Komende jaarwisseling toch weer landelijk vuurwerkverbod Komende jaarwisseling toch weer landelijk vuurwerkverbod

Komende jaarwisseling toch weer landelijk vuurwerkverbod

Komende jaarwisseling toch weer landelijk vuurwerkverbod
Het leek er even op dat het demissionaire kabinet er niks voor voelde, maar er komt deze jaarwisseling toch weer een landelijk vuurwerkverbod. Dat melden meerdere media vrijdag.

Het leek er even op dat het demissionaire kabinet er niks voor voelde, maar er komt deze jaarwisseling toch weer een landelijk vuurwerkverbod. Dat melden meerdere media vrijdag.

De druk op de zorg is door de coronacrisis hoog en het demissionaire kabinet wil niet dat daar ook nog vuurwerkslachtoffers bij komen. Vorig jaar was er vanwege corona ook al een landelijk vuurwerkverbod. Er gebeurden daardoor tijdens de vorige jaarwisseling veel minder ongelukken.

Verschillende media schreven donderdag dat het demissionaire kabinet dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod wilde, omdat gemeenten zelf de mogelijkheid zouden hebben om maatregelen te nemen.

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad vroegen het demissionaire kabinet vrijdag al in een brandbrief om dit jaar toch een landelijk verbod in te stellen op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Ook burgemeester Dijksma steunde die oproep.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Lijkt me echt niet meer dan logisch, maar wel fijn dat het besluit nu genomen is!

 2. [email protected] 🤔

  Dijksma is een nare burgemeester die graag dingen verbied,maar als artsen het vragen moet je dat echt serieus nemen,zij vragen dit immers niet voor niets.
  Ik was echt een vuurwerk fanaat, maar als je naar de effecten voor het milieu kijkt zeg ik stoppen met dit afsteken,en dan nog maar niet te spreken over de uitwassen van geweld naar hulpverleners toe.
  Naar buiten gaan en je buren een gelukkig Nieuwjaar wensen kan ook zonder vuurwerk.

 3. M

  Verbod zonder handhaving. Inmiddels wordt er al sinds begin oktober vuurwerk afgestoken in de bekende wijken. Top.

 4. Peter de V.

  Blij mee.
  Ik ben beslist een (sier)vuurwerkfan maar het gebruik van vuurwerk is de laatste jaren te veel uit de hand gelopen op alle fronten om het nog te kunnen rechtvaardigen als onderdeel van een feest.
  Jammer, maar helaas.
  Laten we een nieuw onschadelijk ritueel verzinnen!

 5. buurtbewoner

  een vuurwerkverbod? niks van gemerkt laatste keer, de aso’s steken het toch wel af

 6. Hugo Aylva

  Fantastisch nieuws!

  @Buurtbewoner & M: natuurlijk betekent een vuurwerkverbod niet dat er helemaal niets wordt afgestoken. Er zijn altijd figuren die nog voorraad thuis (!) hebben liggen of het illegaal importeren. Desondanks was het vorig jaar vergeleken met voorgaande jaren een verademing: minder schade, schonere lucht, minder dierenleed en minder milieuvervuiling.

  Honderd procent handhaving is onmogelijk, maar een algeheel vuurwerkverbod zorgt wel voor gemakkelijkere handhaving en een hogere pakkans, simpelweg omdat het afsteken van vuurwerk meer opvalt.

  Ik vind het oprecht jammer voor de mensen die er plezier aan beleven (deed ik vroeger zelf ook!), maar deze traditie is in de loop der jaren enorm uit de hand gelopen en (om diverse redenen) niet meer van deze tijd. Op naar een definitief verbod op consumentenvuurwerk.

 7. Bernhard

  Wassen neus. In Overvecht wordt al maanden (zwaar) vuurwerk afgestoken. Nul handhaving.

 8. wollie

  nice.

 9. Esrin W.

  Prachtig. Ik wil de politie en handhavers op de 31e zien hóllen, vliégen, vállen, ópstaan en weer dóórgaan als ze van melding naar melding moeten.

 10. Pee

  Het is ook al geen vuurwerk meer te noemen wat er afgestoken word.
  De knallen doen echt niet onder voor het geluid van een handgranaat.
  Lawinepijlen, het woord zegt het al waar deze voor bedoelt zijn .
  Dat kan niet in de straten afgestoken worden zonder schade te veroorzaken.
  Wat je nu krijgt is dat er gependeld word tussen duitsland en polen waar professioneel vuurwerk mag worden verkocht aan burgers .
  De zwarte handel zal uit de voegen klappen, dus nog meer gevaar voor degenen die dat kopen en voor anderen die er niets mee te maken hebben.

 11. Zorgverlener

  @Esrin W.: wat een rare en nare opmerking zeg. Het is jammer dat het op deze manier moet, maar Heb je een beter alternatief?

 12. Cas

  @ geenstijl, leg eens uit hoe vuurwerk geweld tegen hulpverleners pleegt? Die drogreden hoor ik al te vaak…

 13. Esrin W.

  Kijk zorgverlener, ik wil dat de euverheid vanuit haar iveuren teuren en mijlenver van de praktijk in de echte wereld buiten eens een keer gaat nadenken voordat ze iets besluiten wat in de verste verten niet gehandhaafd kan worden. Rotterdam gisteren is ook weer zo’n goed voorbeeld. Dát het al gebeurd is tot daaraan toe maar dat bijna iedereen wereldvreemd verbaasd is over hoe het zover heeft kunnen komen zegt eigenlijk álles. De managerswereld van vandaag, waar men denkt te kunnen kijken naar de échte wereld in termen van excellijstjes waar wat vinkjes in moeten staan. Learn the hard way dan maar.

 14. Kaat

  Goed besluit. Op naar een algeheel verbod!

  Eerst geen verbod en een dag later weer wel, geeft mi het trage handelen van de laatste tijd van ons kabinet weer.

 15. 19Bentje48

  Maar de landelijk Overheid had dit al veel eerder moeten en kunnen verbieden.

 16. Don

  Hoe groot de druk op de zorg is als gevolg van fietsen en bijbehorende fietsongelukken. En wat te denken van wappies en antivaxxers die de druk op de zorg veroorzaken. Als we de zorg willen ontlasten dan moeten we fietsen verbieden en wappies gaan inenten dat zet zoden aan de dijk. En daarnaast vuurwerk is nu toch ook verboden maar ik hoor bijna dagelijks dat er wel een doosje de lucht ingaat. En aan de dreunen te horen vast geen legaal vuurwerk. Heb niet de indruk dat daarop gehandhaaft wordt net zoals lachgas gebruik rondscheurende geblindeerde bolides het vanuit de auto op straat kieperen van de fastfood restanten. En dan nu vuurwerk verbieden voor de mensen die daar 1 keer per jaar een paar uurtjes plezier aan beleven door een paar doosjes siervuurwerk af te steken en dat ook nog zelf opruimen. En dat terwijl het steeds groter worden deel van de bevolking die overal schijt aan heeft hun illegale vuurwerk aan het verstoken is.

 17. Edo Rud Van Dishoeck Eymael

  Een centraal goed geregisseerd vuurwerk onder leiding van ons leger , onze brandweer, en onze reddingsdiensten, zou dat niet een mooie pleister zijn om veel, heel veel goed te maken. Een sprakje hoop bieden voor iedereen, en echt samen.

 18. Katja

  HOERA !!!
  En nu doorpakken voor een verbod voor de stad en het land.
  Kijk eens naar de reclame van Achmea hierover, zó waar…
  #nieuwetradities #samenlevenvolgensachmea

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).