Janskerkhof op de schop | De Utrechtse Internet Courant Janskerkhof op de schop | De Utrechtse Internet Courant

Janskerkhof op de schop

Janskerkhof op de schop

Op het Janskerkhof in de Utrechtse binnenstad is afgelopen maandag een start gemaakt met de herinrichtingswerkzaamheden. De werkzaamheden zijn onderdeel van het ‘Plan van aanpak herinrichting Janskerkhof’. Met dit plan heeft het college van burgemeester en wethouders vorig jaar besloten om het Janskerkhof stapsgewijs autovrij te maken. De werkzaamheden die nu worden uitgevoerd zijn een eerste stap binnen de ambitie om de binnenstad waar mogelijk autoluw te maken.

Directe aanleiding voor de herinrichting van het Janskerkhof zijn de raadsmotie ‘Janskerkhof autovrij’, het collegeprogramma 2010-2014, de ontwikkeling van een universiteitskwartier aan en rond het Janskerkhof met een plein als hart van de campus én een initiatief voor een herinrichtingsplan voor het plein van een aantal horecaondernemers aan het Janskerkhof. In het plan van aanpak is door middel van scenario’s verbeeld op welke wijze het Janskerkhof stapsgewijs autovrij gemaakt kan worden, zodat het plein ingericht kan worden met meer ruimte voor ontmoeting en verblijf. De werkzaamheden om het Janskerkhof geschikt te maken als verblijfsruimte worden momenteel uitgevoerd. Het resultaat is een autovrije westzijde van het Janskerkhof, waar in totaal 65 parkeerplekken verdwijnen. De rijrichting verandert ook: vanuit de Boothstraat kan het verkeer straks linksaf, via de oostzijde het plein afrijden. De westzijde is dan alleen nog bereikbaar voor bevoorrading. Er worden parkeerplaatsen, antiparkeerpaaltjes, fietsenrekken, lantaarnpalen en stootbanden verplaatst. Ter hoogte van Janskerkhof 16 worden parkeerplekken aangebracht, waar nu nog middeneilanden liggen. Verder worden er kortparkeerplekken verplaatst van de west- naar de noordzijde van het plein. Ten slotte wordt de bestrating van het plein en de rijweg aangepakt.

Veel betrokkenen zijn blij met een nieuwe inrichting van het Janskerkhof. Het belangrijkste bezwaar betreft het verwijderen van parkeerplekken: sommigen vinden dat er onvoldoende alternatieven worden geboden. De werkzaamheden nemen naar verwachting 4 weken in beslag. Tijdens en na de werkzaamheden blijft de bloemenmarkt op dezelfde plek functioneren.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).