Kan je eigenlijk nog wel lekker eten in Utrecht? Dat is de vraag - De Utrechtse Internet Courant Kan je eigenlijk nog wel lekker eten in Utrecht? Dat is de vraag - De Utrechtse Internet Courant

Kan je eigenlijk nog wel lekker eten in Utrecht? Dat is de vraag

Kan je eigenlijk nog wel lekker eten in Utrecht? Dat is de vraag
Restaurant Karel V in Utrecht aan de Geertebolwerk staat dit jaar niet meer in de top 100 van beste restaurants van de oudste restaurantgids van Nederland: Lekker. Op dit moment staat er zelfs geen enkel Utrechts restaurant meer in de top 100. Kan je in Utrecht eigenlijk wel lekker eten? Dat is de vraag.

Restaurant Karel V in Utrecht aan de Geertebolwerk staat dit jaar niet meer in de top 100 van beste restaurants van de oudste restaurantgids van Nederland: Lekker. Op dit moment staat er zelfs geen enkel Utrechts restaurant meer in de top 100. Kan je in Utrecht eigenlijk wel lekker eten? Dat is de vraag.

“Recenseren is vaak toch iets persoonlijks.”

Sidney Rubens van restaurant Brass : “Natuurlijk kan je lekker eten in Utrecht. Toen ik de Lekker las vond ik het ook nogal een verhaal; dat sterrenrestaurants, die al jaren goed beoordeeld worden, niet eens in de top 100 staan. Misschien dat Lekker met een andere maat meet dan Michelin, maar opvallend is het wel.

Ik werk zelf vijf dagen in ons restaurant, echt vaak uiteten ga ik daarnaast niet meer. Na een dag hard werken is een flesje wijn en een kaasplankje een grotere voldoening. Als ik wel op ‘hoog niveau’ ga eten kom ik graag bij Amberes, maar ook bij Karel de V kan je heerlijk eten. Ook al is de inrichting niet volledig mijn smaak, daar mag je ze niet op afrekenen. Misschien dat dit ook wel meespeelt in de top 100 van Lekker, dat er meer wordt beoordeeld dan alleen het eten, bijvoorbeeld de verlichting of de tafels. Het blijft sowieso lastig, recenseren is vaak toch iets persoonlijks.”

“Verder zegt het niets.”

Ronald Giphart: “ Je kan nog zeker lekker eten in Utrecht. Op het gebied van de hogere gastronomie, wat dat ook is, blijft de stad Utrecht misschien wat achter, maar wat zou het?  Er zijn genoeg prima restaurants. Ik eet geweldig bij het nieuwe Luce, kom graag bij Amberes, eet prima bij Goesting, sla Saigon niet graag over en zo zijn er nog genoeg anderen. Hoe Lekker tot zijn rangorde komt is een lachertje. Hoe zou je kunnen bepalen of een restaurant plek nummer 78 of 79 inneemt? Wat dit zegt is dat de zogenaamde rapporteurs of niet uit Utrecht komen of aan zelfhaat lijden. Verder zegt het niets.

“Deze doelgroep heeft een beperkt budget.”

Roberto Coletti van IJssalon Roberto Gelato eet graag in Utrecht: “Het ligt er natuurlijk aan wat voor eten je zoekt. Ik heb bijvoorbeeld meerdere keren gegeten bij Vis en Meer op de Drieharingenstraat en daar was ik altijd tevreden. En een van de beste Chinese restaurants is natuurlijk Paradijs aan het Vredenburg. En voor goed Italiaans eten kan je naar Sardegna aan de Oudegracht.

Het is geen populaire opvatting maar ik kan het ook wel begrijpen dat er niet veel toprestaurants zitten in de stad. Veel van de horeca in Utrecht richt zich op de student. Utrecht is een echte studentenstad en deze doelgroep heeft natuurlijk een beperkt budget. Ik ben allang geen student meer dus van mij mag het soms wel wat ingewikkelder en dus ook iets duurder. Maar een restaurant als Zindering kan ik iedereen aanbevelen. Je kan daar vlot eten, goede borden en mooi opgemaakt.”

“Er zijn zeker goede kleine restaurantjes.”

Joep de Jong van restaurant Vaartsche Rijn kent het blad Lekker wel: “Maar ik hecht toch meer waarde aan de Michelingids en GaultMillau. Deze zijn mijns inziens toch geloofwaardiger. Zo zijn er verschillende restaurants die sterren hebben maar geen plekje in de lijst van Lekker. Ook zie ik het belang in van websites waar het publiek hun mening kan geven. De lijst van blad Lekker wordt toch een beetje gevormd door middel van vriendjespolitiek en ik zie het dus ook niet zozeer als een teleurstelling. En goed eten kan je nog wel in Utrecht. Zo kom ik graag bij Amberes en Culinair Podium. Wel denk ik, dat Utrecht een lastige doelgroep is voor toprestaurants, met de vele studenten. Maar er zijn zeker kleine restaurantjes waar goed en met plezier gekookt wordt, het Wilhelminapark Restaurant is er ook zo’n een. Natuurlijk eet ik ook regelmatig in ons eigen restaurant en dat is ook altijd heerlijk.”

“Utrechtse restaurants hebben een langere levensduur.”

Eva Brouwer presentator bij RTV Utrecht: “In Utrecht kun je echt prima eten. Ik ga zelf graag uit eten bij Bresson (altijd goed, een klassieker), Hotel DOM (was al goed en ben nu helemaal benieuwd nu Culinair Podium zijn intrek neemt) en Pret-a-porter (knus, goed eten en persoonlijke en gezellige bediening). In de zomer is de Drieharingstraat net Brussel met overal tafeltjes buiten. On-Nederlands gezellig.

Wat je in Utrecht minder hebt is het ‘hyperige’ sfeertje zoals in Amsterdam. Daar had je tot voor kort het culinaire instituut Johannes van Dam die Amsterdammers als een horde lemmingen steeds naar nieuwe tenten dreef.

Voordeel is dat in Utrecht restaurants langere levensduur hebben, nadeel is dat er minder hard gevochten wordt om echt op te vallen en met iets exceptioneels te komen.”

“Een moeilijk eetstad”

Mac van Dinther, culinair journalist bij de Volkskrant, is op reis maar kon ons nog net vertellen dat Utrecht een moeilijke eetstad is: “Veel middelmaat, weinig echte toppers. Al vond ik de nieuwe Luce heel behoorlijk en zou Vaartsche Rijn volgens mij wel een plekje in de hoogste regionen verdienen. Voor mij is dat een toppertje in Utrecht.”

(tekst: Robert Oosterbroek)

13 Reacties

Reageren
 1. gijs

  Wat een geoudehoer over eten. Mijn boerenkool is onovertroffen. En als je zo’n restaurant-glijmiddel-smaakje over je eten wilt hebben: eet ze.
  Trouwens, Grieks restaurant Europa in Wittevrouwen is geweldig – prettige sfeer etc. en eten OK. Neen, geen sterren of dat soort onzin, maar who cares?
  Maar wellicht zijn er types die a.h.w. klaar komen op eten (zie glijmiddel). Veel plezier met jullie exclusiviteit.

 2. Krakeling

  Ahhh…eten! Lekker uit eten, heerlijk!
  Even (4the record) het favo-lijstje van Krakeling. En gelijk maar wat namen die iedereen lijkt te vergeten.
  1) Deeg (LangeNieuwstraat) heerlijke smaken, aardige bediening, echt heel goed!
  2) C’est Ça (ergens bij de Poortstraat)
  3) Goesting (ook ergens bij de Poortstraat)
  4) Rosa’s Kitchen (Everard Meijsterlaan)

  Nog wat commentaar op de andere namen
  – Luce – kleine hapjes, heerlijke smaken. Maar voor mij niet gezellig, ik ziet er te opgeprikt
  – Goeie Louisa -(het betaalbare sussie van Karel V) – vond ik nogal tegen vallen
  – Alles in de DrieHaringenstraat – heel gewoon, gewoon, gewoon. Ook de Garde (of hoe het nu heet)

 3. Van Pimpelen

  … aan “de” Geertebolwerk…
  Voor de geïnteresseerde lezende is te melden dat ‘boulevard’ een verfranste versie is van ons eigen ‘bolwerk’. Ware het niet dat ‘bolwerk’ taalkundig onzijdig is, ‘boulevard’ daarentegen mannelijk. Dus ‘het Geertebolwerk’….

 4. Guus

  Een zaak die ik niet hoor terugkomen maar in mijn beleving een van de beste restaurants van Utrecht is als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding is Brass. Hele mooie zaak met veel aandacht voor eten en service. Hoog niveau en Janco is gewoon een top chef.

 5. petra van der heijden

  Daar is die dan, de top 5
  Vaartsche Rijn
  De Goedheyd
  Brass
  Gastmaal
  Sparkling

 6. Duco R. Keulen

  Het beste restaurant van Utrecht is Luce op het Visschersplein. Sinds afgelopen zomer wordt de keuken bestiert door Roel Gillissen.

  Het vertrek van Jeroen Robberecht bij Karel V is beslist een verlies te noemen.

  De keuken van Madeleine op het Wed wordt gerund door Rick en Ruben, zeer geslaagde leerlingen van Jon Sistermans.

  Ook het Wilhelmina park heeft inmiddels een gesmeerd draaiende brigade in de keuken staan.

 7. Duco R. Keulen

  Bijna vergeet ik Brass op het Janskerkhof, waar Janco Robben (vh souschef bij Karel V) de keukenmeester is.

 8. andreas

  De lekker heb ik niet nodig om lekker te eten in Utrecht. Binnenkort weer eens naar Amberes altijd goed. Verder favoriete restaurants:

  – Luce
  – Culinair Podium
  – Goesting
  – Wilhelmina park
  – Deeg

  Verder nog een heel lijstje wat ik wil bezoeken!

 9. andreas

  De lekker heb ik niet nodig om lekker te eten in Utrecht. Binnenkort weer eens naar Amberes altijd goed. Verder favoriete restaurants:

  – Luce
  – Culinair Podium
  – Goesting
  – Wilhelmina park
  – Deeg

  Verder nog een heel lijstje wat ik wil bezoeken!

 10. Van Pimpelen

  … tot hiertoe heeft de Heere ons Geholpen…

 11. Jiri

  Jasmijn en Ik op de Kanaalstraat in Lombok. Blijft altijd goed eten, al is de kaart al een paar jaar nauwelijks aangepast. Verder een prachtig restaurant waarin Oost en West mooi samenkomen. Typisch Lombok dus!

 12. chris

  Welke zeker ook thuishoort in de opsomming is Sparkling aan de Voorstraat. Eigenaar Rick is een voortreffelijk gastheer.

 13. Dennis

  Grappig dat in de reacties restaurant Deeg en Luce worden genoemd terwijl beide restaurants niet meer bestaan! Het is maar goed dat deze mensen geen inspecteurs van de Lekker zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).