelden daarvan zijn Duurzame Kerstbomen, Circle That, ’n Groene Kans (Groenekan) en BeterBoompje. Bij de laatste kunnen mensen niet alleen kiezen voor een herplantbare boom – met kluit – maar ook voor eentje zonder kluit.
Daar planten ze twee nieuwe boompjes voor terug in het Lowlander Kerstbos, van de gelijknamige brouwerij. Want is je boom niet meer geschikt om te herplanten? Dan maakt Lowlander er een IPA van – heel wat anders dan de gemeente, die ze versnippert en er bodembedekking of bio-brandstof van maakt.
Eigen tuin
“Wil je een echte kerstboom en die later in de tuin planten, kies er dan een met een grote kluit in een pot, en geef veel water. Indien in de buurt beschikbaar, kies dan een kerstboom die milieuvriendelijk geteeld is”, tipt Milieu Centraal. Dat kan in het Kuinderbos, daar mag je van Staatsbosbeheer zelf een boompje met kluit uitspitten.
Een andere optie is nog om zelf een kerstboom om te zagen of hakken, dat kan onder andere bij de Kerstboomkwekerij Van Zijl (Bunnik). Ook het Nationale Park De Hoge Veluwe bijvoorbeeld weten: “Op te halen wegens stikstofoverschot: duizenden gratis kerstbomen.”
Kunst of met een kluit, voor alle boomsoorten geldt: haal de boom niet te ver van huis. “Anders gaat de milieuwinst verloren”, volgens berekeningen van Milieu Centraal. “Met name het autoritje om de boom op te halen is het meest vervuilend.”
12 Reacties
ReagerenVroegah. Lekker kerstbomen rauzen en ze in de fik steken. Toen je nog niet overal sneeuwvlokjes had die zeuren over het milieu, luchtwegaandoeningen of overlast.
Mooie tijden waren dat.
“Met name het autoritje om de boom op te halen is het meest vervuilend.”
Wat een betutteling weer… We zouden geheel in lijn der tijdgeest het aankopen van Kerstbomen kunnen VERBIEDEN ‘om de zorg te ontlasten’ of meer van die kul.
Snelgroeiende sparren halen een hoop vervuilende gassen uit de lucht, dus op zich is een kerstboom heel goed. Mits de plantage niet ten koste gaat van echte natuur. Maar het is ontzettende zonde dat de afgedankte bomen de fik ingaan. Het is een prima grondstof of desnoods composteren
Iedereen moet het zelf maar weten uiteraard, maar de totale idiotie van 1200km verderop miljoenen bomen te laten omkappen, ze hier naartoe te transporteren om ze vervolgens in een pot in een huiskamer met plastic slingers erin af te laten sterven ter eer en glorie van een of ander imaginair wezen is met geen pen te beschrijven…
Dergelijk achterlijke tribale gebruiken vind je nog niet bij het meest achtergebleven afval der menselijke ontwikkeling.
Wellicht krijgen we nog wat subsidie als ze in de biomassacentrale de lucht in gaan. Klimaatvriendelijker en duurzamer gaat het echt niet worden. Met dank aan GL en Nijpels en u de belastingbetaler.
@JdV
Ik weet niet wanneer “vroegâh” voor jou is, maar in 1980 waren er ca. 4 miljard mensen op de wereld en nu zijn we met 8 miljard. Dat is de voornaamste reden dat er nu veel meer problemen zijn met klimaat en dat probleem gaat alleen maar groter worden. Niet de kerstboom is het probleem, het is de overbevolking.
Bromsnor doet het met een plastic kerstboom uit China, lekker makkelijk, komt met ballen en al uit de doos.
Er zijn tegenwoordig kunstkerstbomen die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.
Heb je ook geen last meer van de naalden die eraf vallen.
Als je een beetje serieuys om het milieu geeft koop dan geen kersbomen zonder kluit, maar koop alleen nog maar kerstbomen mèt kluit zodat de boom nog recht houdt op een 2e leven in de eigen tuin of terugplaatsing in het bos.
Ooit een keer een kerstboom gekocht, om het af te leren.
Hoewel het een prima manier is om veel tijd aan te verspillen: kopen, aanvoeren, optuigen, omgeving schoonhouden, aftuigen (van de boom, niet de omstanders), afvoeren voor het vermaak van de kinderen uit de buurt. Om over die moderne manies danwel religies maar te zwijgen.
Heb al jaren een klein kunstkerstboompje. Aan die jaarlijkse verspilling van mooie bomen doe ik niet mee. Ik bezoek liever een mooie mis of dienst (dit jaar dus niet). Dat is voor mij meer kerst dan een versierd huis en twee veel te veel eten.
@Wim Vreeswijk, Bromsnor vraagt zich af hoeveel bomen met kluit een 2e leven krijgen. Niet veel denkt hij. Kluit vervoeren kost extra brandstof.