Kunstwerk op transformatorhuisje in Utrechtse Wulpstraat overgeschilderd door Stedin: ‘Ongelukkige samenloop’ Kunstwerk op transformatorhuisje in Utrechtse Wulpstraat overgeschilderd door Stedin: ‘Ongelukkige samenloop’

Kunstwerk op transformatorhuisje in Utrechtse Wulpstraat overgeschilderd door Stedin: ‘Ongelukkige samenloop’

Kunstwerk op transformatorhuisje in Utrechtse Wulpstraat overgeschilderd door Stedin: ‘Ongelukkige samenloop’
Links de door Stedin opnieuw geschilderde deuren, rechts het overgeschilderde kunstwerk.
Ze waren een doorn in het oog van de buurt, de bekladde deuren van het transformatorhuisje aan de Wulpstraat in Utrecht. Kunstenaar Frans Hofmeester besloot in overleg met buurtbewoners om een kunstwerk op de deuren te maken, maar tot verbijstering van de buurt is dat onlangs overgeschilderd door netbeheerder Stedin. “Een ongelukkige samenloop van omstandigheden”, noemt Stedin het.

Ze waren een doorn in het oog van de buurt, de bekladde deuren van het transformatorhuisje aan de Wulpstraat in Utrecht. Kunstenaar Frans Hofmeester besloot in overleg met buurtbewoners om een kunstwerk op de deuren te maken, maar tot verbijstering van de buurt is dat onlangs overgeschilderd door netbeheerder Stedin. “Een ongelukkige samenloop van omstandigheden”, noemt Stedin het.

Buurtbewoners stoorden zich al jaren aan het aanzicht van het transformatorhuisje in de Wulpstraat. Regelmatig waren de deuren slachtoffer van graffititags en andere bekladdingen en daar wilde de buurt wat aan veranderen. Kunstenaar Frans Hofmeester besloot in oktober vorig jaar – als een soort guerrilla-actie – de deuren te voorzien van een schildering, in de hoop dat graffitispuiters de deuren met rust zouden laten.

Tekst loopt door onder de foto

Dat ging vijf maanden goed. De deuren werden niet meer beklad met graffiti en de buurt was blij met het kunstwerk. Stedin deelde zelfs foto’s van het kunstwerk op haar eigen Instagramaccount. Buurtbewoners waren dan ook erg verbaasd toen Stedin het kunstwerk onlangs volledig heeft laten overschilderen. De deuren zijn nu weer donkergroen en van het kunstwerk op de deuren is – op één hondje op het elektriciteitskastje na – niks meer te zien.

Tekst loopt door onder de foto

Kunstenaar Frans Hofmeester noemt het overschilderen ‘verbijsterend’. “Ik ben ook wel een beetje gechoqueerd eigenlijk. Buurtbewoners waren blij met het kunstwerk, maar nu Stedin de deuren heeft overgeschilderd zijn ze bang dat de deuren binnen no time weer geclaimd worden door mensen die er smerige graffiti en tags op zetten.”

Ongelukkige samenloop

Maar waarom heeft Stedin het kunstwerk over laten schilderen? Stedin laat desgevraagd weten dat het gaat om ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’. “Een tijdje geleden hebben we bij een inspectieronde gezien dat er veel graffiti zat op de deuren van het trafohuisje (transformatorhuisje, red.) in de Wulpstraat. Daarom hebben we onze schilder opdracht gegeven de deuren te schilderen”, zegt een woordvoerder van Stedin.

“In de tussentijd heeft de kunstenaar een schildering aangebracht op de deuren. Dat is niet in overleg met ons gedaan. En omdat wij er niet van wisten, konden wij ook onze schilder niet op de hoogte brengen. Onze schilder is daarop voortvarend aan de slag gegaan en heeft de deuren volledig overgeschilderd.”

Over de foto’s op Instagram zegt Stedin dat die aangeleverd zijn door iemand anders, met toestemming voor gebruik. “We hebben helaas niet gecheckt of het kunstwerk bij ons wel geregistreerd was.”

Intentie

Stedin zegt het jammer te vinden dat het zo gelopen is, omdat het bedrijf naar eigen zeggen altijd bereid is om aan dit soort projecten mee te werken. “Zowel de buurt, de kunstenaar als wij hadden de intentie om de graffiti op het trafohuisje tegen te gaan. Helaas is dat langs elkaar heen gelopen. We hebben inmiddels contact opgenomen met de kunstenaar om te kijken hoe we de situatie kunnen oplossen.”

Of die oplossing er gaat komen, is volgens kunstenaar Hofmeester nog maar de vraag. “Stedin geeft aan dat we (de buurtbewoners, red.) ons bij de gemeente moeten melden. We zouden dan een klacht moeten indienen over het huisje en met een idee moeten komen voor verbetering. Dan moet de gemeente akkoord gaan en dan moeten we een officieel verzoek bij Stedin indienen.” Een heel traject dus, waarvan Hofmeester nog niet weet of hij daar zin in heeft. “Ik hoop dat Stedin alsnog iets toeschietelijker wil zijn in het vinden van een oplossing.”

De deuren voordat het kunstwerk erop kwam.

16 Reacties

Reageren
  1. Luuk Upuuk

    O jee, er moet een heel traject afgelegd worden alvorens dit door Stedin aangebrachte kunstwerk overgeschilderd mag worden. Doorgeslagen regelgeving maakt spontane burgerinitiatieven bij voorbaat kansloos. De welstandscommissie zal wel zeggen “leuk initiatief, maar de kleur mag niet afwijken van die van de deur ernaast en de metalen omranding van het openbaar groen ervoor”.

  2. PvC

    “Omdat wij er niet van wisten” en “Stedin deelde zelfs foto’s van het kunstwerk op haar eigen Instagramaccount” klinkt op zijn zachtst gezegd wat tegenstrijdig. Een organisatie van niet-communicerende eilandjes dus. Jammer hoor, het kunstwerk was toch echt leuker. Nu is het weer een uitnodiging voor graffiti. Zal niet lang duren denk ik zo.

  3. Realist

    Werd tijdens de inspectieronde het kunstwerk als graffiti gezien of heeft het meer dan vijf maanden geduurd voordat er pas een schilder kwam. Het klinkt behoorlijk ambtelijk allemaal.

  4. Jankanerwatvan

    Beste Frans Hofmeester,

    “Smerige graffiti”; doelt u hiermee op uw eigen werk of bent u gewoon niet zo bekend met de term graffiti?

  5. Lekke Band

    Die deuren waren niet bestemd voor een kunstwerk, ik ga toch ook niet een Abri volkalken met mijn creativiteit en daarna klagen met het verwijderen?

    Ik ga ook maar doen waar ik zin in heb, zal vast wel een stichting,(committee) of een vereniging mee eens zijn

  6. Katja

    Bestaat de Welstandscommissie dan nog ? Als je ziet wat er op de Van Asch van Wijckskade gebouwd wordt, totaal niet in overeenstemming met de bestaande bebouwing. En dat afgrijselijke theehuisje in de Kloostergang is een gruwel. Toen het gebouwd werd protesteerde ik er al tegen.

  7. Steve

    Graffiti is ook kunstwerk.
    Wat is er mis mee?

  8. Rob

    Feit blijft dat die deur van Stedin is. De kunstenaar had ook wel kunnen bedenken dat overleg raadzaam is

  9. Realist

    Die deur ziet er dus over een tijdje dus weer niet uit maar hé, we hebben ons wel aan de regeltjes gehouden. Lol.

  10. Floris

    Feit blijft ook dat het deuren zijn die vanaf openbaar gebied goed te zien zijn, waar buurtbewoners zich kennelijk enorm aan stoorden, en waar een oplossing voor gevonden en uitgevoerd is waar eigenaar stedin zich ook over op de borst klopte.
    Stedin had ook kunnen bedenken dat overleg raadzaam is. Maar blijkt te log en bureaucratisch, ook in de voorgestelde oplossing.

  11. Wim

    @ Steve
    Totaal losgeslagen met die uitspraak. Die gast die op alle schakelkastjes in de stad vier letters kalkt, produceert géén kunst maar is een vernielzuchtige psychiatrische patiënt.

  12. Hans

    Ze zijn het schakelkastje vergeten, de jongens van Stedin. Het hondje is gespaard gebleven…

  13. Steve

    @ Wim, ik heb het over graffiti niet over Tags.
    Jij hebt het over Fame.
    Dat ziet er niet uit.
    Kijk eens naar werk van Jan is de Man bijvoorbeeld

  14. Ben van Diest

    Waarvoor zijn wijkbureau, wijkwethouder, wijkraad ? Het is toch geen moeite om die even te bellen?

  15. FB59

    Misschien wil Janisdeman er een mandarijn op “schilderen” 😉

  16. Marianne

    Hoe moeilijk is het nu eigenlijk om het werk er opnieuw op te schilderen? Word het niet (door alle partijen!) veel te ingewikkeld en te principieel opgeklopt?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).