Jongeren moeten vertrekken uit succesvol experiment in verzorgingshuis Tuindorp Oost | De Utrechtse Internet Courant Jongeren moeten vertrekken uit succesvol experiment in verzorgingshuis Tuindorp Oost | De Utrechtse Internet Courant

Jongeren moeten vertrekken uit succesvol experiment in verzorgingshuis Tuindorp Oost

Jongeren moeten vertrekken uit succesvol experiment in verzorgingshuis Tuindorp Oost
Het complex in Tuindorp-Oost
Het was een succesvol project: jongeren en ouderen woonden sinds april 2016 samen in het zorgcomplex Tuindorp Oost. Na een opnamestop waren er te veel lege kamers in het complex, waarna er woningzoekende jongeren bijkwamen. Nu moeten de jongeren voor het einde van dit jaar nog vertrekken uit het complex en een aantal ouderen in het pand verhuizen. Het geeft onrust en bewoners zijn ontevreden.

Het was een succesvol project: jongeren en ouderen woonden sinds april 2016 samen in het zorgcomplex Tuindorp Oost. Na een opnamestop waren er te veel lege kamers in het complex, waarna er woningzoekende jongeren bijkwamen. Nu moeten de jongeren voor het einde van dit jaar nog vertrekken uit het complex en een aantal ouderen in het pand verhuizen. Het geeft onrust en bewoners zijn ontevreden.

Steeds minder ouderen woonden in het verzorgingshuis Tuindorp Oost in 2016. Gangen met veel lege kamers zorgden voor hoofdbrekens bij de organisatie. Het voelde onveilig en was eenzaam voor bewoners. Een proef om woningzoekende jongeren in het gebouw te plaatsen bracht uitkomst. De jongeren huren bij Socius. Wouter Smink, een jongere bewoner: “Ik woon in het complex sinds april 2016. Ouderen vinden het gezellig dat we er zijn en wij leren ook veel van ze. Nu we weg moeten zijn veel ouderen echt ontroostbaar.”

Careyn zal gaan vertrekken uit het complex naar een nieuwbouwpand dat eind 2019 op z’n vroegst klaar zijn. Volgens Smink is de verhuizing nog niet nodig. “We wisten dat het tijdelijk was, maar de nieuwbouw is nog lang niet klaar en ouderen moeten in het pand verhuizen. Onbegrijpelijk. Er is ook heel veel onvrede over de manier van communicatie. Aangezien de nieuwbouw er nog niet is lijkt het eerder op een woningcorporatie die intern huizen doorschuift dan een zorginstelling. Zo zonde, want het pand zit vol met prachtige verhalen waarbij jongeren ouderen hebben geholpen en andersom.”

Verhuizingen

Er zijn nog 42 oudere bewoners in het pand. Die zijn verdeeld over enerzijds de hoogbouw van het complex met twaalf etages en laagbouw van vier etages. Die worden nu allemaal verplaatst naar de laagbouw. Het betekent dus voor een aantal ouderen een verhuizing binnen het pand. Volgens Smink een enorme gebeurtenis voor de ouderen. “Wij jongeren komen wel weer ergens anders terecht, maar veel ouderen zijn boven de 90 jaar. Die moet je zo min mogelijk verplaatsen.”

Jacqueline Scheidsbach, directeur van Careyn, erkent dat de aanstaande veranderingen vervelend zijn. “De ouderen zijn natuurlijk van slag en het is dan ook een hele vervelende boodschap. Ik betreur het, maar vanuit het oogpunt van kwaliteit van zorg en veiligheid moeten we dit doen. De verdeling klopt niet meer.” Scheidsbach zegt dat het project begon met meer dan 50 oudere bewoners, waarvan er nu nog 42 wonen. Binnenkort zal een aantal van de ouderen ook moeten verhuizen vanwege een veranderde zorgvraag. De overgebleven ouderen gaan samen naar de laagbouw, omdat we de kwaliteit van zorg en veiligheid moeten kunnen blijven borgen. Daar is helaas geen plek meer voor de jongeren.

Opnamestop

Het verzorgingshuis Tuindorp Oost heeft vanaf november 2013 al een opnamestop vanwege de overheidsmaatregelen om lichtere zorgzwaarte niet meer te vergoeden. “Mensen moeten langer thuis blijven wonen. Dit project kan alleen in een verantwoorde setting met een goede verdeling. Die is er niet meer.”

Scheidsbach zegt wel dat het project succesvol is geweest. “We hebben enorm mooie ervaringen gehad met de combinatie tussen jongeren en ouderen. We moeten de mensen zo goed mogelijk informeren over de veranderingen. Zowel Socius (de verhuurder aan jongeren, red.) als wij moeten onze bewoners alles nog een keer goed uitleggen. Met de Careyn-bewoners gaan we individueel het gesprek ook nog aan, want het is natuurlijk wel een kwetsbare groep.”

14 Reacties

Reageren
  1. Maria Rietveld

    Ik begrijp helemaal niets van wat ik hier lees. Er zijn minder ouderen, en dus is er minder plek voor jongeren? Je zou zeggen dat er juist meer plek is. De woningnood in Utrecht is ontzettend groot. Waarom geen extra jongeren in hoog- en laagbouw laten wonen, in plaats van jongeren de huur opzeggen en ouderen verplaatsen?

  2. MJPD

    “Ik betreur het, maar vanuit het oogpunt van kwaliteit van zorg en veiligheid moeten we dit doen.”

    Moet zijn:
    “Ik betreur het, maar vanuit het oogpunt van efficiency en kostenbesparing moeten we dit doen.”

    Het gesol met deze ouderen is te danken aan de VVD. Jammer, want dezelfde opzet van Socius bij De Saffier (voormalig wzc Tolsteeg) werkt prima.

  3. Henk de Vree

    Wat niet uit het artikel blijkt, is dat de woningen die de jongeren zullen verlaten ruim een jaar tot anderhalf jaar leeg zullen blijven staan.

  4. Bewoner Tuindorp Oost

    Het is vooral sneu dat tegen alle eerdere afspraken in de ouderen een keer extra moeten gaan verhuizen. Waarbij sommige er qua m2 na al die jaren tijdelijk op achteruitgaan. Dan mag je als negentig jarige opeens gaan bedenken welke spullen je wel of niet mee gaat nemen naar de laagbouw. Ik schat zomaar in dat de directrice te lang in haar excel heeft zitten spelen met getallen om te zorgen dat haar begroting weer klopt. En daarbij is vergeten dat achter deze cijfertjes een kwetsbare groep schuilgaat.

  5. Jona Roes

    Het experiment is geen daverend succes zoals hier staat beschreven. De jongeren veroorzaakten geregeld overlast ( veel van de jongeren komen van het beruchte studentencomplex Archimedeslaan 16, waar zelfs buurtbewoners tegen hebben geprotesteerd). Het bestuur van de flat was incompetent en ging niet goed om met klachten en er waren regelmatig conflicten met Careyn. Veel van de ouderen ervaarden het als een soort invasie. Het had een succes kunnen zijn als er goed geselecteerd was op jongeren en het bestuur bestond uit competente mensen.

  6. Dirk

    Even een ander perspectief dan het emotionele:

    “Het verzorgingshuis Tuindorp Oost heeft vanaf november 2013 al een opnamestop vanwege de overheidsmaatregelen om lichtere zorgzwaarte niet meer te vergoeden.”

    Er is dus gewoon geen geld voor vanuit de overheid en de instelling is gedwongen geweest om hiermee te dealen en een goede transitie te ontwerpen.

    “Na een opnamestop waren er te veel lege kamers in het complex, waarna er woningzoekende jongeren bijkwamen. Nu moeten de jongeren voor het einde van dit jaar nog vertrekken uit het complex en een aantal ouderen in het pand verhuizen. Het geeft onrust en bewoners zijn ontevreden.”

    De directrice heeft waarschijnlijk ook ouders waar ze van houdt en wil deze mensen het liefste de meest humane oplossing bieden, maar dit is noodgedwongen helaas dus allemaal gepland.

    Stap 1 is de opnamestop, stap 2 is kijken hoe je het zo aangenaam mogelijk maakt voor de ouderen in afwachting van een goedkoper alternatief terwijl je de dienstverlening langzaamaan verder terugschroeft (jongeren erbij) en stap 3 is iedereen verhuizen/centraliseren wanneer dat goedkopere alternatief er is.

    “De ouderen zijn natuurlijk van slag en het is dan ook een hele vervelende boodschap. Ik betreur het, maar vanuit het oogpunt van kwaliteit van zorg en veiligheid moeten we dit doen. De verdeling klopt niet meer.”

    Ik vind het alleen jammer dat het zo slecht uitgelegd wordt. De aanleiding is misschien kwaliteit van zorg en veiligheid, maar de oorzaak is gewoon de bezuinigingen. Als ze daar transparanter over zou zijn en zou aangeven dat er keuzes gemaakt moeten worden binnen de bestaande budgetten en niet met dit soort platitudes komt dan zou ze de mensen benaderen als volwassenen. Het gevoel dat me een rad voor de ogen gedraaid wordt is wat mij het meest zou frustreren als ik in deze situatie zou zitten.

  7. Sander de Boer

    In tegenstelling tot de reactie van Jona Roes woon ik wel in Rijnsweerd Zuid, inderdaad, tegenover de Archimedeslaan 16. Ja, we waren als wijk sceptisch en ja er is wel eens overlast. Echter, we hebben veel meer last van de voetbal supporters van FC Utrecht.

    Ik ken het huis Tuindorp ook vrij goed en ook hier staat mij indruk haaks op die van Roes. De jongeren die er wonen zijn buitengewoon vriendelijk en bedachtzaam voor de ouderen. Ik wilde ‘s avonds een keer naar binnen lopen maar ik kwam niet zomaar langs de jongeren, ze vroegen wat ik kwam doen om insluipers te voorkomen. Top, die combi van oud en jong!

  8. Marit

    Beste Jona Roes,

    Ik vind het erg jammer om te horen dat u vindt dat het project geen daverend succes is… Ik ben zelf een van de jongeren die alweer twee jaar op Tuindorp Oost woont en ik zie juist dat jong en oud ontzettend goed met elkaar omgaan. Overigens worden de jongere bewoners wel degelijk geselecteerd middels een informatieavond en daarop aansluitend een motivatiebrief.

    Het zijn de jongeren die vaak initiatieven nemen om leuke dingen te doen met de ouderen zoals stadswandelingen, bezoekjes aan het tuincentrum, geschiedenislezingen, taartenbakwedstrijden, een bezoek aan de Botanische Tuinen en ga zo nog maar even door. Naast deze gezamenlijke activiteiten zorgen wij er als jongeren ook altijd voor dat de ouderen met Valentijnsdag allemaal een mooie roos krijgen met bijpassende kaart, dat ze met Pasen leuk in elkaar geknutselde pakketjes met paaseitjes krijgen, dat ze met Sinterklaas een klein cadeautje krijgen en dat er met Kerst ook een leuke verassing voor iedereen klaar staat. Daarnaast maken we regelmatig een praatje met elkaar, gaan we bij elkaar op de koffie, doen we boodschappen als dit nodig is en helpen we met het repareren van de tv als deze kapot blijkt te zijn.

    Dat jong en oud met deze veranderingen zo goed de handen ineen weten te slaan, bewijst daarnaast maar weer eens hoe geslaagd het project is! Afgelopen zaterdag is de PvdA op bezoek geweest om te spreken met alle ouderen en jongeren die op Tuindorp Oost wonen en stuk voor stuk bleek uit de verhalen dat de ouderen en de jongeren juist zo blij met elkaar zijn. Daarnaast vinden de jongeren het verschrikkelijk dat de ouderen nu tweemaal in 1.5 jaar tijd moeten verhuizen en wij zijn dan ook bang dat een aantal bewoners dit niet gaan overleven. Wij vinden uiteindelijk vast wel weer een andere woning, maar ons hart ligt bij de ouderen en hoe met deze ouderen wordt omgesprongen. Ze verliezen al zoveel autonomie met de jaren dat ze ouder worden en nu zijn ze ook nog eens hun spreekrecht kwijtgeraakt.

    Om nog even twee uitspraken van een van de oudere bewoners te quoten:

    ‘Ik vind het hartstikke leuk, die jongeren. Ik heb geen last van ze. Het is gezellig. Ze staan altijd voor je klaar. Als je ergens mee zit helpen ze je gewoon.’

    ‘Als je ergens mee zit, vind ik het een veilig gevoel met jullie, gek hè? Nou ja, eigenlijk niet gek. Ik vind het heel prettig. Jullie moeten blijven. Ze drijven me in het nauw. Het is hartstikke fijn dat jullie hier wonen.’

    Ik weet dat met deze berichtgeving in de media je ook negatieve reacties kan verwachten, maar het doet mij oprecht pijn om uw reactie zo te lezen.

  9. Maryan

    Dit is weer eens typisch een Careryn besluit die alleen maar om de centen denkt. Dat het om kwetsbare ouderen gaat kan ze volgens mij weinig schelen. Daar draait alles om geld! Jammer voor deze ouderen en ook de jonge mensen. Kan dit niet begrijpen terwijl het project zo succesvol blijkt te zijn. Ongelooflijk!

  10. Toine Goossens

    Geachte mevrouw Roes,
    U wordt gefundeerd tegengesproken door direct betrokkenen. Wat klopt er niet aan die tegenspraak? Vanuit welke ervaringen hebt u uw conclusies getrokken?

  11. Wim

    Waarom moet het hooggebouw nu leeg gemaakt worden kan daar gewoon niet de studenten blijven wonen
    Kapitaal vernietiging als het afgebroken moet worden of is dat weer centen verdienen voor project ontwikkelaars

  12. cas

    @ Wim, het vol duwen met studenten, dat is kapitaal vernietiging. Op die locatie zijn mogelijkheden die veel beter zijn voor de stad.

  13. joop gerritse

    Als ik dit verhaal zo lees, denk ik altijd weer aan die wethouder die ooit eens zei dat “de hondenbelasting afgeschaft werd omdat ze meer kostte dan opbracht”, en dat het verschil “gerecupereerd” zou worden door verhoging van de een of andere andere belasting…
    En alle krantenschrijvers scheven dit zó in hun kranten… zonder commentaar.

  14. Wim

    Een hele zinvolle actie

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).