Kantorencomplex van 25.000 m2 boven Hoog Catharijne staat al 8 jaar leeg; ‘Niet uit te leggen in deze tijd’ Kantorencomplex van 25.000 m2 boven Hoog Catharijne staat al 8 jaar leeg; ‘Niet uit te leggen in deze tijd’

Kantorencomplex van 25.000 m2 boven Hoog Catharijne staat al 8 jaar leeg; ‘Niet uit te leggen in deze tijd’

Kantorencomplex van 25.000 m2 boven Hoog Catharijne staat al 8 jaar leeg; ‘Niet uit te leggen in deze tijd’
Het kantoorcomplex boven Hoog Catharijne staat al 8 jaar leeg.
Het kantorencomplex boven het Gildenkwartier in Hoog Catharijne staat al ongeveer acht jaar leeg. Volgens de Utrechtse fracties van de PvdA, GroenLinks en Studenten & Starter is dit niet uit te leggen in een tijd van woningnood en grote tekorten aan ruimte. “Al helemaal niet in het centrum.”

Het kantorencomplex boven het Gildenkwartier in Hoog Catharijne staat al ongeveer acht jaar leeg. Volgens de Utrechtse fracties van de PvdA, GroenLinks en Studenten & Starter is dit niet uit te leggen in een tijd van woningnood en grote tekorten aan ruimte. “Al helemaal niet in het centrum.”

Eerder deze week publiceerde RTV Utrecht een artikel waarin de leegstand werd aangekaart. Daarin is ook te lezen dat Klépierre eigenaar is van het complex. Het zou gaan om zo’n 25.000 vierkante meter kantoorruimte. Tot acht jaar geleden zouden hier medewerkers van de Rabobank hebben gezeten, maar die zijn verhuisd naar de Croeselaan.

Rick van der Zweth (PvdA), Erwin Virginia (GroenLinks) en Jeffrey Koppelaar (Student & Starter) zeggen te schrikken van de duur en omvang van de leegstand. “Bovendien is eerder vaker gevraagd naar kantorenleegstand en werd er aangegeven dat dit amper aan de orde was. Dit blijkt nu dus wel het geval.”

De leegstand van de 25.000 vierkante meter wordt niet meegenomen in de cijfers omdat het pand formeel niet als te huur beschikbaar is. Vanwege de kwestie hebben de fracties schriftelijke vragen ingediend.

Zo willen ze weten hoe het mogelijk is dat er al zo lang kantoorruimte leegstaat zonder dat er is ingegrepen. Ook vragen de politici welke oplossingen ze op de korte termijn kunnen verwachten zodat de ruimte weer in gebruik kan worden genomen. Tot slot zijn de fracties benieuwd of de ruimte – omdat verhuur als kantoor de afgelopen acht jaar niet is gelukt – omgezet kan worden naar woningen.

33 Reacties

Reageren
 1. Joris

  Kraken die hap!

 2. buurtbewoner

  is er een andere stad in de wereld waar een buitenlandse investeerder zoals Klépierre zo’n dikke vinger in de stadscentrumpap heeft zoals in Utrecht?

 3. Rietje

  Lekker dan…

 4. Rottebert Peermans

  Waar bemoeien ze zich mee? Als de eigenaar het leeg wil laten staan dan is dat zijn goed recht. Het is hier geen Noord-Korea.

 5. JdV

  Inderdaad een schande. De gemeente had uiteraard al 8 jaar lang op deze mooie, centraal gelegen plek afdelingen en ambtenaren kunnen huisvesten. In plaats daarvan huurt de gemeente elders in de stad vierkante meters en bouwt de gemeente voor veel geld zelf kantoorruimte op diverse locaties. De verantwoordelijk wethouder zou ter verantwoording moeten worden geroepen en gevraagd worden waarom de gemeente daarvoor heeft gekozen terwijl er klaarblijkelijk prima, centraal gelegen kantoorruimte te huur was.

 6. Erwin

  Mooi moment om dar gebouw te slopen. Zooo lelijk!

 7. Scherpschutter

  Wat krijgen we nou? Een eigenaar heeft helemaal niets uit te leggen, aan wie dan ook. We leven hier niet in Venezuela.

 8. w

  dat grijze gebouw op de begane grond, is dat een crematorium?

 9. Rietje

  @Erwin : hahaha, ja en ja

 10. Pieter

  Helemaal eens met buurtbewoner

 11. Herman

  Iedereen weet dat Klepierre de baas is in dit deel van de stad.

 12. Aniwe

  Blijkbaar levert een leegstaand pand een investeerder meer op dan het onder de marktprijs te verhuren… Ik heb nooit begrepen hoe dat komt maar hier is dat waarschijnlijk ook het geval.

 13. Ger

  oppakken met Klepierre en ombouwen naar wonen, zelfde voor lelijke parkeergarage P6 die niet gebruikt wordt

 14. ACTK

  Klépierre heeft nog nooit iets gedaan voor de burgers van deze stad, behalve dan dat ze trucs verzinnen om ze uit te wringen. Laten we dat feit nu eens onder ogen zien en een plan maken om die club met pek en veren onze stad uit te jagen. De schade die ze hebben aangericht is nu wel groot genoeg…

 15. Massegast

  Ik denk dat Klépierre tegen een enorme investering zit aan te hikken en dat is het asbestvrij maken van dit zeer grote kantorencomplex. Het gebouw staat namelijk stijf van de asbest. En Klépierre is een echte winkelboer. Dus kantoren hebben geen prioriteit op het hoofdkantoor in Parijs. Alternatieven voor Klépierre zijn: het complex met een fikse korting verkopen, dan zijn de asbestkosten voor een ander, of de overheid vragen hun vereisten rond asbest te versoepelen. En zoals wij allen weten gaat de overheid vaak heel vroom doen als het over asbest gaat. Als je het hele Gildenkwartier koopt om te slopen (if you can’t solve a problem, eliminate it), dan moet je Klépierre betalen, de winkels (McDonald’s, MediaMarkt, Amazing Oriental etc.) en de appartementen boven het complex. Vraag is dan ook: sloop je Singelborch, ja of nee. Met o.a. C&A aan de Noordpassage. Kortom, het zal een lastig dilemma zijn, zonder een echte probleemeigenaar, wat nu al 8 jaar een surplace oplevert, om een woord te gebruiken wat ze in Parijs ook begrijpen.

 16. Speak Up

  Hier valt Scherpie door de mand.

  Rottebert Peermans (en vele alter ego’s op DUIC) zijn Scherpie.

  Misschien werkt hij wel voor DUIC, om de reacties wat te boosten.

  Het zal DUIC sieren als ze mijn reactie plaatsen.

 17. Erwin

  Rottebert Peermans = scherpschutter. Zoveel wordt wel duidelijk uit de comments

 18. Scherpschutter

  @Aniwe 4/11/2021 – 12:11

  “Blijkbaar levert een leegstaand pand een investeerder meer op dan het onder de marktprijs te verhuren… Ik heb nooit begrepen hoe dat komt maar hier is dat waarschijnlijk ook het geval.”

  Banken, he? Vastgoedbeleggers financieren vrijwel nooit vastgoed met eigen geld (ben je dief van je portemonnee), maar doorgaans altijd met geleend geld. Als je de huur verlaagt (en al helemaal als je onder marktprijzen gaat zitten!), dan gaat de bank ervan uit dat je pand fors minder waard is geworden (zit een ratio tussen) en mag jij als klant van de bank dus mooi het verschil even komen aftikken tussen de hoogte van de oorspronkelijke lening en de fictieve nieuwe lagere waarde van het pand. Dat loopt snel op. 😉

  Zeker bij sterk verouderde kantoorpanden is leegstand vrijwel altijd de beste optie.

 19. Willem

  25.000 m2? Daar kun je in deze tijd al gauw 1000 riante studio’s of 500 ruime gezinswoningen van maken. Overigens staat ook in de binnenstad de helft van de bovenetages boven de winkels leeg. Zou de politiek zich ook eens druk over moeten maken.

 20. Leon

  Kraken is de oplossing hier.

 21. Jeffrey

  Volgens mij wilde The Student Hotel hier eerst aan de slag. Vervolgens is dat tegengehouden omdat het niet om een hotel zou gaan, maar vooral om een truc om kamers voor een hoge prijs te verhuren aan studenten.

  Vervolgens is er aan alle kanten van het centrum zoveel nieuwe (en dus beter dan iets met asbest wat je op moet knappen) kantoorruimte gebouwd.

  Ook heeft Klepierre het blijkbaar van de markt gehouden. Dat kan zijn omdat ze geen geld uit willen geven, maar ook strategisch zijn omdat ze nu kansen zien om ruimte goed te verkopen aan iemand die er hokjes van 40 m2 in te bouwen en dat microwoningen gaat noemen.

  Allemaal speculatie, maar volgens is dat van dat student hotel waar.

 22. JdV

  @Erwin: o jee, je paranoia slaat weer toe. Ik ben dan waarschijnlijk ook Scherpschuuter? Triest.

 23. Utrechter

  Is dit eigendom van Klepierre? Dan moet het onlangs verkocht zijn aan hun. Het kantoor was altijd eigendom van de gebruiker Rabobank. Ook toen stond het al langere tijd leeg.

  Voordat duidelijk is wat de situatie is zou ik niet te snel oordelen. Volgens mij zijn het hele diepe ruimten en is het daardoor niet makkelijk er zomaar woningen van te maken.

 24. Massegast

  @Utrechter — 1. Je laatste opmerking over de diepe ruimten is correct. Als micro-flatjes ook een raam mogen hebben dan is er aanzienlijk minder mogelijk dan 25000m2 suggereert. 2. Klépierre wilde vrijuit aan de plinten kunnen werken en hebben daarom kantoorbuurman Rabo aangekocht en zijn nu in het bezit van dit kantorencomplex, terwijl ze eigenlijk focussen op winkelcentra. Ze zullen de neiging hebben het te willen doorverkopen. Maar ja, wie dit koopt, koopt ook het asbestprobleem erbij. En asbest verwijderen is niet goedkoop.

 25. RABE

  Slopen of aanpassen voor bewoning. Hier moet ingegrepen worden.
  We hebben het toch steeds over woningnood. Doe er dan wat aan gemeente.

 26. losse flodder

  Wat krijgen we nou, we leven toch niet in Wit-Rusland zeg!

 27. Sam

  Is toch gewoon Hoog Catharijne. Vroeger van Corio en later overgegaan in Klepierre. Het NLse ambtenaren pensioenfonds is na de overname door Klepierre gewoon aandeelhouder. Snap de ophef vanuit de politiek wel maar dit lijkt mij een ongeschikt pand voor woningen. Het is zo diep als de MediaMarkt. Als er al woningen mogelijk zijn dan zijn het woningen waar een ontwikkelaar aan kan verdienen maar de gemiddelde Utrechter niks aan heeft. Middenstuk moet er bijv uit om daglicht te creëren. Verbouwen is sowieso lastig met een winkelcentrum eronder. Beetje symboolpolitiek.

 28. w

  daar kunnen flink wat vluchtelingen in!

 29. Dadv

  Wat zullen we nu krijgen, we leven toch niet in Zuid-Oost Jutland?!

 30. Paul

  Buiten eigendoms rechte, iemand kan een gebouw of auto kopen en deze ongebruikt laten na wens, maar er bestaat ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid ook voor commerciële organisaties. Leegstand is daarom moreel onjuist.
  Tevens kan een commerciële organisatie juist haar imago optimaliseren door bewust in te spelen op belangrijke maatschappelijke problemen…
  Dus…stel de ruimte beschikbaar tijdelijk aan vluchtelingen, studententijd of mix hiervan ! Dat siert kleppiere!

 31. GeeWee

  Kantoren HC: leegstand
  Winkels HC: leegstand
  Parkeergarages HC: leegstand

  En dat midden in de snelstgroeiende stad van Nederland op loopafstand van CS en het centrum. Ongelofelijk.

 32. Oud HC kantoor gebruiker

  In gebouwen uit de jaren zestig zit veel asbest verwerkt. Het kost tientallen miljoenen om dat te saneren. Waarschijnlijk is dat de reden waarom deze kantoren al een tijdje niet in gebruik zijn.

 33. Gré Braadslee

  Rottepeer=scherpschutter=losseflodder klaar. 1 naam is genoeg scherpeschutter. Op de bovenverdieping woningen maken en afdelingen voor huisartsenpost bijv. nuttige dingen. Geen onzinnige kantoren in onze stad. ga aub naar bedrijventerreinen .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).