Op het Janskerkhof in Utrecht is maandagmiddag een groot geel-wit kunstwerk geplaatst. De in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Saskia Stolz wil met dit kunstwerk de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen.
Het kunstwerk heeft al een hele tour afgelegd voordat het maandagmiddag in de binnenstad van Utrecht aankomt. In verschillende Nederlandse steden heeft het beeld gestaan. De komende twee weken is Utrecht aan de beurt. “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht”, aldus kunstenares Saskia Stolz.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren toegenomen. Het gaat met name om jongvolwassen mannen tussen 20 en 30 jaar. Het Power of Art House vraagt met het kunstproject Stille Strijd aandacht voor deze verontrustende cijfers.
Sinds de lancering in Amsterdam in juli van dit jaar krijgt Stolz bedankmails van nabestaanden. “Ik lees nu dagelijks over de pijn en verdriet van nabestaanden en hoe belangrijk het kunstwerk voor ze is. Het voelt goed dat ik iets heb kunnen betekenen voor hen. De mails komen uit het hele land en uit alle lagen van de samenleving.”
Tekst gaat verder onder afbeelding
Stolz ging in gesprek met een aantal jongeren die in het verleden één of meerdere suïcidepogingen deden. Zij deelden hun verhaal over hun depressies en hoe ze daar nu mee omgaan.
“Veel van deze jongeren gaven aan dat ze het moeilijk vonden om met hun omgeving – met name vrienden, klasgenoten en/of docenten – te praten over hun depressieve gevoelens. Terwijl erover praten juist zo belangrijk is. Vaak heeft de omgeving helemaal niet in de gaten dat het mentaal niet goed gaat met iemand. De taboe op het thema veroorzaakt eenzaamheid en onbegrip. Pesten en uitsluiting was ook een terugkerend thema.”
Denk je aan zelfdoding of is er iemand waar je je zorgen over maakt? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 0800-0113 (gratis) of 113 (lokaal tarief).
8 Reacties
ReagerenIndrukwekkend. Ik ga snel eens kijken.
2 familieleden van mij hebben een einde aan hun leven gemaakt. Bijna niet te doen om hier mee te dealen. Een omdat ie het gevoel had zichzelf niet te kunnen zijn aangezien er blijkbaar altijd mensen die menen ergens iets van te moeten vinden. Zoals van homoseksualiteit of transseksualiteit. En lopen roepen dat mensen normaal moeten doen. Of ergens niet mee te koop moeten lopen. Of terug moeten in de kast. Afijn, lang verhaal kort: het soort reacties dat je ook vaak op dit forum leest. Mensen denk toch eens na!!
Wit en geel. Dat noem ik niet kleurrijk. Kleurrijk zou toch minstens 2 en liefst nog meer kleuren moeten hebben. Wit is geen kleur…
Over de functie van het kunstwerk natuurlijk geen klachten. Heel goed!
Misschien goed te vermelden dat JoU jongerenwerk verschillende groepen Utrecht breed heeft voor jongeren met somberheid, eenzaamheid, stress, prestatie druk. Etc.
Heb je hier vragen over kun je mailen naar: Tamara.kas@jou-utrecht.nl
Waarom verzinnen we weer een taboe op iets wat alle mensen treft.
Depressieve gevoelens, daar heeft iedereen mee te maken, de een heftiger dan de ander.
Hoe kan iets plotseling een taboe zijn geworden terwijl iedereen wel eens somber is.
Ik moet de eerste nog tegenkomen die nooit een donkere diepzwarte periode heeft meegemaakt in zijn leven.
Taboe op depressie is hetzelfde als een zogenaamd taboe op het laten van scheten.
Knappen depressieve jongeren hier van op? De vraag stellen is hem beantwoorden geloof ik…
Plaats dan een nieuwe Rodin! Een prachtige sculptuur. Iets moois. Iets inspirerends. Iets dat het vlammetje in de jongeren weer doet branden…Iets positiefs!
Maar dit deprimerende ding? Schiet mij maar lek.
Yoshua doet onironisch en zonder enige zelfreflectie een sterke bijdrage aan dat taboe. Misschien behoefte om zelf eens te praten?
Duidelijk veel verstand van kunst, die Scherpschutter. Kunst is alleen goed als de doelgroep ervan opknapt en mag niet ‘deprimerend’ zijn… LOL, dat zijn denkbeelden die je in de 3e klas van de HAVO verwacht bij een museumbezoek.